Beste lichtwekker

Wakker worden met een zonnetje op je snoet is toch heerlijk, niet? Dankzij een lichtwekker kan je elke dag op deze gelukzalige manier ontwaken. Een wekker met wake-up light simuleert een zonsopgang waardoor je geleidelijk aan ontwaakt. Geef toe dat dat een pak aangenamer is dan het blèrende alarmsignaal van een doorsnee wekkerradio. Al smachten we quasi collectief naar het genot van wekkerloze dagen, soms moeten we op tijd opstaan. Als het dan toch moet, dan maar beter met een lichtwekker. Welk model past het best naast jouw bed? Wij helpen je door je keuzestress.

Beste wake up light van 2020

Dit model van Philips is eigenlijk gewoon de beste keuze onder alle lichtwekkers. We tipten hem als beste wekker met wake-up light in onze wekker top-5. Je kan in slaap vallen met een zonsondergang en ontwaken met een zonsopgang. Hoe mooi is dat? Natuurlijke wekgeluiden zorgen ervoor dat je ontspannen ontwaakt. Een betaalbaar model van degelijke kwaliteit.

“Beste Philips lichtwekker 2020” – Doorgelicht

Deze lichtwekker van Philips is beslist de Rolls-Royce onder de wekkers met wake-up light. Je gaat niet enkel slapen met een zonsondergang en wordt wakker door een zonsopgang. Er hoort ook een app bij die je advies geeft over je nachtrust. Daar hebben de slaapomstandigheden een aandeel in. De wekker bevat sensoren die onder andere temperatuur en luchtvochtigheid meten. Op basis daarvan krijg je advies over verbeterpunten die je slaap ten goede komen.

De handige app zorgt ervoor dat alles makkelijk te regelen valt, ook je data kan je hier zien. De ingebouwde ‘AmbiTrack sensor’ meet en geeft inzicht in je slaapomgeving zoals geluid, licht en temperatuur. Met de RelaxBreathe technologie leer je rustig ademen om makkelijker in slaap te vallen. Zo geeft het licht aan hoe snel je moet ademen, dit kan dus niet eens je je ogen dicht doet.

“Beste lichtwekker met slaapcoach 2020” – Doorgelicht

Nog niet helemaal zeker of een wekker met wake-up light wel iets voor jou is? Test het dan eens met een goedkoop model. Een basic toestel, maar wel eentje om aangenaam mee wakker te worden. Een half uur voor de ingestelde tijd begint een zacht licht langzaam feller te worden. Bovendien kan je het weklicht combineren met 10 natuurlijke geluiden om te ontwaken.

“Budgetvriendelijkste lichtwekker 2020” – Doorgelicht

De meeste kinderen kunnen nog geen klok lezen en weten dan ook niet wanneer het tijd is om op te staan. Deze lichtwekker toont ’s nachts een maantje en geeft dan blauw licht af. Op de door jouw ingestelde tijd verandert de maan in een zon en geeft de wekker geel licht. Zo weet je kind dat het tijd is om op te staan. Je kan het LCD-scherm ook ’s nachts laten branden als nachtlampje voor kindjes die een beetje bang zijn in het donker (en niet kunnen fluiten 😉 ).

“Beste lichtwekker voor kinderen 2020” – Doorgelicht

Gewekt worden door een zonsopgang en je favoriete muziekzender. Er zijn ergere dingen in het leven. Met deze lichtwekker kan je kiezen uit 10 voorgeprogrammeerde lichtinstellingen. Dit model bevat ook een FM-tuner zodat je gewekt kan worden door je favoriete radiozender. Meteen goedgeluimd opstaan als je het ons vraagt.

“Beste lichtwekker met muziek 2020” – Doorgelicht

Het onderzoek

Waarom een lichtwekker kopen?

Als je een beetje kregelig wordt van het abrupte wekgeluid dat ’s morgens uit je wekker schalt, dan lees je best verder. Een wekker met wake-up light bereid je voor om op te staan door een half uur voor de ingestelde tijd een steeds feller wordend licht af te geven. Doordat je langzamer ontwaakt, zal je ook minder humeurig zijn. Het proberen waard voor iedereen die last heeft van een ochtendhumeur.

