Scroll Top
10 dingen die niet in de wasmachine mogen

OPGELET: mag niet in de wasmachine

Of het gaat kapot, of je wasmachine gaat kapot. Vermijden dus!

In onze moderne, snelle wereld is de wasmachine een absolute redder in nood. De gemiddelde Belg vertrouwt drie maal per week op dit apparaat om zijn kleding fris en schoon te houden. De dagen van met de hand wassen zijn al lang voorbij, maar toch zijn er enkele kledingstukken die je best niet in de wasmachine gooit.

Met al de nieuwe technologieën en speciale programma’s kan je de meeste kledingstukken in de machine wassen. Toch zijn er enkele items die je beter niet in de wasmachine stopt. In dit artikel kijken we naar dingen die kapot gaan in de wasmachine, en dingen die je wasmachine kapot maken.

Juist doseren van het wasmiddel

Laten we beginnen met de twee belangrijkste tips. Gebruik niet te veel zeep, te weinig is beter dan te veel. Steek ook niet teveel kleding in je wasmachine. Hou je aan de aanwijzingen van de fabrikant. En gebruik geen wasverzachter, het is echt geen vriend.

Gaat kapot in de wasmachine

Gaat kapot in de wasmachine

Fijne lingerie en delicate stoffen

De delicate materialen van lingerie, zoals kant en satijn, kunnen makkelijk beschadigd raken in de harde omgeving van de wasmachine. Handwas je lingerie met zacht wasmiddel en koud water.

Leren artikelen

Leder verliest zijn vorm en kleur wanneer het in de wasmachine gaat. Gebruik lederreinigingsproducten en volg zorgvuldig de instructies.

Wollen kleding

Wol kan krimpen en vervormen in de wasmachine. Was wol met de hand in koud water of gebruik een speciaal wolprogramma als je machine die heeft. Tegenwoordig hebben de meeste wasmachines dit wel.

Beschadigt de wasmachine

Schoenen

Afgezien van het feit dat ze een hels kabaal maken, kunnen schoenen hun vorm verliezen en de machine beschadigen. Een zachte borstel en wat zeepsop doen wonderen. Er zijn wel machines die hier een speciale plank voor hebben, ook droogkasten kunnen dit hebben.

Gepailletteerde of kleding met accessoires

De wasmachine kan de pailletten en kralen eraf rukken, waardoor je kledingstuk ruïneert. Handwas of breng naar een professionele stomerij.

Huisdierendekens

Ondanks dat ze eruit zien alsof ze een grondige wasbeurt kunnen gebruiken, laten deze dekens vaak veel haar los dat je machine kan verstoppen. Stofzuig eerst de deken en was hem vervolgens met de hand. Eerst even weken in wat water is aangeraden.

dingen die je wasmachine kapot maken

Beschadigt de wasmachine

Geldstukken of munten

Losse euro’s uit je broekzak kunnen het trommelmechanisme beschadigen en voor een vervelend geluid zorgen. Ook voor je droogkast is dit een no-no. Hoor je wat klink-en-klank geluiden uit de droogkast komen dan stop je de trommel best zo snel mogelijk om dit te verwijderen.

Te veel zeep

Overmatig gebruik van wasmiddel kan je machine verstoppen en leiden tot zeepresten op je kleding. Volg de aanbevolen hoeveelheid op het etiket, of zelfs een beetje minder. Ook zij hebben graag dat je fles wasmiddel extra snel op is.

Merk je dat er toch wat residu van de wasverzachter of zeep achterblijft dan moet je de wasmachine eens uitkuisen. Dit zal ook helpen om slechte geurtjes weg te houden.

Sleutels of zware metalen

Deze kunnen niet alleen je machine beschadigen, maar ook roestvlekken op je kleding achterlaten. Maak het tot een gewoonte om je zakken te legen voor het wassen.

wasmachine een absolute redder in nood

Kleine speelgoedjes

Niet alleen kunnen ze vast komen te zitten, maar ze kunnen ook breken en de machine beschadigen. Heb je een kindje rondlopen dan pak je soms wel iets af en steek je het snel weg in je broekzak. Nog een tip; kijk altijd alle zakken na voor je het kledingstuk in de wasmachine gooit.

Rubberen badmatten

Klinkt vreemd, maar sommige mensen wassen dit in een wasmachine. Deze kunnen vast komen te zitten in de machine, wat resulteert in schade of zelfs een kapotte machine. Schud ze uit, was ze met de hand (azijn en water) en hang ze op om te drogen.

Verfkwasten

De verfresten kunnen hardnekkige vlekken veroorzaken en de afvoer verstoppen. Reinig met terpentijn of een ander geschikt oplosmiddel.

Je wasmachine is ongetwijfeld een van de meest gebruikte apparaten in huis. Behandel het met zorg en het zal je jarenlang van dienst zijn. Vergeet niet dat de sleutel tot een lange levensduur niet alleen ligt in hoe je het gebruikt, maar ook in hoe je de wasmachine onderhoudt en wat je erin stopt.

Gepailletteerde of kleding met accessoires
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.