De 8 beste verrekijkers van 2024
Op safari of gewoon vogelspotten in de tuin. Met een goede verrekijker geniet je van op afstand.
Sinds een tijdje is wandelen de nieuwe nationale sport. Een ideaal moment om landschappen, vogels en dieren te spotten, vandaar onze zoektoccht naar de beste verrekijkers.
Een mooie vogel of details in een kleurrijk landschap van dichterbij kunnen zien, geeft een extra dimensie aan je uitstap. De belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een verrekijker zijn de vergroting, de lensdiameter en de uittredepupil. De eerste twee aspecten vind je vaak terug vlak na de merknaam van de verrekijker.
Het eerste cijfer geeft de vergroting weer (vaak 8, 10 of 12) en het tweede de lensdiameter (vaak 36, 42 of 50). Hoe groter de vergroting, hoe dichterbij je object komt, maar ook hoe onstabieler het beeld wordt. Hoe breder de lensdiameter, hoe meer licht binnenvalt.
De uittredepupil geeft het beste idee van de kwaliteit van de verrekijker bij schemerlicht. Hoe groter de uittredepupil, hoe helderder het beeld. Je berekent de uittredepupil door de lensdiameter te delen door de vergroting.
In onze vergelijking vind je voor elk wat wils: van een degelijke verrekijker voor beginners tot het neusje van de zalm voor echte natuurfanaten.
Onze selectie verrekijkers
- Beste prijs kwaliteit: Vortex Diamondback HD 10×50 via Coolblue
- Beste voor vogels: Carl Zeiss Victory 8×42 T* SF via Amazon
- Beste goedkope: Bresser Hunter 10×50 Porro via Bol.com
- Beste voor brildragers: Konus Emperor 12×50 WP/WA via Bol.com
- Beste voor safari: Barr & Stroud via Sierra 8×42 via Bol.com
- Beste monoculaire: Vortex Solo 8×36 via Coolblue
- Beste compacte: Swarovski CL Pocket 8×25 via Bol.com
- Beste op statief: Nikon Monarch 5 10×42 via Fnac
In dit artikel
Beste prijs kwaliteit: Vortex Diamondback HD 10×50
Voordelen:
- Haarscherp beeld
- Zichtbaarheid bij schemerlicht
- Stevig design
- Gebruiksgemak
Nadelen:
- Relatief zwaar (819 g)
Deze allround verrekijker bekoort zowel de cultuurminnende reiziger, als de stille natuurliefhebber en de avontuurlijke dierenspotter. De Vortex Diamondback is een stevige dakkant verrekijker die water- en stofbestendig is. Hij heeft een maximale vergrotingsfactor 10 en een lensdiameter van 50 mm. Dit zorgt voor een uittredepupil van 5 mm, wat een goed zicht bij schemerlicht garandeert.
De close-focus bevindt zich op 1,8 meter zodat ook bewonderaars van insecten met deze verrekijker een goede keuze maken. Voor brildragers is de dioptriecorrectie handig. Die zorgt ervoor dat je de verrekijker zo kan instellen dat een oogafwijking gecorrigeerd wordt als je door het toestel kijkt.
Het HD glas van de verrekijker levert een indrukwekkende beeldscherpte op. Ook als je vliegende vogels observeert, blijft het beeld scherp en de kleuren helder. Voor wie niet over een vaste hand beschikt, is dit toch een stabiele verrekijker die je eventueel op een statief kan aansluiten.
Dit is een goede verrekijker die over heel wat pluspunten beschikt: hoge beeldkwaliteit- en stabiliteit in een stevige en mooie behuizing. Kortom de beste koop voor de meeste mensen.
Beste voor vogels: Carl Zeiss Victory 8×42 T* SF
Voordelen:
- Lichttransmissie van 92%
- Breed gezichtsveld
- Haarscherpe kleurweergave
- Ultra FL-lens
- Snelscherpstelfunctie
Nadelen:
- Prijzig
Deze parel onder de verrekijkers ligt binnen de hogere prijsklasse, maar staat garant voor absoluut kijkplezier. Naast het feit dat het strakke design een streling voor het oog is, is deze beste verrekijker ook erg gemakkelijk hanteerbaar.
Door het extreem brede beeld is dit de beste keuze voor wie vogels in de vlucht wil observeren. Ook voor wie geïnteresseerd is in astronomie is dit een goede verrekijker. Alles aan dit toestel ademt vakmanschap: van de Ultra FL-lens, tot de hoogwaardige coating en de ergonomische snelscherpstelfunctie.
Het oculair van deze dakkant verrekijker bestaat uit maar liefst zeven lenzen, waardoor het zicht extreem scherp blijft tot aan de randen van het beeld. De vergrotingsfactor 8 en lensdiameter van 42 mm zorgen voor een uittredepupil van 4,2 mm. Dit is een comfortabele vergroting met weinig kans op het instabiele beeld dat je soms krijgt als een toestel te veel inzoomt en de trillingen van je hand overneemt.
