De 7 beste gitaarversterkers voor thuis van 2024
De Fender Blues Junior is onze favoriete keuze.
In dit artikel kijken we naar de beste gitaarversterkers. Een elektrische gitaar maakt amper geluid en het zwakke elektrische signaal moet versterkt worden. Gitaarversterkers zijn zo ontwikkeld dat ze dat niet alleen versterken, maar de sound ook karakter geven. Daardoor heeft elke versterker wel een unieke klank. Een versterker kiezen is dus een kwestie van persoonlijke smaak.
In deze lijst kozen we daarom voor modellen die voor een breed publiek geschikt zijn. We keken vooral naar de geluidskwaliteit en de veelzijdigheid van de amps om onze selectie te maken. Elke versterker is geschikt voor zowel elektrische als akoestische gitaren. Lees hier verder om de beste gitaar versterkers voor jou te vinden.
Onze selectie gitaar versterkers
- Beste prijs-kwaliteit: Fender Blues Junior bij Bol.com
- Beste professionele: Vox AC30 bij Bax Shop
- Beste goedkope: Fender Champion 20 bij Bol.com
- Beste voor beginners: Roland Cube-10GX bij Bol.com
- Beste draadloos: Roland Cube Street EX bij Amazon
- Beste smart: Positive Grid Spark bij Amazon
- Beste mini: Blackstar FLY 3 bij Bax Shop
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Fender Blues Junior
Voordelen:
- Clean met lichte crunch
- Mooi design
- Driebands EQ
- Met reverb
Nadelen:
- Zwaar
- Geen stand-byknop
Fender maakt niet alleen goede gitaren, maar staat ook al jaren bekend voor de beste gitaarversterkers. Hun vintage gear is geliefd onder de audiofiele gitaristen, maar ook hun goedkoopste versterker is een goed klinkende en kwaliteitsvolle versterker. Door de vintage look is dit ook een parel om in je kamer tentoon te stellen.
De gitaarversterker is zwaar en stevig gebouwd. Het is een eigenschap die alle buizenversterkers gemeen hebben. Bovenaan vind je de verschillende draaiknoppen. In tegenstelling tot andere buizenversterkers heeft deze geen stand-byknop. Die knop is bedoeld om de lampen eerst op te warmen. Onmiddellijk spelen als je lampen koud zijn, is namelijk niet goed. We raden daarom aan om de volumeknop vijf minuten lang volledig dicht te houden, vooraleer je begint te spelen.
Verder heb je een mastervolume en een gewone volumeknop. De ene bepaalt het volledige volume (eindversterker) en de andere geeft je die overdrive. Wil je een cleane sound, dan draai je de master naar boven en het volume naar beneden. Voor een overstuurde, crunchy sound doe je het omgekeerde. Daarnaast kan je je sound ook een galm geven met de ingebouwde reverb. De toon van je klank wijzig je met de EQ. De algemene klank van deze versteker is, naar Fenders normen, clean met een lichte crunch als je net iets harder speelt.
Output: 15W | Type: Buizenversterker | Gewicht: 10 kg
Beste professionele: VOX AC30
Voordelen:
- Goede speakers
- Reverb en tremolo
- Veelzijdige sound met unieke twist
- Met stand-byknop
- Met effectenlus
Nadelen:
- Duur
- Zwaar
- Te helder voor sommige muziekstijlen
De beste gitaarversterker voor professionals die van de jaren 60 houden, is de VOX AC30. Het is de sound van ‘The British Invasion’, waar bands als The Beatles deel van uitmaakten. Het unieke design en de authentieke Celestion greenback speakers zijn bijna onveranderd. Hoewel ze nu niet meer in het Verenigd Koninkrijk gemaakt worden, hebben ze hun unieke sound niet verloren. Deze versterker beschikt over een stand-byknop om de amp op te warmen.
De kracht van deze goede gitaarversterker is dat hij zeer veelzijdig is. Dat komt door de verschillende manieren waarop je deze versterker kan instellen. Je hebt namelijk vier inputs, onderverdeeld in twee soorten: normal en top boost, elk met een lage en hoge input. Voor thuisgebruik kan je de low input gebruiken. Top boost geeft een agressievere klank en ‘normal’ een meer cleane klank. Bovendien heb je een aparte effectenlus voor delays en loop stations.
