Beste Wasmachine

De beste wasmachine de je volgens ons onderzoek kunt kopen is de Miele WDB 030 WCS W1 Classic. Miele heeft een goede reputatie op vlak van huishoudtoestellen omdat ze kwalitatieve toestellen bouwen. Maar deze Miele wasmachine heeft niet enkel een stevige bouwkwaliteit maar levert ook een goed wasresultaat dankzij de keuze uit tien verschillende wasprogramma’s en een trommel met een honinggraatstructuur. Onderaan dit artikel kan u zowel ons onderzoek en waar u op moet letten bij het kopen van een wasmachine.

Beste Wasmachines 2019 – Onze top 3

De Miele WDB 030 WCS W1 Classic is volgens ons de beste wasmachine die je momenteel kunt kopen. Deze Miele wasmachine heeft een stevige bouwkwaliteit en een geëmailleerde voorzijde. Hierdoor is het enorm kras- en slijtvast en kan het heel wat misbruik verdragen. Miele staat er om gekend om zeer kwalitatieve wasmachines te maken die een goed wasresultaat leveren. Dankzij een capaciteit van 7 kg is deze wasmachine voldoende voor een koppel of een gezin van vier. Indien je een huishouden van vijf personen hebt is het beter om voor een model te gaan met een laadtrommel van 9 kg of meer. De trommel van deze Miele wasmachine is gemaakt uit een honinggraat structuur. Deze structuur zorgt voor minimale slijtage waardoor je kledij langer meegaat.

“Beste wasmachine 2019”

Dit toestel heeft heel wat vooraf ingestelde wasprogramma’s, waaronder speciale programma’s voor jeans, hemden en delicate stoffen. In combinatie met een beladingssensor zorgt deze wasmachine ervoor dat elke lading zo ideaal mogelijk gewassen wordt. Het beschikt ook over een plek waar je CapDosing capsules kunt plaatsen in plaats van gewon wasmiddel te gebruiken. Het voordeel van CapDosing is dat de wasmachine zelf de ideale hoeveelheid wasmiddel zal bepalen. Gebruik je namelijk teveel wasmiddel dan moet je wasmachine langer draaien en meer water verbruiken. Zelf zijn we minder te vinden voor het CapDosing systeem aangezien het aan een serieuze meerprijs komt in vergelijking met gewoon wasmiddel. Wat het geluid betreft is deze Miele wasmachine een relatief stil toestel met een geluidsniveau van 74 decibel bij het centrifugeren en een geluidsniveau van 50 decibel tijdens het wassen. Goedkopere modellen zijn vaak een pak luider en dus minder geschikt voor woningen die geen aparte wasruimte hebben. Deze Miele wasmachine is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een wasmachine van topkwaliteit die lang moet meegaan.

De AEG L7FE ProSteam is een grote wasmachine met een capaciteit van 10kg. Deze AEG wasmachine is speciaal ontworpen voor grote gezinnen van 5 personen of meer. Veel mensen hebben enkel het weekend om alle was te doen. Daarom is het handig dat je voldoende capaciteit hebt zodat je je wasjes niet teveel moet opdelen. Het is natuurlijk altijd beter om was zoveel mogelijk te scheiden en kleine wasjes te doen. Maar praktisch gezien is dit niet altijd haalbaar en dan ben je blij dat je een wasmachine met een capaciteit van 10kg hebt.

“Grote wasmachine”

Het speciale aan deze AEG wasmachines is dat ze uitgerust zijn met wat AEG ProSteam noemt. Dit is een systeem waarbij hete stoom op het einde van een wascyclus in de trommel wordt geblazen. Hierdoor worden een deel van de kreuken uit je kledij gehaald. Je moet gewoon niet verwachten dat je kledij er volledig kreukvrij zal uitkomen. Het is nog altijd beter om je hemden direct op te hangen aan een kapstok en ze te strijken om alle kreuken er uit te galen. Qua geluid is dit nog een vrij stille wasmachine met 51 decibel tijdens het wassen en 77dB tijdens het centrifugeren. Deze AEG wasmachine is een vrij recent model met een energielabel van A+++ -30%. Maar door het feit dat toestellen met het label A+++ al redelijk zuinig zijn qua verbruik kun je maximaal rekenen op een besparing van 10 euro per jaar op je energiefactuur.

De Samsung WW71K5400WW AddWash is een goedkope wasmachine met een capaciteit van 7kg. Ideaal voor een koppel of een klein gezin. Waar deze Samsung wasmachine zich onderscheid met andere wasmachines is een slim design. De deur van de wasmachine is namelijk voorzien van een klep zodat je tijdens de was achtergebleven kledij nog kunt toevoegen. Heel handig als je man of zoon een halfuur na je was is begonnen nog met vuile kledij naar beneden komt.

