Scroll Top
een vergelijking en onderzoek naar de goede en beste rookmelders te koop in Belgie

De beste rookmelder voor thuis

In dit artikel gaan we je helpen om de rook voor je ogen te doen opklaren (pun intended) en de beste rookmelder voor jouw woning te vinden.

Er zijn zoveel verschillende modellen voor zo’n simpele opdracht. In dit artikel helpen we je zoeken naar (in onze mening) de beste voor jouw woning. We hebben een grondig onderzoek uitgevoerd naar verschillende merken en modellen, rekening houdend met de wettelijke normering, de batterijen en de integratie met slimme huizen.

We kijken ook of deze toestellen combimelders zijn. Koolmonoxidemelders zijn nog niet wettelijk verplicht maar ze zijn wel belangrijk. De meeste rookmelders zijn combimelders. In onze lijst zijn ze dit allemaal, tenzij het anders vermeld is.

Onze favoriete rookmelders:

Een rookmelder is uitgerust met een optische sensor die rookontwikkeling detecteert. Als de sensor rook waarneemt, wekt hij een luid alarmsignaal op om je te waarschuwen.

Wettelijk gezien moet elke woning op elke verdieping een rookmelder hebben. Dat geldt ook voor kelders en zolderruimtes. Koop je er één dan koop je er misschien meteen best enkele. Het koppelen van de rookmelders kan dan interessant zijn, alsook smart (slimme) functies via de app.

Op plaatsen waar een zekere mate van rookontwikkeling gebruikelijk is, zoals keukens en garages, kun je het beste een hittemelder plaatsen in plaats van een rookmelder.

In België moeten de rookmelders voldoen aan de norm NBN EN 14604 en gemerkt zijn met de letters CE. Alle rookmelders of combimelders uit onze doorlichting voldoen aan deze wettelijke bepaling.

Wat kost veiligheid, De prijs van rookmelders

Voor een goede rookmelder ben je tussen de 20 en 30 euro kwijt. Dit zijn voornamelijk basismodellen op batterijen met een levensduur van tien jaar.

Combimelders, die zowel rook als koolmonoxide detecteren, kosten meestal rond de 50 euro.

Wil je een slimme rookmelder die je kunt koppelen met andere apparaten, dan betaal je meestal tussen de 80 en 120 euro.

Veiligheid is natuurlijk onbetaalbaar, maar met deze prijzen is het zeker een haalbare en verstandige investering.

welke rookmelder, hulp bij het uitkiezen en vergelijken

Elro Blue Line CBFS58R

De (voor ons) beste rookmelder op batterij

Voordelen:

  • Lange levensduur van 10 jaar
  • Koppelbaar met andere melders
  • Optische sensor voor snelle rookdetectie
  • Voorzien van een testknop om de werking te controleren
  • Gecertificeerd en voldoet aan de Europese norm EN 14604

Nadelen:

  • Niet compatibel met smart home toepassingen
  • Prijs kan hoger zijn in vergelijking met andere basismodellen

De Elro Blue Line CBFS58R is een koppelbare rookmelder met een levensduur van 10 jaar. Dit betekent dat je een decennium lang kunt vertrouwen op dit apparaat zonder je zorgen te maken over het vervangen van de batterij. Een opvallend kenmerk van deze rookmelder is de mogelijkheid om hem te koppelen met andere melders. Dit zorgt voor een geïntegreerd beveiligingssysteem in je huis, waarbij als één melder rook detecteert, alle gekoppelde melders alarm slaan.

De optische sensor zorgt voor een snelle detectie van rook, wat essentieel is om tijdig te kunnen reageren op mogelijke brandgevaren. De testknop is een handige functie waarmee je maandelijks de werking van de rookmelder kunt controleren. Dit geeft een extra gevoel van veiligheid, wetende dat je apparaat naar behoren werkt.

Hoewel de Elro Blue Line CBFS58R veel voordelen biedt, heeft het ook enkele nadelen. Het is niet compatibel met smart home toepassingen, wat betekent dat je het niet kunt integreren met andere slimme apparaten in je huis. Bovendien kan de prijs van dit model iets hoger zijn in vergelijking met andere basismodellen op de markt.