De ‘twang’ waarvoor surfrockartiesten deze versterker verkozen, komt van de ingebouwde spring reverb en tremolo. Wat deze versterker echt zo uniek maakt, is de dynamiek. Hij reageert goed op verschillende speelstijlen. Speel zacht en hij klinkt zeer ‘proper’, sla de snaar een beetje harder aan en hij overstuurt. Het is wel een erg dure versterker en de sound heeft ook een unieke, heldere kant die niet geschikt is voor metalheads.
Output: 30W | Type: Buizenversterker | Gewicht: 10 kg
Beste goedkope: Fender Champion 20
Voordelen:
- Goedkoop
- Eenvoudig
- Verschillende sounds
- Met effecten
- Koptelefoonuitgang
Nadelen:
- Minder goede sound
De beste gitaarversterker voor een klein budget is ongetwijfeld dit instapmodel van Fender. Deze versterker werkt met transistors en hij heeft digitale effecten. Het is een perfect model voor beginnende gitaristen die eenvoud verkiezen.
Om te beginnen is de amp makkelijk in gebruik. Net zoals een buizenversterker plug je je gitaar in en kan je met de master- en volumeknop een meer cleane of vuilere klank bekomen. Met de aux-aansluiting kan je een backingtrack laten afspelen en met de hoofdtelefoonuitgang kan je in stilte oefenen.
De klank is goed voor de prijs, maar professionals zullen wat warmte en diepgang missen. Je kan als beginner wel wat experimenten met de verschillende ‘tonen’. Kies hiermee tussen een Britse rocksound, metal of een rauwe vintagesound. Met de effectendraaiknop kan je kiezen uit flanger, delay, chorus en meer. Met de tap-knop bepaal je het tempo van die effecten. Ook het volume van het effect kan je aanpassen. Kortom, deze transistorversterker heeft veel te bieden voor een betaalbare prijs.
Output: 20W | Type: Transistor | Gewicht: 5 kg
Beste voor beginners: Roland Cube-10GX
Voordelen:
- Compact
- Met aux-input en koptelefoonuitgang
- Verschillende sounds
- Effecten
- Goedkoop
Nadelen:
- Overstuurd geluid verveelt snel
- Design
De beste gitaarversterker voor beginners is ongetwijfeld de Roland Cube-10GX. Er is een reden waarom zoveel gitaristen beginnen met deze versterker. Hij is betrouwbaar, niet te luid, compact en betaalbaar. Je kan er ook veel kanten mee uit. Het is verder een stevige versterker die lang zal meegaan. Jammer genoeg is het design toch echt achterhaald.
Zo kan je kiezen tussen verschillende sounds: van clean tot hevig overstuurd. Vooral het clean-kanaal is zeer goed. The XX gebruikten het voor hun eerste album. De overstuurde kanalen vervelen echter snel, aangezien ze erg digitaal klinken. Verder heb je een driebands-eq en vier effecten.
Aan de achterkant vind je een uitgang voor een koptelefoon en een ingang voor een backing track. Dat zijn twee belangrijke toevoegingen voor een beginnende gitarist. Neem daar de prijs en het gebruiksgemak bij en je hoeft niet verder te zoeken.
Output: 10W | Type: Hybride: transistor/digitaal | Gewicht: 4,9 kg
Beste draadloze: Roland Cube Street EX
Voordelen:
- Lange batterijduur
- Veel aansluitingen
- EQ en effecten
- Stevig
Nadelen:
- Dunne sound
- Zwaar
Op straat is er niet meteen een stopcontact te vinden, daarom zochten we naar de beste gitaarversterker voor straatmuzikanten. Dat is de Roland Cube Street EX, die we kozen vanwege de vele functionaliteiten en de lange batterijduur van minstens vijf uur. Met extra AA-batterijen en eco-modus kan je zelfs een marathon van twintig uur vol spelen. Al speel je dan wel aan een lager volume.
Om te beginnen kan je meer dan alleen je gitaar aansluiten. Er is ook een microfooninput en een extra input voor keyboards of synthesizer. Als je een extra speaker wil aansluiten voor een stereo-effect kan dat ook. Straatmuzikanten die liever met een backingtrack spelen, hebben met deze draadloze gitaarversterker ook genoeg.
