De 8 beste capo’s van 2024
De Shubb Capo Royale C1 is onze favoriete keuze
In dit artikel bespreken we de beste capo’s. Een capodastro of capo laat je toe een aantal tonen hoger te spelen, zonder dat je daarvoor moeilijke akkoorden van buiten moet kennen. Een capo speelt namelijk alle snaren tegelijk af. In dit artikel zetten we alle types op een rij. We kozen enkele van de beste modellen voor akoestische en elektrische gitaren.
Onze selectie capo’s
- Beste prijs-kwaliteit: Shubb Capo Royale C1 bij Bax Shop
- Beste goedkope: Fazley C1B bij Bax Shop
- Beste eenvoudige: Fazley C1G bij Bax Shop
- Beste voor klassieke gitaar: Shubb Capo Royale C2 bij Bax Shop
- Beste voor elektrische gitaar: D’Addario CP10 bij Bax Shop
- Beste voor akoestische gitaar: Kyser Quick-Change bij Bol.com
- Beste spanning: G7th Performance 3 bij Bol.com
- Beste voor ukelele: D’Addario CP20 bij Bax Shop
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Shubb Capo Royale C1
Voordelen:
- Stevig
- Behoudt klank van snaren
- Druk aanpasbaar
- Makkelijk
Nadelen:
- Moeilijker te verwijderen of verplaatsen
De capo met schroef is voor de meeste mensen de beste keuze. Ze zijn makkelijk, stevig en je kan zelf de druk regelen. Zo voorkom je dat snaren ontstemmen of je lak beschadigd raakt. Als je de Royale C1 van Shubb koopt, heb je er een leven lang plezier aan. De capo is gemaakt van hoogwaardig titanium en afgewerkt met een speciaal rubber. Dat zorgt ervoor dat de klank van je snaren zuiver blijft.
Daarnaast is deze capo ook bijzonder makkelijk te gebruiken. Je klikt hem gewoon vast om je snaren. Nadien kan je de druk wat bijstellen tot je de juiste druk hebt bereikt. Het is niet de goedkoopste optie. Voor sommigen is dat een dealbreaker, maar weet dat deze capo praktisch onverwoestbaar is. Hij is geschikt voor akoestische en elektrische gitaar.
Soort: Capo met schroef | Materiaal: Titanium
Beste goedkope: Fazley C1B
Voordelen:
- Eenvoudig
- Goedkoop
- Stevig
- Met een hand te bedienen
Nadelen:
- Niet geschikt voor bolle nek
- Vering verzwakt na verloop van tijd
De beste capo voor een beperkt budget is dit model van Fazley. De C1B is simpel, goedkoop en geschikt voor elektrische en akoestische gitaren. De capo is eenvoudig in gebruik. Je spant hem met een hand simpelweg om de fret en klaar. Dat is ideaal als je live speelt en tussen twee nummers wil switchen.
De capo zelf is gemaakt uit stevig materiaal. Volgens muzikanten is er geen fretbuzz te horen bij het gebruik. De kracht van de vering zal na verloop van tijd wel afnemen. Een tweede nadeel is dat deze capo niet geschikt is voor zeer dikke bolle nekken, zoals je die soms vindt bij vintage gitaren.
Soort: Capo met klem | Materiaal: Staal
Beste eenvoudige: Fazley C1G
Voordelen:
- Stevig
- Goedkoop
- Eenvoudig
- Met een hand te bedienen
Nadelen:
- Niet voor bolle hals
Tijdens een optreden heb je niet altijd veel tijd om te prutsen met lastige capo’s. Je hebt iets nodig dat je snel op je gitaar kan vastklemmen. Daarom is deze capo met een klemsysteem de beste keuze voor livemuzikanten.
Dit goedkope model van Fazley is stevig en betrouwbaar. De meeste gitaristen zijn zeer tevreden over de bouwkwaliteit en ze hebben geen klachten over te veel spanning. Dat je de spanning niet kan veranderen, is vooral een nadeel bij heel dunne en heel dikke nekken. De fabrikant zelf raadt deze capo af voor gitaren met een zeer bolle hals.
Soort: Capo met klem | Materiaal: Staal
Beste voor klassieke gitaar: Shubb Capo Royale C2
Voordelen:
- Stevig
- Mooi design
- Behoudt klank van snaren
- Spanning aanpasbaar
- Makkelijk
Nadelen:
- Moeilijker te verwijderen of verplaatsen
- Enkel voor klassieke gitaar
Een klassieke gitaar is anders gebouwd dan een westerngitaar of een elektrische gitaar. Daarom heb je een capo nodig die geschikt is voor deze vorm. De beste capo voor klassieke gitaar is de C2 van Shubb. Het is een eenvoudige en zeer stevige capo waarmee je zelf de spanning kan regelen. Zo beschadig je de lak niet en hou je de snaren langer gestemd.
