Scroll Top
Wat wel en niet in de koelkast moet

Wat wel en niet in de koelkast moet

Tomaten, melk, eieren, ongesneden groenten, brood en rijs, we maken een overzicht

We hebben allemaal wel eens voor de koelkast gestaan met een product in onze handen, ons afvragend of het in de koelkast moet of niet. Deze gids helpt je om de meest voorkomende vragen over voedselopslag te beantwoorden en helpt je om je voedsel op zijn best te houden.

Wat in de koelkast mag, maar niet moet

Tomaten

Tomaten verliezen hun smaak als ze in de koelkast worden bewaard. Ze zijn het beste op kamertemperatuur, weg van ethyleen producerende voedingsmiddelen zoals bananen, appels, peren en sinaasappels, die het rijpingsproces kunnen versnellen.

Wat in de koelkast mag, maar niet moet

Basilicum en Peterselie

De droge lucht van de koelkast zorgt ervoor dat de bladeren van basilicum en peterselie gemakkelijk verwelken.

Snijd in plaats daarvan de onderkant van de stelen af, plaats ze in een pot met een kleine hoeveelheid water en laat de pot op een koele plaats staan. Vervang het water en snijd de stelen elke paar dagen bij.

Ongesneden wortelgroenten

Wortelgroenten, zoals aardappelen, uien en zoete aardappelen, gedijen buiten de koelkast. De vochtigheid in de koelkast kan ervoor zorgen dat wortelgroenten sneller rotten. Bewaar ze op een koele, droge, donkere plek in je keuken.

Ben je op zoek naar een koelkast kijk dan ook naar de aanwezigheid van groentelades. Ze lijken vaak onbelangrijk maar ze spelen een grote rol in het bewaren van groenten en fruit. Je hebt keuze tussen één of twee groentelades.

Sauzen

Sauzen hoeven over het algemeen niet in de koelkast te worden bewaard, maar als je ze niet snel opmaakt, is het het beste om ze in de koelkast te bewaren om bacteriegroei te remmen. Zelfgemaakte sauzen zonder conserveermiddelen kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.

Ongesneden wortelgroenten

Restjes

Restjes bewaren helpt tegen voedselverspilling. Hete restjes mogen niet direct in de koelkast worden geplaatst, omdat ze de interne temperatuur van de koelkast kunnen beïnvloeden. Verdeel ze in plaats daarvan in ondiepe containers en laat ze afkoelen tot 60°C (of tot ze stoppen met stomen) voordat je ze in de koelkast plaatst.

Brood

Brood wordt veel sneller hard in de koelkast dan in de voorraadkast. In niet-tropische gebieden moet brood op het aanrecht of in de vriezer (eerst snijden) worden bewaard. In tropische gebieden is het het beste om het in de koelkast te bewaren zodat het niet beschimmelt.

Eieren

Eieren hoeven niet in de koelkast, maar ze blijven langer goed als ze wel in de koelkast worden bewaard. En als ze al eerder gekoeld zijn (bijvoorbeeld in de supermarkt), dan moeten ze ook in je koelkast thuis worden bewaard. Laat ze in het kartonnen doosje om condensatie te voorkomen en om te voorkomen dat ze geuren uit de rest van de koelkast opnemen.

Restjes spaghetti of rijst

Restjes spaghetti of rijst moeten in de koelkast worden bewaard om bacteriegroei te voorkomen. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze in de koelkast plaatst en eet ze binnen een paar dagen op.

Wat niet in de koelkast moet

Wat in de koelkast moet

Zuivelproducten

Deze producten kunnen even in kamertemperatuur zijn maar zullen redelijk snel beginnen zweten, smelten of slecht worden. Hou ze in de koelkast. Voor de boter heb je meestal een koelvak in de deur. Kaas kan je ook best afsluiten voor buitenlucht, zo blijft die langer vers.

Verse melk moet altijd in de koelkast. Poedermelk, de melk dat we in België meestal drinken, kan buiten de koelkast bewaard worden zolang de fles niet open is.

Vlees

Niet echt een vraag, iedereen zou moeten weten dat vlees zo snel mogelijk in de koelkast moet. Je kan het heel even op kamertemperatuur brengen voor je het bakt, zo breng je meer smaak in je maaltijd.

Nog enkele ingrediënten

Enkele ingrediënten die vaak online opgezocht worden zetten we er nog even bij.

