De 5 Beste zonnecrèmes van 2021

Veilig in de zon met een goede zonnecrème, voldoende SPF en dermatologisch getest

Nog even de vroege lente overleven en de zomer staat alweer voor de deur. De eerste zomerse temperaturen zijn al bereikt, en dus is het belangrijk om de zonnecrème boven te halen. Wil je zo bruin mogelijk worden, dan is het van belang om de huid goed te verzorgen. Ben je verbrand, dan zal de huid uitdrogen en afpellen. Weg bruin velletje. Doorgelicht neemt de tijd om je op weg te helpen naar een beschermde huid. Meerdere keren, goed ingesmeerd, kort in de zon liggen is beter dan één keer lang te verbranden! Wees voorbereid en neem op tijd pauzes om af te koelen. Eens je uit de zon gaat smeer je je best in met een hydraterende after-sun. Ook voor het slapen gaan kan een goede after-sun helend werken. Zo ben je de dag erna opnieuw klaar voor een dagje strand.

Disclaimer: Deze lijst van beste zonnecrème is een subjectieve en suggestieve lijst. Deze lijst is geen medisch of farmaceutisch advies. Indien je onzeker bent over welke zonnecrème het beste zou zijn voor uw huid, vraag raad aan de dokter of lokale apotheek. Te lang in de zon liggen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, wees altijd voorbereid.

La Roche-Posay staat al langer bekend voor farmaceutische cosmetica. De Anthelios SPF 30 is een zeer kwalitatieve zonnecrème die de huid voedt en hydrateert. De crème trekt snel in, beschermt lang, is niet vettig, laat geen sporen en is waterbestendig. Daarbij is het speciaal ontworpen voor personen met nikkelallergie. Al 4 keer officieel verkozen tot beste zonnecrème door de consumentenbond.

“Beste zonnecrème 2021”

Deze zonnebrandcrème is gemaakt voor kinderen met een gevoelige huid. Eucerin staat bekend voor parafarmaceutische dermatologische producten. Deze zonnecrème bevat geen hormonen, schadelijke stoffen of geurstoffen. Een ultra bescherming tegen UVA en UVB is alsook aanwezig.

Als alternatief is er ook de zonnecrème van Zwitsal, ook deze is SPF 50+ speciaal voor kinderen.

“Zonnecrème voor kinderen 50+”

De hydraterende zonnespray van Nivea biedt een sterke basis bescherming tegen verbranding alsook vroegtijdig verouderen van de huid. Door zijn hydraterende functie blijft de huid vochtig en soepel. Daarnaast is de formule waterbestendig en werkt het snel in zodat vlekken op de kleding vermeden worden. Opgelet, wordt niet aangeraden voor kinderen met gevoelige huid.

“Goedkope basis Zonnecrème SPF30”

Biodermal zonnespray is een lichte zonnecrème met extra antioxidanten. De grootste voordelen van de Biodermal spray is de aangename geur en het snel bruin worden. Biodermal zonnespray is speciaal ontwikkeld om snel te bruinen, de huid gezond te houden, en langdurig bruin te zijn. Het zou ook huidveroudering voorkomen, maar dit konden we niet meteen testen.

“Zonnespray voor gevoelige huid”

Zonnecrèmes moeten niet altijd duur zijn. Heb je een gezonde huid en niet veel nood aan een extreem hoge bescherming, geen allergieën of kwaaltjes, dan is dit voor u. Volgens Testaankoop is de SOlait van Kruidvat één van de beste op de markt – alvast als we prijs met kwaliteit gaan vergelijken.

“Beste volgens testaankoop”

Zonnecrèmes vergelijken

Wat is SPF? 

Sun Protection Factor of SPF 30 wil zeggen dat je 30 keer langer zonder verbranden in de zon kan zitten, dan zou kunnen zonder zonnecrème. Kan jij 5min in de zon zonder verbranden, dan kan je met Factor 30 150min in de zon zitten. Klinkt logisch, maar hou zeker rekening met de hoeveelheid – laat goed intrekken. Let op met water, sommigen verliezen sterkte in het water.

SPF 6 – 15: Lage bescherming
SPF 15 – 30: Middelmatige bescherming
SPF 30 – 50: Hoge bescherming
SPF 50+: Zeer hoge bescherming

Bij het slecht verzorgen van de huid droogt die uit. Zo onstaan er kloven en breekt de huid af. Geen nood, er staat een nieuwe soepele huid klaar eens je volledig afpelt. Maar je bruine huid ben je al snel weer kwijt. Voor een mooie gezonde bruine huid begin je met een full body peeling. Weg met alle dode huidcellen die je dagelijks meedraagt.

