Scroll Top

Getest: Senifone, de smartphone voor ouderen

review van de geteste senifone smartphone voor senioren

In het algemeen is de Senifone S1 een goede optie voor oudere gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare smartphone met goede prestaties en een eenvoudige interface. De ondersteuning die door Senifone wordt geboden en de aangepaste vormgeving van het stuurprogramma zijn een echte meerwaarde. Ook de accu is een pluspunt. Het grote scherm maakt de gebruikservaring overzichtelijk, maar kan echter wat moeilijker in de hand liggen voor gewone telefoongesprekken. De beperkte opslagruimte is minder interessant voor senioren die graag zelf kiekjes nemen van hun familie of uitstapjes. Maar daar kan een extra geheugenkaart soelaas brengen.

Review van de Senifone S1

Enkele weken terug, kreeg ik van Senifone hun mobiele telefoon S1 toegestuurd om die te voorzien van een eerlijke bespreking. Ik was erg benieuwd hoe deze smartphone voor ouderen zou presteren.

Naast een kort overzicht van alle technische eigenschappen, heb ik vooral oog voor de gebruiksvriendelijkheid en de levensduur van het toestel. Het batterijleven is daarbij belangrijk, en de mogelijkheid om apps toe te voegen en te gebruiken. Evenals de veiligheidsaspecten, de eenvoud van besturing en hoe goed die in de hand ligt.

In de Senfone S1 review:

  • Technische aspecten en prestaties
  • Design en bouwkwaliteit met beeld op ouderen
  • Unboxing
  • De smartphone installeren en instellen
  • De Senifone S1 volledig uitgetest
Senifone getest voor senioren en ouderen

Technische aspecten

Na het bekijken van de technische aspecten bleek al gauw dat we hier te maken hebben met een basismodel Xiaomi Redmi 9A uit 2020. Alle originele componenten van het apparaat werden behouden. Zelfs de branding is netjes op het toestel vermeld.

Het toestel kreeg echter een nieuw doosje aangemeten. De handleiding werd vervangen door die van Senifone. En het stuurprogramma van Android kreeg een make-over toegekend, speciaal voor het doelpubliek – ouderen en senioren.

Hieronder kun je een overzicht terugvinden van wat er allemaal onder de kap van deze smartphone schuil gaat. Het toestel draait op een cosmetisch aangepaste versie van Android 11.

  • Besturingssysteem : Android 11
  • Schermafmetingen : 6,5 inch
  • Scherm : IPS LCD 720 x 1600 pixels (HD+)
  • RAM-geheugen : 2 GB
  • ROM-geheugen : 32 GB
  • Accu : Ingebouwd 5000 mAh Lithium Polymeer
  • CPU : Mediatek MT6762G Helio G25 Octa-Core
  • GPU : PowerVR GE8320
  • Selfie Camera : 5 MP
  • Achter Camera : 13 MP
testen van de sneltoetsen en menu van senifone
testen van de sneltoetsen en menu van senifone

Prestaties en hardware

De Senifone S1 wordt aangedreven door een octa-core processor, die zorgt voor een soepele en snelle gebruikservaring. De processor werkt in combinatie met 2 GB RAM en 32 GB intern geheugen dat je kan uitbreiden met een microSD-kaart.

Daarmee biedt de S1 voldoende opslagruimte voor al je apps. Hoewel het toestel niet de krachtigste smartphone op de markt is, biedt de Senifone S1 voor zijn prijsklasse een indrukwekkende prestatie.

Design en bouwkwaliteit

De Senifone S1 heeft een modern en stijlvol ontwerp dat we al eerder hadden gezien bij de Redmi reeks van Xiaomi. Technisch gezien is de S1 van Senifone is dan identiek aan de Redmi 9A uit 2020. Het toestel heeft een stevige behuizing die zowel licht als duurzaam is.

Vingerafdrukken blijven niet snel op de cover achter, al zal een doekje wel af en toe eens nodig zijn. Een extra beschermhoesje kan dit probleem alvast oplossen. Het scherm is een beetje uit de behuizing gelicht om makkelijk te bedienen.

Het 6,53-inch scherm biedt een resolutie van 720 x 1600 pixels, en levert heldere en levendige beelden. De afgeronde hoeken en slanke behuizing maken het toestel comfortabel om vast te houden en te gebruiken, zelfs voor langere periodes.

