De 6 beste noise cancelling koptelefoons van 2024
Met Active Noise Cancelling laat je afleidingen naar de achtergrond verdwijnen
Met de beste noise cancelling koptelefoons kun je afleidingen naar de achtergrond laten verdwijnen. Ze onderdrukken omgevingsgeluid waardoor de muziek of podcast beter doorkomt en je minder snel geneigd bent het volume te hoog te zetten. Je kan ze zowel gebruiken om je te ontspannen tijdens het pendelen of je beter te kunnen concentreren tijdens het werk.
Zoals bij andere koptelefoons is geluidskwaliteit een van de doorslaggevend factoren. We hebben rekening gehouden met zaken zoals frequentie, balans en audio-codecs zoals AAC of aptX. Maar we hebben ook gekeken naar het comfort, batterijleven en gebruiksvriendelijkheid.
Eén koptelefoon die op alle vlakken goed scoort is de Sony WH-1000XM4. Hij heeft een mooi en comfortabel design, 30 uur batterijleven en uitstekende audiokwaliteit.
Om jou te helpen kiezen hebben we een lijst gemaakt van de beste noise cancelling koptelefoons die momenteel verkocht worden door grote merken zoals Bose, Sony, JBL en Sennheiser.
Onze selectie ANC headsets
- Beste prijs-kwaliteit: Sony WH-1000XM4 bij Bol.com
- Beste noise cancelling: Bose 700 bij Coolblue
- Beste goedkope: JBL Live 650BTNC bij Fnac
- Beste geluidskwaliteit: Sennheiser Momentum 3 bij Bol.com
- Beste comfort: Bose QC45 bij Coolblue
- Beste design: Apple Airpods Max bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Sony WH-1000XM4
Voordelen:
- Dynamisch en vol geluid
- Comfortabel
- Sterke noise cancellation
- Lang batterijleven
Nadelen:
- Niet waterdicht
- Ondermaatse belkwaliteit
De vernieuwde Sony WH-1000XM4 (vroeger XM3) is ook in 2022 de beste noise cancelling koptelefoon. Waar andere koptelefoons eerder uitblinken in één categorie, scoort de Sony over de hele lijn zeer goed. Hij biedt een uitstekende geluidskwaliteit, comfort en een lang batterijleven.
De Sony heeft een breed dynamisch bereik. Daar waar de Bose 700 vooral een diepe bas heeft, klinkt het bij de Sony meer gebalanceerd. Zeker vergeleken met voorganger XM3 klinkt de XM4 meer gedefinieerd.
Het grootste nadeel is de waterdichtheid. Sony raadt zelf aan de koptelefoon niet te dragen als het regent. Het levert bij de koptelefoon wel een standaard 3.5 mm audiokabel, in tegenstelling tot het kleine formaat van Bose dat uitsluitend in hun koptelefoons past.
De rechtercup is uitgerust met een touchpad, waarmee je onder andere het volume kan bedienen. In de app kan je bij de instellingen het touchpad aanpassen en functionaliteiten toevoegen.
Tot slot heeft kan de koptelefoon met twee apparaten tegelijk verbinden. Dat is heel handig wanneer je snel van laptop naar smartphone wil overschakelen.
Type: Over-ear | Batterijleven: 30 uur | ANC: Ja | IP-certificering: Nee
Beste noise cancelling koptelefoon: Bose 700
Voordelen:
- Sterkste noise cancelling
- IPX4 waterdichtheidscertificaat
- Goede belkwaliteit
- Comfortabel
Nadelen:
- Niet opvouwbaar
- 5mm kabel
Voor de komst van de XM4 was de Bose 700 de beste noisecancelling koptelefoon. Het design is minimalistisch en de materialen zijn van goede kwaliteit. Maar, je kan hem niet inklappen, waardoor de tas moeilijker in en kleine rugzak past.
Naast de tas komt de Bose 700 ook met een USB-C kabel en 2.5mm naar 3.5mm audiokabel. Dat laatste is handig als de batterij plat is, maar de kabel is uniek voor Bose-apparaten. Als je het kwijt bent, kan je enkel via Bose een nieuwe kopen.
Op vlak van actieve noise cancelling scoort deze koptelefoon de beste punten. Daarnaast kan je die heel fijn instellen in de app. Ook de geluidskwaliteit is uitstekend, maar de lage frequenties zijn net iets te veel aanwezig vergeleken met de Sony. Qua comfort zijn beide apparaten gelijkwaardig. Een voordeel dat de Sony niet heeft, is de waterdichtheid.
Met de IPX4 rating kan je zonder probleem in vochtige omgevingen zoals het zwembad of het strand naar muziek luisteren. Op de maximale noise cancellation stand gaat de batterij ongeveer 20 uur mee. Dat is minder dan de Sony, maar voldoende voor normaal gebruik.
