De 10 beste gezelschapsspellen van 2024
Voor een gezellige avond met vrienden en familie
Even weg van de schermen, met een goed gezelschapsspel zorg je voor uren plezier. Het wordt vaak met kinderen geassocieerd, maar de beste gezelschapsspellen zijn voor volwassenen. Elke dag komt er wel een nieuwe spel uit, maar de populairste blijven de klassiekers waar iedereen van houdt.
In dit artikel gaan we op zoek naar de beste bordspellen voor volwassenen. Er zijn uiteraard nog een hele reeks andere spellen. Hier proberen we er één per categorie uit te kiezen. Zo heb je voor elke situatie een suggestie.
Onze selectie spellen
- Beste voor familie: Ticket to Ride bij Bol.com
- Beste voor 2 volwassenen: Patchwork bij Bol.com
- Beste voor 10 personen: Weerwolven van Wakkerdam bij Bol.com
- Beste goedkope: Saboteur bij Bol.com
- Beste met kaarten: Dominion bij Bol.com
- Beste klassieke: Catan bij Bol.com
- Beste laatste nieuwe: Paleo bij Bol.com
- Beste drank bordspel: Drink & Think bij Bol.com
- Beste kleine: Qwirkle bij Bol.com
In dit artikel
Beste voor familie: Ticket to Ride
Voordelen:
- Eenvoudige spelregels
- Leuk, kleurrijk materiaal
- Spannend
- Opfrissing aardrijkskundige kennis
Nadelen:
- Kleine kaartjes (in het basisspel)
Zin in een spoorwegavontuur voor de hele familie? Claim de beste spoorroutes door Noord-Amerika! Verzamel treinwagonkaarten tot je er voldoende hebt om een route tussen twee steden te claimen. Plaats er je treinwagonnetjes op, scoor de punten en richt je blik op de volgende route. Hou goed je ultieme bestemming in het oog, maar ook geheim! Ze levert je immers punten op en je wil geen concurrentie die je route blokkeert. Wie de langste ononderbroken treinroute weet te bouwen, verdient bonuspunten. Verschillende wegen leiden naar de overwinning!
Dit bekende basisspel voor 2 tot 5 personen kent ondertussen al verschillende uitbreidingen en alternatieven. Spoor je liever door Europa, Afrika of pakweg Amsterdam? Ook daar is een Ticket to ride-versie van. Wel even goed opletten of het een uitbreiding of zelfstandige versie is! De spelregels zijn grotendeels hetzelfde. In een drietal minuten leg je de spelregels uit en start je eerste spel. Een ideaal spel voor zowel jong als oud, een echt familiespel. Kleine kinderen verliezen soms wel eens het overzicht in de standaardversies, dus is er voor hen ‘Ticket to ride – Mijn eerste reis’. Deze versie is compacter en eenvoudiger qua puntentelling.
Beste voor 2 volwassenen: Patchwork
Voordelen:
- Mooi vormgegeven speelstukken
- Makkelijke spelregels
- Spannend tot het einde
Nadelen:
- Veel ruimte nodig op je speeltafel
In dit strategische legspel voor twee personen werk je het mooiste lappendeken uit. Met vijf knopen als startkapitaal koop je tegels in de vorm van lapjes stof. Door strategisch de beste stukjes uit de beschikbare voorraad te kiezen, breid je beetje bij beetje je eigen deken uit én geef je de tegenstander minder opties. De duurste tegels leveren je na verloop van tijd meer knopen op, maar passen ze wel in je lappendeken?
Hou ook de tijd in de gaten! Elk lapje stof kost je stappen op het tijdspoor. Enkel wie achterop hinkt, mag een lapje stof kiezen! Maar je wil toch wel als eerste de speciale lapjes om gaten te stoppen oppikken? Die extra punten voor een volmaakt deken van 7×7 zijn ook niet te versmaden. Wie op het einde de meeste knopen bezit en het minste gaten in zijn/haar lappendeken heeft, wint!
Door de eenvoudige spelregels en de mooie speelstukken spreekt dit spel alle leeftijden aan. Waar volwassenen eerder strategisch spelen, focussen jongere spelers zich op het visuele. Bovendien is de winnaar pas echt duidelijk bij de uiteindelijke puntentelling. Spanning verzekerd tot op het eind!
