Scroll Top
verbruikt van een koelkast uitgedrukt in euro's per uur dag of maand of jaar

Het verbruikt van een koelkast in euro’s

Het verschil tussen een energiezuinige koelkast en één met energielabel C of meer.

Een koelkast is een essentieel onderdeel van elk huishouden, maar het is ook een van de grootste energieverbruikers. Het energieverbruik van een koelkast kan sterk variëren afhankelijk van het model, de grootte, en vooral het energielabel. In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van koelkasten met energielabel van A tot G.

Energieverbruik koelkasten per energielabel

Het officiële energielabel is een goede indicator om het energieverbruik van een koelkast in te kunnen schatten. De meest zuinige koelkasten hebben energieklasse A en de minst zuinige apparaten hebben klasse G.

Koelkasten met energieklasse A hebben de meest effectieve isolatie, en verschillende technieken om het energieverbruik te verminderen. Dus als je kiest voor een klasse A koelkast dan bespaar je per jaar veel energie vergeleken met een koelkast met klasse G.

Energieverbruik koelkasten per energielabel

Energieverbruik per jaar in kWh

Naast de energieklasse vind je op het energielabel ook het energieverbruik in kWh per jaar. Door naar dit getal te kijken, zie je precies hoeveel energie de koelkast gebruikt, en kun je makkelijk het verbruik van verschillende koelkasten met elkaar vergelijken.

Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.

Energiekosten in euro’s, per jaar, in België

Met behulp van het energieverbruik in kWh per jaar dat je op het energielabel van de koelkast vindt, kun je uitrekenen wat de energiekosten per jaar zijn.

Als we uitgaan van een prijs van €0,67 per kWh dan betaal je voor een koelkast die 100 kWh per jaar verbruikt elk jaar €67,- aan energiekosten. Voor een gemiddelde koelkast betaal je ongeveer €134,- per jaar.

Energiekosten in euro’s, per jaar, in België

Verbruik van verschillende soorten koelkasten

Het verbruik van een koelkast kan ook variëren afhankelijk van het type koelkast. Koel-vriescombinaties zijn de populairste keuze in België, we nemen hen als gemiddelden:

 • De gemiddelde koel-vriescombinatie heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 225 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €150,75 per jaar aan energiekosten.
 • De gemiddelde tafelmodel koelkast heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 125 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €83,75 per jaar aan energiekosten.
 • De gemiddelde 1-deurskoelkast heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 125 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €83,75 per jaar aan energiekosten.
 • Amerikaanse koelkasten hebben een verbruik tussen de 200 en 400 kwH per jaar. Een gemiddelde Amerikaanse koelkasten heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar. Als je uitgaat van een energieprijs van €0,67 per kWh dan betaal je voor de energiekosten van een gemiddelde Amerikaanse koelkast ongeveer €234,50 per jaar.

In dit mooie België waar de klant altijd slachtoffer is van geldzuchtige bedrijven kan de energieprijs rap veranderen. Kijk daarom altijd eens naar actuele bronnen om een beter idee te hebben.

Verbruik van verschillende soorten koelkasten

Tips om energie te besparen met je koelkast

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je koelkast te verminderen:

 1. Kies de juiste koeltemperatuur: Stel de koelkast in op 4 graden en het vriesvak op -18. Bij een koelkasttemperatuur onder de 4 graden verspil je energie en boven de 6 graden blijven producten minder lang houdbaar waardoor je vaker eten weg moet gooien.
 2. Ontdooi het vriesgedeelte of kies voor no frost: Zorg ervoor dat je het vriesvak regelmatig ontdooit. Met een laag ijs in het vriesgedeelte verbruikt een koelkast veel meer energie. Als je het ontdooien liever overslaat, kun je kiezen voor een koelkast met no frost.
 3. Plaats de koelkast op een koele plek: De koelkast verbruikt minder energie als hij op een koele plek staat. Plaats de koelkast dus niet naast de oven of in de zon.
 4. Houd de koelkast schoon: Een schone koelkast werkt efficiënter. Maak de koelkast dus regelmatig schoon en vergeet daarbij niet de achterkant waar de condensor zit. Een schone condensor kan de efficiëntie van de koelkast aanzienlijk verbeteren.
 5. Laat eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet: Als je warm eten in de koelkast zet, moet de koelkast harder werken om de temperatuur weer omlaag te krijgen. Laat eten dus eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
 6. Houd de deur zo kort mogelijk open: Elke keer dat je de deur van de koelkast opent, ontsnapt er koude lucht. Probeer de deur dus zo kort mogelijk open te houden.
 7. Vul de koelkast, maar prop hem niet vol: Een volle koelkast is efficiënter dan een lege koelkast omdat de producten in de koelkast de kou vasthouden. Maar prop de koelkast niet vol, want dan kan de koude lucht niet goed circuleren.

Door deze tips te volgen, kun je het energieverbruik van je koelkast aanzienlijk verminderen en dus ook de energiekosten. Nog meer energieverbruik tips voor koelkasten vind je hier.

Je ziet dus dat koelkasten een extra kost meedragen bovenop hun aankoopprijs. Verbruik is toch een belangrijke vergelijk-factor. Het is een kost die elk jaar enkele tientallen euro’s aftrekt van je bankrekening. Daarbij is onderhoud van je koelkast niet te onderschatten, een lange levensduur verlaagd de totale kost van je aankoop.

Tips om energie te besparen met je koelkast
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.