Scroll Top
onze chromebook testen op gaming

Veel meer laptop dan tablet

Een Chromebook is een laptop die gebruik maakt van Google’s Chrome OS in plaats van Windows. Het is een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een lichte en gebruiksvriendelijke laptop.

Chromebooks hebben de afgelopen jaren in populariteit gewonnen omdat ze een betaalbaar alternatief zijn voor een klassieke laptop. Ze zijn makkelijker om mee te werken in vergelijking met een tablet. Volgens PCWorld worden er jaarlijks meer Chromebooks verkocht dan Macbooks.

Hieronder kan je een uitgebreide gids vinden voor wie het overweegt om een Chromebook te kopen.

Wat kost een Chromebook?

Chromebooks zijn doorgaans goedkoper dan traditionele laptops. Vanaf 200 euro kun je al een instapmodel vinden zoals de Lenovo Ideapad 3 met een Intel Celeron N4020, 4GB RAM geheugen en 64 GB opslagruimte. Voor honderd euro meer kun je al betere modellen vinden zoals de HP Chromebook 14a.

Maar er bestaan ook premium Chromebooks vanaf 600 euro zoals de Acer Chromebook Vero. In deze prijsklasse vind je de beste Chromebooks terug met een volwaardige Intel i5 processor, 8 GB RAM geheugen, een scherm met een hoge resolutie en een stevige bouwkwaliteit.

Hoe werkt een Chromebook?

Chromebooks draaien in tegenstelling tot Windows laptops op Chrome OS. Dit is een besturingssysteem ontworpen door Google dat minder veeleisend is dan Windows. Daarom ben je toegewezen op applicaties zoals Chrome, Gmail en Google Drive uit de Google Play Store. Voor productiviteit zijn er applicaties zoals Google Docs en Google Sheets. Maar je kan ook Microsoft Office downloaden op een Chromebook.

Je hebt ook de optie om web apps en extensies zoals Google Calendar en Grammarly te downloaden uit de Chrome Web Store. Om applicaties op een Chromebook goed te kunnen gebruiken ben je best verbonden met het internet. Weet je op voorhand dat je een laptop zoekt dat je regelmatig offline gaat gebruiken dan is een Windows laptop een betere optie.

chromebook klein en licht

Gamen kan maar je bent beperkt

Ook al is een Chromebook er niet voor gemaakt kan je er wel mee gamen. De meeste games voor Chromebooks zijn web-based of Android-based, deze kan je uit de Google Play Store downloaden. Omdat Chromebooks geen veeleisende games aankunnen ben je beperkt qua keuze. Maar er zijn wel een aantal toffe games die je kunt spelen zoals Among Us, Fallout Shelter, Asphalt 9: Legends en Alto’s Odyssey.

Wil je toch veeleisende games kunnen spelen dan kun je GeForce NOW downloaden om AAA-titels te spelen zoals Control, Cyberpunk 2077 en The Witcher III. Vroeger kon je met Google Stadia ook games naar je Chromebook streamen maar deze dienst is op 18 januari 2023 stopgezet.

Goede prestaties ondanks goedkope hardware

De meeste Chromebooks beschikken over goedkopere hardware in vergelijking met een traditionele laptop. Hierdoor zijn ze zowel lichter en goedkoper. Ondanks de goedkopere hardware zijn Chromebooks redelijk performant omdat ze gebruik maken van Chrome OS in plaats van Windows. Chrome OS is namelijk efficiënter dan Windows waardoor je vlot door eenvoudige taken zoals surfen op het web, e-mailen en het nemen van notities kunt gaan.

Hoewel Chromebooks over het algemeen goed presteren voor basisgebruik, zijn ze beperkt in vergelijking met krachtigere laptops en pc’s. Vooral voor veeleisende taken zoals fotobewerking, videobewerking en gaming ben je met een Chromebook beperkt. Enerzijds omdat een Chromebook bepaalde Windows applicaties niet kan draaien en anderzijds omdat zijn hardware niet krachtig genoeg is.

Chrome OS is goed maar beperkt in kracht en functies

Beperkte opslagruimte maar er zijn alternatieven

Omdat Chromebooks zijn ontworpen voor online gebruik, beschikken ze over beperkte opslagruimte. De opslagruimte van de meeste Chromebooks varieert van 64 GB tot 256 GB. Vaak is deze opslagruimte van het type eMMC. Dit type opslagruimte is goedkoper en trager in vergelijking met een SSD. Om de opslagruimte uit te breiden kun je zowel gebruik maken van een externe harde schijf, micro SD-kaart of een USB-stick.

Wil je geen aparte opslagruimte aanschaffen dan kun je je ook abonneren op de cloudopslag Google Drive. Voor deze dienst moet je namelijk maandelijks betalen maar het komt wel met het voordeel dat je je gegevens vanop elk apparaat kunt raadplegen. Bij de aankoop van een nieuwe Chromebook geniet je de eerste 12 maanden van 100 GB gratis opslagruimte.

Uitstekend batterijleven voor een lange autonomie

Een van de sterke punten van Chromebooks zijn hun lange autonomie. De meeste Chromebooks hebben namelijk een batterijduur van tussen de 8 en 12 uur. Hierdoor zijn Chromebooks ideale laptops voor studenten of mensen die veel onderweg zijn en niet altijd toegang hebben tot een stopcontact.

Het uitstekende batterijleven hebben Chromebooks niet te danken aan een grotere accu maar eerder aan de combinatie van hun efficiënte hardware, het geoptimaliseerd besturingssysteem en het beperkt aantal achtergrondprocessen.

Beperkte keuze qua scherm

Chromebooks zijn verkrijgbaar in verschillende schermgroottes. De meeste Chromebooks zijn 14 of 15,6 inch. Maar er bestaan ook een beperkt aantal modellen van 11 inch of 17 inch. Voor wie regelmatig onderweg is raden we een 13 of 14 inch Chromebook aan. Maar mensen die regelmatig een film willen kijken of een groter scherm nodig hebben voor productiviteit zijn beter af met een 15,6 inch.

Op vlak van resolutie en type paneel heb je weinig keuze. Bijna alle Chromebooks maken de dag van vandaag gebruik van een IPS-paneel met een Full HD (1080p) resolutie. Ben je op zoek naar een Chromebook met een 4K resolutie of een OLED paneel dan is je keuze zeer beperkt.

Kort samengevat

Chromebooks zijn veelzijdige en betaalbare laptops die ideaal zijn voor gebruikers die basis computertaken uitvoeren. Door hun goedkope prijs, licht gewicht en uitstekend batterijleven zijn ze ideaal voor scholieren en studenten. Maar ook voor mensen die vaak onderweg zijn kunnen Chromebooks een goedkoop alternatief zijn voor een Windows laptop.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.