Type: Over-ear | Batterijleven: 20 uur | ANC: Ja | IP-certificering: Ja (IPX4)
Goedkope ANC koptelefoon: JBL LIVE 650BTNC
Voordelen:
- Mooie lage tonen
- Comfortabel
- Prijs
- Goede klantenservice
Nadelen:
- Schelle hoge tonen
- Micro-usb lader
De JBL Live 650BTNC is de beste noise cancelling koptelefoon onder de 100 euro. De gemiddelde koptelefoon kost nu tussen de 200 en 300 euro. Voor ongeveer de helft van de prijs brengt de 650BTNC 80% van wat de rest te bieden heeft.
Op de eerste plaats is het geluid van deze koptelefoon zeer goed en heeft het een betere range dan een Bose koptelefoon. De noise cancellation werkt prima, maar er is een duidelijk verschil met de duurdere modellen. Zo kan je die niet instellen. Er is maar één stand. Een ander nadeel is de verouderde micro-USB poort.
De koptelefoon is voor deze prijs wel erg comfortabel. Je kan hem dus lange tijd dragen. Ook de batterij doet het even goed als de duurste Bose-modellen met levensduur van 20 uur. Ten slotte heeft de JBL ook een voice assistent. Deze koptelefoon raden we aan voor wie minder dan 100 euro wil uitgeven.
Type: Over-ear | Batterijleven: 20 uur | ANC: Ja | IP-certificering: Nee
Beste geluidskwaliteit: Sennheiser Momentum 3
Voordelen:
- Beste geluidskwaliteit
- Duurzame materialen
- aptX-ondersteuning
- Goede noise-cancelling
Nadelen:
- Kort batterijleven
Als je op zoek bent naar de beste geluidskwaliteit dan is deze Sennheiser een goede keuze. Het merk kent een lange traditie van kwalitatieve audioproducten waarbij geluid centraal staat.
De koptelefoon kan draadloos gebruikt worden. Met de bluetooth aptX ondersteuning, kan je dus naar audio met een hoge kwaliteit luisteren. De speakers zelf hebben een zeer breed frequentiebereik en de balans tussen mids en bas is erg goed. Muziek komt echt tot leven met deze koptelefoon.
De koptelefoon is stevig gebouwd, maar mist wel wat comfort. Na lange tijd kan hij pijn doen aan de oren. Een ander groot minpunt is de batterij. Die houdt het nog geen 17 uur vol, maar daar is deze koptelefoon ook niet voor ontworpen. Er is ook een app waarmee je het geluid kan finetunen.
De equalizer is zeer goed, als het werkt. Nogal wat mensen ervaren bij momenten problemen met het verbinden van het toestel en de app.
Type: Over-ear | Batterijleven: 17 uur | ANC: Ja | IP-certificering: Nee
Beste comfort: Bose QC 45 wireless
Voordelen:
- Comfortabel
- Sterke noise cancellation
- Mooie Bass-sound
Nadelen:
- Geen aptX-ondersteuning
- Weinig functies
Bose kwam als eerste met de noise cancelling technologie op de consumentenmarkt. Voorganger QC35 was lange tijd de industriestandaard. Deze opvolger komt met minimale wijzigingen in het design. Zo zijn er nu vier noise-cancelling microfoontjes, is er een USB-C aansluiting en voelt de afwerking iets verfijnder.
De geluidskwaliteit en noise cancellation zijn beiden wel fel verbeterd. De ANC hoeft zelfs niet onder te doen aan de Bose 700 of de Sony al heeft het slechts drie standen. De koptelefoon heeft ook geen equalizer in de app, waardoor je hem niet kan finetunen zoals jij wil.
Waar deze koptelefoon vooral in uitblinkt, is het comfort. Niet alleen zit die goed op je hoofd, hij is ook makkelijker op te vouwen. Een nadeel voor sommigen, een voordeel voor anderen, is dat het apparaat met fysieke toetsen werkt. Je zal minder makkelijk de foute toets indrukken, maar het apparaat heeft ook minder functies dan de Bose 700 of de Sony.
Type: Over-ear | Batterijleven: 24 uur | ANC: Ja | IP-certificering: Ja (IPX2)
Mooiste design: Apple AirPods Max
Voordelen:
- Helder gebalanceerd geluid
- Surround ervaring
- Stevig gebouwd
- Uniek design
Nadelen:
- Prijs
- Niet opvouwbaar
- Geen audiokabel in de doos
Er zijn heel wat mooie designs op de markt, zoals de authentieke vintage Marshall Monitor. Maar, het design van de Apple AirPods is niet alleen uniek, maar ook tijdloos. Het is een mooie combinatie van vintage en futuristisch. Daarbovenop is het beschikbaar in vijf kleuren en bedien je de koptelefoon met een draaiknopje vergelijkbaar met die van de Apple Watch.
