Scroll Top
De rol van de groentelade

De rol van de groentelade

Waarvoor dient de groentelade, en wil je er één of twee hebben om groeten en fruit vers te houden

Geloof ons, ook wij waren verrast wanneer we het belang van de groentelade te weten kwamen. Ethyleenproductie, hoge vochtigheid en lage vochtigheid groenten en fruit. Onderschat het niet, je eten blijft echt dagen tot weken langer goed.

De keuze tussen één of twee groentelades, en de daar bijhorende technologieën, spelen dus ook een rol bij het vergelijkingsproces van koelkasten.

Twee soorten groenteladen

In je koelkast vind je twee soorten groenteladen: de ene met hoge vochtigheid en de andere met lage vochtigheid.

  1. De lade met hoge vochtigheid is perfect afgesloten, waardoor het de ideale plek is voor groenten en fruit die snel uitdrogen. Denk hierbij aan bladgroenten en kruiden.
  2. De lade met lage vochtigheid laat daarentegen wat lucht door. Dit helpt om de houdbaarheid van bepaalde groenten en fruit die snel bederven, zoals appels en peren, te verlengen.
Twee soorten groenteladen

Ethyleen in de groentelade

Ethyleen is een natuurlijk gas dat door sommige groenten en fruit wordt afgegeven als ze rijpen. Dit zorgt voor snellere rijping van andere groenten en fruit. Je hoort vaker dat bananen best apart bewaard worden… Dat is door dat ze een hoge ethyleenproductie hebben.

Hoge vochtigheid groentelade

In de lade met hoge vochtigheid bewaar je best groenten en fruit die gevoelig zijn voor ethyleen, zoals asperges, broccoli, bloemkool, citrusvruchten, komkommers, aubergines, sperziebonen, bladgroenten (zoals snijbiet en spinazie), sla, peterselie, paprika’s, frambozen, courgettes, aardbeien en zoete aardappelen.

Sommige merken hebben speciale technologie om dit te beheren, zoals de Liebherr Biofresh.

Lage vochtigheid groentelade

De lade met lage vochtigheid is dan weer perfect voor groenten en fruit die ethyleen produceren, zoals appels, abrikozen, avocado’s, rijpe bananen, meloenen, vijgen, honingmeloenen, kiwi’s, nectarines, papaja’s, perziken, peren en pruimen. Als deze apart liggen, weg van hoge vochtigheid, dan behouden ze hun versheid. Kleine stapjes naar minder voedselverspilling.

Ethyleen in de groentelade

De groentelade in de koelkast

Heb je maar één lade in je koelkast? Geen zorgen, er zijn nog steeds een aantal trucjes die je kunt toepassen om je groenten en fruit zo lang mogelijk vers te houden.

  1. Probeer bijvoorbeeld ethyleen-producerende producten te scheiden van degenen die er gevoelig voor zijn. Je kunt een aparte bak of zak in de lade gebruiken om ze te scheiden.
  2. Zorg er ook voor dat je je producten regelmatig roteert, zodat ze allemaal gelijkmatig gekoeld worden. Dit kan ook helpen om bederf te voorkomen, omdat je sneller zult merken als iets begint te rotten.
  3. Overvul je lade niet. De lade werkt het beste als hij ongeveer twee derde vol is, zodat alles binnenin ruimte heeft om te “ademen”.
  4. Een minder volle lade zorgt ook voor een betere luchtcirculatie, wat kan helpen om je producten langer vers te houden.
  5. Er zijn speciale groenten- en fruitzakken beschikbaar die helpen om ethyleengas te absorberen, wat de houdbaarheid van je producten kan verlengen. Deze kunnen een goede optie zijn als je beperkt bent tot één lade.

En vergeet niet: sommige groenten en fruit hoeven niet in de koelkast te worden bewaard en kunnen beter op kamertemperatuur worden bewaard. Dit omvat producten zoals bananen, aardappelen, tomaten en uien. Moet het wel in de koelkast dan is de juiste bewaartemperatuur belangrijk.

De groentelade in de koelkast
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.