Scroll Top

De beste koolmonoxidemelders

Wist je dat er elk jaar mensen ziek worden of zelfs overlijden door een stille, onzichtbare moordenaar die in ons midden woont? We hebben het over koolmonoxide of CO, een kleur- en geurloos gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Het is een sluipend gevaar, maar gelukkig hebben we een krachtige bondgenoot om ons te helpen: de koolmonoxidemelder.

We weten dat het kiezen van de juiste melder als een behoorlijke uitdaging kan voelen. Daarom hebben wij het werk voor je gedaan! We hebben diepgaand onderzoek gedaan naar koolmonoxidemelders van merken zoals Netatmo, Alecto, Grundig, Elro en Google. We hebben gelet op belangrijke aspecten zoals installatiegemak, batterijduur (of op stroom) en smart home integratie. Dus leun achterover en ontdek welke koolmonoxidemelder het beste bij jouw leefruimte past.

Onze uitgekozen koolmonoxidemelders

Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. In je cv-ketel, kachel of zelfs bij het koken. Het kan het je gezondheid ernstig schaden en in het ergste geval zelfs leiden tot overlijden.

Een koolmonoxidemelder of CO melder is een klein, maar krachtig apparaat dat een alarmsignaal geeft wanneer het een te hoge concentratie koolmonoxide in de lucht detecteert. Deze melders werken met een elektrochemische sensor die de CO-concentratie in de lucht meet. Hoewel een koolmonoxidemelder in België niet verplicht is, is het wel sterk aan te raden.

Waar de koolmonoxidemelder hangen?

Bij het installeren van een CO-melder is het belangrijk om de handleiding goed door te lezen. Elk toestel heeft zijn eigen gebruik. Maar hier zijn enkele algemene tips:

  • Plaats je melder in de buurt van verbrandingstoestellen zoals cv-ketels, kachels of geisers, maar niet te dichtbij.
  • Plaats ze niet in vochtige ruimtes, in direct zonlicht of op plaatsen met een sterke luchtstroom.
  • Hang ze niet lager dan 150 cm, volg de instructies van het toestel.
Een slimme koolstofmonoxidemelder kan je koppelen met je smartphone voor waarschuwingen via de app
Een slimme koolstofmonoxidemelder kan je koppelen met je smartphone voor waarschuwingen via de app

ELRO Blue Line CBFC28 

Voor ons de beste koolmonoxidemelder voor de meeste huishoudens

Voordelen:

  • Display waarop je het koolmonoxidegehalte kunt aflezen.
  • Detecteert al zeer lage niveaus van koolmonoxide, waardoor je hoofdpijn door slechte luchtkwaliteit kunt voorkomen.
  • Vervangbare batterijen, waardoor je de melder niet snel hoeft te vervangen.
  • Geeft zelf aan wanneer de levensduur van het apparaat voorbij is.
  • Betrouwbare detectie van koolmonoxide in huis.

Nadelen:

  • Geen vermelding van slimme functies of wifi-connectiviteit.
  • Geen garantie van 10 jaar op de batterij zoals bij sommige concurrenten.

De ELRO Blue Line CBFC28 Koolmonoxidemelder is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke keuze voor wie de luchtkwaliteit in huis wil monitoren. Dankzij het display kun je altijd het huidige koolmonoxidegehalte in je woning aflezen. Dit is vooral handig omdat de melder al zeer lage niveaus detecteert, waardoor je tijdig actie kunt ondernemen, zoals een raam openen, om gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn te voorkomen.

Een groot voordeel van deze melder is dat de batterijen vervangbaar zijn. Dit betekent dat je niet het hele apparaat hoeft te vervangen als de batterijen leeg zijn, wat zowel kostenbesparend als milieuvriendelijk is. Bovendien geeft de melder zelf aan wanneer zijn levensduur voorbij is, zodat je altijd verzekerd bent van een werkend apparaat.

Hoewel de ELRO Blue Line CBFC28 veel te bieden heeft, ontbreekt het aan slimme functies of wifi-connectiviteit, wat voor sommige gebruikers een gemis kan zijn. Daarnaast, hoewel de Alecto COA3910 een vergelijkbare levensduur claimt, garandeert ELRO een batterijduur van 10 jaar, wat een extra geruststelling biedt.

Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare en eenvoudig te gebruiken koolmonoxidemelder zonder de noodzaak van slimme functies. Voor degenen die een goedkoper maar zeer vergelijkbaar alternatief zoeken, is de Alecto COA3910 een goede keuze, hoewel ELRO de voorkeur heeft vanwege de gegarandeerde batterijduur van 10 jaar.

Stroom: batterij | Koppelbaar: Nee (gebaseerd op de verstrekte informatie) | Slim: Nee (geen vermelding van slimme functies) | Rookmelding: Nee (geen vermelding van rookdetectie)

Retwist CO switch 

Een CO²-melder op basis van stroom, zonder risico op lege batterij

Voordelen:

  • Biedt 10 jaar bescherming tegen koolmonoxide gevaren.
  • Vermeld op de “Lijst Veilige Producten” van Federatie Veilig Nederland.
  • Schakelt de cv-ketel of pelletkachel uit bij detectie van koolmonoxide.
  • Installatie is relatief eenvoudig door de plug-and-play oplossing.
  • Nederlands product.

Nadelen:

  • Aan de prijzige kant.
  • Een stopcontact dichtbij de cv-ketel of kachel is noodzakelijk.

De Retwist CO switch koolmonoxidemelder is ontworpen om niet alleen te waarschuwen voor koolmonoxide, maar ook om direct in te grijpen. Bij het detecteren van een verhoogde dosis koolmonoxide, schakelt de melder de cv-ketel of pelletkachel uit. Dit kan de productie van koolmonoxide stoppen en zo mogelijke vergiftiging voorkomen.

De installatie van de Retwist CO switch is relatief eenvoudig. De schakelstekker wordt in een stopcontact gestoken en de stekker van de cv-ketel wordt vervolgens in de schakelstekker geplaatst. Dit maakt het een praktische keuze voor degenen die een directe oplossing zoeken zonder al te veel technische complicaties.

Hoewel het product aan de hogere kant geprijsd is, biedt het een reeks functies die de veiligheid in huis kunnen verhogen. Het feit dat het product in Nederland is ontwikkeld en geproduceerd en op de “Lijst Veilige Producten” van Federatie Veilig Nederland staat, geeft enige zekerheid over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de melder. In België zou dit deze lijst moeten zijn.

Dit product kan geschikt zijn voor mensen die een koolmonoxidemelder zoeken die zowel waarschuwt als ingrijpt. De eenvoud van de installatie kan ook aantrekkelijk zijn voor degenen die niet technisch onderlegd zijn.

Stroom: kabel | Koppelbaar: Nee (gebaseerd op de verstrekte informatie) | Slim: Nee (gebaseerd op de verstrekte informatie) | Rookmelding: Nee (gebaseerd op de verstrekte informatie)

Google Nest Protect V2 Batterij

Een slimme rook- en koolmonoxidemelder dat verbonden is met je smart home

Voordelen:

  • Waarschuwt voor zowel rookontwikkeling als koolmonoxide lekken.
  • Bedienbaar met de Nest-app op smartphone, tablet of smartwatch.
  • Alarmeert met een duidelijke vrouwenstem van 70 decibel.
  • Voorzien van een bewegingssensor die groen licht activeert bij detectie in het donker.
  • Werkt op 6 AA batterijen die standaard zijn meegeleverd.

Nadelen:

  • Vereist regelmatige batterijvervanging.

De Google Nest Protect V2 Batterij is een geavanceerde rook- en koolmonoxidemelder die je huis veiliger maakt. Dankzij de integratie met de Nest-app ben je altijd en overal op de hoogte van mogelijke gevaren in je huis. Een uniek kenmerk van deze melder is de vrouwenstem van 70 decibel die je niet alleen waarschuwt, maar ook precies vertelt waar het gevaar zich bevindt. Dit kan vooral handig zijn in grotere huizen waar het identificeren van de exacte locatie van een probleem essentieel is.

Een ander voordeel is de bewegingssensor die in het donker een groen licht activeert. Dit kan nuttig zijn tijdens stroomuitval of ’s nachts als je je weg moet vinden.