Goed, nu je lekker wit bent,zorg je ervoor dat je huid goed gehydrateerd is. Heb je dit van nature, perfect! Heb je dit niet, dan zijn er heel wat zalfjes en crèmes om hiermee te helpen. Nu ben je klaar voor de zon. Goed opletten, ook de zon heeft openingsuren. Van 9 tot 12 is het open en kan je zonnen. De uren tussen 13u en 15u vermijd je best even, ga lekker eten of een siesta houden. Nadien is de zon terug open voor happy hour. De zon is inmiddels al verzwakt en voor 1u in de volle zon bruin je twee maal zo snel.

Eens de hevige zon voorbij is kan je ook minder zonnecrème opdoen. Veilig zonnen is cruciaal voor een gezonde bruine huid. Daarvoor heb je de beste zonnecrème nodig, en daarom maken wij de lijst. Alvast veel plezier op vakantie!

Zonnecrème voor kinderen

Kinderen lopen veel meer in de zon rond dan hun ouders. Ze voelen ook veel minder snel wanneer ze aan het verbranden zijn, omdat ze volledig afgeleid aan het rondlopen zijn. Kinderen en baby’s hebben ook een veel dunnere huid. Het risico op verbranden ligt hoger en dus moet je opletten. Ook voor de toekomst wordt aangetoond dat kinderen die jong vaak verbranden meer kans lopen om melanomen te ontwikkelen – een vorm van huidkanker.

Uiteraard hebben kinderen dus een goede, als niet de beste, zonnecrème nodig. Veel hangt ook af van jouw achtergrond en pigmentatie. Blanke kinderen lopen veel meer risico op verbranden dan hun donkerdere broertjes en zusjes. Een goede bescherming tegen UVA en UVB is wel van belang voor iedereen.

Ingrediënten

Voor we wisten hoe ongezond het was om zware metalen op het lichaam te smeren, werd er van alles gebruikt in zonnecrèmes en andere huidproducten. Ondertussen zijn we ons hier meer van bewust en worden er verschillende ingrediënten verwijderd uit de zonnebrandcrèmes. Hormoonstoorders, geurstoffen, parabenen, stoffen die allergie kunnen veroorzaken. Allemaal ingrediënten die nog steeds aanwezig zijn in de meeste zonnecrèmes.

Zoek je de beste zonnecrème voor kinderen, dan kan je hier beter van wegblijven. Hoewel de invloed misschien beperkt is, heeft het geen voordelen dit op je kind te smeren. Zoek daarom producten die zo dicht mogelijk bij de natuur aanleunen.

Uren in de zon

Haal je kinderen uit de zon wanneer deze op zijn hoogtepunt staat. Zelf met SPF 50+, niemand is 100% beschermd. Lopen ze toch in de zon rond op het warme moment van de dag, doe een hoed en een t-shirt aan.

Chemische filtering

Zonnecrèmes met chemische filters absorberen uv-stralen en zetten die om in warmte. Hier wordt gebruik gemaakt van metalen die huidporiën kunnen verstoppen. De zonnecrème die gebruikt maakt van chemische componenten is vaak vrij dun en absorbeert goed. Hierdoor laat die ook geen strepen na op de huid of in de kleding.

Minerale filtering

Zonnecrèmes met minerale filters weerkaatsen de uv-stralen. Hier wordt gebruik gemaakt van zinkoxide of titanium dioxide. Door het gebruik van deze mineralen en metalen is de zonnecrème iets dikker maar zal het de poriën minder opstoppen. Zonnecrème met minerale filtering is dus beter voor een gevoelige huid. Omdat die minder goed insmeert heb je kans op strepen. Maar toch liever een gezonde huid.

Combinatie mineraal & chemisch

Natuurlijk bestaan er ook zonnebrandcrèmes met ingrediënten van chemische of minerale aard. Alles hangt af van jouw huid en het denken op lange termijn. Zware metalen en chemische stoffen zijn niet goed voor de huid op lange termijn. Heb je een gevoelige huid, ga langs bij de apotheek en vraag professionele raad.

UVA en UVB

Binnen zonnestralen spreken we telkens over uv A en uv B. De eerste doet uw huid verouderen, de tweede doet ze bruinen of verbranden. Een sterke SPF is nodig tegen uv B, terwijl uv A bescherming nodig is voor de langere termijn. Beide soorten stralen dragen toe aan huidkanker. Belangrijk om je dus tegen beiden te beschermen. Voor kinderen, die een gevoelige huid hebben, is een SP factor van 50 of meer geen uitzonderlijke luxe. Zo zijn ze al zeker beschermd tegen de uv B.

