Scroll Top
beste padelballen

De 5 beste padelballen van 2023

Kies de juiste bal, van beginners tot gevorderden

Om een mooie prestatie neer te zetten op het veld heb je naast een goed racket en aangepaste schoenen ook de beste padelballen nodig. Padelballen bepalen namelijk een groot deel van je speelervaring. Er bestaat een groot aanbod aan padelballen dat steeds uitgebreider wordt. Zo hebben bekende racketsportmerken zoals Head, Dunlop en Wilson een gevarieerd aanbod aan padelballen.

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, ervaring en niveau kies je voor goedkope padelballen, dan wel voor duurzame padelballen. Om je zoektocht gemakkelijker te maken, lijsten we onze keuze van de vijf beste padelballen op.

Onze selectie padelballen

Beste prijs-kwaliteit: Dunlop Pro

Voordelen:

  • Veelzijdig
  • Kwaliteitsvol
  • Extra duurzaam
  • Snel
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Te snel voor beginners

Dunlop mag zeker niet ontbreken in het lijstje van beste padelballen. Met de Dunlop Pro-ballen haal je kwaliteitsvolle padelballen in huis voor een zachte prijs. Dankzij de hoogwaardige materialen gaan ze gegarandeerd enkele wedstrijden mee.

De duurzame ballen zijn speciaal ontworpen voor gevorderde en professionele spelers die op zoek zijn naar kracht en kwaliteit. Het kwalitatieve rubberen het versterkte vilt verlengen de levensduur van de ballen. Daardoor kunnen ze ook tegen een stootje, ideaal als je een speler bent die de bal met krachtige slagen over het net doet gaan.

Door de goede balans tussen rebound en controle zijn deze padelballen erg veelzijdig. Ze hebben een hogere stuit en zijn sneller dan de klassieke Dunlop-ballen, waardoor de match levendiger wordt. Speel je liever wat trager of start je pas met padel, dan kunnen deze ballen iets te snel zijn. Even geduld oefenen dus.

Beste voor beginners: RS Padel Tour X

Voordelen:

  • Bestempeld als beste allround ballen
  • Voor alle niveaus
  • Gemiddelde snelheid
  • Duurzaam en kwalitatief
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Niet voor liefhebbers van extra snelle matches

Deze padelbal is een creatie van de Zweedse tennisser Robin Söderling in samenwerking met padel profspeler Simon Vasquez. Door de hoogwaardige kwaliteit van de gebruikte materialen mag het resultaat niet ontbreken tussen de beste padelballen. Ben je een beginner, dan komen deze ballen goed van pas. Door de aangename snelheid waarmee deze ballen door de lucht vliegen zijn ze ideaal om de eerste slagen op het padelterrein te maken.

De RS Padel Tour X-ballen worden door velen bestempeld als beste allround ballen op de markt. Dankzij de trage tot gemiddelde balsnelheid zijn ze geschikt voor spelers van alle niveaus. Ze zijn daardoor ook ideaal om je techniek te oefenen tijdens trainingen. Ben je op zoek naar extra snelheid in een match, dan laat je deze padelballen best aan je voorbijgaan.

De kwaliteitsvolle materialen dragen bij tot de hoge duurzaamheid en de fijne spelervaring. Daarnaast is de bal ook geschikt voor hardere slagen, zoals smashes. Voor deze veelzijdige ballen hoef je niet diep in je portefeuille te tasten. Je betaalt een gemiddelde prijs.

Beste voor gevorderden: Head Padel Pro S

Voordelen:

  • Duurzaam
  • Extra snelheid
  • Officiële bal van World Padel Tour

Nadelen:

  • Niet geschikt voor beginners

Deze Head Pro S padelballen zijn de officiële ballen van de World Padel Tour. Ze verdienen dus zeker een plaats in het lijstje van de beste padelballen. De ballen worden gebruikt door verschillende padelfederaties zoals de Spaanse, Portugese en Zweedse Federaties. De wereldberoemde ballen zijn ontworpen in samenwerking met enkele topspelers.

Deze variant is iets kleiner dan de standaard Head Pro met meer interne druk, wat zorgt voor extra snelheid. Waar de standaardvariant eerder geschikt is voor warme temperaturen, is de S(peed) variant ideaal voor vochtige omstandigheden en terreinen op zeeniveau. Daar creëert hij wat meer snelheid. De Head Pro S is ideaal voor professionele en gevorderde spelers die wat meer uitdaging en pit in het spel willen. Voor beginners kunnen de ballen iets te levendig en moeilijk te hanteren zijn.