Deze versie op batterijen heeft geen stroomvoorziening. Gelukkig informeert de app je over een laag batterijniveau, zodat je nooit onverwachts zonder stroom komt te zitten. Er is ook een Nest V2 op stroom, deze heeft dan weer geen batterij-optie.

Vergeleken met andere producten in de markt, biedt de Google Nest Protect V2 Batterij een combinatie van slimme functies en betrouwbaarheid. De integratie met andere smart home-apparaten en de mogelijkheid om meldingen op je mobiele apparaten te ontvangen, zetten het boven veel van zijn concurrenten. Het is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een slimme en betrouwbare oplossing voor hun huisveiligheid.

Stroom: batterij | Koppelbaar: Ja | Slim: Ja | Rookmelding: Ja

Netatmo 74-055

Slim en koppelbaar tot 8 extra melders

Voordelen:

  • Slimme melder met app-integratie
  • Werkt op batterijen, geen netstroom nodig
  • Alarmfunctie werkt ook zonder wifi-signaal
  • Mogelijkheid om tot 8 extra melders te koppelen
  • Nauwkeurige detectie van koolmonoxide

Nadelen:

  • Vereist een werkend wifi-signaal voor smartphone meldingen
  • Alleen koolmonoxidemelder, geen rookmelder

De Netatmo Koolmonoxidemelder 74-055 is een slimme melder die je helpt om het gevaarlijke en reukloze gas, koolmonoxide, in je huis te detecteren. Dankzij de integratie met de Netatmo app op je smartphone, ben je altijd op de hoogte van eventuele gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide in je huis. Dit is een groot voordeel, vooral als je niet thuis bent en toch op de hoogte wilt blijven van de veiligheid van je woning.

Een ander groot voordeel van deze melder is dat hij op batterijen werkt. Dit betekent dat je hem overal in huis kunt plaatsen zonder je zorgen te maken over de nabijheid van een stopcontact. Echter, het is wel belangrijk om te zorgen voor een werkend wifi-signaal in de buurt van de melder om meldingen op je smartphone te ontvangen. Gelukkig heeft de melder ook een ingebouwd alarm dat zelfs zonder wifi-signaal werkt, wat een extra laag veiligheid biedt.

Het vermogen om tot 8 extra melders te koppelen is ook een pluspunt. Dit betekent dat je meerdere ruimtes in je huis kunt monitoren en zeker kunt zijn van een alomvattende bescherming tegen koolmonoxide.

Je kan het als een nadeel zien dat dit enkel een koolmonoxidemelder is en geen rookmelder. Maar misschien zoek je dit net, en heb je enkel nood aan een slimme CO-melder.

De meeste slimme rook- en koolmonoxidemelders zoals Google Nest kan je met elkaar koppelen. Deze Netatmo is de enige slimme CO-melder, zonder rookmelder, dat je kan koppelen. Het bijkomende nadeel is dat dit weer een extra app op de telefoon is.

Stroom: batterij | Koppelbaar: Ja | Slim: Ja | Rookmelding: Nee

koolmonoxidemelder op een plafond

Waar op letten bij het kopen van een koolmonoxidemelder?

1. Type melder

Een standaard koolmonoxide melder is niet bedraad en werkt autonoom, op een batterij. Soms is de batterij ingebouwd, soms kan je ze vervangen als ze leeg is.

Heeft de CO melder een ingebouwde batterij, dan moet je het hele toestel vervangen als de batterij leeg is. Meestal gaan deze toestellen vijf tot tien jaar mee.

Slimme koolmonoxide melders zijn koppelbaar met andere apparaten binnen een smart home toepassing. Meestal komen ze met een app voor op je smartphone of smartwatch. Het bijkomende voordeel van deze apparaten is dat je vanop afstand op de hoogte blijft.

Een combimelder ten slotte detecteert zowel rookontwikkeling als te hoge concentraties aan koolmonoxide. Combimelders zijn meestal wat duurder dan gewone koolmonoxide melders omwille van de gecombineerde sensor technologie.

