Koopgids: droogkasten
Waar je op moet letten bij het kopen of vergelijken van een wasdroger
Het kiezen van de juiste wasdroger kan een uitdaging zijn, gezien de verschillende soorten en merken die elk hun eigen technologieën en functies hebben. Deze gids helpt bij het navigeren door de opties en het kiezen van de beste, of eerder juiste droogkast voor jou.
Kies een soort droogkast
Er zijn vier hoofdtypen wasdrogers: geventileerd, condensor, warmtepomp en was-droogcombinaties. Warmtepomp is nieuw, efficient maar ook duurder in aankoop. Elk soort droogkast heeft zijn voor- en nadelen. Jouw keuze zal afhangen van voorkeur en budget.
Geventileerde droogkasten
Geventileerde droogkasten zijn de meest voorkomende en betaalbare droogkasten. Ze drogen kleding snel op hogere instellingen voor geschikte stoffen. Het nadeel is dat ze meer energie verbruiken en daarom meer kosten per cyclus.
Condens droogkasten
Condensdrogers zijn geschikt voor degenen die hun droogkast vaker gebruiken of die geen goed geventileerde wasruimte hebben. Ze zijn stiller tijdens het drogen en zijn zachter voor uw kleding, maar hebben een langere droogtijd.
Warmtepomp droogkast
Warmtepomp droogkasten zijn het meest energie-efficiënt en goedkoper om te draaien dan geventileerde en conventionele condens droogkasten . Ze werken op lagere temperaturen en nemen meer tijd om uw kleding te drogen. Ze zijn echter stiller en zachter voor kleding.
Was-droogcombinaties
Was-droogcombinaties zijn een geweldig ruimtebesparend idee voor kleine wasruimtes. Ze kunnen ook worden uitgerust met warmtepompen om energie te besparen en uw bedrijfskosten te verlagen.
Ken de goede droogkast merken
Enkele van de bekendste merken die wasdrogers in België verkopen, zijn onder meer Bosch, Haier, Beko, Sharp en Samsung.
- Bosch staat bekend om zijn robuuste bouwkwaliteit en efficiënt ontwerp. Hun producten zijn doorgaans duurder, maar ze bieden uitstekende prestaties en duurzaamheid.
- Haier biedt betaalbare warmtepompdrogers met indrukwekkende energie-efficiëntie en goede droogprestaties.
- Beko biedt waarde voor uw geld met eenvoudige bedieningselementen en snelle droogtijden. Hun producten zijn over het algemeen goedkoper.
- Sharp biedt budgetvriendelijke warmtepomp droogkasten met goede energie-efficiëntie en een breed scala aan droogprogramma’s.
- Samsung combineert slimme technologie met uitstekende energie-efficiëntie. Hun producten zijn doorgaans duurder, maar bieden geweldige prestaties en een modern ontwerp.
Wil je meer over deze merken en hun unieke technologieën weten dan kan je verder lezen in het overzicht van de wasdroger-merken in België en Nederland.
Waar op letten bij het vergelijken
Bij het vergelijken van droogkasten moet je rekening houden met de volgende functies:
Capaciteit
De capaciteit van een droogkast verwijst naar het drooggewicht van de kleding die in de trommel kan worden geplaatst. De meest voorkomende maten van trommels liggen tussen 6kg en 10kg. Als je een groot gezin heeft (4 of meer personen) of vaak grote ladingen wast, wil je misschien een droogkast met een grotere capaciteit.
Aan de andere kant, als je alleen woont of alleen kleine ladingen wast, kan een droogkast met een kleinere capaciteit voldoende zijn. Voor mensen die in een appartement wonen of minder ruimte hebben, kan een was-droogcombinatie een goede optie zijn.
Energie-efficiëntie
Energie-efficiëntie is een belangrijke factor om te overwegen, vooral gezien de stijgende energiekosten. Droogkasten worden beoordeeld op een schaal van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt). Dit zijn de ‘nieuwe’ energielabels. Gaan we op de webshops kijken dan zien we toch nog vaak A++ of A+++ gebruikt worden.
Warmtepompdrogers zijn over het algemeen de meest energie-efficiënte optie, maar ze zijn ook duurder in aanschaf. Voor meer informatie over hoeveel energie een droogkast verbruikt, kan je ons artikel over energieverbruik van droogkasten raadplegen.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een droogkast wordt gemeten in decibel (dB). Een stille droogkast produceert ongeveer 60-65 dB, wat vergelijkbaar is met normaal gespreksgeluid. Een luidere droogkast kan 70 dB of meer produceren, wat vergelijkbaar is met het geluid van een stofzuiger. Als uw droogkast dicht bij uw woonruimte staat, wil je misschien een stiller model overwegen. Houd er echter rekening mee dat het geluidsniveau niet noodzakelijk een indicatie is van de kwaliteit of kracht van de droogkast.
Programma’s en gebruiksgemak
Verschillende droogkasten hebben verschillende droogprogramma’s en instellingen. Sommige hebben specifieke programma’s voor verschillende soorten stoffen of kledingstukken, zoals wol, zijde of sportkleding. Anderen hebben instellingen voor verschillende niveaus van droogheid, zoals strijkdroog, kastdroog of extra droog.