Deze verrekijker laat je toe om binnen enkele seconden de kleinste details te herkennen, ook bij schemerlicht. Je moet er wat dieper voor in je geldbuidel tasten, maar de kijkervaring behoort absoluut tot de topklasse.
Beste goedkope: Bresser Hunter 10×50 Porro
Voordelen:
- Goedkoop
- Dioptriecorrectie
- Grote lensdiameter
- Gebruiksgemak
Nadelen:
- Niet waterbestendig
- Minder zicht bij schemerlicht
De Bresser Hunter 10×50 is ideaal voor wie op zoek is naar een goedkope eerste verrekijker. Het is een klassieke porro kijker waardoor het design wat breder uitvalt, maar de vergrotingsfactor 10 en lensdiameter van 50 mm leveren even goede prestaties als bij een dakkant verrekijker.
In het midden van het toestel zit een groot scherpstelwiel en de rubberen bekleding biedt extra bescherming tegen stoten. Daarnaast beschikt deze goedkope verrekijker ook over dioptriecorrectie voor brildragers.
Deze verrekijker is uitstekend om mee te nemen op een boswandeling of om vogels te spotten in je tuin. Alleen de zichtbaarheid bij schemerlicht is niet altijd even goed. De prisma en lenzen zijn gemaakt van BaK-7 glas. Dat heeft een iets minder lichtsterke reflectie dan het BaK-4 glas, maar dat verschil is enkel te merken in slechtere lichtomstandigheden.
De Bresser Hunter 10×50 is uitgevoerd met schroefdraad waardoor hij gemakkelijk op een statief te monteren is. Voor deze prijs is het de beste verrekijker die je kan vinden.
Beste voor brildragers: Konus Emperor 12×50 WP/WA
Voordelen:
- Uitklapbare oogschelpen
- Compact
- Breed beeld
- Voordelige prijs
Nadelen:
- Relatief zwaar (900 g)
Brildragers gaan voor de aankoop van een geschikte verrekijker best op zoek naar een model met omklapbare of uitdraaibare oogschelpen. Die zorgen er namelijk voor dat de verrekijker gemakkelijk kan doorgegeven worden van de ene naar de andere persoon zonder dat de dioptriecorrectie telkens moet worden aangepast.
Het principe is eenvoudig: niet-brildragers moeten de oculairen uitdraaien en brildragers laten ze ingedraaid. Het is immers zo dat niet-brildragers de oogschelpen tegen het oog kunnen houden, terwijl brildragers dat tegen de brillenglazen doen. Daardoor vergroot de afstand tussen het oog en de lenzen van de verrekijker.
De Konus Emperor 12×50 beschikt over gemakkelijk hanteerbare twistup oculairen. Dat maakt deze goede verrekijker een geschikte keuze voor brildragers. Met een vergroting van 12 en een lensdiameter van 50 mm creëren de lenzen een breed, helder beeld dat eventueel met behulp van de Konus statief adapter een extra stabiel beeld oplevert.
De grote uittredepupil maakt deze verrekijker geschikt voor reizen en vogels spotten bij schemerlicht. Deze compacte dakkant kijker is volledig waterdicht en erg stevig dankzij de rubberen behuizing. Zowel voor de ervaren vogelspotter als voor de nieuwbakken natuurliefhebber is dit een aanrader.
Beste voor safari: Barr & Stroud Sierra 8×42
Voordelen:
- Voordelige prijs
- Stabiele zoom
- Close-focus
- Verstelbare oogdoppen
- Compact formaat
Nadelen:
- Dunne draagriem
Wie op safari gaat, wil zijn avontuur niet laten verpesten door een verrekijker die een wazig beeld geeft bij elke put in de weg. De Barr & Stroud Sierra 8×42 staat garant voor een stabiel beeld en kwalitatieve kleurweergave. Deze goede verrekijker levert sterke prestaties bij slechte lichtomstandigheden, zodat je de dieren ook bij valavond of dageraad scherp ziet. Wilde dieren zijn op die momenten immers het actiefst, omdat het dan minder warm is.
De verrekijker laat daarnaast toe om in te zoomen op kleinere dieren die zich dichterbij bevinden dankzij de close-focus van 2,5 m. De glazen en prisma’s van de kijker zijn multicoated, wat een contrastrijk beeld oplevert.
Ook voor brildragers is dit een handige verrekijker dankzij de verstelbare oculairen en de grote oogafstand. De stevige behuizing van deze dakkant verrekijker zorgt er bovendien voor dat het toestel water- en stofdicht is.