De sound zelf klinkt redelijk proper en mist wat warmte, maar met de verschillende modi en eq’s vind je vast wel wat je zoekt. Ook het volume is meer dan hoog genoeg voor drukke winkelstraten. Kortom, het is de ideale partner voor de troubadour van de 21ste eeuw. Deze versterker zal ook niet snel stukgaan dankzij de stevige behuizing.
Output: 50W | Type: Hybride | Gewicht: 9,9 kg
Beste smart: Positive Grid Spark
Voordelen:
- Compact
- Klinkt goed
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
- Kleine speaker
- Niet voor livesituaties
Voor weinig geld kan je tegenwoordig een grote sound creëren, dankzij artificiële intelligentie. De technologie is fel verbeterd de afgelopen jaren en de Positive Grid Spark is daar het bewijs van. Het is een lichte en compacte digitale gitaarversterker met een degelijke sound, veel opties en een uiterst goede app. Bovendien is hij zeer gemakkelijk te gebruiken.
Zonder app heb je een kleine gitaarversterker met zeven verschillende soorten versterkers, enkele effecten en eq’s. De kleine speakers gaan luid, maar ze missen wat diepte in het laag. Over het algemeen is de sound verbazingwekkend goed voor een digitale versterker.
Met de bijhorende app kan je nog een paar stappen verder gaan. Je hebt keuze uit dertig versterkers, geïnspireerd op echte versterkers. Daarnaast kan je een effectentrein maken door verschillende effecten toe te voegen. In totaal heb je keuze uit meer dan dertig effecten. De app is zeer gebruiksvriendelijk. Tot slot heb je ook enkele fijne extra’s om gitaar te leren spelen.
We willen wel nog even duidelijk maken dat deze versterker niet geschikt is voor livesituaties. Daarvoor is de bluetoothverbinding niet betrouwbaar en de versterker niet krachtig genoeg. Zeker in het begin kom je weleens in cafés terecht waar geen degelijke geluidsinstallatie staat, dan schiet deze smart versterker tekort.
Output: 40W | Type: Digitaal | Gewicht: 5,2 kg
Beste mini: Blackstar FLY 3
Voordelen:
- Goedkoop
- Compact
- Met bluetooth
- Gebruiksvriendelijk
- Koptelefoonuitgang
Nadelen:
- Minder goede sound
Een mini gitaarversterker die je in je rugzak kan meenemen is altijd handig voor die ongeplande kampeertrips. Er zijn veel modellen beschikbaar, maar wij kozen de Blackstar FLY 3 omwille van zijn gebruiksgemak, sound en bluetoothconnectie. Het is verder ook een lichte versterker met meegeleverde batterijen.
De versterker aansluiten is zeer eenvoudig. Zoals bij elke versterker sluit je je gitaar aan met de kabel en druk je op de powerknop. De versterker zelf werkt met transistors en digitale effecten. De sound is niet om over naar huis te schrijven, maar dat ligt vooral aan de kleine speaker. De effecten en verschillende tonen zijn mooi meegenomen.
Je kan de speaker ook als bluetoothspeaker gebruiken en je kan tegelijk meespelen. Dat is dus een fijne plug-and-play aanpak om je favoriete nummers te leren. Als je geen bluetoothapparaat hebt, kan dat ook via de gewone aux-input. Als je in stilte wil spelen, kan je er een hoofdtelefoon op aansluiten.
Output: 3W | Type: Hybride | Gewicht: 0,9 kg
Kort samengevat
Het is bijna onmogelijk om een favoriete versterker te kiezen. Het is een zeer persoonlijke keuze. Daarom beginnen we met het advies om naar de muziekwinkel te trekken, als dat kan. Probeer enkele modellen uit en maak dan een keuze. Als dat niet mogelijk is, raden we de Blues Junior van Fender aan als buizenversterker dankzij zijn redelijk neutrale klank. Je krijgt de warmte van de lampen, maar kan er toch veel stijlen op spelen. Het is bovendien een van de goedkoopste en stevige lampenversterkers.
Voor beginners raden we enkele goedkopere modellen aan. Wil je experimenteren met effecten, dan is de Roland Cube-10GX jouw keuze. Als je eenvoud verkiest, raden we de Fender Champion 20 aan. Vergeet echter niet dat een goede sound vooral in jouw vingers zit.
Waar op letten bij het kopen van een versterker?
Type
Er zijn vier soorten versterkers en ze zijn onderverdeeld in de wijze waarop ze het signaal versterken.