Camera’s

De Senifone S1 is uitgerust met een 13 megapixel hoofdcamera aan de achterzijde en een 5 megapixel selfiecamera aan de voorkant. Deze camera’s bieden ze een goede foto- en videokwaliteit voor alledaags gebruik en bij voldoende daglicht. In minder goede lichtomstandigheden wordt het beeld al gauw korrelig en minder bruikbaar.

Batterijduur

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van de Senifone S1 is de 5000 mAh-batterij. Dankzij de combinatie van een beperkt aantal apps en de grote accu, kom je makkelijk een volledige dag door op één batterijlading. Met een zuinige aanpak haal je zelfs nog een extra dag batterijleven uit het toestel.

Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die veel onderweg zijn en niet voortdurend toegang hebben tot een stopcontact.

Senifone getest voor gebruik voor ouderen en senioren

Senifone S1 unboxing

Bij de ontvangst van je Senifone S1, word je meteen getrakteerd op een doos in de feloranje kleur van het merk. De technische specificaties kun je nalezen op de ommezijde. En na het doorknippen van de verzegeling kun je het toestel uit de verpakking nemen. Meteen valt op hoe dun de buitenste bezels zijn, al is dekt het scherm niet de volledige oppervlakte.

De voorzijde heeft een gat voor de frontcamera. Onderaan beschik je over opening voor de luidspreker, eentje voor de microfoon en een micro-usb aansluiting.

Bovenaan zit een 3,5 mm koptelefoon aansluiting, een luidsprekerrooster en een bijkomend microfoongat. Links in de zijkant kan de simkaart geplaatst worden en rechts beschik je over een powerknop en een volumeschakelaar.

In de doos zit naast de handleiding met een simkaart verwijdertool, ook een stekker met aparte USB-kabel.

unboxing senifone smartphone voor senioren
unboxing senifone smartphone voor senioren

De installatie

Dual Sim en SD-kaart

Wanneer je simkaart verwijderaar stevig in het simkaartslot hebt geduwd, wipt de kaarthouder uit de smartphone. De lade heeft ruimte voor een SD-kaart en twee Nano simkaarten. De houder is verstevigd, waardoor je die haast niet per ongeluk kan breken bij het in- of uitschuiven.

Je Senifone S1 instellen

De installatie van de Senifone S1 is opzettelijk eenvoudig gehouden. Er zijn geen vervelende vragen om een account te koppelen of ingewikkelde instellingen die je moet maken. Na de keuze van je voorkeurstaal, het plaatsen van de simkaart met een begeleidende afbeelding en het instellen van je wifi-wachtwoord ben je al halverwege.

Bij de installatie heb je de keuze tussen een standaard scherm of een extra grote weergave van de knoppen. Ook het lettertype kan in drie verschillende fontgroottes worden ingesteld. En na het maken van deze keuzes, is je telefoon helemaal klaar voor gebruik.

Je krijgt onmiddellijk de mogelijkheid om de helpdesk te contacteren mocht dit nodig zijn. Daarna krijg je het overzichtelijke startscherm aangeboden.

gebruik en grootte van de smarthone voor senioren

Gebruiksvriendelijkheid

Het zou niet eerlijk zijn om dit toestel voor senioren te toetsen aan de maatstaf van een high-end toestel voor techneuten. Het apparaat is voornamelijk bedoeld voor een ouder publiek dat geen nood heeft aan ingewikkelde instellingsmogelijkheden.

Wanneer we kijken aan welke noden van het doelpubliek dit apparaat tegemoet komt, dan mogen we heel wat punten van het lijstje afvinken.

Grote knoppen

De knoppen kun je via het configuratiescherm op standaardgrootte of extra groot instellen. Voor de meeste gebruikers zal de standaardinstelling voldoende zijn en maakt de extra grote knoppenlijst slechts een klein verschil uit. De letters op de knoppen blijven namelijk bij beide instellingen even groot. De fontgrootte kun je echter wel apart gaan instellen.

De knoppen reageren snel op elke aanraking. Een verkeerde knop indrukken kan haast niet meer op de grootste instelling. Ook het links of rechts swipen verloopt moeiteloos en snel.

Font-grootte

Terwijl je bij de knoppen slechts twee keuzes hebt, is de lettergrootte in drie stappen instelbaar. Het verschillen tussen de standaard en de middelgrootte instelling is minimaal, waardoor je meestal voldoende hebt aan de twee uitersten. De instelling zorgt ervoor dat alle lettertypes in de standaardapps worden aangepast.

