De 5 beste koolmonoxidemelders van 2023
Onze favoriete keuze is de Alecto COA3910
De beste koolmonoxidemelders zijn eenvoudig om te installeren en detecteren tien jaar lang koolstofmonoxide in de lucht. Koolmonoxide is een giftig en geurloos gas dat vrijkomt bij verbranding, onder meer in kachels en cv-ketels. Dit gas is levensgevaarlijk, zowel voor mensen als dieren.
Daarom wordt het sterk aangeraden om een koolmonoxidemelder in je woning te plaatsen (maar het is niet verplicht). Bij een te hoge concentratie gaat er een alarm af zodat je je woning tijdig kunt verlaten. Het alarm is luid genoeg om je ‘s nachts wakker te maken in geval dat er een gevaar zou zijn.
Wij hebben onderzoek gedaan naar koolmonoxidemelders van onder andere Alecto, Grundig, Elro en Google. Daarbij hebben we onder andere rekening gehouden met het installatiegemak, de batterij en smart home integratie. Lees hieronder verder om de beste koolmonoxidemelder voor jouw woning te vinden.
Onze selectie koolmonoxidemelders
- Beste prijs-kwaliteit: Alecto COA3910 Met Display bij Bol.com
- Beste goedkope: Grundig Koolmonoxidemelder bij Bol
- Beste rook en koolmonoxidemelder: Elro FV4310 bij Bol
- Beste slimme: Google Nest Protect bij Coolblue
- Beste op stroom: Smartwares RM337 bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Alecto COA3910 Met Display
De Alecto COA3910 heeft een sensor die tien jaar lang meegaat. Hij werkt op basis van drie AA-batterijen die meegeleverd worden met het toestel. Na tien jaar is de werking van de sensor niet meer verzekerd. Daarom wordt het aangeraden om de melder te vervangen.
Hij is voorzien van een display waarop je de concentratie koolstofmonoxide in de lucht kunt aflezen. Naast het display zijn er ook led-lampjes die aangeven wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn. Maar ook wanneer de sensor op het einde van zijn levensduur komt. Zo kun je tijdig een nieuwe koolmonoxidemelder aanschaffen.
naast de led-lampjes is er een testknop waarmee je de goede werking kan controleren. Het alarm haalt een maximaal geluidsniveau van 85 decibel, wat zeer duidelijk hoorbaar is doorheen je woning. De installatie is vrij gemakkelijk, vooral omdat er schroeven en plugs voorzien zijn voor een snelle montage.
Beste goedkope: Grundig Koolmonoxidemelder
Voordelen:
- Prijs
- Levensduur van 7 jaar
- Indicatie batterijniveau
- Signaal batterij bijna leeg
- Verlichte display
Nadelen:
- Niet compatibel met smart home toepassingen
De Grundig is een degelijke koolmonoxide melder voor een beperkt budget. Deze CO melder werkt op basis van drie AA alkaline batterijen. Hij beschikt bovendien over een handige display waarop je het batterijniveau kan aflezen. Als de batterijen bijna leeg zijn, krijg je een signaal zodat je ze kan vervangen. Op het display krijg je trouwens ook de exacte CO waarde te zien. Extra handig is dat de display verlicht is zodat je hem ook kunt consulteren in donkere omstandigheden.
De koolmonoxide sensor heeft een maximale levensduur van zeven jaar. Bij hoge CO concentraties krijg je een luid alarmsignaal van 85 decibel te horen. Het wordt sterk aangeraden om maandelijks de goede werking te testen via de testknop. In de doos vind je alles wat je nodig hebt om deze koolmonoxide melder te monteren.
