De 7 beste squash rackets van 2024
Van beginners tot gevorderden.
Alleen met het beste squash racket kan je winnen op het veld. Welk racket dat is hangt af van je niveau en je speelstijl. Je houdt daarbij best rekening met enkele factoren zoals het gewicht, de vorm en de balans van het racket. Als je een gevorderde speler bent moet je ook nog beslissen of je liever met snelheid speelt of met kracht. Met onze selectie van de beste squashrackets helpen we je al een stap verder.
Onze selectie squash rackets
- Beste prijs-kwaliteit: Dunlop Sonic Core Revelation 125 bij Amazon
- Beste voor beginners: Head Nano Ti 110 bij Amazon
- Beste voor gevorderden: Tecnifibre Carboflex Airshaft 135 bij Amazon
- Beste junior: Dunlop Fun Mini bij Bol.com
- Beste voor vrouwen: Head Graphene 360+ speed 120 bij Amazon
- Beste set: Wilson Starter Kit bij Bol.com
- Beste goedkope: Dunlop Sonic Ti 5.0 bij SquashWebwinkel
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Dunlop Sonic Core Revelation 125
Voordelen:
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Allround
- Krachtig
- Licht
- Design
Nadelen:
- Mist wat controle in snelle ballen
Het beste squashracket is een allrounder voor een voordelige prijs. Dat is net wat Dunlop biedt met dit racket. Onder andere onze Belgische trots in het Squash, Tinne Gilis, gebruikt deze Dunlop Sonic Core Revelation. Het racket valt in het power segment van Dunlop en is de ideale mix tussen kracht en wendbaarheid. Wil je dus snel en met power kunnen reageren, dan is dit squashracket een goede partner.
Het is aangenaam trainen met dit lichtgewicht, maar het racket boet daardoor niet in aan kracht. Daar zorgt de traditionele druppelvorm, of open keel, voor. Bovendien heeft dit goede squashracket een grote sweet spot, wat het racket vergevingsgezinder maakt. Zelfs ballen die off center neerkomen, worden mooi teruggespeeld. Het racket is daardoor ook geschikt voor beginners.
Je reactiesnelheid heb je deels te danken aan deze Dunlop. Door de head-light balans is het racket wendbaar, waardoor je elke volley raakt. Bijgevolg is het ook een goede match voor offensieve, gevorderde spelers. Het racket mist door het lichte hoofd wel wat controle in snelle ballen. De infinergy technologie maakt echter veel goed. Die vermindert trillingen met 37 procent. Zoek je naar een racket met nog meer kracht, dan is de 135-variant misschien iets voor jou.
Gewicht: 125 gram | Vorm: Druppel | Snaarpatroon: 14 x 18 | Balans: Head-light
Beste voor beginners: Head Nano Ti 110
Voordelen:
- Licht
- Ook voor matches
- Krachtig
- Grotere sweet spot
Nadelen:
- Snaren zijn niet van heel goede kwaliteit
Ben je nieuw in de sport, dan koop je best een vergevend racket. Deze Head Nano is één van de beste squash rackets voor beginners. Zijn lichte gewicht, druppelvorm en grote sweet spot zitten daar zeker voor iets tussen. Het idee achter dit racket is gebaseerd op de duurdere en meer professionele Head Speed 120 Slimbody, het racket van vele profspelers. Als beginner wil je niet al te veel investeren in een racket en daar houdt Head rekening mee. Het kan zijn dat je de snaren wil vervangen, want die voelen voor sommige spelers minder goed aan.
Het speciale snaarpatroon, de snaren komen samen aan de onderkant van het frame, zorgt voor meer kracht. Dat is net wat je nodig hebt als beginner. Je focust eerder op techniek dan op power. De kracht uitoefenen doet dit racket grotendeels voor jou. De ruime bladgrootte en de daaruit voortvloeiende grote sweet spot maakt het racket erg vergevend. Tijdens je leerproces zal je veel verkeerde ballen slaan, maar dit racket is daar speciaal voor gemaakt. Het lichte gewicht bevordert je beweeglijkheid en je speelgemak. Het handvat van het racket is meer uitgesproken, wat goed is om je grip te oefenen.