“Wasmachine met klep”

Het is een vrij zuinig toestel dankzij zijn A+++ -30% label. Nadeel is wel dat het met 54dB een vrij luid toestel is. Heb je een aparte waskamer dan is dit minder belangrijk. Met maar liefst 16 verschillende programma’s heb je voor jeansbroeken, hemden of beddengoed een apart programma. Dankzij een programma dat Samsung EcoBubble noemt kun een koude was laten draaien. Bij een koude was worden je kleren op 15 graden gewassen. Dit verbruikt niet enkel minder elektriciteit maar het zorgt er ook voor dat je kledij langer meegaat.

Het onderzoek

Wie moet een wasmachine kopen?

Een wasmachine is voor veel mensen een nodige aankoop. Wasmachines zijn vrij duur om aan te kopen maar besparen je een hoop geld op de lange termijn. Volgens volgende website bespaar je tussen de 500 en 700 euro per jaar door zelf een wasmachine te gebruiken in plaats van naar de wasserette te gaan. Enkel als je geen aansluiting hebt voor een wasmachine op je appartement of je een kotstudent bent dan ben je beter af met de wasserette om de hoek. Ook als je ergens huurt voor een korte periode is het soms de moeite niet om een wasmachine te laten installeren.

Hoe wasmachine kiezen

Prestatie van de wasmachine:

De beste wasmachines verwijderen maximaal vlekken en slechte geuren met zo weinig mogelijk manuele voorbehandeling van de kleren. Volgens onderzoek gebruiken de meeste mensen enkel het standaard wasprogramma om hun kleren te wassen. Bij de meeste wasmachines komen de kleren er na een standaard programma er goed uit. Maar voor echt vuile kleren of delicate stukken zijn andere programma’s aangewezen. Bij een goede wasmachine kan je onder andere de temperatuur, toerental en de duurtijd aanpassen. Het voordeel van een wasmachine die tot een hoge temperatuur kunnen wassen is dat je bepaalde allergenen/bacteriën kunt wegwassen zonder het gebruik van bijkomende producten. Wasmachines met een voorwasprogramma zijn zeer handig om kleren van bijvoorbeeld kinderen te wassen die soms zeer vuil kunnen zijn.

Dienst na verkoop:

Elke wasmachine kan op termijn kapot gaan, daarom is het belangrijk om een merk te kiezen die een goede dienst na verkoop heeft. De aankoop van een wasmachine is een grote hap uit ieder zijn budget, daarom is het belangrijk om een merk te kiezen die je later niet in de steek zal laten. Als je een wasmachine van een goed merk koopt heb je ook minder kans om een defect toestel te ontvangen. Volgens een onderzoek van Test Aankoop in 2015 (bevraging bij 35.500 consumenten) zijn Miele, Siemens en Bosch de meest betrouwbare toestellen. Onder de minst betrouwbare toestellen vinden we Candy, Whirpool en Panasonic terug.

Verbruik:

Een wasmachines wordt wekelijks gebruikt en verbruikt heel wat water en elektriciteit. Wanneer u een nieuwe machine koopt, houd u dan best rekening met het elektriciteit- en waterverbruik. De belangrijkste factor is zonder twijfel het elektriciteitsverbruik. Ondertussen zijn zo goed als alle wasmachines volgens het Europese energielabel A+++. Het verschil wordt nu gemaakt door achter de A+++ nog eens -20% of -40% toe te voegen. Sta hier niet te lang bij stil. Om echt een positieve impact te maken op het milieu, wast u best zo vaak mogelijk op een lage temperatuur. U kunt maximaal 10 euro per jaar besparen tussen een A+++ en een A+++ -40% model. Het verschil in waterverbruik tussen verschillende modellen is te klein om een verschil te voelen in uw portefeuille.

Automatische dosering

Tegenwoordig zijn er ook wasmachines met een automatisch doseringssysteem. Veel mensen gieten nog altijd teveel wasmiddel in hun wasmachine. Dit heeft niet enkel als gevolg dat je vaker wasmiddel moet kopen maar het zorgt er ook voor dat het toestel meer water moet gebruiken om het wasmiddel weg te spoelen.

Capaciteit van de trommel:

De capaciteit van een wasmachine kan gaan van 6 kg tot en met 17 kg. De trend van de laatste jaren is dat de capaciteit van wasmachines blijft toenemen. Nochtans bedraagt de gemiddelde lading wasgoed slechts 3 à 4 kg. Wij vinden dat een grote capaciteit van weinig waarde is voor de consument. Hou er ook rekening mee dat kleren properder en minder beschadigd uit de was komen als ze in kleine hoeveelheden en met gelijkaardige kledij gewassen worden. Neem als vuistregel dat je als alleenstaande of koppel genoeg hebt aan een wasmachine met een capaciteit van 7kg. Voor huishoudens van 4 mensen of meer neem je best een wasmachine met 9 kg.