Beste rook en koolmonoxidemelder: Elro FV4310
Voordelen:
- Combimelder koolmonoxide en rook
- Levensduur van 10 jaar
- Signaal batterij bijna leeg
- Geschikt voor plafond en wand
Nadelen:
- Niet compatibel met smart home toepassingen
- Batterij niet vervangbaar
- Geen display
De Elro FV4310 Combi Melder detecteert zowel koolmonoxidegevaar als rookontwikkeling. Voor koolmonoxide detectie gebruikt hij een elektrochemische sensor die continu het koolmonoxide gehalte meet. Voor rookontwikkeling beschikt dit toestel over een optische sensor die dienst doet als rookmelder. De ingebouwde lithium 3V batterij gaat tien jaar mee en deze combimelder waarschuwt je met een signaal als de batterij bijna leeg is. Daarna moet je een nieuw apparaat aanschaffen.
Bij gevaar krijg je een luid signaal van 85 decibel te horen. De precieze CO waarde is niet af te lezen op een display. Als het om een vals alarm gaat, zet je het geluid uit met de dim functie. Om de maand kan je de functies van deze combimelder testen door middel van de testknop. De Elro FV4310 Combi Melder is makkelijk te monteren. Je vindt alles wat je nodig hebt in de doos en je kan deze melder zowel aan het plafond als aan de wand monteren. Voor het onderhoud wordt aangeraden om deze koolmonoxide melder regelmatig stofvrij te maken om de sensor vrij te houden.
Beste slimme: Google Nest Protect
Voordelen:
- Combimelder koolmonoxide en rook
- Compatibel met smart home toepassingen
- Noodverlichting met bewegingsdetectie
- Zelfdiagnose functie
- Ook verkrijgbaar op netstroom
Nadelen:
- Prijs
Heb je liever een slimme koolmonoxide melder? Dan is de Google Nest Protect V2 Batterij een ideaal toestel. Deze combimelder detecteert zowel koolmonoxide als rook en doet dat met optische sensor technologie. Het is een slim toestel dat via wifi koppelbaar is met andere apparaten binnen een smart home toepassing. Met de Nest app op je smartphone of smartwatch word je gewaarschuwd bij opstapeling van koolmonoxide of bij brandgevaar. De app houdt je ook op de hoogte van eventuele storingen. Bij deze combimelder krijg je geen standaard alarmsignaal, maar word je gewaarschuwd door een luide vrouwenstem van 70 dB.
Verder beschikt de Google Nest Protect V2 ook over een bewegingssensor. Die zorgt voor een noodlicht zodra hij beweging detecteert in het donker. Met deze combimelder wordt al het nodige montagemateriaal meegeleverd waaronder schroeven en klemmen. Ook deze rookmelder beschikt over een testknop en hij is bovendien uitgerust met een zelfdiagnose functie. De Google Nest Protect V2 is wat duurder, maar is wel beschikbaar in voordelige multipacks. Deze koolmonoxide melder is ook verkrijgbaar in een versie die op netstroom werkt. In dat geval vind je ook een 230V stekker in de doos.
Beste op stroom: Smartwares RM337
Voordelen:
- Detecteert zowel koolmonoxide als auto- of aardgas
- Handige LED indicator
- Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
- Slechts 5 jaar betrouwbaar
- Stopcontact nodig
De Smartwares RM337 werkt zonder batterijen en je sluit hem gewoon aan via het stopcontact. Omdat je een koolmonoxide melder best tussen een en drie meter van je cv-ketel of kachel plaatst heb je natuurlijk wel een stopcontact nodig binnen dat bereik. Dit toestel heeft een gegarandeerde betrouwbaarheid van vijf jaar. Dat wil zeggen dat de correcte werking van de sensor niet meer gegarandeerd wordt na die periode. Na vijf jaar is deze CO melder dus aan vervanging toe.
Bij gevaar geeft deze Smartwares RM337 een luid alarmsignaal van 85 decibel. Een groot pluspunt is dat deze koolmonoxide melder ook autogas of aardgaslekken kan opsporen. Op de handige LED indicator zie je in een oogopslag of het om koolmonoxide gevaar of een gaslek gaat. Ook deze koolmonoxide melder kan je maandelijks testen via de testknop en bij vals alarm kan je het signaal onderbreken via de pauzeknop. De Smartwares RM337 is een zeer gebruiksvriendelijk toestel.