2. Stroomvoorziening

De meeste koolmonoxide melders of combimelders zijn voorzien van een al dan niet vervangbare batterij. Doorgaans zijn dat batterijen van het type 3V lithium of AA alkaline.

Als de batterij bijna leeg is, krijg je een signaal te horen zodat je de batterij of het hele toestel kan vervangen. De meeste koolmonoxide melders hebben een batterij met een levensduur van vijf tot tien jaar.

Daarbuiten vind je ook koolmonoxide melders of combimelders op netstroom. Die hebben als voordeel dat er geen batterijen vervangen moeten worden. Het nadeel is dan weer dat je het toestel alleen in de buurt van een stopcontact kan monteren of dat je een aansluiting moet voorzien.

3. Koppelbaar

Slimme koolmonoxide melders zijn koppelbaar met andere apparaten zoals een alarmsysteem of een camera, al dan niet binnen een smart home toepassing. Daarvoor hebben ze een internetverbinding nodig. Via een app op je smartphone of smartwatch kan je steeds vanop afstand monitoren wat er thuis gebeurt. Ook een alarm, storingen of meldingen worden doorgegeven via de app.

Krijg je via je app een alarm van je CO melder? Dan kan je met je gekoppelde camera gaan kijken of er daadwerkelijk iets aan de hand is. Met je app kan je het signaal uitschakelen bij vals alarm.

Iemand die de testknop van een koolmonoxidemelder induwt

Vaak gestelde vragen over koolstofmonoxide

Wat is koolstofmonoxide

CO of koolmonoxide is een gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van onder meer fossiele brandstoffen, zoals bij een cv-ketel. Koolmonoxide is giftig en kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid en zelfs bewusteloosheid.

In huizen waar nog met een kachel of een ouderwetse geiser gestookt wordt is het sowieso aangeraden om de koolmonoxide concentratie in de gaten te houden. Zeker in de winter of bij regenweer, wanneer ruimtes minder goed geventileerd worden en er tegelijkertijd meer gestookt wordt, kunnen koolmonoxide waarden snel stijgen.

Het is belangrijk om de symptomen van vergiftiging door koolstofmonoxide te kennen. Bij een matig CO gehalte kan je ernstige hoofdpijn krijgen, duizelig, verward of misselijk worden of flauwvallen. Als de CO vergiftiging lang aanhoudt, kan het zelfs leiden tot de dood.

Lagere CO niveaus kunnen leiden tot kortademigheid, lichte misselijkheid of lichte hoofdpijn. Ook dit kan op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en huisdieren. Meestal is het niet meteen duidelijk dat een CO vergiftiging de oorzaak is van de symptomen.

Wat doet een CO-melder hieraan

Een koolmonoxidemelder of CO melder is een meetapparaat dat een alarmsignaal geeft wanneer de koolmonoxide concentratie in de lucht te hoog is. Het meetapparaat meet de CO concentratie in de lucht door middel van een elektrochemische sensor. Koolmonoxide is zeer gevaarlijk omdat het zowel giftig is als geur-, kleur- en smaakloos.

In België is het niet verplicht een koolmonoxidemelder te plaatsen, al zou het dit beter wel zijn. Een rookmelder is sinds 1 januari 2020 wel verplicht voor alle woningen (op alle verdiepen). Omdat er elk jaar heel wat mensen ziek worden of zelfs overlijden naar aanleiding van een koolmonoxide vergiftiging wordt de plaatsing van een koolmonoxide melder sterk aangeraden.

Op Europees vlak werd een normering opgesteld waaraan koolmonoxide melders moeten voldoen: EN50291. Omdat de luchtkwaliteit in woningen, scholen en bedrijfsomgevingen nu meer dan ooit aandacht krijgt kan je tevens de aanschaf van een luchtkwaliteitsmeter of een luchtreiniger overwegen.

Waar de koolmonoxidemelder best plaatsen

Als je een koolmonoxide melder installeert, lees je best eerst de handleiding goed door voor plaatsingsinstructies. Voor verbrandingstoestellen zoals cv-ketels, kachels of geisers geldt dat de CO melder op maximaal drie meter geplaatst moet worden, tenzij anders vermeld. Het wordt afgeraden om koolmonoxide melders in vochtige ruimtes, in de buurt van kooktoestellen, in direct zonlicht of op plaatsen met een sterke luchtstroom te monteren.