Deze kijker weegt niet zoveel, maar als je hem een tijdje aan de bijgeleverde draagriem rond je nek laat hangen, voelt hij wel zwaar aan. Ben je van plan om er binnenkort op uit te trekken om dieren te bewonderen, dan is deze Barr & Stroud zeker een voordelige én degelijke keuze.
Beste monoculaire: Vortex Solo 8×36
Voordelen:
- Compact
- Geïntegreerde riemclip
- Water- én nevelvrij
Nadelen:
- Niet ideaal voor brildragers
Je kan een monokijker het best beschouwen als de kleine broer van de klassieke verrekijker. Letterlijk, want je hebt uiteraard maar één lens in plaats van twee. Hierdoor heb je geen dieptezicht, maar wat betreft beeldkwaliteit moet deze Vortex Solo 8×36 niet onderdoen. Op verschillende vlakken scoort hij zelfs betere dan sommige binoculairen.
Ten eerste is deze monoculair een echt lichtgewicht. Met een lengte van 15,5 cm en een gewicht van 384 gram berg je hem zo op in je binnenzak of tas. Daarnaast zorgen de vergrotingsfactor 8 en de lensdiameter van 36 mm ervoor dat je stevig kan inzoomen en toch een stabiel beeld behoudt.
Een extra pluspunt is de vaste riemclip waardoor je de monokijker snel kan opbrengen. Bovendien is het een dakkant kijker en bijgevolg volledig waterdicht. Als kers op de taart is dit model ook nevelvrij door de argongas ontluchting.
Alle lensoppervlakten zijn behandeld met meerdere anti-reflecterende coatings wat de lichtdoorlaatbaarheid verhoogt. Wie dus niet noodzakelijk op zoek is naar een binoculaire verrekijker, maar vooral iets kleins en handigs zoekt, is bij deze monokijker aan het juiste adres.
Beste compacte: Swarovski CL Pocket 8X25
Voordelen:
- Toplenzen
- Elegant design
- Gebruiksvriendelijk
- Zakformaat
Nadelen:
- Prijzig
- Beperkte uittredepupil
Deze compacte verrekijker blinkt uit in design en gebruiksgemak. Hij weegt slechts 350 g, is 11 cm lang en 10 cm breed. Deze kijker past perfect in je hand en dankzij het ergonomische ontwerp en de sterke behuizing heb je bovendien stevig grip.
De reden waarom deze Swarovski CL Pocket 8×25 zich in de hogere prijsklasse bevindt, is niet alleen het stijlvolle design, maar vooral de afwerking binnenin. De lenzen kregen vier topcoatings waardoor ze naast kras-, vuil- en waterbestendig ook loepzuiver en kleurneutraal zijn.
Enerzijds zorgt de close-focus van 2,5 m ervoor dat je haarscherp de kleinste details van insecten dichtbij kan observeren. Daarnaast garanderen de vergroting 8 en de lensdiameter van 25 mm een zuiver beeld van 98 meter breedte op een afstand van 1 km. Dankzij zijn afmetingen is het beeld stabieler dan een toestel met een lensdiameter van 50 mm, maar zal het wel minder licht doorlaten bij slechte lichtomstandigheden.
Globaal gezien is een uitstekend model voor wie zijn verrekijker snel bij de hand wil hebben en gemakkelijk wil kunnen doorgeven. Of je hem nu meeneemt op reis of een boswandeling, of als je liever vlinders en insecten van dichtbij observeert, met deze compacte Swarovski verrekijker ben je verzekerd van het beste beeld.
Beste op statief: Nikon Monarch 5 10×42
Voordelen:
- ED glas
- Close-focus
- Relatief licht
- Goed bij schemerlicht
Nadelen:
- Oogschelpen soms wat los
Wanneer je een verrekijker kiest met een vergrotingsfactor hoger dan 8, dan neemt het beeld gemakkelijker de trillingen van je hand over. Je hersenen zijn niet altijd in staat om die trillingen te compenseren. Je hebt dus óf een vast hand, óf een statief nodig. Deze Nikon Monarch 5 is een kwalitatieve verrekijker die gemakkelijk aan te sluiten is op een statief. Dit is handig wanneer je voor lange tijd dieren gaat spotten of wanneer je bijvoorbeeld vanuit een kijkershut observeert.
De vergrotingsfactor 10 zorgt ervoor dat een object tien keer dichterbij lijkt en dit binnen een beeldveld van 98 m op een afstand van 1 km. De lenzen van deze goede verrekijker hebben een diameter van 42 mm waardoor er veel licht binnenvalt en ook bij schemerlicht geen beeldkwaliteit verloren gaat.
Bovendien is deze Nikon Monarch 5 uitgerust met ED glas zodat kleurschifting tot een minimum beperkt wordt. Door de grote oogafstand (98 mm) en de uitschuifbare rubberen oogschelpen is dit model ook geschikt voor brildragers.