De capo is gemaakt van titanium en zal dus niet snel stuk gaan. Het speciale rubber zorgt er bovendien voor dat je snaren helder blijven klinken. Complex is deze capo ook niet. Je klikt hem vast en regelt de spanning tot het gewenste niveau.
Soort: Capo met schroef | Materiaal: Titanium
Beste voor elektrische gitaar: D’Addario CP10
Voordelen:
- Stevig
- Gelijke druk
- Plaats voor stemapparaat
- Spanning regelbaar
Nadelen:
- Duur
De beste capo voor elektrische gitaar is makkelijk, snel en betrouwbaar. Deze capo van D’Addario heeft een uniek ontwerp. Het tri-actiondesign werkt zoals een capo met klem, met als verschil dat je de spanning van de veer kan regelen. Daarnaast werkt het systeem op die manier dat de spanning steeds gelijk verdeeld is over de zes snaren.
De capo heeft ook enkele fijne extra’s, zoals een geïntegreerde plectrumhouder. Daardoor kan je snel van speelstijl wisselen. Tot slot is er een bevestiging voor een D’Addario stemapparaat. Voor deze geavanceerde capo betaal je wel iets meer.
Soort: Trigger-stijl capo | Materiaal: Aluminium
Beste voor akoestische gitaar: Kyser Quick-Change
Voordelen:
- Mooi design
- Stevig
- Snel en eenvoudig
- Ook geschikt voor bredere gitaarhalzen
- Met een hand te bedienen
Nadelen:
- Spanning niet regelbaar
De naam zegt het zelf: quick-change. Met deze capo van Kyser verander je snel van fret. Dat doe je bovendien in stijl dankzij de mooie palissander afwerking en krul. Maar naast een mooi ornament op je gitaar is het vooral een uiterst betrouwbare capo. De veer gaat lang mee, maar spant niet al te hard. Het rubber laat je snaren helder klinken.
De grootte van de capo is ook geschikt voor de bredere gitaarhalzen. De spanning kan je jammer genoeg niet aanpassen, waardoor de snaren bij dikke gitaren snel ontstemmen. Gelukkig werkt deze capo perfect voor de meeste gitaren.
Soort: Capo met klem | Materiaal: Aluminium
Beste spanning: G7th Performance 3
Voordelen:
- Stevig
- Voor alle gitaren
- Altijd juiste spanning
- Met een hand te bedienen
Nadelen:
- Duur
Het voordeel aan capo’s met klem is dat ze snel en met een hand te gebruiken zijn. Het nadeel is dat er soms te veel of te weinig spanning op de snaren komt. Daarom zijn capo’s met schroef betrouwbaarder. G7th kwam met enkele technische innovaties om de voordelen van beide in een capo om te zetten. Je klemt hem gewoon om de snaren en oefent elke keer opnieuw net genoeg druk op de snaren uit.
En dat bij elke soort gitaar, want sommige fretboards zijn meer gebogen dan anderen. Het rubber van deze capo past zich automatisch aan. Bovendien regelt deze capo zelf de spanning, waardoor je nooit fretbuzz of ontstemde snaren krijgt. Die vernieuwende technologie kost aardig wat geld. Het is de duurste capo uit de lijst, maar het is waarschijnlijk de enige capo die je kan gebruiken voor al je gitaren.
Soort: Capo met klem | Materiaal: Aluminium
Beste voor ukelele: D’Addario CP20
Voordelen:
- Snel en eenvoudig
- Spanning regelbaar
- Geschikt voor alle ukelele’s
- Stevig
Nadelen:
- Duur
De beste capo voor ukelele is eenvoudig in gebruik, op maat gemaakt voor het instrument en zorgt voor een goede spanning. De D’Addario CP20 is daarom een uitstekende keuze. Het is een klem-type capo met een schroef. Hij heeft een stevige metalen behuizing en een duurzame rubberen afwerking om de lak van je gitaar goed te beschermen.
Deze zwarte capo is speciaal gemaakt voor alle soorten ukeleles. Met de schroef kan je de spanning regelen. Zo ben je zeker dat die gepast is voor jouw ukelele. Met de schroef pas je ook de spanning van de klem aan, waardoor het voor kinderen een gemakkelijke capo is om over de hals te spannen. Voor dit model betaal je wel iets meer.