In een nieuw onderzoek van Test Aankoop naar de meest betrouwbare zonnecrèmes en sprays werd nog maar eens bewezen dat een hoog prijskaartje niet de beste kwaliteit garandeert. De zonneproducten die als beste uit de test kwamen, zijn immers budgettoppers. Goed nieuws voor onze huid én voor onze portemonnee, dus!

De titel van ‘beste koop’ gaat naar SoLait van Kruidvat en Spray Solaire van Boni (te koop bij Colruyt), omdat ze een goede bescherming bieden tegen zowel uv A- als uv B-stralen.

Opgelet met sprays

Voor- en Nadelen van Sprays

Een zonnespray is veel handiger dan een crème. Ze zijn lichter van textuur, smeren snel en makkelijk uit, kleven niet in vergelijking met melk of lotion.

Zonnesprays zijn tegenwoordig erg populair. Ze zijn lichter qua textuur, kleven meestal minder en zijn sneller te verdelen over je lichaam dan een melk of lotion, al moet je er bijgevolg wel meer van gebruiken om goed beschermd te zijn. Voor elk zonneproduct geldt: hoe meer, hoe beter. Met zonnesprays – die erg vloeibaar zijn – kan je dus maar beter een paar keer opnieuw over hetzelfde plekje heen gaan. Smeer het product nadien verder uit met je hand, zodat het egaal verdeeld is over je huid.

Test-Aankoop / Consumentenbond

Niet geschikte zonnecrèmes

Volgens Test-aankoop zijn er enkele zonnecrèmes op de markt die te veel onware claims maken. Clinique  zonnecrème en Europrofit zijn twee merken die ontweken moeten worden. Test-aankoop vond dat de verpakking niet in overeenstemming staat met de eigenlijke waarde van het product. Zo is de SPF factor veel lager dan op de verpakking vermeld wordt. Omdat vertrouwen belangrijk is bij een producent blijven wij hiervan weg.

Beste prijs / kwaliteit zonnecrème

Volgens test-aankoop heeft kruidvat de beste zonnebrandcrème. We spreken hier wel degelijk over de beste prijs over kwaliteit. Want kijken we naar cijfers zonder prijs dan komt Paris Sublime van L’Oreal met de hoogste score. Deze is natuurlijk duurder en beter maar kost meer. Ook goed is de Cien reeks van Lidl. Een goede zonnecrème is dus helemaal niet de duurste.

Meer over onze keuzes

Beste zonnecrème 2021

LA ROCHE-POSAY – ANTHELIOS SPF 20/30/50

La Roche-Posay staat al langer bekend voor farmaceutische cosmetica. Ze zorgen voor natuurlijke producten die goed beschermen en de huid verder voeden. Op elke lijst, maar zeker op de lijst van beste zonnecrèmes zal wel minstens één La Roche-Posay product staan. Om je te voorzien van een volledig arsenaal zijn er heel wat producten op de markt.

De zonnecrèmes zijn geladen met antioxidanten om de huid te voeden. Voor de verschillende niveaus van bruin zijn er verschillende SPF, zo is La Roche-Posay Anthelios beschikbaar in SPF 20, SPF 30 en SPF 50. Het Athelios gamma is al meerdere keren verkozen tot beste zonnecrème door de consumentenbond.

Daarnaast beschermt de crème ook tegen huidreacties en celbeschadiging ten gevolge van UV-straling. Deze zonnecrème van La Roche is een waterproof zonnewering. Let wel goed op want dit is niet het geval voor al hun producten. Je moet de crème rijkelijk aanbrengen, goed insmeren en goed laten intrekken. Pas dan geniet je van de beloofde bescherming.

De kwaliteit van deze zonnebrandcrème is uitstekend en de crème is zeer duurzaam. Toch zijn er veel andere zonnecrèmes die voordelig zijn voor grotere gezinnen of mensen die beter tegen de zon kunnen.

La Roche-Posay – SPF 50  –  La Roche-Posay – SPF 30 –  La Roche-Posay – SPF 50+ Kids

Beste zonnecrème kinderen

EUCERIN – KIDS SUN SPF50+

Eucerin heeft een heel gamma aan parafarmaceutische producten. Door hun dermatologisch onderzoek en hun houvast aan ethische waarden is het merk uitgegroeid tot een respectabele producent van dermatologische producten. De zonnebrandcrème is ideaal voor kinderen voor verschillende redenen.