Verder mag je een CO melder niet plaatsen in ruimtes waar de gemiddelde temperatuur onder de 5 °C of boven de 40 °C ligt. Omdat koolmonoxide lichter is dan lucht verspreidt het zich makkelijk doorheen de woning. Het kan daarom nuttig zijn om ook koolstofmonoxide melders te installeren in slaapkamers of andere ruimtes.

De juiste hoogte voor je CO melder

Sommige CO detectors werken het beste wanneer ze lager geplaatst zijn dan 150 cm, andere modellen moeten aan of in de buurt van het plafond bevestigd worden. Voor een schuin plafond bestaan er andere richtlijnen.

In een ruimte met een verbrandingsbron zoals een kachel of een cv-ketel mag je de koolmonoxide melder aan het plafond bevestigen op maximaal drie meter afstand van de verbrandingsbron. Hierbij is het belangrijk om de koolstofmonoxide melder op 30 cm van de hoeken van het plafond te plaatsen en weg van verluchtingsgaten.

In een slaapkamer is het belangrijk om het toestel hoog genoeg te plaatsen. De minimale hoogte is de ademhoogte waarop men slaapt. In andere ruimtes zoals een woonkamer plaats je de CO melder best op zit- of loophoogte. Monteer een CO melder niet naast deuren of ramen en ook niet achter gordijnen of kasten. De sensor moet immers altijd vrij blijven.

Hoe lang gaan ze mee

Omwille van de gevoeligheid van de elektrochemische sensors die gebruikt worden in koolmonoxide melders is de levensduur van deze toestellen beperkt. Doorgaans gaan ze vijf tot zeven jaar mee, sommige zelfs tien jaar. Nadien moet je het toestel vervangen door een nieuwe koolmonoxide melder met een nieuwe elektrochemische sensor.

Een koolmonoxidemelder in de gang van een woning

Hoe we vergelijken en testen

Bij Doorgelicht is het ons doel om consumenten zoals jij te assisteren bij het selecteren van de juiste producten – alsof je zelf in de winkel staat.

We richten ons op het aanbieden van advies voor elke soort gebruiker en elk budget. Dit doen we door grondig onderzoek (online en offline), gesprekken met experts en gebruikers, en door verschillende winkels te bezoeken. Zo vormen we een objectief beeld van de beschikbare rookmelders in België en Nederland.

Voor deze gids hebben we ons gefocust op rookmelders, een cruciaal item in elk huishouden voor veiligheid. Tegenwoordig heb je ook alternatieven in de vorm van hitte detectors en koolmonoxidemelders maar enkel de rookmelder is wettelijk verplicht.

Een eerlijke en objectieve Aanpak

Ons proces begint met een uitgebreide online zoektocht, gevolgd door het maken van een brede selectie van koolmonoxidemelders om te vergelijken. We hebben voornamelijk geluisterd naar het advies van de gesproken brandweerdiensten. Een koolmonoxidemelder moet net zoals een rookmelder vooral betrouwbaar zijn, en het gevaar voldoende snel opsporen.

Omdat een webshop niet alle merken verkoopt zijn hun ‘beste’ lijstjes ook niet helemaal betrouwbaar. Het doel van Doorgelicht is om je een objectieve mening te geven. Wij zoeken dus naar alle koolmonoxidemelders die in België beschikbaar zijn.

Alles begint met een selectie van een hele reeks koolmonoxidemelders (of CO² melders), dit zijn er meer dan 38 modellen die online te koop zijn in België of Nederland. Voor dit artikel werden 21 koolmonoxidemelders met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 4 producten in onze selectie geplaatst.

Deze koolmonoxidemelders werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type melder, stroomvoorziening, koppelbaar en prijs.

Hoewel ons uiteindelijke doel is om alle producten zelf te testen, is dit een intensief en kostelijk proces. Voorlopig is dit niet altijd het geval. Producten die we hebben getest, worden duidelijk aangeduid en van een gedetailleerde review voorzien.

Bronnen

Lees meer artikels in de categorie ‘Smart Home’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.