Gewicht: 110 gram | Vorm: Druppel | Snaarpatroon: 14 x 18 | Balans: Head-heavy
Beste voor gevorderden: Tecnifibre Carboflex Airshaft 135
Voordelen:
- Licht
- Kan verschillende speelstijlen aan
- Krachtig en snel
- Populair bij topspelers
- Allround van beginner tot gevorderde
Nadelen:
- Duurder
De Carboflex-lijn van Tecnifibre is al jaren populair en scoort dus zeker een plaats tussen de beste squash rackets ter wereld. Meer nog, dit model is één van de meest geziene rackets in squashclubs. Je kan dus niet veel fout doen met dit goede racket. Veel profspelers, vooral mannen, gaan met de Airshaft 135 het veld op, onder wie Mohamed El Shorbagy, nummer vijf in de wereldranking. Ook de Airshaft 125 NS is populair, maar dan vooral bij vrouwelijke topspelers zoals Nour el Sherbini, naar wie het racket vernoemd is. Dit allround racket kan verschillende speelstijlen aan: van beginner tot gevorderde.
Door de neutrale balans ligt het meeste gewicht in de keel van het racket. Dit maakt het racket erg veelzijdig. Deze Tecnifibre geeft je snelheid aan het net voor volleys, maar ook genoeg kracht. Wil je doorheen de match je strategie veranderen, dan steunt dit racket je volop. Dankzij zijn wendbaarheid ben steeds voorbereid op de volgende slag. Ook het lichte gewicht draagt bij tot de snelheid van het racket.
Vooral gevorderde spelers die graag van tempo veranderen tijdens de match zullen dit racket nuttig vinden. Ook aanvallende spelers zullen veel hebben aan dit racket. Bovendien geeft de verhoogde stabiliteit van het frame je meer zekerheid en controle in je slagen. Dankzij de X-ARMS in de keel is het racket nog steviger dan vorige edities. De dynamische VP-snaren van Tecnifibre geven het racket nog meer kracht en elasticiteit.
Gewicht: 125 gram | Vorm: Druppel | Snaarpatroon: 14 x 18 | Balans: Gelijk
Beste junior: Dunlop Fun Mini
Voordelen:
- Verkorte keel
- Groot blad
- Grotere sweet spot
- Licht
- Goedkoop
Nadelen:
- Niet voor gevorderde kinderen
Dunlop verkoopt niet alleen één van de beste padel rackets voor jongeren, maar ook één van de beste squash rackets. Het ideale squash racket voor jouw kind is er één met een verkorte keel. Bovendien mag het racket niet te zwaar zijn en moet de sweet spot wat groter zijn. Dit goede racket voldoet aan alle eisen. De Dunlop Fun Mini is geschikt voor kinderen tussen vijf en zeven jaar oud.
Naast plezier maken op het veld, moet een kind ook nog de techniek leren. Een wendbaar racket is daarvoor de beste optie. De verkorte keel van deze Dunlop Fun Mini draagt daartoe bij. Doordat je hand dichter bij het blad ligt, krijg je meer controle over je bewegingen en dus over de bal. Ook de head-light balans geeft je meer controle. Door die verkorte keel heb je wel minder bereik en minder kracht. Maar voor beginners is dit nog niet aan de orde, daar train je later pas op.
Naast wendbaarheid is ook het gewicht van het racket van belang. De spieren van een junior moeten nog wennen aan de sport. Het racket mag dus niet te zwaar zijn. Verder zorgt de ruime bladgrootte voor een grotere sweet spot. Dit maakt het racket vergevend bij fout geraakte ballen. Zo kan jouw kind dankzij dit goede racket volop focussen op de techniek.
