Is Automatische Dosering Het Waard?
Handig, of een manier om ons meer zeep te verkopen
Slimme wasmachines, tegenwoordig is alles ‘smart’ aan het worden. Soms is het een gimmick, maar voor wasmachines zijn er heel wat innovatieve technologieën om het verbruik en gebruiksgemak te beteren. Eén daarvan is de automatische dosering, vaak verbonden aan een slimme werking van het toestel. Maar is deze technologie echt de moeite waard? Laten we eens kijken naar de merken die het aanbieden, de kosten ervan, en de voordelen die het biedt.
Wat is automatische dosering
Automatische dosering is een functie op moderne wasmachines waarbij het apparaat zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter bepaalt op basis van de lading wasgoed. Dit betekent dat je niet langer handmatig wasmiddel hoeft toe te voegen, wat vaak leidt tot een foute dosering.
De voordelen van automatische dosering in wasmachines
Kosten en besparingen
Een van de grootste voordelen van automatische dosering is de besparing op wasmiddel. Volgens onderzoek kun je tot wel 30% op wasmiddel besparen, wat neerkomt op gemiddeld zo’n 5 flessen wasmiddel per jaar.
Bovendien houdt het slimme systeem rekening met verschillende factoren zoals de hoeveelheid wasgoed, de vuilheid ervan, de hardheid van het water, het gekozen wasprogramma en de temperatuur. Dit zorgt ervoor dat precies de juiste hoeveelheid wasmiddel wordt gebruikt.
Een belangrijk punt is dat deze slimme wasmachines heel wat duurder zijn in aankoop. Dit is waar, daar kan je niet rond. Je kan wel het argument maken dat de besparing op lange termijn voordelig kan zijn.
Je bespaart op wasmiddel, en daarnaast ook op water en energie. Minder wasmiddel betekent minder schuim en dus minder water om zeepresten weg te spoelen. Dit kan leiden tot een besparing van gemiddeld zo’n 7000 liter water per jaar.
Voordelen voor kleding en machine
Te veel of te weinig wasmiddel kan schadelijk zijn voor je kleding. Overdosering kan kleding verbleken, terwijl te veel wasmiddel kan leiden tot vuile, grauwe kleding. Teveel wasmiddel voel je ook op de huid en kan allergische reacties en jeuk veroorzaken. Automatische dosering voorkomt deze problemen, waardoor je kleding langer mooi blijft.
Bovendien is te veel wasmiddel niet goed voor de levensduur van je machine. Het kan leiden tot de groei van bacteriën zoals vetluis, die zich voeden met zeepresten. Dit kan resulteren in een stinkende wasmachine, geurende kleding en vlekken. Je wasmachine af en toe eens onderhouden is altijd aangeraden.
Ze zijn duurder
Er zijn verschillende merken die automatische dosering aanbieden. Elk heeft een eigen manier, ze hebben allemaal een unieke naam. Zo heeft Samsung de Auto Optimal Wash, Bosch & Siemens hun i-DOS en Miele hun bekende TwinDos. Andere merken zoals Haier, LG, Siemens en Whirlpool hebben ook wasmachines met automatische dosering.
De automatische dosering werkt samen met de software in het toestel om de inhoud van de was te analyseren. Op basis hiervan bepaalt de wasmachine de juiste cyclus en de nodige dosering. Deze slimme toestellen zijn heel wat duurder dan simpele(re) wasmachines. Op termijn kan het de investering waard zijn, maar je moet de wasmachine wel nog kunnen betalen.
Onze mening over automatische dosering
Gezien de vele voordelen lijkt automatische dosering een no-brainer voor diegenen die een premium wasmachine willen kopen. De goedkoopste wasmachine met automatische dosering kost (op moment van schrijven) 650 euro. Een Samsung WW90T534AAW met een A energielabel.
Automatische dosering, en slimme toestellen in het algemeen, is een stap in de goede richting voor zowel onze portemonnee als onze planeet. Voorlopig wordt er wel nog volop winst op gemaakt. Deze toestellen behoren tot het hoogste prijssegment en zijn te duur in aankoop voor de meeste huishoudens.