Waar op letten bij het kopen van een koolmonoxidemelder?
Type melder
Een standaard koolmonoxide melder is niet bedraad en werkt autonoom, op een batterij. Soms is de batterij ingebouwd, soms kan je ze vervangen als ze leeg is. Heeft de CO melder een ingebouwde batterij, dan moet je het hele toestel vervangen als de batterij leeg is. Meestal gaan deze toestellen vijf tot tien jaar mee.
Slimme koolmonoxide melders zijn koppelbaar met andere apparaten binnen een smart home toepassing. Meestal komen ze met een app voor op je smartphone of smartwatch. Het bijkomende voordeel van deze apparaten is dat je vanop afstand op de hoogte blijft.
Een combimelder ten slotte detecteert zowel rookontwikkeling als te hoge concentraties aan koolmonoxide. Combimelders zijn meestal wat duurder dan gewone koolmonoxide melders omwille van de gecombineerde sensor technologie.
Stroomvoorziening
De meeste koolmonoxide melders of combimelders zijn voorzien van een al dan niet vervangbare batterij. Doorgaans zijn dat batterijen van het type 3V lithium of AA alkaline. Als de batterij bijna leeg is, krijg je een signaal te horen zodat je de batterij of het hele toestel kan vervangen. De meeste koolmonoxide melders hebben een batterij met een levensduur van vijf tot tien jaar.
Daarbuiten vind je ook koolmonoxide melders of combimelders op netstroom. Die hebben als voordeel dat er geen batterijen vervangen moeten worden. Het nadeel is dan weer dat je het toestel alleen in de buurt van een stopcontact kan monteren of dat je een aansluiting moet voorzien.
Koppelbaar
Slimme koolmonoxide melders zijn koppelbaar met andere apparaten zoals een alarmsysteem of een camera, al dan niet binnen een smart home toepassing. Daarvoor hebben ze een internetverbinding nodig. Via een app op je smartphone of smartwatch kan je steeds vanop afstand monitoren wat er thuis gebeurt. Ook een alarm, storingen of meldingen worden doorgegeven via de app. Krijg je via je app een alarm van je CO melder? Dan kan je met je gekoppelde camera gaan kijken of er daadwerkelijk iets aan de hand is. Met je app kan je het signaal uitschakelen bij vals alarm.
Wat is koolstofmonoxide?
CO of koolmonoxide is een gas dat vrijkomt bij de onvolledige verbranding van onder meer fossiele brandstoffen, zoals bij een cv-ketel. Koolmonoxide is giftig en kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid en zelfs bewusteloosheid.
In huizen waar nog met een kachel of een ouderwetse geiser gestookt wordt is het sowieso aangeraden om de koolmonoxide concentratie in de gaten te houden. Zeker in de winter of bij regenweer, wanneer ruimtes minder goed geventileerd worden en er tegelijkertijd meer gestookt wordt, kunnen koolmonoxide waarden snel stijgen.
Wat is een koolmonoxidemelder?
Een koolmonoxidemelder of CO melder is een meetapparaat dat een alarmsignaal geeft wanneer de koolmonoxide concentratie in de lucht te hoog is. Het meetapparaat meet de CO concentratie in de lucht door middel van een elektrochemische sensor. Koolmonoxide is zeer gevaarlijk omdat het zowel giftig is als geur-, kleur- en smaakloos.
Is een koolmonoxidemelder verplicht?
In België ben je niet verplicht om een koolmonoxidemelder te plaatsen in je woning. Een rookmelder is daarentegen sinds 1 januari 2020 wel verplicht voor alle woningen. Omdat er elk jaar heel wat mensen ziek worden of zelfs overlijden naar aanleiding van een koolmonoxide vergiftiging wordt de plaatsing van een koolmonoxide melder sterk aangeraden.