- Solid state versterkers maken gebruik van transistoren en ze zijn steeds beter aan het worden. Dit type geeft je meer controle over de sound.
- Buizenversterkers zijn voor de meeste gitaristen de crème de la crème. Ze hebben een warme klank, zijn krachtig en hebben een zeer groot dynamisch bereik. Ze zijn wel een pak duurder en fragieler. Ze zijn ook zwaarder.
- Digitale versterkers gebruiken microchips om het geluid van een van de voorgaande modellen na te bootsen. Dat lukt steeds beter en sommige versterkers kunnen zelfs het geluid van een kapotte lamp in een buizenversterker nabootsen.
- Hybride versterkers maken gebruik van een combinatie van twee of meer van de drie voorgaande types.
Tot slot kan je ook kiezen tussen een stack of een combo. Een combo is een versterker met ingebouwde speaker. Een stack heeft een aparte speaker. Dat wordt voornamelijk gedaan om echt lage klanken te genereren. Dit type bespreken wij niet in dit artikel.
Output
De output geeft het vermogen, uitgedrukt in Watt, weer. Hoe hoger het wattage, hoe luider de versterker kan, zonder te oversturen. Je moet wel opletten met die waardes. Een digitale versterker van 30 W klinkt veel minder luid dan een buizenversterker met hetzelfde wattage. Ook tussen buizenversterkers onderling is er een verschil. Het geeft je slechts een ruwe schatting van wat je versterker aankan.
Klank
Naarmate je beter gaat spelen, begin je een eigen smaak te ontwikkelen. Je leert wat je mooi vindt en wat je zoekt in een versterker. Een buizenversterker is vaak de eerste optie. Ze klinken veel warmer en natuurlijker. Dit type versterker laten oversturen, klinkt prachtig. Digitaal oversturen klinkt zeer kil. Je kan met een buizenversterker ook betere nuances leggen tussen luide en stille noten. Op dezelfde volumestand kan je zowel helder spelen als zeer overstuurd door de snaren harder aan te slaan.
Maar ook transistorversterkers hebben een bepaald karakter. De lijst met klassiekers groeit. Ook digitale versterkers winnen aan terrein. De artificiële intelligentie die erachter schuilt wordt steeds beter.
Tot slot willen we nog een kleine kanttekening maken bij klank. De beste gitaristen kunnen de slechtste versterkers goed laten klinken. De beste versterkers zijn niets waard als je niet kan spelen. Sound zit vooral in de vingers, niet in je materiaal.
Hoe werkt een gitaarversterker?
Een gitaarversterker versterkt het zwakke signaal dat van een gitaar komt. In tegenstelling tot een gewone versterker voegt een gitaarversterker ook een eigen karakter toe.
De gitaarversterker bestaat uit drie delen: de voorversterker, de powerversterker en de speaker. De voorversterker bereidt het zwakke signaal eigenlijk voor om naar de powerversterker te gaan. Als je aan de EQ, het volume en de gain draait, wordt dat hier aangepast. De power versterker zal dat signaal sterk genoeg maken zodat het luid klinkt. De ‘Main’ of ‘Master’ volumeknop slaat hierop.
Tot slot gaat het geluid door de speaker. Soms staat die apart (stack) en soms bevindt die zich in dezelfde behuizing als de versterker (combo).
Wat is het verschil tussen een buizenversterker en een transistor versterker?
Het verschil zit hem in hoe het geluid versterkt wordt. Buizenversterkers gebruiken lampen of buizen of tubes. Transistorversterkers of solid state versterkers gebruiken transistors. Beide technologieën zetten het geluid om naar een sterker signaal.
Het grote verschil tussen de twee is dat lampen veel mooier oversturen en die typische elektrische gitaarsound creëren. Dat gaat veel moeilijker met transistoren. Ze klinken daarom wel veel cleaner. Je kan veel luider gaan zonder dat de klank overstuurd klinkt. Ze worden daarom veel gebruikt door toetsenisten en bassisten. Een ander voordeel van transistorversterkers is dat ze minder snel kapotgaan. Lampen vervangen kost geld. Langs de andere kant is een lampenversterker veel makkelijker te (laten) repareren dan een transistorversterker.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op geluidskwaliteit, type, output, klank en prijs.
Tot zover het artikel beste gitaar versterkers