Wat is een Wake-up light?

Een wekker met wake-up light of kortweg lichtwekker geeft, u raadt het al, licht af. Je wordt niet plotsklaps gewekt door een alarmsignaal. Deze vriendelijke wekkers produceren een half uur voor de ingestelde wektijd licht. Dit wordt feller naarmate de ingestelde tijd nadert. Een lichtwekker simuleert als het ware een zonsopkomst om je langzamer uit je slaap te halen. Het licht stimuleert bovendien de aanmaak van Melatonine. Dat heeft naast aangenaam wakker worden ook een positief effect op je winterdip. Die zou als sneeuw voor de zon moeten smelten. Het simuleren van licht om wakker te worden wordt ook wel de Dawn Simulation genoemd.

Wie toch nood heeft aan een echt weksignaal, moet niet meteen panikeren. De meeste modellen hebben een wekgeluid dat je bovendien zelf kan kiezen. Dat kan gaan van natuurgeluiden tot je favoriete radiozender.

Lichtwekker kopen

waar moet ik op letten?

Sommige lichtwekkers hebben meerdere voorgeprogrammeerde lichtinstellingen die je naar keuze kan selecteren. Bij de meer basic toestellen kan je dat niet zelf instellen. Een kwalitatiever model zal natuurlijker licht geven dan de goedkopere modellen. Die simuleren een zonsopgang met kleurschakeringen. Dat zou een beter effect moeten hebben. Er zijn zelfs modellen waarbij je in slaap kan vallen door de simulatie van een zonsondergang.

Alleen licht is voor de meesten onder ons niet voldoende om echt wakker te worden. Daarom hebben de meeste lichtwekkers nog steeds een weksignaal. Al is dat minder schel dan bij een gewone wekker. Er zijn toestellen op de markt die natuurlijke geluiden produceren, denk maar aan kabbelende beekjes of fluitende vogeltjes. Maar er zijn ook lichtwekkers waarbij je zelf kan kiezen welk muziekje je uit je slaap helpt. Zo kan je ontwaken met je favoriete muziekzender op de achtergrond of met een zelf samengestelde playlist.

Zoals bij quasi alles in het leven zijn er goedkope en dure lichtwekkers op de markt. Als je nog niet helemaal overtuigd bent van het effect, test je dat beter met een goedkoop model uit. Helemaal weg van een wekker met wake-up light? Dan kan je overschakelen naar een prijziger model met meer functionaliteiten.

Net zoals bij gewone wekkers bestaan lichtwekkers ook in een kindervariant. Handig voor zij die nog geen klok kunnen lezen. Aan de kleur van het licht kan je zien of het tijd is om op te staan of dat je beter je oogjes en snaveltje nog even toe houdt. Deze modellen voor kinderen zien er doorgaans net iets guitiger uit dan lichtwekkers voor volwassenen.

De verschillende soorten wekkers

Analoge wekker

Je leest de tijd af net zoals op een traditionele klok. Voordeel is dat er geen storend licht in de slaapkamer aanwezig is. Nadeel is de moeilijke leesbaarheid in het donker.

Digitale wekker

Je kan de tijd digitaal aflezen. Er bestaan wekkers die de tijd zelfs overal in je kamer kunnen projecteren. Zo zie je steeds hoe laat het is. Voordeel is dat je ook in het donker kan zien hoe laat het is. Nadeel is dat het licht geeft. Niet ideaal voor lichte slapers die elke vorm van licht uit de slaapkamer weren.

Liever een gewone radio – Lees dan onze top 5 beste wekkers

Wekkerradio

In plaats van met een klassiek geluidsignaal ontwaak je met muziek. Dat kan via FM of DAB+ radio of met een playlist via je smartphone. Voordeel is dat je op een aangename manier kan ontwaken. Nadeel is dat diepslapers wellicht iets meer geluid nodig hebben om wakker te worden.

Wekker met wake-up light

Je ontwaakt door de simulatie van een zonsopgang. Voordeel is dat je langzamer en natuurlijker wordt gewekt. Wellicht nadelig voor diepslapers die minder het effect ondervinden van het wekkende licht.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.