Gewicht: 200 gram (besnaard) | Vorm: Traditioneel | Snaarpatroon: 14 x 19| Balans: Head-light
Beste voor vrouwen: Head Graphene 360+ Speed 120
Voordelen:
- Enorm krachtig
- Erg licht
- Verstelbaar snarenpatroon
- Inclusief hoes
- Duurzaam
Nadelen:
- Minder geschikt voor de defensieve speler
Head verovert opnieuw een plaats in het lijstje, dit keer met het beste squashracket voor vrouwen. Zo squashte Olivia Fiechter zich met dit racket naar plaats tien op de wereldranking. Kortom, met dit racket doe je een goede koop, vooral als je fan bent van kracht op het veld. Ben je een agressieve speelster, dan vind je in dit racket je ideale partner.
Laat je niet misleiden door het lichte gewicht van deze Speed 120. Het racket biedt wel degelijk enorm veel power. Tel daar nog eens de head-heavy balans bij en je verslaat je tegenstander met brute kracht. Maar het racket boet daardoor niet in aan controle. In vergelijking met de Slimbody versie speelt dit racket meer op het gevoel en de controle. Meer nog, dankzij het Adaptive Fan Pattern kan je het snarenpatroon zelf bepalen. Wil je meer controle, dan kies je het waaierpatroon.
De Graphene 360+ technologie geeft meer stabiliteit aan het frame. Daarnaast zorgt het voor een betere energieoverdracht aan de bal, waardoor er extra kracht vrijkomt. De Octagonal Power technologie verhoogt de wendbaarheid van het racket. Ook het lichte gewicht draagt bij tot de beweeglijkheid. De Hydrosorb Pro grip geeft je extra comfort tijdens het spelen. Wil je nog meer power, dan is de 350 versie meer geschikt voor jou.
Gewicht: 120 gram | Vorm: Druppel | Snaarpatroon: 14 x 18 | Balans: Head-heavy
Beste set: Wilson Starter Kit
Voordelen:
- Goedkoop
- Goed voor beginners en recreatieve spelers
- Grote sweet spot
- Duurzaam
Nadelen:
- Zwaar
Als je onmiddellijk wil beginnen te spelen, komt deze complete set goed van pas. Er zit een goed squashracket in, twee ballen, een drinkfles en een tas. Let wel, je squash schoenen en je handdoek passen niet in de tas. De set is ideaal voor de beginnende speler die er direct wil invliegen. Het racket is de Wilson Hyper Team 300. Het is van goede kwaliteit, maar toch heel goedkoop. De head-light balans geeft je een goede controle. Hierdoor kan je zelf nog meer richting geven aan de bal.
Het aluminium verhoogt de levensduur van het racket. Door het stevige materiaal is het bestand tegen enkele stootjes, wat bij beginners goed van pas komt. Aan de levensduur zit wel een keerzijde: het racket is zwaarder dan de meeste op de markt. Voor beginners of recreatieve spelers die geen uren op het veld staan, kan dit geen kwaad. Maar na lang spelen kan het wel een effect hebben op je spieren. Dankzij het ovalen frame is de sweet spot groter. Dit maakt het racket meer vergevend. Raak je een bal slecht, dan merk je dat minder hard. De framestabilisatoren zorgen voor meer comfort.
Gewicht: 205 gram | Vorm: Ovaal | Snaarpatroon: 14 x 19 | Balans: Head-light
Beste goedkope: Dunlop Sonic Ti 5.0
Voordelen:
- Goedkoop
- Duurzaam
- Roestvrij
- Geeft veel controle
Nadelen:
- Zwaar voor beginners
Ben je een beginner of een recreatieve speler, dan wil je waarschijnlijk niet veel geld uitgeven aan een goed racket. Deze Dunlop is dan een goede koop. Door het aluminium frame kan dit racket tegen een stootje. Je zal er dus lang speelplezier van hebben. Wel zal je het niet enkele uren na elkaar volhouden op de court. Het racket is namelijk nogal aan de zware kant, wat niet ideaal is voor beginners en recreatieve spelers.