Door het materiaal is de AirPods Max zwaarder dan de anderen, maar toch is de koptelefoon comfortabel. Een klein minpuntje is dat de koptelefoon niet makkelijk op te bergen is. Een groter minpunt is de meegeleverde case die de koptelefoon maar gedeeltelijk bedekt en bijna nutteloos is.
De noise cancellation is sterk, maar vooral het geluid is van hoge kwaliteit. De frequenties zijn duidelijk meer gebalanceerd dan bij de Sony of Bosekoptelefoons. Ten slotte gaat de batterij niet lang mee. Apple belooft 20 uur, maar in de realiteit ligt dat eerder rond de 15 uur.
Type: Over-ear | Batterijleven: 15-20 uur | ANC: Ja | IP-certificering: Ja (IPX4)
Waar op letten bij het kopen van een noise cancelling koptelefoon?
Actieve of passieve noise cancelling
Passieve noise cancelling houdt in dat het design van de oorschelp ontworpen is om een minimum aan achtergrondgeluid door te laten.
Actieve noise cancelling werkt op basis van een systeem met meerdere microfoons die omgevingsgeluid registreren. De speakers in je koptelefoon maken een tegengesteld geluid aan en voegen deze toe aan je muziek om omgevingsgeluiden te annuleren.
Actieve noise cancelling is niet bij alle kjoptelefoons van dezelfde kwaliteit. De technologie zorgt er ook voor dat de koptelefoon een pak duurder is. Sommige mensen krijgen van noise cancelling een benauwd gevoel. Dit komt omdat noise cancelling enkel geluiden op lage frequenties blokkeert. Gelukkig is dit maar een tijdelijk effect en wennen je oren hier na een tijd aan.
Geluidskwaliteit
Een goede koptelefoon staat of valt met de geluidskwaliteit. Wanneer we over geluid spreken moeten we eerst begrijpen wat frequentie is. Onder frequentie van geluid wordt het aantal trillingen per seconde verstaan.
Wat wij uiteindelijke subjectief waarnemen wanneer wij een geluid met een bepaalde frequentie horen, wordt aangeduid met het woord “toonhoogte”. Duurt het nu precies 1 seconde voordat de trilling voorbij is, dan zeggen we dat de toon een frequentie heeft van 1 Hertz.
Een doorsnee persoon kan geluiden waarnemen tussen de 20 en 20.000 hertz. Dit hangt wel sterk af van persoon tot persoon en dit bereik kan verkleinen naarmate mensen ouder worden.
Bass, mids en treble.
- Bass zijn de lage tonen tussen 0Hz en 256Hz die aanvoelen als vibraties. Dat is zeer aangenaam om naar te luisteren. Een koptelefoon met goede bass is vooral geschikt voor populaire muziek. Helaas focussen sommige koptelefoons te veel op de basgeluiden. Voor rustigere muziek kan dit heel storend zijn.
- Mids zijn de meest natuurlijke tonen en liggen tussen 256Hz en 2000Hz. De menselijke stem, maar ook de piano liggen in dit spectrum. Een koptelefoon met goede mids geven de stem heel mooi weer.
- Treble zijn de hoogste tonen tussen de 2000Hz en de 20.000Hz. Die frequenties zijn vooral belangrijk om meer detail te geven aan de algemene sound. Ze zijn ook het meest belastend voor het oor. Langdurig luisteren naar hoge tonen kan het meeste schaden brengen.
Een goede koptelefoon heeft een mooie balans van die frequenties. Hoe dichter die balans komt bij de originele opnames, hoe beter. De kwaliteit aftoetsen, kan je in principe het best met muziek van hoge opnamekwaliteit.
Elk gehoor is echter verschillend en smaken verschillen. Daarom is het vooral belangrijk om de koptelefoon te testen met de muziek waar jij het meest naar luistert.
Batterijleven
Zonder batterij werkt de noise cancelling niet. Het systeem werkt namelijk met microfoontjes die het omgevingsgeluid waarnemen. Die hebben stroom nodig.
Een draadloze koptelefoon of draadloze oortjes hebben een batterij nodig om het bluetooth signaal te kunnen ontvangen. Wij vinden dat een goede koptelefoon met noise cancelling minstens 20 uur moet meegaan en bij voorkeur 25 uur. Op die manier moet je je tijdens een lange vlucht geen zorgen.
In het dagelijks gebruik hoef je die dan ook niet elke dag op te laden. In een omgeving waar noise cancelling niet nodig is, kan je de functie uitzetten. Zo bespaar je heel wat batterij.