Een belangrijk aspect om te benadrukken is het belang van certificeringen. Deze rookmelder is gecertificeerd en voldoet aan de Europese norm EN 14604, wat garandeert dat het product voldoet aan strikte kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare en duurzame rookmelder die gemakkelijk kan worden geïntegreerd met andere melders voor een uitgebreide beveiliging. Hoewel het misschien niet de goedkoopste optie is, biedt het zeker waar voor zijn geld gezien de kwaliteit en functies die het biedt.

Alecto SA-241 230V 

Onze favoriet op stroom, goed voor 10 jaar gebruik

Voordelen:

  • Voldoet aan de Europese norm EN14604
  • Aan te sluiten op het stroomnet
  • Sensor met een levensduur van 10 jaar
  • Betrouwbare detectie en snelle alarmering
  • Eenvoudige installatie

Nadelen:

  • Niet vermeld of het compatibel is met smart home toepassingen
  • Geen informatie over de time-out knop

De Alecto SA-241 rookmelder is een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en duurzame rookmelder. Een van de belangrijkste kenmerken van deze rookmelder is dat hij voldoet aan de Europese norm EN14604, wat een indicatie is van zijn kwaliteit en betrouwbaarheid. Dit certificaat garandeert dat het product voldoet aan de strengste veiligheidsnormen en dat het effectief is in het detecteren van rook.

Een ander belangrijk kenmerk van de Alecto SA-241 is dat hij kan worden aangesloten op het stroomnet, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van batterijen. Bovendien heeft de sensor van deze rookmelder een indrukwekkende levensduur van 10 jaar, wat betekent dat hij jarenlang betrouwbare service zal bieden.

In vergelijking met andere producten op de markt, onderscheidt de Alecto SA-241 zich door zijn betrouwbare detectie en snelle alarmering. Dit zorgt ervoor dat u onmiddellijk wordt gewaarschuwd in geval van een brand, waardoor u kostbare tijd krijgt om te reageren en uzelf en uw dierbaren in veiligheid te brengen.

Een mogelijk nadeel van dit product is dat er geen informatie wordt verstrekt over de compatibiliteit met smart home toepassingen. Dit kan voor sommige gebruikers een dealbreaker zijn, vooral als ze hun rookmelder willen integreren met andere smart home apparaten. Bovendien wordt er geen informatie gegeven over de aanwezigheid van een time-out knop, wat handig kan zijn in geval van valse alarmen.

Google Nest Protect V2 

Een slimmer combi-rookmelder die ook koolstofmonoxide (en meer) meet

Voordelen:

  • Compatibel met Google Home voor naadloze integratie.
  • Combinatie van rook- en koolmonoxidemelder.
  • Stille nachtmodus en padverlichting voor extra veiligheid.
  • Levensduur van de batterij is langdurig.
  • Geeft gedetailleerde meldingen op je smartphone.

Nadelen:

  • Prijs kan aan de hogere kant zijn.
  • Vereist een stabiele internetverbinding voor slimme functies.
  • Integratie is minder soepel met andere smart home systemen zoals Somfy of Netatmo.

De Google Nest Protect V2 Batterij is een geavanceerde rookmelder die niet alleen rook detecteert, maar ook koolmonoxide. Dit maakt het een essentieel apparaat voor elk huishouden, omdat koolmonoxide een geurloos en kleurloos gas is dat dodelijk kan zijn. De melder is ontworpen om naadloos te integreren met Google Home, wat betekent dat als je al een Google Home-systeem hebt, dit een voor de hand liggende keuze is.

Een van de opvallende kenmerken van dit apparaat is de stille nachtmodus en padverlichting. Dit betekent dat het apparaat ’s nachts niet onnodig zal piepen en je pad zal verlichten als je er voorbij loopt, wat bijdraagt aan de veiligheid in huis.

De melder geeft ook gedetailleerde meldingen op je smartphone, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er in je huis gebeurt, zelfs als je er niet bent. Dit is vooral handig als je vaak van huis bent en je woning in de gaten wilt houden.