Door de head-light balans ligt het meeste gewicht in het handvat. Dit geeft je meer controle over je racket en dus een beter balgevoel, wat voor een beginner essentieel is. Bovendien lijkt het racket minder zwaar en beweegt het makkelijker door de lucht. Door de head-light balans verlies je wel wat kracht, maar voor een beginner is het leren van de techniek belangrijker. En dat doe je best met een racket dat je controle geeft. Het zwaardere gewicht daarentegen geeft je dan wel weer extra kracht.
Gewicht: 190 gram | Vorm: Ovaal | Snaarpatroon: 14 x 19 | Balans: Head-light
Kort samengevat
Ons lijstje staat vol met toprackets die populair zijn in clubs en bij topspelers. Dunlop verovert ons lijstje meerdere keren: als beste prijs-kwaliteit, als beste goedkope en als beste squash racket voor juniors. Onze favoriet, de Dunlop Sonic Core Revelation 125, is een betaalbaar allround racket. Bovendien wordt het gebruikt door Belgisch topspeelster Tinne Gilis.
Ook de Tecnifibre Carboflex Airshaft 135 en de Head Graphene 360+ Speed 120 zijn erg geliefde rackets, ook weer bij topspelers. De merken Tecnifibre en Head zijn nagenoeg in elk lijstje van de beste squashrackets terug te vinden.
Waar op letten bij het kopen van een squash racket?
Gewicht
Door de jaren heen zijn squashrackets lichter geworden. De meeste rackets wegen tussen de 110 en 140 ram. Maar de lichtste rackets zijn lang niet altijd de beste. Welk gewicht je best koopt, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en ervaring. Zo is elke gewichtscategorie geschikt voor een bepaalde speelstijl.
Zware rackets wegen meer dan 140 gram. Dit is de minst populaire categorie vanwege de minder goede wendbaarheid. Ook zijn ze trager. Ze geven wel enorm veel kracht. In de middenklasse vallen rackets die gemiddeld 125 tot 140 gram wegen. Vooral rackets van gevorderde spelers bevinden zich in deze categorie. Rackets met een gemiddeld gewicht geven controle, maar toch ook genoeg kracht.
Daarnaast bestaan er lichte rackets die doorgaans 115 tot 125 gram wegen. Zij worden steeds populairder bij topspelers vanwege hun beweeglijkheid. Dankzij hun lichte gewicht klieven ze snel door de lucht. Deze rackets komen van pas bij ballen die een snelle reactiesnelheid vergen, zoals volleys. Dankzij nieuwe technologieën in de snaren geven ze ook voldoende kracht.
De ultralichte rackets geven nog meer snelheid en ze zijn geliefd bij spelers die topsnelheden willen bereiken. Kracht en controle blijven beperkt in deze rackets om alles uit de snelheid te halen. Net zoals de echte zware rackets zijn ze schaars.
Vorm
Er zijn grotendeels drie vormen te onderscheiden: traditioneel, druppelvorm en hybride. Elke vorm hangt ook samen met de ‘openheid’ van de keel. Zo hebben traditionele rackets een open keel, terwijl bij druppelvormige rackets de keel dicht is. Traditionele squashrackets leunen meer aan bij een tennisracket. In deze rackets ligt de focus eerder op controle dan op kracht. Door de rondere vorm is er een grotere, en vooral bredere, sweet spot. Hierdoor sla je ook off-center ballen mooi terug. Door het wijdere string bed kan je zelf meer richting geven aan de bal. Dit alles maakt rackets met open keel vooral geschikt voor beginners.
Sinds de jaren negentig deden de druppelvormen hun intrede. Ze zijn sindsdien steeds populairder geworden. Druppelvormige rackets hebben doorgaans een kleinere, maar wel een efficiëntere sweet spot. Ze genereren meer kracht. Door de kleinere sweet spot is deze vorm eerder geschikt voor gemiddelde tot gevorderde spelers. Sommige druppelvormige rackets integreren wel een grotere sweet spot, wat ze ook geschikt maakt voor beginners.