Beide varianten van de Head Padel Pro worden door verschillende spelers, experten en reviewers als veruit de beste padelballen bestempeld. Dat onder meer dankzij de levendigheid, de duurzaamheid en de kwaliteit. De prijs is ietsje hoger dan gemiddeld, maar je krijgt er dan ook topklasse voor terug.

Beste duurzame: Bullpadel Premium Pro

Voordelen:

  • Duurzaam
  • Goedkoop
  • Voor trainingen en wedstrijden
  • Extra snelheid

Nadelen:

  • Snelle ballen, moeilijker voor beginners

De beste padelballen kunnen veel aan en ze gaan zo lang mogelijk mee zonder veel druk te verliezen. Deze padelballen van het merk Bullpadel voldoen aan de verwachtingen. Dankzij het kwalitatieve vilt en de duurzame rubberen kern kan je er lang plezier aan beleven. Het zijn de officiële ballen van de Spaanse Padel Federatie.

Deze duurzame padelballen zijn erg populair in padelclubs en bij padeltrainers. Ze zijn de ideale partner voor zowel trainingen als wedstrijden. Dankzij de lange levensduur kunnen ze veel verdragen, ideaal dus als je nogal krachtige slagen uitvoert of als je nog op zoek bent naar de juiste slag. Deze padelballen zijn levendig en ze hebben een eerder harde stuit. Doordat de ballen met een flinke snelheid door de lucht vliegen zijn ze wat uitdagender voor echte beginners.

De hoge kwaliteit van het synthetisch vilt zorgt voor een aangenaam slaggevoel. De hoge dichtheid van de rubberen kern voorkomt drukverlies, vandaar de langere levensduur. Voor al die kwaliteit betaal je een gemiddelde prijs.

Beste goedkope: Babolat Court

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Officiële ballen van APT Padel Tour
  • Voor iets meer snelheid

Nadelen:

  • Blik laat zonlicht door

Ben je een recreatieve speler of ontdek je padel nog maar pas, dan wil je waarschijnlijk niet te veel geld uitgeven aan goede padelballen. Dan komen deze padelballen van Babolat goed van pas. Het merk staat bekend om zijn hoge kwaliteit en maakt ballen voor veeleisende spelers. Naast een van de beste padel rackets verkoopt het racketsportmerk ook deze goedkope padelballen.

Maar vergis je niet, de ballen zijn een sterke partner op het veld. Ze zijn goedgekeurd door de Internationale Padel Federatie en het zijn de officiële speelballen van de APT Padel Tour. De goede padelballen worden gebruikt door verschillende profspelers en ze zijn geliefd bij fans en beoefenaars van padel.

De ballen zijn duurzaam en ze reageren snel, waardoor het spel een tikkeltje uitdagender wordt. Ze zijn een goede match voor spelers die met ietsje meer snelheid en een hogere intensiteit willen spelen. Samen met een goed racket vormen ze de ideale ingrediënten voor een aangenaam wedstrijdje padel onder vrienden. Bewaar de ballen wel op een donkere plaats en op kamertemperatuur, want door de doorschijnende streep in het blik kunnen ze opwarmen. Het rubber zal daardoor sneller uitharden en de druk zal verminderen.

beste padelballen
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van padelballen?

Snelheid

Hoe snel de bal door de lucht vliegt hangt niet alleen af van jouw kracht, maar ook van de bal zelf. Padelballen kan je onder meer onderverdelen in twee categorieën, trage of normale ballen en snelle ballen. Welke je verkiest hangt volledig af van op welk niveau je speelt en hoe je speelt of wilt spelen.

Zo zijn trage ballen bijvoorbeeld geschikter voor beginners en junioren, terwijl snelle ballen meer geapprecieerd worden door (gevorderde) spelers die een actiever spel wensen.  Merken zoals Bullpadel, Head en Wilson zijn een goede keuze voor actievere spelers.

Verschillende factoren bepalen of een bal traag of snel is. Zo hebben trage ballen langer ‘haar’ dan snelle ballen. De haren bieden meer weerstand in de lucht, waardoor ze worden afgeremd. Daarnaast speelt ook de druk mee. Hoe hoger de druk, hoe sneller de bal zal vliegen.

Duurzaamheid

Natuurlijk wil je padelballen die zo lang mogelijk meegaan. De duurzaamheid van padelballen hangt onder meer af van de samenstelling en de gebruikte materialen.

Sommige padelballen staan bekend om hun duurzaamheid, zoals de Bullpadel Premium Pro en de Tretorn Serie. Dankzij kwalitatief rubber met een hoge dichtheid behouden ze de druk beter dan andere padelballen, wat de levensduur ten goede komt.