Enerzijds is er de zeer sterke bescherming tegen UVB en UVA. Met SFP 50+ zijn ze zeer goed en langdurig beschermd. Daarnaast is de crème waterbestendig en absorbeert die goed.  Anderzijds zijn er de ingrediënten. Eucerin maakt gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke producten. Geen hormoonverstoorders, geen geurstoffen of stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Eucerin Kids sun is zacht en aangenaam. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van parabenen of parfum in deze beste zonnecrème voor kinderen.

Als laatste pluspount bevat Eucerin kids zonnecrème ook glycerine. Dit natuurlijk ingrediënt hydrateert en beschermt de huid door de natuurlijke barrièrefunctie te versterken. In klinische studies is bewezen dat Eucerin zeer doeltreffend en geschikt is, ook bij kinderen met een atopische huid.

Alleen Eucerin Kids Sun gebruiken is toch niet genoeg. Je hebt ook hersenen nodig. Overmatig blootstellen aan de zon, tijdens intensieve middagzon, is ongezond voor iedereen. Kleine kinderen en baby’s worden best uit de zon gehouden of bedenkt met zonnehoed, kleding en bril. Ook Eucerin kids sun moet royaal aangebracht worden en goed intrekken om invloed te hebben. Anders is deze niet waterdicht.

Switsal Zonnebrand spf 50+

Ook Zwitsal heeft een zonnecreme speciaal voor kinderen. De Zonnecreme is parfumvrij en heeft een SPF 50+ zonnebescherming. Daarbij is de crème waterresistent en verzorgt de huid, het smeert goed en plakt niet. Want het insmeren van kinderen is al moeilijk genoeg. Net zoals de Eucerin worden deze kinder zonnecremes dermatologisch getest, alsook de hypoallergeen.

Smeer genoeg uit, hou je niet in. De crème smeert goed open en zal goed opgenomen worden door de huid. Wacht ook even alvorens het water in te gaan om zeker te zijn dat de zonnemelk voldoende ingewerkt is. Smeer om de 2 uur opnieuw in. Ook al is het waterresistent, opnieuw insmeren na het zwemmen en afdrogen is aangeraden.

Goedkope basis zonnecrème

NIVEA – SUN PROTECT & HYDRATE ZONNESPRAY

In tegenstelling tot de beste zonnecrème van La Roche-Posay is de Nivea Sun Protect & Hydrate wel een optie voor grote gezinnen. Deze goedkope zonnebrand is zo goed als ideaal voor de sporadische zonnebader. Kwaliteit is aanwezig. Je moet iets vaker opnieuw insmeren, maar gezien de prijs is dit ok. Toch raden we deze niet meteen aan voor kinderen gezien zij een gevoeligere huid hebben en sneller verbranden.

Voordelig aan de Nivea zonnecrème is dat het ook geen vlekken nalaat. Enkele seconde na het smeren kan je opnieuw je kleding aandoen. Nog een voordeel is dat de zonnecrème snel intrekt & water resistant is. Spring niet in het zwembad 10 seconden na het insmeren. Maar zodra de crème ingetrokken is kan je het water in. Net zoals voor alle zonnebrand, smeer je rijkelijk in. Iedereen mispakt zich aan de hoeveelheid en dus beter te veel dan te weinig.

Omdat we deze aanraden voor families; Blijf niet te lang in de zon, ook al gebruik je een zonbescherming; overmatig blootstelling aan de zon is een ernstig gezondheidsrisico. Houd baby’s en jonge kinderen uit de zon. Een kledingstuk beschermt beter dan een zonnecrème.

Biodermal zonnecrème

BIODERMAL BRUINEND & BESCHERMEND

Biodermal zonnespray is een lichte zonnecrème met extra antioxidanten. Net zoals alle zonnecrèmes op de lijst beschermd het de huid tegen UVA en UVB stralen. De grootste voordelen van de Biodermal spray is de aangename geur en het snel bruin worden. Biodermal zonnespray is speciaal ontwikkeld om snel te bruinen, de huid gezond te houden, en langdurig bruin te zijn. Het zou ook huidveroudering voorkomen, maar dit konden we niet meteen testen.

De geur van de zonnespray is die van citrusvruchten. Ingrediënten zijn onder andere extracten van rode besssen en sinaasappel. Deze zorgen voor extra antioxidanten en een bruine teint dat bevorderend werkt op je bruinende huid. Vitamine C & E voorkomen pigmentplekken en huidschade. Let op, heel BIO is deze zonnecrème niet. Naast de vermelde ingrediënten maken ze wel degelijk gebruik van een parfum. De zonnespray is wel dermatologisch getest en is pH huidneutraal.

Beste volgens test aankoop

Paris Sublime Sun – L’Oreal

Prijs/kwaliteit Test aankoop

Kruidvat – SoLait

Snel bruinen

Avene mineral creme

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.