Beste voor 10 personen: Weerwolven van Wakkerdam
Voordelen:
- Spannend
- Rollenspel
- Grappig
Nadelen:
- Als je ‘dood’ bent, is je rol volledig uitgespeeld.
- Verteller neemt niet deel aan het spel.
Er leven weerwolven in het dorp! Elke nacht maken ze slachtoffers. Hoog tijd om hier paal en perk aan te stellen! Het hele dorp zoekt mee …
Weerwolven van Wakkerdam is een rollenspel voor 8 tot 18 spelers vanaf 10 jaar. Elke speler krijgt een geheime rol toebedeeld van verteller over burger of ziener tot … weerwolf! De verteller (liefst iemand die het spel al speelde of de regels toch heel goed kent) bouwt het verhaal op en iedere deelnemer speelt zijn rol. Weerwolven duiden een slachtoffer aan, een onschuldig meisje probeert te gluren naar dit tafereel, heksen brouwen al dan niet reddende toverdrankjes …
Na een woelige nacht met een nieuw slachtoffer vliegen de beschuldigingen en weerleggingen heen en weer tot het dorp een inwoner wegstemt. Waarna het dorp weer inslaapt in angst voor de komende nacht … Zodra de laatste burger verslonden of de laatste weerwolf uitgeschakeld is, eindigt het spel. Afhankelijk van het aantal deelnemers varieert de tijdsduur, maar reken gemiddeld op zeker 45 minuten.
Weerwolven van Wakkerdam staat of valt met de wil van elke deelnemer om zich in te leven in zijn/haar rol. Bluffen, (geheime) coalities smeden, valselijk beschuldigen … het mag allemaal! Dit spel is ideaal voor grote groepen die een leuke avond willen beleven.
Beste goedkope: Saboteur
Voordelen:
- Eenvoudige spelregels
- Veel interactie
- Klein kaartspel voor een grote groep
Nadelen:
- Arbitraire puntenverdeling
- Best met oneven aantal spelers
Dit goedkope, maar heel grappige kaartspelletje voor 3 tot 10 spelers neemt je mee onder de grond! Je bent lid van een ploeg goudzoekende dwergenmijnwerkers. Elk om beurt hak je een stukje weg uit de rotsen in ruil voor een deel van het goud. Maar er is ook een saboteur aan het werk die het goud voor zich alleen wil! Instortende gangen, kapotte werktuigen … Aan jou om de gangen te stutten en werktuigen op te lappen, maar bovenal … op zoek te gaan naar de saboteur!
Elke speler krijgt bij het begin van een ronde een geheime rol: mijnwerker of saboteur. In jouw beurt leg je een gangenkaart aan of speel je een actiekaart waarmee je een medespeler (of jezelf) kan blokkeren of helpen. Als de mijnwerkers het goud bereiken voor alle kaarten opgebruikt zijn, winnen ze de stapel goud. Lukt dit niet, wint de saboteur het goud!
Saboteur is een leuk, vlot en heel interactief spel. De uiteindelijke puntenverdeling is wat arbitrair, maar dit spel speel je voor de beleving. Wie bluft? Wie speelt een dubbelrol? Wie beschuldig je (ten onrechte) van sabotage? Plezier verzekerd! En dit voor minder dan 9 euro!
Beste met kaarten: Dominion
Voordelen:
- Elk spel is anders
- Meer dan tien uitbreidingen
- Heel overzichtelijke opbergdoos
Nadelen:
- Lange opzettijd
Wie bouwt het grootste koninkrijk? Breid je kleine landgoed elke ronde uit met inwoners, gebouwen, tuinen … door je inkomsten slim te spenderen. Val je buren lastig zodat zij niet kunnen groeien en jij ongestoord provincie na provincie aanschaft.
Dominion is een zogenaamd deckbuilderspel. Je start met een gedekte stapel van tien kaarten waarvan je per beurt enkel de bovenste vijf op je hand mag houden. Elke ronde speel je kaarten die je toelaten nieuwe kaarten aan te schaffen. Zo bouw je een deck met kaarten die volgens jou het meeste voordeel bieden.