Toerental:

Het toerental varieert sterk naargelang van de wasmachine en gaat van 600 tot 1 600 toeren/minuut. Hoe hoger het toerental, hoe minder tijd er nodig is om het wasgoed in de droger of aan de waslijn te drogen. Nadeel is wel dat bepaalde stoffen kunnen beschadigd raken bij een hoge centrifugeersnelheid. Ook maken sommige modellen zeer veel lawaai wanneer ze aan 1600 rotaties per minuten zwieren.

Prijs:

De beste prijs-kwaliteit wasmachines bevinden zich ergens rond de €800, iets minder tijdens solden. Met een wasmachine uit deze categorie zal u een efficiënt en betrouwbaar toestel in huis halen. Bij een meer budget optie zullen we eerder tegen de €600 aanzitten. Er zullen minder opties op zitten maar voor een standaard was zal de prestatie zeer dicht aanleunen bij een toestel van €800. Toestellen goedkoper dan €500 zijn meestal niet betrouwbaar genoeg en daarmee kun je later nog problemen mee ondervinden. Aan de andere kant zijn er nog toestellen van meer dan €1.000, vaak met een hogere capaciteit maar dat is juist niet nuttig voor de meeste consumenten.

Hoe wasmachine reinigen

Laat 3 tot 4 keer per jaar een zelfreinigend programma lopen op je wasmachine. In andere woorden laat een programma draaien zonder kleren, op een zeer hoge temperatuur en met een wasmachine reiniger zoals Dettol. Vaak verkopen wasmachinefabrikanten ook zelf wasmachinereinigers zoals AEG en Miele. Zelfs al laat je altijd de deur openstaan en niet teveel wasmiddel gebruikt dan is het alsnog mogelijk dat er zich residu vastzet in de hoeken van je wasmachine. Als je dit niet aanpakt kan dit residu beginnen schimmelen waardoor je last van geurtjes kunt beginnen krijgen en de kwaliteit van je was achteruit gaat. Wasmachinereinigers bevatten boorzuur dat dit residu kan oplossen. Hieronder geven we ook een aantal tips mee om te vermijden dat je wasmachine vuil wordt.

Gebruik minder wasmiddel

De meeste mensen gebruiken meer dan de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel. De wasmiddelen die vandaag op de markt bestaan zijn veel geconcentreerder dan vroeger. Hou je aan de aanbevolen dosering om de schade aan je kleren en je toestel te beperken. Aan de andere kant help je ook het milieu een handje. Het zit namelijk zo dat hoe meer wasmiddel je in je wasmachine giet hoe meer water het moet verbruiken om dat product uit de kleren te spoelen. Gevolg is meer schade aan je kleren, je wasmachine en aan het milieu. Bij een langdurig overdosering stapelt residu van wasmiddel zich op in de wasmachine. Een van de meest voorkomende mechanische problemen aan wasmachines vinden hun oorzaak in de opbouw van zeepresten in het toestel.

Laat de deur openstaan

Wanneer je je wasmachine niet gebruikt laat je de deur best op een kier staan. Dit voorkomt dat je wasmachine vieze geurtjes afgeeft. Zowel producenten van wasmachines als loodgieters raden dit aan. Het zorgt ervoor dat het toestel, de trommel en andere onderdelen beter kunnen drogen. Voor mensen met kleine kinderen of huisdieren waarvan je niet wilt dat ze in de wasmachine kruipen is het beter om de deur van de wasmachine gewoon gesloten te houden. In dat geval kan het nuttig zijn om de volgende aankoop van je wasmachine te letten op een toestel waarbij je de deur op een kier kunt laten staan maar dat wel gesloten blijft met behulp van een magneet. In elk geval is het aangewezen om 1 keer per maand de binnenkant van je wasmachine af te drogen met een droge handdoek of keukenpapier. Probeer ook in de hoeken en kantjes te kuisen aangezien het daar is waar de schimmel zich het gemakkelijkst kan zetten.

Verdeel je was in kleinere hoeveelheden

Het is namelijk beter om 4 kleine wasjes te doen dan 2 grote. Wanneer kleren de ruimte hebben om te bewegen kunnen ze beter gewassen worden. Het consistent overladen van een wasmachine is de grootste oorzaak van een mechanisch defect bij wasmachines. Als vuistregel zorg je er best voor dat je de trommel van je wasmachine maximaal tot de helft vult. Je wasmachine te zwaar beladen zorgt voor een onnodige slijtage op de onderdelen. Probeer alleszins in de mate van het mogelijke om grote ongesorteerde wassen te vermijden. Dat is zowel slecht voor je toestel als voor je kleren.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.