Echter, er zijn een paar nadelen aan dit apparaat. Ten eerste is de prijs aan de hogere kant, wat sommige mensen kan afschrikken. Bovendien vereist het apparaat een stabiele internetverbinding om alle slimme functies te gebruiken. Als je al een smart home systeem hebt van Somfy of Netatmo, dan is de integratie met de Google Nest Protect misschien niet zo soepel.

hitte detectie of een goede rookmelder, wanneer wat en wat is het verschil

Waar op letten bij het kopen van een rookmelder?

1. Type of soort rookmelder

Een standaard rookmelder is niet bedraad en werkt autonoom, op een batterij. Soms is de batterij ingebouwd, soms kan je ze vervangen als ze leeg is. Heeft de rookmelder een ingebouwde batterij, dan moet je het hele toestel vervangen als de batterij leeg is. Meestal gaan deze rookmelders een tiental jaar mee.

Slimme rookmelders zijn koppelbaar met andere apparaten binnen een smart home toepassing. Meestal komen ze met een app voor op je smartphone of smartwatch. Het bijkomende voordeel van deze rookdetectors is dat je vanop afstand op de hoogte blijft.

Een combimelder ten slotte detecteert zowel rook als te hoge concentraties aan koolmonoxide. Combimelders zijn meestal wat duurder dan gewone rookmelders omwille van de gespecialiseerde elektrochemische sensor technologie.

2. Stroom of met batterij

De meeste rookmelders of combimelders zijn voorzien van een al dan niet vervangbare batterij. Doorgaans zijn dat batterijen van het type 3V of 9V. Als de batterij bijna leeg is, krijg je een signaal te horen zodat je de batterij of het hele toestel kan vervangen. De meeste rookmelders hebben een batterij met een levensduur van tien jaar.

Daarbuiten vind je ook rookmelders of combimelders op netstroom. Die hebben als voordeel dat er geen batterijen vervangen moeten worden. Het nadeel is dan weer dat je het toestel alleen in de buurt van een stopcontact kan monteren of dat je een aansluiting moet voorzien.

3. Het type Detectie

Doorgaans werken rookmelders met een optische sensor om rookontwikkeling te detecteren. Bijkomend vind je bij sommige toestellen ook een bewegingssensor die beweging waarneemt in het donker zodat er een noodlicht geactiveerd kan worden. Een combimelder die ook koolmonoxide meet is uitgerust met een elektrochemische sensor om dit geurloze gas te kunnen waarnemen.

Omdat rookmelders minder geschikt zijn voor ruimtes als keukens of garages, wordt daar een hittemelder aangeraden. Dit toestel detecteert hitte boven een bepaalde temperatuur en geeft net zoals een rookmelder of een combimelder een alarmsignaal bij gevaar. Het wordt aangeraden om de goede werking van elke melder regelmatig te controleren via de testknop.

Ten slotte is het nuttig om de detector stofvrij te houden zodat de optische sensor goed zijn werk kan doen.

4. Koppelbaar met andere slimme toestellen

Slimme rookmelders zijn koppelbaar met andere apparaten zoals een alarmsysteem of een camera, al dan niet binnen een smart home toepassing. Daarvoor hebben ze een internetverbinding nodig. Via een app op je smartphone of smartwatch kan je steeds vanop afstand monitoren wat er thuis gebeurt.

Ook een alarm, storingen of meldingen worden doorgegeven via de app. Krijg je via je app een alarm van je rookmelder? Dan kan je met je gekoppelde camera gaan kijken of er daadwerkelijk iets aan de hand is. Met je app kan je het signaal uitschakelen bij vals alarm.

Vaak gestelde rookmelder vragen

Hoe werkt een rookmelder?

Een rookmelder is voorzien van een optische sensor die rookontwikkeling detecteert. Als de rookdetector daadwerkelijk rook waarneemt, doet hij een luid alarmsignaal weerklinken. Het is aangeraden om de functie van de rookmelder maandelijks te testen via de testknop. Om te vermijden dat de sensor bedekt raakt door stof is het nuttig om hem regelmatig even af te stoffen of te stofzuigen.

Waar moet ik een rookmelder plaatsen?

