De 5 beste herbruikbare rietjes van 2021

Help met het verminderen van plastic en maak gebruik van wasbare herbruikbare rietjes

Herbruikbare rietjes zijn niet enkel beter voor het milieu maar ook beter voor je portefeuille. Stalen rietjes zijn het meest populair omdat ze duurzaam zijn en in de vaatwasser gewassen mogen worden. Bamboe rietjes zijn een goed alternatief voor metalen rietjes omdat ze een warmer gevoel hebben, nadeel is wel dat ze niet in de vaatwas mogen. Siliconen rietjes zijn tof voor kinderen omdat ze kleurrijk zijn en het geen kwaad kan om er in te bijten. Tarwe rietjes zijn ideaal als je een feestje geeft of je veel bezoekers over de vloer hebt. Na gebruik kun je ze gewoon wegsmijten, ze zijn 100% biologisch afbreekbaar en mogen zelfs op de composthoop.

Bindy’s – stalen rietjes

De stalen rietjes van Bindy zijn een ideale vervanging voor plastic rietjes. Ze zijn gebogen waardoor ze gemakkelijk zijn om uit te drinken. De set bestaat uit acht rietjes zodat je voldoende stuks hebt wanneer er bezoek over de vloer komt. Er worden ook twee borsteltjes meegeleverd die je kan gebruiken om de rietjes uit te kuisen. Omdat ze uit metaal gemaakt zijn mogen ze zonder probleem in de vaatwas. Je hebt keuze uit twaalf verschillende sets waaronder goudkleurige of felgekleurde rietjes.

J.I.P. – metalen rietjes

De metalen rietjes van J.I.P. bestaan uit twee delen. Een stalen rietje en een buigbare silicone top. De buigbare silicone top voelt natuurlijker aan in de mond. Daarenboven vermijd je ook om per ongeluk te hard te bijten op een stalen rietje. Omdat het stalen rietje recht is qua vorm is het ook gemakkelijker om te kuisen in vergelijking met andere stalen rietjes die geen gebruik maken van een siliconen top. Nadeel van een stalen rietje is dat het dat de temperatuur van je drankje overneemt waardoor het onaangenaam warm of koud kan worden. Daarom is het handig om een siliconen top te hebben die niet te warm of te koud wordt.

C.H.I. – tarwe rietjes

Herbruikbare rietjes zijn een goed alternatief voor platsic rietjes maar wat doe je als je veel bezoek hebt. Soms is een set van een aantal metalen rietjes niet voldoende. Voor grotere feestjes raden we aan om gebruik te maken van tarwe rietjes. Tarwe rietjes zijn 100% natuurlijk en worden in tegenstelling tot papieren rietjes niet volledig wak na een halfuur. Na je feestje kun je de rietjes gewoon weggooien of op de compostbak smijten. Ze zijn namelijk 100% afbreekbaar.

Bindy’s – siliconen rietjes

Als je kinderen hebt of je bang bent om per ongeluk op een rietje van een hard materiaal te bijten kan een silicone rietje een goede oplossing zijn. Deze siliconen rietjes zijn gemaakt van een dik materiaal zodat het bestand is tegen kinderen die op hun rietje bijten. Het voordeel van silicone rietjes is dat ze in verschillende kleuren en maten beschikbaar zijn en ze in de vaatwas mogen. Verder nemen ze ook de temperatuur van het drankje niet over waardoor ze niet overdreven warm of koud worden. Ideaal dus voor mensen die op zoek zijn naar herbruikbare rietjes voor hun kinderen.

Eureco! – bamboe rietjes

Bamboe rietjes zijn hebben een toffe houtlook en voelen aangenamer aan in vergelijking met stalen rietjes. Deze set bevat tien bamboe rietjes en worden samen verkocht met een mooie opbergtas en een borstel om ze te reinigen. Nadeel van deze rietjes is dat ze niet gebogen kunnen worden waardoor het soms wat moeilijker drinken is. Ook mag je ze niet in de vaatwasser steken waardoor je ze telkens met de hand moet wassen. Voordeel is wel dat als ze op termijn versleten ze 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Herbruikbare rietjes vergelijken

Waarom herbruikbare rietjes?

Steeds meer mensen en bedrijven zijn bezig met hun plastic verbruik te verminderen. Het gebruik van plastic rietjes krijgt vooral meer aandacht naar aanleiding van een artikel dat gepubliceerd werd door de New York Times. Hierin staat dat het dagelijks gebruik van plastic rietjes in Amerika op 500 miljoen wordt geschat. Hoewel het exacte aantal moeilijk in te schatten is blijft het probleem wel duidelijk. We gebruiken te veel plastic en we moeten op zoek gaan naar alternatieven. Bedrijven zoals ondere andere Starbucks en McDonalds zijn op zoek naar alternatieven om hun plastic rietjes te vervangen.

Op 1 mei is de Challenger Deep naar het diepste punt gedoken dat we tot nu toe hebben bereikt. Op de bodem van het Marianentrog werd onder andere een plastic zak en meerdere plastic verpakkingen teruggevonden. In de maag van een aangespoelde walvis is meer dan 40 kg plastic teruggevonden. Maar plastic bevindt zich niet enkel in de maag van walvissen maar zelfs de kleinste organismen in de zee bevatten plastic.

Je kan zelf een steentje bijdragen door je gebruik van plastic terug te dringen. Een van die zaken die je kunt doen is de overstap maken naar herbruikbare rietjes. Maar je kunt ook bijvoorbeeld overstappen naar het gebruiken van herbruikbare containers ipv plastic containers.

Herbruikbare rietjes kopen waar op letten

Materiaal

Let bij het kopen vooral op welk materiaal je gaat kopen. Stalen rietjes zijn het meest duurzaam en kunnen in de vaatwas gestoken worden. Bamboe rietjes daarentegen moeten altijd met de hand afgewassen worden omdat ze niet tegen warm water kunnen. Glazen rietjes raden we af omdat ze te snel kunnen breken.

Onderhoudsgemak

Het is niet omdat je stalen rietjes in de vaatwas kunt steken dat ze er proper uitkomen. Je kunt er altijd best even doorgaan met een borsteltje. Dit borsteltje dient vooral om kleine restjes die aan de binnenkant van het rietje plakken te verwijderen. Let er dus op dat wanneer je herbruikbare rietjes koopt je een pakket koopt waar borsteltjes worden meegeleverd.

Vorm

Qua vorm bestaan er rechte rietjes en kromme rietjes. Aangezien je rechte metalen rietjes niet kunt buigen kan het soms wat vervelend zijn om uit te drinken. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar kromme rietjes omdat ze gemakkelijker zijn om van te drinken.

Nog niet klaar met lezen? Op volgende pagina kun je de beste yogamatten terugvinden.

Lees verder in de categorie ‘Thuis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.