Scroll Top
beste of juiste temperatuur vriezer

De juiste temperatuur voor een diepvries

Vriezers stel je best in op -18°C om eten zo goed mogelijk te bewaren, -23° voor power freeze

In veel Belgische huishoudens staat de vriezer standaard ingesteld op -18°C. Maar waarom precies deze temperatuur? Is kouder gevaarlijker en is warmer overbodig? In dit artikel duiken we dieper in de wetenschap achter de ideale vriestemperatuur.

Waarom is -18°C de ideale temperatuur?

De keuze voor -18°C als standaard vriestemperatuur is niet willekeurig. Deze temperatuur is gekozen vanwege een aantal wetenschappelijke en praktische redenen:

Bacteriële Groei

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het National Center for Biotechnology Information, vertraagt het invriezen van voedsel de groei van bacteriën, maar doodt het ze niet. Bij -18°C worden bacteriën en virussen inactief en stoppen ze met groeien.

Voedselkwaliteit

Bij deze temperatuur behoudt voedsel zijn voedingswaarde, textuur en smaak het beste. Lagere temperaturen kunnen leiden tot vriesbrand, terwijl hogere temperaturen de kwaliteit van het voedsel sneller kunnen verminderen.

Is kouder dan -18°C gevaarlijk

Temperaturen lager dan -18°C zijn niet per se gevaarlijk voor het voedsel zelf, maar kunnen wel enkele nadelen hebben. Diepere vriestemperaturen verbruiken meer energie, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Er is ook een kans op vriesbrand. Bij extreem lage temperaturen kan voedsel sneller uitdrogen, wat kan leiden tot vriesbrand. Dit beïnvloedt de textuur en smaak van het voedsel.

Flash of power freeze

Er is ook zoiets als power freeze. Meestal hebben de merken een eigen benaming, maar een power freeze is het snel invriezen van ingrediënten. Dit gebeurt op een temperatuur van -23°C.

Snel vriezen is een extra functie, niet elke vriezer heeft deze functie. Je ziet het voormelijk op koel-vriescombinaties of diepvrieskasten. Bij tafelmodel vriezers en diepvrieskisten zien we dit minder.

waarom diepvries aan 18 graden

Wat is vriesbrand, en is het veilig om te eten?

Vriesbrand is een fenomeen dat optreedt wanneer voedsel uitdroogt in de vriezer. Het manifesteert zich als bleke, droge plekken op het oppervlak van bevroren voedsel. Dit gebeurt wanneer vocht uit het voedsel verdampt en ijskristallen vormt aan de buitenkant.

Vriesbrand is niet schadelijk of ongezond. Het beïnvloedt echter wel de textuur en smaak van het voedsel. Voedsel met vriesbrand kan een uitgedroogde textuur en een muffe smaak hebben. Kort gezegd, vriesbrand is niet lekker. Het is veilig maar toch aangeraden om de uitgedroogde delen weg te snijden voordat je het vlees kookt.

Vriesbrand voorkomen

Vriesbrand kan ontstaan door verschillende factoren:

  • Onjuiste verpakking: Voedsel dat niet luchtdicht is verpakt, kan gemakkelijk uitdrogen in de vriezer.
  • Temperatuurschommelingen: Als de vriezer vaak wordt geopend of als de temperatuur niet constant blijft, kan dit leiden tot vriesbrand.
  • Langdurige opslag: Hoe langer voedsel in de vriezer wordt bewaard, hoe groter de kans op vriesbrand.

Om vriesbrand te voorkomen, kun je de volgende stappen volgen:

  • Verpak voedsel goed: Gebruik luchtdichte verpakkingen of vacuümzakken om voedsel te bewaren.
  • Houd de vriezertemperatuur constant: Zorg ervoor dat de vriezer altijd op de aanbevolen temperatuur van -18°C staat.
  • Beperk de opslagtijd: Consumeer bevroren voedsel binnen een redelijke termijn om de kans op vriesbrand te minimaliseren.
  • Vermijd het plaatsen van warm voedsel in de vriezer: Laat voedsel eerst afkoelen voordat je het invriest. Anders kan de gemiddelde temperatuur stijgen en zo het risico op vriesbrand verhogen.

Waarom niet warmer dan -18°C

Temperaturen hoger dan -18°C kunnen riskant zijn. Sommige bacteriën kunnen tegen wat koude lucht en overleven bij vriestemperaturen hoger dan -18°C. Vanaf deze temperatuur worden bacteriën inactief.

Deze bacteriën gaan niet dood maar hebben zo weinig voedingstoffen dat ze niet kunnen vermenigvuldigen. Bij hogere temperaturen kunnen sommige bacteriën echter weer actief worden en zich vermenigvuldigen, vooral als het voedsel vaak wordt ontdooid en opnieuw wordt ingevroren.

Bij hogere vriestemperaturen kan voedsel alsnog sneller bederven en zijn voedingswaarde verliezen.

Korte herhaling

De standaard vriestemperatuur van -18°C is een evenwicht tussen voedselveiligheid, kwaliteitsbehoud en energie-efficiëntie. Door je vriezer op deze temperatuur te houden, zorg je voor de veiligheid en kwaliteit van je voedsel, terwijl je ook energie bespaart en minder voedsel moet weggooien.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.