Voor de Nederlandse markt kun je kiezen voor een Qwerty-layout van het toetsenbord en voor de Belgische markt is een Azerty-layout ingebouwd.

SOS-knop

Op elke scherm is een noodknop zichtbaar, zelfs als je links of rechts swipet. Via de instellingen kun je kiezen of deze op het startscherm moet staan of niet. Je kiest er ook het noodnummer dat moet gebeld worden, het bericht dat moet verzonden worden en de duurtijd om de knop in te drukken voordat de noodoproep vertrekt. Een handige functie waardoor je in noodsituaties niet langer moet zoeken door contacten of een nummer handmatig indrukken.

In combinatie met de ingebouwd gps-functie (eventueel met bijhorende app), kan op elk moment de locatie van het toestel achterhaald worden.

gebruik van sneltoetsen
gebruik van sneltoetsen
extra apps en medische info
extra apps en medische info
SOS knop voor snelle reactie
SOS knop voor snelle reactie
klavier en toetsen niet zeer groot
klavier en toetsen niet zeer groot

Voorgeïnstalleerde apps

Het voorgeïnstalleerde besturingssysteem hoeft niet gekoppeld te worden aan een Googleaccount. Elke Senifone S1 heeft namelijk zijn eigen Googleaccount, waardoor je die ingewikkelde instellingen niet zelf hoeft te kiezen.

Het toestel wordt geleverd met een voorgeïnstalleerde versie van enkele apps. Zo beschik je standaard over een camera-app, een agenda en een galerij. Deze toepassingen worden aangevuld met communicatie via Whatsapp, Facebook, Gmail en Outlook. Ook aan navigatie is gedacht met Google Maps en Buienradar. En ontspanning kan genoten worden via YouTube, of één van de drie geïnstalleerde spelletjes.

De makers van de Senifone hebben Nederlandse roots, en dat verklaart de standaard apps van De Telegraaf, Volkskrant, NU.nl, NPO en NOS. Voor een internationaal publiek hebben deze apps helaas weinig meerwaarde.

Bij het aantikken van de apps, openen ze snel, maar komt een kleine tekortkoming aan het licht die niet aan Senifone zelf te wijten is. Heel wat apps vereisen het inloggen in een Facebook- of Googleaccount, of vragen om een aparte account aan te maken. Dit is uiteraard eenmalig, maar doet wat af aan een anderzijds eenvoudig in te stellen toestel.

Zelf apps installeren

Een handige functie van dit apparaat is de mogelijkheid om de beperkingen van de standaard instellingen te omzeilen. Je kunt dus niet alleen snel beginnen met de basisinstellingen. Maar een gebruiker met wat kennis van technologie kan makkelijk ook zelf apps installeren of extra functie ontgrendelen. Let daarbij wel op de beschikbare opslagruimte. 32 GB aan geheugen is voldoende voor heel veel apps, maar foto’s gewaar je beter op een verwijderbare SD-kaart

Senifone klantendienst

De echte meerwaarde van dit toestel schuilt niet in de technische mogelijkheden. Voor hetzelfde geld koop je makkelijk een smartphone met meer vermogen. De meerprijs vergeleken met het basistoestel Redmi 9A waarop de Senifone werd gebouwd, schuilt in de diensten die worden aangeboden. De klantendienst is vlot bereikbaar en is makkelijk via de knoppen op je telefoon te contacteren. Je kunt hen bellen of de chatfunctie opstarten.

Beperkte Modus

In het menu Beperkte Modus, kun je door middel van een pincode enkele instellingen beveiligen. Zo zorg je ervoor dat apps niet kunnen gewijzigd worden. Je kunt ook kiezen om de installatie van extra apps te verbieden. Schakel apps uit zodat die niet kunnen ingezien worden of blokkeer wijzigingen aan de algemene instellingen. Een handige functie om bijvoorbeeld te voorkomen dat een ouder of grootouder per ongeluk aankopen doet of ongewenste wijzigingen zou aanbrengen.

Koppelen van een hoorapparaat

Zelfs de bluetooth koppeling van deze smartphone werd vereenvoudigd. Zo heb je geen ingewikkelde koppelingsprocedure meer nodig om bijvoorbeeld hoorapparaten draadloos aan te sluiten. Heel wat hoorapparaten van de bekendste merken worden via plug en play ondersteund.