De hybride vorm is een combinatie van beide. Deze rackets hebben een kleine opening in de keel en een smaller blad dan de traditionele vorm. De hybridevorm komt minder voor.
Niveau
Het beste squashracket kies je naargelang je niveau. Zo let je op bepaalde factoren zoals gewicht en vorm. Bij beginners is het aanleren van de techniek het belangrijkste. Daarvoor kies je best een racket met veel controle. Ook sla je in het begin waarschijnlijk wat ballen mis. Een racket met een grotere sweet spot helpt je om ballen beter te raken. Als beginner heb je waarschijnlijk nog niet de juiste spiergroep getraind. Koop dus geen te zwaar racket, want dat zal niet comfortabel zijn. Maar te licht is ook niet aangeraden.
Eens je de basistechniek onder de knie hebt, kan je overschakelen naar een krachtiger racket. Je hebt dan de skills om de bal mooi in het midden van je racket te laten neerkomen. De sweet spot is dan minder belangrijk. Een wendbaar en krachtig racket komt dan meer van pas. Je moet voor jezelf uitmaken of je liever met power of met snelheid speelt.
Hoe moet je een squash racket vasthouden?
Om het racket met een forehand grip vast te houden, doe je alsof je iemand een hand geeft. Pak zo het racket vast. Er zit nu een V-vorm tussen je duim en wijsvinger. Draai je hand nu meer naar de nerf van het handvat, zodat je racket meer open staat.
Hierdoor geef je de bal een beetje hoogte. Je wijsvinger staat iets hoger op het handvat dan andere vingers. Dit geeft je meer controle in volleys of dropshots. Je duim ligt tegen je middelvinger aan. De onderste vingers vormen de fundering van je grip: ze bieden stabiliteit. Je kan afwisselen tussen een hogere en een lagere grip.
Hoe lang gaat een squash racket mee?
Over het algemeen gaat een goed squash racket van een frequente speler twee tot drie jaar lang mee. Het gaat dan om een speler die twee tot drie keer per week op het veld staat. Om die levensduur te halen dienen de snaren ongeveer om de maand aangespannen te worden. Dit laatste is van groot belang.
Telkens als het racket bespannen wordt, trekt het frame een beetje krom. Dat komt terug in balans als alle snaren op de juiste manier zijn aangespannen. Elke spanbeurt vermindert de flex in de vezels van de snaren. Als je echter niet tijdig aanspant, kan dat nefast zijn voor je frame.
Kan ik mijn racket zelf bespannen?
Ben je een beginner in de racketsport dan is het zelf bespannen van een racket onbegonnen werk. Het is eigenlijk bijna altijd aangeraden om het door een professional te laten doen. Je hebt namelijk ook een machine nodig.
Een squashracket zelf bespannen is nog moeilijker wanneer de snaren samenkomen in de keel. Je kan snaren online kopen. Ze komen in één stuk koord. Voor het eenvoudigste snarenpatroon volg je volgende stappen:
- Verwijder de oude snaren: knip ze los en trek ze door de gaatjes in het frame.
- Plaats je racket stevig op de machine.
- Begin met de verticale snaren te bevestigen. Je rijgt de snaar van het middelste deel naar de twee buitenste delen.
- Kom je aan de kromming bovenaan, begin dan met de bovenste horizontale snaar. Je zigzagt deze over en onder de verticale snaren, totdat je aan de overkant bent. Dan trek je hem terug verticaal.
- Doe nu hetzelfde met de onderste horizontale snaar. Eens je aan de andere kant van het frame bent, trek je hem verticaal.
- Maak nu de bovenste snaar vast door middel van een Parnell knoop.
- Trek opnieuw verticaal een snaar van onderen naar boven.
- Nu maak je de rest van de horizontale snaren af door te zigzaggen over de verticale snaren. Dit van onder naar boven.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, materiaal, gewicht, vorm, niveau speler en prijs.