Om wettelijk in orde te zijn moet een woning verplicht op elke verdieping een rookmelder hebben. Dat geldt ook voor kelders en zolderruimtes. Op plaatsen waar een zekere mate van rookontwikkeling gangbaar is, bijvoorbeeld keukens en garages, plaats je best een hittemelder in plaats van een rookmelder. Je monteert de rookmelder best aan het plafond en centraal in een hall of gang. Daarnaast is het verstandig om ook in de slaapkamers een rookmelder te plaatsen.

Hoe lang gaat een rookmelder mee?

De meeste goede rookmelders hebben een levensduur van een tiental jaar. Bij sommige toestellen kan je de batterij nadien vervangen, bij andere toestellen niet. In dat laatste geval moet je een nieuw toestel aanschaffen. Een standaard, autonome rookmelder is niet zo heel duur dus het is best verstandig om hem na tien jaar te vervangen. Je krijgt er dan immers ook meteen de nieuwste sensortechnologie bij.

Is een rookmelder verplicht in België?

Sinds 1 januari 2020 moet elke woning in Vlaanderen beschikken over de nodige rookmelders of een branddetectiesysteem. Dat geldt zowel voor een eigen woning als voor een huurwoning of studentenkamers. De rookmelders moeten voldoen aan de norm NBN EN 14604 en gemerkt zijn met de letters CE. Alle rookmelders of combimelders uit onze doorlichting voldoen aan deze wettelijke bepaling.

Wat kost een rookmelder?

Een goede rookmelder vind je al voor een bedrag tussen de 20 en 30 euro. Dan gaat het vooral om een basistoestel op batterijen en met een levensduur van tien jaar.

Voor combimelders, die zowel rook als koolmonoxide detecteren, betaal je doorgaans een bedrag rond de 50 euro. Heb je liever een slimme rookmelder die koppelbaar is met andere apparaten? Dan ben je meestal tussen de 80 en 120 euro kwijt.

Hoe we vergelijken en testen

Bij Doorgelicht is het ons doel om consumenten zoals jij te assisteren bij het selecteren van de juiste producten – alsof je zelf in de winkel staat.

We richten ons op het aanbieden van advies voor elke soort gebruiker en elk budget. Dit doen we door grondig onderzoek (online en offline), gesprekken met experts en gebruikers, en door verschillende winkels te bezoeken. Zo vormen we een objectief beeld van de beschikbare rookmelders in België en Nederland.

Voor deze gids hebben we ons gefocust op rookmelders, een cruciaal item in elk huishouden voor veiligheid. Tegenwoordig heb je ook alternatieven in de vorm van hitte detectors en koolmonoxidemelders maar enkel de rookmelder is wettelijk verplicht.

Een eerlijke en objectieve Aanpak

Ons proces begint met een uitgebreide online zoektocht, gevolgd door het maken van een brede selectie van rookmelders om te vergelijken. We hebben voornamelijk geluisterd naar het advies van de gesproken brandweerdiensten. Een rookmelder moet vooral betrouwbaar zijn, en het gevaar voldoende snel opsporen.

Er zijn enorm veel rookmelders beschikbaar online. De meeste zijn gecertificeerd en voldoen aan de normen, anders mogen ze niet verkocht worden. Wij gingen op zoek naar één specifiek model waarmee je zeker weet dat je een goede en veilige aankoop doet voor de komende jaren.

Voor deze gids hebben we in eerste instantie 15 rookmelders geselecteerd, opgedeeld in categorieën, en met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. We selecteerden één simpel model, met daarnaast ook een alternatief voor mensen die een slimme rookmelder willen, of eentje op netstroom. Een rookmelder werkt reactief, het waarschuwd. Is er niemand thuis dan zal niemand reageren. Daarom zijn we fan van slimme rookmelders die ook een waarschuwing naar de app sturen, en desnoods ook nooddiensten oproepen.

We beoordelen deze rookmelders voornamelijk op kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruikersgemak, en prijs.

Hoewel ons uiteindelijke doel is om alle producten zelf te testen, is dit een intensief en kostelijk proces. Voorlopig is dit niet altijd het geval. Producten die we hebben getest, worden duidelijk aangeduid en van een gedetailleerde review voorzien.

Bronnen

Tot zover ons onderzoek naar de beste rookmelders

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.