Wasmachine reinigen
Stinkt jouw wasmachine soms? Zie hier enkele tips om je wasmachine te reinigen.
Een wasmachine verwerkt heel wat vuil water. Telkens je een was doet blijft er zeep en overblijvend water achter. Zelf al is dit niet veel, het kan voor geurtjes zorgen als dit niet af en toe gereinigd wordt. Merk je ook dat je wasmachine heel wat minder goed presteert dan voordien, neem dan actie voor het te laat is. Er zijn verschillende redenen waarom een wasmachine slecht kan rieken. Van verkalking tot schimmelende zeep. Je weet ondertussen al hoe je een goede wasmachine moet uitkiezen. In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je je wasmachine moet reinigen.
Zelfreinigende programma’s
Laat 3 tot 4 keer per jaar een zelfreinigend programma lopen op je wasmachine. Met andere woorden: laat een programma draaien zonder kleren, op een zeer hoge temperatuur en met een wasmachinereiniger zoals Dettol.
Vaak verkopen wasmachinefabrikanten – onder andere AEG en Miele – ook zelf wasmachinereinigers. Ook als je altijd de deur laat openstaan en niet te veel wasmiddel gebruikt, is het alsnog mogelijk dat er zich residu vastzet in de hoeken van je wasmachine. Als je dit niet aanpakt, dan kan dit residu beginnen schimmelen waardoor je last van geurtjes kunt krijgen en de kwaliteit van je was achteruit gaat.
Wasmachinereinigers bevatten boorzuur dat dit residu kan oplossen. Hieronder geven we ook een aantal tips mee om te vermijden dat je wasmachine vuil wordt.
Gebruik minder wasmiddel
De meeste mensen gebruiken meer dan de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel. De wasmiddelen die vandaag op de markt bestaan zijn veel geconcentreerder dan vroeger. Houd je aan de aanbevolen dosering om de schade aan je kleren en je toestel te beperken.
Aan de andere kant help je ook het milieu een handje. Het zit namelijk zo dat hoe meer wasmiddel je in je wasmachine giet, hoe meer water ze moet verbruiken om dat product uit de kleren te spoelen. Gevolg is meer schade aan je kleren, je wasmachine en aan het milieu.
Bij een langdurig overdosering stapelt residu van wasmiddel zich op in de wasmachine. De meest voorkomende mechanische problemen aan wasmachines vinden hun oorzaak in de opbouw van zeepresten in het toestel.
Laat de deur openstaan
Wanneer je je wasmachine niet gebruikt, laat je de deur best op een kier staan. Dat voorkomt dat je wasmachine vieze geurtjes afgeeft. Zowel producenten van wasmachines als loodgieters raden dit aan. Het zorgt ervoor dat het toestel, de trommel en andere onderdelen beter kunnen drogen. Voor mensen met kleine kinderen of huisdieren waarvan je niet wilt dat ze in de wasmachine kruipen is het beter om de deur van de wasmachine gewoon gesloten te houden. In dat geval kan het nuttig zijn om de volgende aankoop van je wasmachine te letten op een toestel waarbij je de deur op een kier kunt laten staan maar dat wel gesloten blijft met behulp van een magneet.
In ieder geval is het aangewezen om 1 keer per maand de binnenkant van je wasmachine af te drogen met een droge handdoek of keukenpapier. Probeer ook in de hoeken en kantjes schoon te maken aangezien het daar is waar de schimmel zich het gemakkelijkst kan afzetten.
Verdeel je was in kleinere hoeveelheden
Het is beter om 4 kleine wasjes te doen dan 2 grote. Wanneer kleren de ruimte hebben om te bewegen, kunnen ze beter gewassen worden. Het consistent overladen van een wasmachine is de grootste oorzaak van mechanische defecten bij wasmachines. Als vuistregel zorg je er best voor dat je de trommel van je wasmachine maximaal tot de helft vult. Je wasmachine te zwaar laden zorgt voor onnodige slijtage van de onderdelen. Probeer alleszins in de mate van het mogelijke om grote ongesorteerde wassen te vermijden. Dat is zowel slecht voor je toestel als voor je kleren.