Soort: Capo met klem en schroef | Materiaal: Aluminium
Kort samengevat
Onze favoriete keuze capo is de Shubb Royale C1 voor akoestische gitaar en de C2 voor klassieke gitaar. Het zijn duurzame en stevige capo’s die makkelijk in gebruik zijn. Ze zijn duurder en sneller dan de capo’s met klem, maar veel betrouwbaarder.
Je kan de spanning namelijk aanpassen. Als je iets meer budget hebt, kunnen we de G7th Performance 3 aanraden. De vernieuwende technologie maakt dat deze capo op elke gitaar past, een nadeel van alle andere capo’s.
Waar op letten bij het kopen van een capo?
Soort
Er zijn verschillende types capo. De eerste capo’s werkten met een plat stukje metaal en een riempje dat je kon aanspannen. Die bestaan nog steeds. Ze zijn goedkoop en je kan de spanning goed regelen. Ze zijn echter achterhaald omdat ze nogal lastig aan te brengen zijn.
Capo’s met schroef werken iets sneller en ze laten ook toe de spanning te regelen die je op de snaren legt. Je brengt ze aan om de hals van je gitaar en vervolgens klik je ze vast. Tot slot draai je aan de schroef voor de juiste spanning. Voor dit type heb je wel altijd je beide handen nodig.
De snelste en gemakkelijkste capo’s zijn de klemmen. Veel uitleg is hier niet voor nodig. Je klemt ze gewoon vast met een hand. Het nadeel is dat je de spanning niet kan regelen. Daardoor werken ze niet op elke gitaar even goed. Op een gitaar met een dikkere hals zal er te veel druk op de snaren komen, waardoor ze iets te hoog klinken. Bij een dunnere hals kan het zijn dat sommige snaren gaan ‘buzzen’.
Er zijn ook capo’s die het beste van beide werelden proberen te combineren. Zo heb je klemmen met schroeven en capo’s met ingenieuze systemen die de spanning automatisch regelen.
Instrument
De verschillende snaarinstrumenten hebben een andere hals en fretbord. Daarom passen niet alle capo’s op alle snaarinstrumenten. Een ukelele, banjo of mandoline heeft een dunnere hals, terwijl klassieke gitaren over het algemeen een bredere nek hebben.
Over het algemeen kan je een capo voor een westerngitaar wel gebruiken voor een elektrische gitaar. Toch kan het gebeuren dat je capo voor akoestische of elektrische gitaar niet efficiënt werkt op jouw gitaar. Dat heeft te maken met de bolling van je toets. Die is bij elke gitaar anders. Fabrikanten van de goedkopere modellen vermelden bijvoorbeeld dat ze niet geschikt zijn voor zeer bolle fretboards.
Gebruiksgemak
Het laatste wat je wil bij een capo is dat je tussen twee nummers door tijdens je optreden moet gaan knoeien met een tegenstribbelende capo. Gebruiksgemak is daarom zeer belangrijk bij het kiezen van een capo.
Modellen met een klem zijn het gemakkelijkst in gebruik. Je moet ze gewoon om de fret naar keuze klemmen. Dat gemak is de reden waarom zelfs professionele muzikanten dit type verkiezen. Het nadeel is dat de spanning niet altijd gelijk verdeeld is over alle snaren.
Je moet dus een afweging maken tussen een correcte spanning en minder gebruiksgemak. Of, de derde optie, je kiest voor duurdere modellen die vlot en betrouwbaar werken.
Wat is een capo?
Met een capo kan je alle snaren tegelijk op een bepaalde fret bespelen. Eigenlijk vorm je daarmee een barré. Dit laat je toe om makkelijker in een hoger register te spelen, zonder dat je moeilijke akkoorden hoeft te spelen.
Waar moet je de capo plaatsen?
De capo plaats je, net zoals je vingers, zo dicht mogelijk bij de fret. Naast de plaatsing is ook de druk belangrijk. De capo moet hard genoeg spannen zodat er geen fretbuzz ontstaat, maar niet zo hard dat je de snaren ontstemt of de lak beschadigt.
Je kan best alle snaren even stemmen. Sommige capo’s klemmen te hard, waardoor sommige snaren te hoog klinken. Als dat het geval is, helpt het soms om de capo iets schuiner te plaatsen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, soort, instrument, gebruik en prijs.
Tot zover het artikel beste capo