Kijk naar de beschikbare programma’s en instellingen en overweeg of ze passen bij uw wasbehoeften. Houd er rekening mee dat geavanceerdere programma’s en instellingen vaak gepaard gaan met een hogere prijs en dat sommige merken bekend staan om hun gebruiksvriendelijke software. Raadpleeg ons artikel over merken voor meer informatie.
Sommige droogkasten hebben gebruiksvriendelijkere bedieningselementen en displays dan andere. Overweeg hoe gemakkelijk de droogkast te gebruiken is en of deze functies heeft zoals een uitgestelde start of een resterende tijdweergave.
Sommige droogkasten hebben ook een grotere deuropening, wat het laden en lossen van wasgoed gemakkelijker maakt. Er zijn ook modellen met een klep om kleding toe te voegen.
Grootte en afmetingen
De fysieke grootte van de droogkast is belangrijk, vooral als je beperkte ruimte hebt. Zorg ervoor dat de droogkast past in uw wasruimte en dat er voldoende ruimte is voor ventilatie en voor het openen van de deur. Als je bijvoorbeeld een grote garage of een kelder onder het huis hebt, kan je mogelijk een grotere droogkast plaatsen. Maar als je in een appartement woont, moet je mogelijk rekening houden met de ruimtebeperkingen.
Om plaats te besparen kan je een droogkast ook op je wasmachine stapelen. Kijk wel of deze hiervoor bedoeld is en of dit kan. Tegenwoordig zijn er ook handige opzetstukken om je wasmachine of droogkast iets hoger te zetten. Hierdoor heb je opslagruimte onder de droogkast, en kan je makkelijker aan de deur.
Voor mensen met beperkte ruimte kan een was-droogcombinatie een goede optie zijn.
Bouwkwaliteit en duurzaamheid
Sommige droogkasten zijn duurzamer gebouwd dan andere. Controleer de garantie en lees beoordelingen om een idee te krijgen van de duurzaamheid van de droogkast. Over het algemeen hebben duurdere droogkasten vaak een betere bouwkwaliteit en gaan ze langer mee.
Een goed gebouwde droogkast kan bijvoorbeeld 10 jaar of langer meegaan, terwijl een minder duurzame droogkast misschien maar 5 jaar meegaat.
Onderhoud en reiniging
Sommige droogkasten hebben gemakkelijk te reinigen pluizenfilters en zelfreinigende condensors, wat je tijd en moeite kan besparen bij het onderhoud. Het is ook belangrijk om te controleren hoe gemakkelijk het is om het waterreservoir te legen bij condens- en warmtepompdrogers.
Een goed onderhouden droogkast heeft een betere levensduur dan toestellen die slecht onderhouden zijn of geplaatst zijn in een slechte omgeving. Is dit nieuws voor jou, lees dan zeker onze tips om je droogkast te onderhouden. Ook de filter heeft meer-dan-anderen extra liefde nodig. Kuis het filtersysteem zorgvuldig uit, gebruik een stofzuiger als nodig en doe af-en-toe met nat.
Slimme functies
Sommige moderne droogkasten hebben slimme functies zoals wifi-connectiviteit, waarmee je de droogkast op afstand kunt bedienen en monitoren via een smartphone-app.
Andere slimme functies kunnen zijn: automatische sensordroging, die de droogtijd en temperatuur aanpast op basis van de vochtigheid van uw kleding, anti-kreuk of stoomfuncties en zelfdiagnosefuncties, die je helpen bij het oplossen van problemen met de droogkast. Raadpleeg ons artikel over slimme functies in de nieuwste droogkasten voor meer informatie.
Prijs
Tot slot is de prijs een belangrijke factor om te overwegen. Dit omvat niet alleen de aankoopprijs van de droogkast, maar ook de lopende kosten, zoals energieverbruik en eventuele onderhouds- of reparatiekosten. Overweeg uw budget en wat je bereid bent te betalen voor extra functies en efficiëntie.
Hoe speelt energie-efficiëntie een rol
Energie-efficiëntie is tegenwoordig een zeer belangrijke factor bij het kiezen van een wasdroger, aangezien droogkasten een van de meest energie-intensieve huishoudelijke apparaten zijn. Het energielabel op droogkasten geeft de energie-efficiëntie aan, waarbij A het meest efficiënt is en D het minst efficiënt.
Een warmtepompdroger is bijvoorbeeld veel energiezuiniger dan een geventileerde of condensdroger. Hoewel ze duurder zijn om te kopen, kunnen ze de jaarlijkse energiekosten met wel 50% verminderen. Dit betekent dat als je de droogkast regelmatig gebruikt, een warmtepomp droogkast op de lange termijn goedkoper kan zijn.
In termen van kW en kosten, stel dat een geventileerde droogkast 3kW per uur gebruikt en een warmtepomp droogkast 1,5kW per uur. Als de prijs van elektriciteit 0,20 euro per kW is, kost het gebruik van de geventileerde droogkast 0,60 euro per uur, terwijl de warmtepompdroger slechts 0,30 euro per uur kost.
Kort samengevat
Het kiezen van de perfecte wasdroger hoeft niet zo moeilijk te zijn. Door de verschillende soorten, merken, en functies te begrijpen, kan je een weloverwogen keuze maken die past bij uw levensstijl en behoeften. Of je nu prioriteit geeft aan energie-efficiëntie, slimme technologie, of eenvoudig gebruiksgemak, er is een droogkast die aan uw eisen voldoet.