De betrouwbaarheid van oorthermometers
Hoe werkt een oorthermometer?
Een oorthermometer meet je lichaamstemperatuur via je oor. In principe is het een contactloze thermometer. Hij meet door middel van een infraroodsensor de temperatuur van je trommelvlies. Deze temperatuur is erg betrouwbaar en komt overeen met je juiste lichaamstemperatuur.
In de praktijk echter moet je bij een oorthermometer wel een beetje lichaamscontact maken. De sensor moet namelijk perfect gericht zijn naar het trommelvlies. Hiervoor moet je de oorthermometer goed richten en de gehoorgang eventueel rechttrekken door het oor wat naar boven en naar achteren te trekken.
De kwaliteit van de oorthermometer is afhankelijk van de gevoeligheid van de sensor en de gebruikte infraroodtechnologie. Sommige zijn zo gevoelig en geavanceerd dat je het oor eigenlijk niet meer hoeft aan te raken. Lees daarom eerst goed de handleiding door. Het is belangrijk voor de betrouwbaarheid van het meetresultaat dat je de instructies precies opvolgt.
Hoe betrouwbaar is een oorthermometer?
Als je de meting op de juiste manier uitvoert, is een oorthermometer een erg betrouwbaar middel om je lichaamstemperatuur te meten. Hij zou zelfs meer betrouwbaar zijn dan de voorhoofdthermometer. De beste oorthermometers zijn nauwkeurig tot op 0,2 graden.
In de praktijk zijn er echter heel wat factoren die de accuraatheid van de meting kunnen beïnvloeden.
- De infraroodsensor moet rechtstreeks de infraroodstraling van het trommelvlies kunnen registreren.
- Wanneer je veel oorsmeer hebt, kan dat de meting beïnvloeden.
- Ook haren kunnen in de weg zitten of de thermometer kan onjuist gericht zijn.
- Zelfs de omgevingstemperatuur kan een invloed hebben op de meting.
Wij raden daarom aan om eerst goed de handleiding door te lezen vooraleer je de oorthermometer voor de eerste keer gebruikt. Zo weet je precies hoe je het gekochte toestel moet gebruiken.
Wat kost een oorthermometer?
Een oorthermometer is een goede aanvulling van je thuisapotheek of EHBO-doos. Het is ontworpen om contactloos je lichaamstemperatuur te meten via je trommelvlies.
Hiervoor wordt gebruikgemaakt van infraroodtechnologie. Bovendien zijn deze thermometers digitaal en maken ze gebruik van lcd-technologie (liquid crystal display), soms gecombineerd met ledverlichting (light-emitting diode).
De meeste oorthermometers hebben een geheugen dat verschillende metingen kan onthouden. Een oorthermometer is eigenlijk een complex instrument dat voorzien is van heel wat technologische snufjes.
Hierdoor is dit type thermometer veel duurder dan bijvoorbeeld een staafthermometer. De gemiddelde oorthermometer kost tussen de 20 en 50 euro. Onze simpele favoriet, de Braun IRT3030WE, kost ongeveer 30 euro.
Ook moet je op termijn rekening houden met extra kosten. Zo moet je regelmatig de batterijen van het toestel vernieuwen (of tegenwoordig gewoon opladen). Veel oorthermometers werken met wegwerphoesjes. Voor elke meting moet je dan een nieuw hoesje gebruiken. Hierdoor moet je geregeld ook nieuwe wegwerphoesjes of kapjes aanschaffen.
Kies je voor een oorthermometer die werkt zonder wegwerphoesjes, dan moet je de lens of sensor na elk gebruik reinigen. Dat is heel wat goedkoper en milieuvriendelijker.