De duurzaamheid van padelballen hangt ook af van externe factoren zoals de manier waarop je speelt, hoe vaak je op het veld staat, de weersomstandigheden of de kwaliteit van het veld. Er zijn ook enkele trucjes om de ballen langer goed te houden, zoals het gebruik van een drukregelaar.

Prijs

Net zoals de prijs van padel rackets variëren de prijzen van padelballen onderling. Sommige merken zijn duurder dan andere, maar ook binnen één bepaald merk kan de prijs verschillen over verschillende uitvoeringen heen. Zo vallen de padelballen van Babolat in dit lijstje onder de categorie goedkoopste padelballen, terwijl ze ook duurdere versies verkopen.

Naast het merk hangt de prijs ook af van de samenstelling en de kwaliteit van de bal. Over het algemeen geldt hoe hoger je eisen, hoe duurder de ballen. Aan jou dus de keuze in welke padelballen je investeert, rekening houdend met je (beoogde) niveau en speelfrequentie.

Wat is het verschil tussen padelballen en tennisballen?

Padel- en tennisballen zien er identiek uit. Ze zijn allebei gemaakt van rubber en bedekt met vilt. Ook het gewicht is hetzelfde. Maar spelervaring leert dat de twee balsoorten toch verschillen. Daardoor gebruik je tennisballen best niet op een padelterrein en andersom. Het spel zal immers flink veranderen.

Hoewel de ballen qua afmeting gelijk lijken, zit er toch een, weliswaar klein, verschil in de diameter. Volgens de Internationale Tennisfederatie ligt de diameter van een officiële tennisbal tussen 6,54 en 6,86 centimeter. Een officiële padelbal daarentegen heeft volgens de Internationale Padel Federatie een diameter tussen 6,35 en 6,77 centimeter.

Een ander verschil is de druk. Een padelbal heeft een lagere druk, waardoor hij minder stuitert dan een tennisbal. Door de lagere druk vliegt hij ook langzamer. Dat is nodig aangezien een padelterrein kleiner is dan een tennisterrein. Vergis je dus niet van bal als je gaat padellen.

Hoe vaak moet ik mijn padelballen vervangen?

Over het algemeen gaan padelballen twee tot drie weken, of vier à vijf wedstrijden, mee voordat je ze moet vervangen. Je kan dan wel nog spelen met de padelbal, maar hij zal minder goed stuiteren en minder snelheid maken. De levensduur hangt ook af van verschillende factoren: het speelveld, de weersomstandigheden, de temperatuur, de samenstelling van de bal en de speler, jij dus.

Als je een professionele of intensieve speler bent die vaak wedstrijden speelt, dan is je padelbal sneller aan vervanging toe. Ook als je een aanvallende speler bent die graag smasht en harde ballen slaat, zal je sneller een nieuwe doos moeten openen. Het rubber in de bal zal steeds poreuzer worden, waardoor de druk beetje bij beetje afneemt.

Daarnaast is er ook een verschil in levensduur wanneer de bal gevuld is met stikstof of met gecompenseerde lucht. Een padelbal gevuld met stikstof gaat langer mee en voelt na enkele keren nog als nieuw aan, terwijl de met lucht gevulde bal het sneller laat afweten. Daarom betaal je doorgaans meer voor met stikstof gevulde ballen.

Hoe moet ik mijn padelballen onderhouden?

Gelukkig bestaan er enkele manieren om je padelballen zo lang mogelijk soepel te houden. Zo open je het blik best pas wanneer het nodig is. Fabrikanten zetten de doos onder druk, waardoor de ballen hun druk behouden totdat de koker wordt geopend. Vandaar dat je die bekende ‘plof’ hoort als je de doos opent. Dus hoewel die plof heel aanlokkelijk klinkt, laat je het blik best dicht totdat je weer op het veld staat.

Eens je blik padelballen geopend is moet je de ballen niet onmiddellijk weggooien, dat zou geldverspilling zijn. Om de ballen zo lang mogelijk goed te houden wordt een drukregelaar je beste vriend. Het is een apparaat dat je op de geopende doos plaatst en dat een optimale druk genereert waardoor de ballen langer zullen meegaan.

Om je padelballen op te bergen kies je best een droge en donkere plaats op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat er op die plaats geen grote temperatuurschommelingen zijn. Laat de koker zeker niet in de koffer van je auto liggen, daar warmen de padelballen op en daardoor verliezen ze sneller hun druk. Heb je in de regen gespeeld, laat de ballen dan traag drogen op kamertemperatuur. Stop ze zeker niet nat in de doos.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste padel ballen te vinden werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, snelheid, duurzaamheid en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.