Let bij de aankoop ook of de koptelefoon een 3.5mm aansluiting heeft. Zo kan je die nog gebruiken als de batterij plat is. Ten slotte ondersteunen sommigen van de nieuwste modellen ‘fast-charging’. Die werken over het algemeen met de populaire USB-C kabels en kunnen na een kwartier laden al een uur batterijleven geven.
Bluetooth
Een bluetooth-verbinding comprimeert het geluidsbestand. De informatie wordt gecodeerd en in kleine pakketjes naar de koptelefoon gestuurd. Die zet de code dan weer om in hoorbaar geluid. De kwaliteit zal dus altijd minder zijn dan via kabel, op één audio-codec na: aptX. Die codering biedt volgens vele audiofielen een kwaliteit die vergelijkbaar is met die van de CD.
Toch is het verschil met andere coderingen niet meteen hoorbaar. De meeste streamingservices zoals Spotify werken met gecomprimeerde mp3-bestanden, waar de kwaliteit sowieso lager is. Voor diegenen die alles uit hun Tidal HiFi Plus account of originele wav-bestanden willen halen, kan aptX-ondersteuning wél een dealbreker zijn.
Een belangrijk voordeel aan bluetooth bij koptelefoons is de verbinding met een app. Die laten toe software-updates te installeren, de noise-cancelling in te stellen en geluidsprofielen aan te maken. De meeste koptelefoons, geven een standaard 3.5mm audiokabel mee. Bose gebruikt een eigen formaat van 2.5mm naar 3.5mm.
Vaak gestelde ANC koptelefoon vragen
Wat is een active noise cancelling?
Active Noise Cancelling (ANC) technologie vangt het geluid van buitenaf op. Een processor analyseert die frequenties en produceert het tegenovergestelde geluid, dat het achtergrondgeluid opheft. De beste noise cancelling koptelefoons doen dit met meerdere microfoontjes, sterke processoren en ingenieuze artificiële intelligentie.
Muziek en podcasts zijn hierdoor beter verstaanbaar op een lager volume, wat beter is voor uw gehoor. Volgens onderzoek lijdt ongeveer 15% van de bevolking aan oorsuizen of tinnitus. Zelfs bekende Vlamingen zoals Bart Peeters als Sean Dhondt lijden aan tinnitus.
Ze hebben al meerdere malen aangegeven dat gehoorschade enorm vervelend is om mee te leven. In een recent artikel van de Standaard zegt Bart Peeters ‘Mijn hoofd is een jukebox’. Er bestaat geen behandeling tegen permanente gehoorschade. Daarom is voorkomen beter dan genezen.
ANC-koptelefoons werken het best in omgevingen met lage constante frequenties zoals de motor van een vliegtuig of de airco in een kantoorgebouw. De technologie werkt minder goed om hogere frequenties te verdringen.
Ook onvoorspelbare geluiden zoals wind zijn moeilijk om helemaal weg te werken. Een hobbelige busrit kan bij de goedkopere modellen zelfs heel storend klinken, omdat het geluid continu onderbroken wordt.
Wat is beter on ear of over ear?
Een persoonlijke keuze, al biedt over ear meer voordelen dan on ear. Ga je voor een koptelefoon met active noise cancelling dan kies je bijna automatisch voor over ear. Het is voor de producenten veel makkelijker om geluid af te schermen als de headset tegen het hoofd rust. Bij een ‘on ear’ rusten de kussentjes op het oor waardoor geluid afschermen moeilijk wordt.
Welk merk maakt de beste koptelefoons?
Er zijn veel merken die goede koptelefoons maken. De meeste merken hebben ook verschillende modellen in verschillende gamma’s. De bekendste en kwalitatiefste audiomerken op de Belgische markt zijn Sony, Bose, Sennheiser, Yamaha (voor de professionele muzikanten) Bowen & Wilkins en JBL.
Maar ook andere merken maken uitstekende koptelefoons. In het middengamma vinden we merken zoals Beats, Marshall, Pioneer, Philips, …
Wat kost een goede koptelefoon met noise cancelling?
Noise cancelling is een zalige functie maar maakt de koptelefoon meteen wat duurder. Daarnaast is kwaliteit en het merk ook een grote factor. Apple Airpods zijn niet de beste ANC koptelefoons maar kosten wel 500+ euro. In het topsegment vinden we reeds modellen van Sony en Bose aan 350 tot 400 euro. Iets lager, net onder 300 euro vinden we Bose en Beats modellen.
Goedkope ANC headsets vind je aan 50 tot 100 euro. Al is de audio hier vaak wat minder, of koop je een versie met draad.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Om de beste noise cancelling koptelefoon te vinden werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op comfort, geluidskwaliteit, bass, noise cancelling, batterij, verbindingen en prijs.