Op Europees vlak werd een normering opgesteld waaraan koolmonoxide melders moeten voldoen: EN50291. Omdat de luchtkwaliteit in woningen, scholen en bedrijfsomgevingen nu meer dan ooit aandacht krijgt kan je tevens de aanschaf van een luchtkwaliteitsmeter of een luchtreiniger overwegen.
Waar moet ik een koolmonoxidemelder plaatsen?
Als je een koolmonoxide melder installeert, lees je best eerst de handleiding goed door voor plaatsingsinstructies. Voor verbrandingstoestellen zoals cv-ketels, kachels of geisers geldt dat de CO melder op maximaal drie meter geplaatst moet worden, tenzij anders vermeld. Het wordt afgeraden om koolmonoxide melders in vochtige ruimtes, in de buurt van kooktoestellen, in direct zonlicht of op plaatsen met een sterke luchtstroom te monteren.
Verder mag je een CO melder niet plaatsen in ruimtes waar de gemiddelde temperatuur onder de 5 °C of boven de 40 °C ligt. Omdat koolmonoxide lichter is dan lucht verspreidt het zich makkelijk doorheen de woning. Het kan daarom nuttig zijn om ook koolstofmonoxide melders te installeren in slaapkamers of andere ruimtes.
Hoe hoog moet een koolmonoxidemelder hangen?
Sommige CO detectors werken het beste wanneer ze lager geplaatst zijn dan 150 cm, andere modellen moeten aan of in de buurt van het plafond bevestigd worden. Voor een schuin plafond bestaan er andere richtlijnen.
In een ruimte met een verbrandingsbron zoals een kachel of een cv-ketel mag je de koolmonoxide melder aan het plafond bevestigen op maximaal drie meter afstand van de verbrandingsbron. Hierbij is het belangrijk om de koolstofmonoxide melder op 30 cm van de hoeken van het plafond te plaatsen en weg van verluchtingsgaten.
In een slaapkamer is het belangrijk om het toestel hoog genoeg te plaatsen. De minimale hoogte is de ademhoogte waarop men slaapt. In andere ruimtes zoals een woonkamer plaats je de CO melder best op zit- of loophoogte. Monteer een CO melder niet naast deuren of ramen en ook niet achter gordijnen of kasten. De sensor moet immers altijd vrij blijven.
Wat is het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder?
Doorgaans werken rookmelders met een optische sensor die rookontwikkeling detecteert. Een koolmonoxide melder is uitgerust met een elektrochemische sensor om CO te kunnen waarnemen. Een combimelder combineert de functionaliteit van een rookmelder met die van een koolmonoxide melder.
Hierdoor kan je je gezin zowel voor koolmonoxide vergiftiging als voor brandgevaar behoeden. Het wordt aangeraden om de goede werking van elke melder regelmatig te controleren via de testknop. Ten slotte is het nuttig om de detector stofvrij te houden zodat de optische sensor goed zijn werk kan doen.
Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?
Omwille van de gevoeligheid van de elektrochemische sensors die gebruikt worden in koolmonoxide melders is de levensduur van deze toestellen beperkt. Doorgaans gaan ze vijf tot zeven jaar mee, sommige zelfs tien jaar. Nadien moet je het toestel vervangen door een nieuwe koolmonoxide melder met een nieuwe elektrochemische sensor.
Wat zijn de symptomen van een koolstofmonoxidevergiftiging
Het is belangrijk om de symptomen van vergiftiging door koolstofmonoxide te kennen. Bij een matig CO gehalte kan je ernstige hoofdpijn krijgen, duizelig, verward of misselijk worden of flauwvallen. Als de CO vergiftiging lang aanhoudt, kan het zelfs leiden tot de dood.
Lagere CO niveaus kunnen leiden tot kortademigheid, lichte misselijkheid of lichte hoofdpijn. Ook dit kan op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en huisdieren. Meestal is het niet meteen duidelijk dat een CO vergiftiging de oorzaak is van de symptomen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type melder, stroomvoorziening, koppelbaar en prijs.