Speel actiekaarten die je op lange termijn winst opleveren of ga voor onmiddellijke rijkdom met de geldkaarten. Koop op het juiste moment de noodzakelijke, maar verder nutteloze overwinningskaarten. Hou ook je tegenstanders in het oog! Toch eens een militie sturen om ze een hak te zetten? Verschillende strategieën leiden naar de overwinning!
Uit de 25 beschikbare soorten koninkrijkkaarten gebruik je er maar tien per spel. Hierdoor heeft Dominion een heel hoge herspeelbaarheidsfactor. Elk spel moet je een andere tactiek uitdenken om je tegenstanders te verslaan. Ben je na urenlang speelplezier toch wat uitgekeken op de koninkrijkkaarten? Vandaag bestaan er al meer dan tien uitbreidingen op dit populaire basisspel!
Beste klassieke: Catan
Voordelen:
- Veel interactie
- Grote herspeelbaarheid
- Geschikt voor jong en oud
Nadelen:
- Grote geluksfactor door de dobbelstenen
- Minstens drie spelers
Samen met je medespelers beland je op het grondstoffenrijke eiland Catan. Aan jou om het eiland te voorzien van dorpen, steden, wegen en de grondstoffen te ontginnen en tactisch in te zetten. Onderhandel met de andere spelers om grondstoffen te ruilen. Laat je beschaving groeien en ontvang hiervoor overwinningspunten. Wie als eerste een bepaald aantal overwinningspunten behaalt, wint het spel!
De originele versie van Catan is een klassieker voor drie tot zes spelers vanaf 10 jaar. Vandaag bestaan er verschillende uitbreidingen en varianten, toch grijpen velen terug naar dit basisspel uit 1995. De spelregels ogen ingewikkeld, maar na het eerste spelletje ben je helemaal mee.
Door de grondstoffentegels elk spel op een andere plaats te leggen, is geen enkel spel hetzelfde. Wil je voldoende grondstoffen verzamelen, moet je onderhandelen met je tegenspelers. Dit blijkt de grootste troef van het spel te zijn: veel interactie! Na je eerste spelletje wil je onmiddellijk nog een keer.
Beste laatste nieuwe: Paleo
Voordelen:
- Je wint of verliest samen
- Elk spel is anders
- Relatief grote kans op succes
Nadelen:
- Soms onduidelijke uitleg bij kaarten
In Paleo werken de spelers (2-4) samen om een grottekening af te maken. Klinkt simpel, maar dat is het niet! Om te slagen in de missie moet je als prehistorische volksstam zien te overleven, werktuigen maken, gevaren trotseren, voedsel verzamelen … Voor je het weet ben je een doodskop rijker en een leven armer. De spelers spelen gelijktijdig en overleggen welke stappen ze ondernemen. Je wint of verliest dus samen!
Elk spel bestaat uit een combinatie van twee (of in een enkel geval drie) van de tien beschikbare modules. In de handleiding zijn er zeven voorgedefinieerde combinaties, maar je kan perfect zelf uitdagende combinaties maken. Elke speler ontvangt een aantal kaarten. Na overleg voert elke speler de acties op de kaarten uit waarna de dagfase overloopt in de nachtfase met nieuwe opdrachten. Hierna start een nieuwe dagfase.
De heel mooi vormgegeven spelelementen vergroten het spelgenot. Het opzetten van het spel neemt wat tijd in beslag, maar hoe meer je het speelt, hoe sneller dit gaat. Je hebt best wel ruimte op de speeltafel nodig, maar in ruil krijg je een spannend en heel interactief gezelschapsspel dat niet voor niets de prijs voor het beste spel van 2021 ontving!
Beste drank bordspel: Drink & Think
Voordelen:
- Je leert elkaar snel beter kennen
- Leuke en originele vragen
- Het is niet enkel drinken
Nadelen:
- Je komt misschien te veel te weten
110 vragen verdeeld over de thema’s emotioneel, edgy en drank. Een groepje vrienden van twee tot vijftien personen. Een voorraadje drank. Meer heb je niet nodig om een avondje plezier te hebben!