  • Verse maïs: Verse maïs blijft langer vers in de koelkast.
  • Gember: Gember blijft langer vers en smakelijk als het in de koelkast wordt bewaard.
  • Druiven: Druiven blijven langer vers in de koelkast.
  • Confituur: Bewaar confituur in de koelkast na opening. Het zal een tijdje goed blijven buiten de koelkast maar om de verheid voor een lange tijd te garanderen wil je deze in koelkast.
  • Mosterd: Mosterd en mierikswortel kunnen hun smaken verliezen als ze niet in de koelkast worden bewaard.
  • Noten- en zaadoliën: Koeling voorkomt dat de oliën oxideren en snel ranzig worden.
  • Augurken: Bewaar in de koelkast na opening.
  • Meloenen: Bewaar meloenen (en ander fruit) in de koelkast zodra ze gesneden zijn.
Wat in de koelkast moet

Enkele twijfelgevallen waar je mag kiezen

Avocado’s

Bewaar ze op kamertemperatuur om te rijpen. Eenmaal rijp, kun je ze in de koelkast stoppen om te voorkomen dat ze bederven. Bewaar ze in de koelkast zodra ze gesneden zijn.

Bananen

Bewaar onrijpe bananen op het aanrecht tot ze de gewenste rijpheid hebben bereikt. Dan kun je ze in de koelkast stoppen om te voorkomen dat ze overrijp worden. (Wees je er wel van bewust dat de schil donkerbruin wordt, maar dit heeft geen invloed op de smaak.)

Brood

Brood wordt veel sneller hard in de koelkast dan in de voorraadkast. In België of Nederland moet brood op het aanrecht of in de vriezer (eerst snijden) worden bewaard. Is het echt overdreven warm dan is het het beste om het in de koelkast te bewaren zodat het niet te snel beschimmelt.

Minder kwalitatief brood van de Delhaize, Colruyt of andere winkel schimmelen redelijk snel. Dit is ook omdat de zak weinig ademt en het een hoge vochtigheidgraad krijgt die bacteriën doet opleven.

Restjes bewaren helpt tegen voedselverspilling

Citrusvruchten

Als je je citrusvruchten snel gebruikt, zijn ze prima op het aanrecht, maar ze blijven langer goed in de koelkast als je ze niet meteen gaat gebruiken.

Pindakaas

In gematigde klimaten is het prima in de koelkast voor drie maanden na opening. Om de houdbaarheid te verlengen, kun je het in de koelkast bewaren – hoewel dit het zal verharden en het een beetje moeilijker maakt om te verspreiden.

UHT-melk

UHT-melk is houdbaar maar moet na opening in de koelkast worden bewaard en binnen een week worden gebruikt.

Enkele twijfelgevallen waar je mag kiezen

Wat niet in de koelkast moet

Er zijn heel veel dingen dat helemaal niet in de koelkast moeten. Je behoudt de plaats best voor dingen die er wel in moeten. De lijst is lang, we richten ons op de meest gevraagde ingrediënten:

  • Appels: Appels produceren het rijpingsmiddel ethyleen, dat ervoor kan zorgen dat ander voedsel sneller bederft.
  • Bessen: Bessen behouden hun smaak beter als ze op het aanrecht worden bewaard.
  • Chocolade: Chocolade zal de geur van ander voedsel in de koelkast opnemen.
  • Koffie: Bewaar in een luchtdichte container op een donkere plaats, weg van zonlicht, hitte, stoom en vocht.
  • Komkommers: Komkommers hoeven niet in de koelkast te worden bewaard.
  • Gedroogd fruit: Gedroogd fruit is prima in de kast voor maximaal zes maanden.
  • Aubergine: Aubergine kan smaak verliezen in de koelkast.
  • Knoflook: Bewaar op een koele, droge plaats.
  • Honing: Honing gaat niet slecht, waar je het ook bewaart – maar als het in de koelkast staat, wordt het hard en kristalliseert het.
  • Mango’s: Tropische vruchten kunnen verslechteren in het versvak van een koelkast en worden beter bewaard in iets warmere omgevingen.
  • Olijfolie: Olijfolie wordt hard in de koelkast. Bewaar het in plaats daarvan op een koele, donkere plaats.
  • Uien: Bewaar op een koele, droge plaats (maar niet in een plastic zak of in de buurt van aardappelen).
  • Sojasaus: Sojasaus hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.
  • Zoete aardappel: Zoete aardappel hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.
  • Azijn: Azijn hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.
  • Vegemite: Vegemite hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit algemene richtlijnen zijn en dat de specifieke bewaaromstandigheden kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden in je huis. Buiten de koelkast of op kamertemperatuur wil zeggen rond de 18°C. In de koelkast komt overeen met een bewaartemperatuur tussen 0.5°C en 4°C Leg ze zeker niet in de volle zon.

Nog enkele ingrediënten
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.