Deze dakkant verrekijker beschikt daarnaast over een close-focus van 2,5 m en is hij waterbestendig en condensvrij. Wil je dus rustig en voor langere tijd één plek observeren, dan is deze verrekijker het kopen waard.
Waarop letten bij het kopen van een verrekijker?
Het eerste waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een verrekijker is of je een porro-, dakkant- of monoculair model wil.
Een porroverrekijker is breder van bouw omdat het licht er met een knik doorheen wordt geleid. Hierdoor zijn ze wat zwaarder dan dakkant verrekijkers, maar wel gemakkelijker om te maken en dus goedkoper. De kwaliteit van het beeld is dezelfde als bij een dakkant verrekijker. Deze laatste is steviger en smaller omdat het licht er recht doorheen wordt geleid. Dit type verrekijker gaat vaak langer mee, maar is dus ook duurder.
Ten slotte kan je ook voor een monoculaire verrekijker kiezen. Dit is een verrekijker bedoeld voor één oog. Dit houdt in dat er weinig diepte in het beeld zit, maar monoculaire verrekijkers zijn zo compact dat ze gemakkelijk overal mee naartoe te nemen zijn. De kwaliteit van goede monoculairen kan tippen aan die van binoculaire verrekijkers.
Vergroting en lensdiameter
Wie verrekijkers vergelijkt, zal meteen zien dat er naast de merknaam twee cijfers staan, zoals 8×42 of 12×50. Deze cijfers zijn belangrijk aangezien ze een wezenlijk verschil uitmaken in de kijkervaring.
Het eerste getal staat voor de vergrotingsfactor van de verrekijker. Bij 8×42 wordt het object acht keer dichterbij gehaald, bij 12×50 is dit twaalf keer. Hoe groter dit getal, hoe meer er wordt vergroot, maar ook hoe instabieler je beeld wordt en hoe zwaarder de verrekijker.
Het tweede getal is de lensdiameter van de voorste lenzen. Hoe groter dit getal, hoe meer licht er doorheen komt, wat handig is als je de verrekijker bij schemerlicht wil gebruiken. Een nadeel van een grote lensdiameter is echter ook dat het toestel zwaarder wordt.
Uittredepupil
Het berekenen van de uittredepupil is voornamelijk nuttig als je je verrekijker ook bij schemerlicht wil gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg vogels gaat spotten of reeën en vossen bij valavond. Hoe groter de uittredepupil, hoe meer licht je pupil kan opvangen bij schemerlicht. Een goede pupil varieert tussen de 2 en 7 mm.
Je berekent de uittredepupil door de lensdiameter te delen door de vergrotingsfactor. Voor een 8×42 verrekijker is de uittredepupil 5,25 mm. Voor een 12×50 verrekijker is dit 4,17 mm. Deze tweede verrekijker kan dus meer vergroten, maar de uittredepupil is kleiner dan bij het eerste toestel. Een 7×50 verrekijker is nog beter bij schemerlicht.
Close-focus
De close-focus is vooral handig als je je verrekijker wil gebruiken om kleine objecten die zich dichtbij bevinden nog beter te kunnen zien, zoals insecten of vlinders. De close-focusafstand is de kortste afstand tussen de verrekijker en het object waarop nog kan scherp gesteld worden.
Een close-focus van 2 meter betekent dat het object zich niet minder dan twee meter van de verrekijker mag bevinden. Vanaf die 2 meter kan de verrekijker het beeld verscherpen.
FAQ – vaak gestelde verrekijker vragen
Wat is de beste betaalbare verrekijker?
Betaalbaar is subjectief, onze keuze voor prijs-kwaliteit is de Vortex Diamondback 10×50. Een zeer goede verrekijker die niet zal teleurstellen, maar ook geen premium verrekijker is. Heb je hier geen 300 euro voor over dan kan je ook voor de goedkope Bresser Hunter 10×50 gaan. De overblijvende alternatieven vind je terug in onze vergelijking.
Welke verrekijkers gebruiken boswachters?
We vonden geen vaste criteria voor verrekijkers van boswachters. De meeste gebruiken een 8×42 verrekijker die optimaal presteert bij schemering. Ook is het mogelijk dat de boswachter meerdere verrekijkers heeft. Of een verrekijker die aangepast is aan zijn route en opdracht.
Welke verrekijker voor vogels?
Om vogels te spotten heb je best een breed beeld. Te diep inzoomen met de verrekijker maakt het zeer moeilijk om de vogels te vinden en te volgen. Onze voorkeur gaat naar de Carl Zeiss Victory. Een redelijk dure verrekijker maar ideaal voor vogelspotting en zelfs om naar de sterren te kijken.