De leuke en originele vragen peilen naar zaken die je in een gewoon gesprek niet onmiddellijk zou durven vragen. Geef je een gênant of spannend antwoord liever niet prijs? Drink je glas leeg en ga naar de volgende vraag. Hoe verder het spel vordert, hoe losser de sfeer en de lippen!
Drink & Think is een leuk spel om mensen beter te leren kennen. Je beslist zelf hoeveel je loslaat over jezelf. Het hoeft ook niet uit te draaien op een zuippartij. Je moet niet bij elke vraag drinken én je beslist zelf welk drankje je achterover slaat. Het hoeft dus geen alcohol te zijn!
Beste voor ouderen: Splendor
Voordelen:
- Kwalitatief en mooi vormgegeven materiaal
- Ook leuk met twee spelers
- Eenvoudige spelregels
Nadelen:
- Het begeleidende boekje mist een duidelijke uitleg
In Splendor speel je de rol van een rijke handelaar uit de Renaissance. Door op het goede moment in de juiste edelstenen en kunstenaars te investeren, sleep je bonussen uit de brand en vergroot je prestige. Mogelijk trek je zo de aandacht van de edelen!
Twee tot vier spelers beconcurreren elkaar in dit tactische spel. Elke beurt krijg je de mogelijkheid edelsteenfiches te nemen waarmee je in een volgende beurt ontwikkelingskaarten reserveert of koopt. De ontwikkelingskaarten leveren bonussen en/of prestigepunten op. Wie een bepaalde combinatie bonussen verzamelde, krijgt automatisch bezoek van een geïnteresseerde edele, wat je nog meer prestigepunten oplevert! Nadat een speler vijftien prestigepunten behaalt, spelen de anderen de lopende ronde uit. Wie het meeste prestigepunten verzamelde, wint!
Door de grote hoeveelheid ontwikkelingskaarten die telkens in een andere volgorde verschijnen, is elk spel anders. Tijdens het spel verander je meermaals van tactiek door het uitblijven van de gewenste kaarten of het spelgedrag van een tegenstrever. De grootte van de fiches en kaarten, samen met de duidelijke illustraties, spreken jong en oud aan. De eenvoudige spelregels maken dit spel geschikt voor zowel de beginnende speler als expert. Je kan al bij je eerste spelletje winnen van een doorgewinterde juwelenhandelaar!
Beste kleine: Qwirkle reiseditie
Voordelen:
- Handig grabbeltasje
- Weinig ruimte nodig
- Voor jong en oud
Nadelen:
- Oranje en rood lijken heel goed op elkaar
Qwirkle is een spannend en snel spelend legspel voor twee tot vier spelers. De reiseditie van dit abstracte legspel bestaat uit 108 kleine tegeltjes en een handige reistas die ook dienst doet als grabbeltas. Nog een klein tafeltje en je kan beginnen!
Onmiddellijk vallen de gelijkenissen met het bekende Rummikub op. In beide spellen moet de speler in zijn beurt tegels leggen die passen in een reeks. Qwirkle hanteert echter symbolen in plaats van cijfers. De symbolen mogen in een willekeurige volgorde aangelegd worden. Hierdoor kent Qwirkle meer mogelijkheden voor het aanleggen, wat het voor jongere spelers aantrekkelijker maakt.
Elke speler start met 6 tegels die hij verborgen houdt voor de medespelers. In je beurt leg je tegels aan bij een serie, waarna je je hand aanvult tot 6 tegels. Voor elke tegel in de nieuw gelegde of verlengde serie krijg je één punt. Maak je een serie van 6 tegels – een qwirkle – af, ontvang je zes extra punten. Eventueel ruil je een aantal tegels indien je nergens kan aanleggen. Het spel eindigt als een speler al zijn tegels heeft gespeeld. Een compact spelletje, maar urenlang spelplezier!
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 26 gezelschapsspellen met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 10 producten in onze selectie geplaatst. Gezelschapsspellen zijn subjectief, uiteraard zijn er nog heel wat goede spelletjes op de markt.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op populariteit, verkopen, aantal spelers en prijs.