Laden en ontlading

De meegeleverde stekker laadt de Senifone S1 op met een vermogen van 10 watt en 2 Ampère. Dit betekent dat je voor een volle lading van je accu kan rekenen op een snelle lading, maar toch enkele uurtjes zoet bent. De ingebouwde batterij van 5000 mAh levert makkelijk een dag energie, zelfs bij intens gebruik. Wie slechts af en toe de gsm bekijkt, komt zeker meerdere dagen toe. Helaas beschikt het apparaat niet over een snellaadfunctie.

De USB-poort van deze smartphone is jammer genoeg nog een micro USB-poort. Vooral voor oudere gebruikers zou een USB-C aansluiting een echte meerwaarde leveren. Nu is het toch af en toe zoeken om de kabel correct in de poort te stoppen. Met een USB-C zou dat probleem alvast van de baan zijn.

grote iconen en menu voor oudere smartphone gebruikers
grote iconen en menu voor oudere smartphone gebruikers

Luidspreker

Dit toestel slaagt er in om een krachtig geluid voor te brengen. Voor een gesprek met audio via de luidspreker verloopt dit perfect. De microfoon pikt het gesprek zonder storing op en het lijkt alsof er ook een ruisonderdrukking wordt gebruikt. Dit staat echter niet in de beschikbare technische gegevens vermeld. De woorden van je contactpersoon zijn helder en duidelijk.

Voor het afspelen van muziek klinkt het geluid helaas wat te kunstmatig. We raden dan ook aan om dit alleen met gekoppelde of bedrade oortjes te doen.

Zaklamp/Flits

Een smartphone bevat heel wat functies. Maar één van de handigste, vooral voor oudere gebruikers, is onder andere de zaklamp. In het menu kun je via sneltoetsen makkelijk de zaklamp aan of uit zetten om minder verlichte ruimtes op te lichten. Een handig extraatje dat hier zeker niet mocht ontbreken. Wat wel opvalt, is dat de standaard veegbewegingen van Android niet door het toestel worden ondersteund. Een beetje een gemis, omdat je het meer handelingen vergt om een bijvoorbeeld je zaklamp te activeren.

Randapparatuur en aansluitingen

Oortjes

Aangezien dit toestel bedoeld is voor ouderen, begrijpen we de keuze om geen oortjes met het apparaat mee te leveren. Enerzijds heb je zo alle keuzevrijheid en aan de andere kant kan ook de prijs wat gedrukt worden. Oortjes koppelen kan echter zowel via bluetooth als via de 3.5 mm jack voor koptelefoons.

Een verbinding maken met draadloze randapparatuur verloopt moeiteloos en vlot. Eens de koppeling tot stand is gekomen, kun je die echter ook beveiligen. Zo kunnen andere toestellen geen verbinding meer maken, en zal het al verbonden toestel ook bij een volgende gebruik automatisch koppelen.

Hoesje

Het merkt leverde bij het recensie-exemplaar ook een handvol hoesjes aan. Daarbij hadden we de keuze uit vijf verschillende kleuren boekcovers met opdruk van het merk. Ook kregen we een extra doorzichtige bumpercase ter beschikking.

De hoesjes hebben drie kaartgleuven en omsluiten de smartphone heel nauw. Ze hebben een uitstekende pasvorm en geven het toestel een stijlvol uiterlijk. De zijknoppen voelen echter wat stug aan onder de extra siliconenlaag.

Bescherming

De Senifone S1 is voorzien van een stevig Gorilla Glass 3. Maar voor wie dit niet voldoende bescherming is, kunnen er ook extra beschermingsglaasjes aangekocht worden bij Senifone. Met een bumpercase lijkt dit dan ook geen overbodige luxe. Als je de smartphone met een boekcover gebruikt, zal de meerwaarde eerder beperkt zijn.

SD-geheugenkaart

Deze smartphone heeft een eerder beperkt intern geheugen. Met 32 GB zul je niet zo ver komen. Zeker niet als je ook van plan bent om eigen apps te installeren of om veel foto’s te nemen. De SD-geheugenkaartslot kan hierbij een oplossing bieden. Geheugenkaarten tot 128 GB worden aanvaard en daar kun je al aardig wat foto’s op kwijt. Apps zul je er helaas niet op installeren.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.