De 8 beste mondharmonica’s van 2024
De Lee Oskar C is onze favoriete keuze
In dit artikel bespreken we de beste mondharmonica’s. Van Toots Thielemans tot Bob Dylan, met zijn unieke klank heeft het instrument zijn plek in de muziekgeschiedenis verdiend. Het is een speels, leuk en toegankelijk instrument. Na enkele lessen kan je al enkele bekende liedjes spelen en is het een ideale begeleiding voor een akoestische gitaar.
Bovendien betaal je geen fortuin aan een exemplaar. Toch kan het moeilijk zijn het juiste model te kiezen. In dit artikel zetten we de verschillende types op een rij en kozen we enkele van de beste mondharmonica’s voor je uit.
Onze selectie mondharmonica’s
- Beste prijs-kwaliteit: Lee Oskar C MAJEUR bij Bax Shop
- Beste voor beginners: Hohner Special 20 C bij Bol.com
- Beste diatonische: Hohner Marine Band Crossover C bij Bol.com
- Beste chromatische: Hohner Super Chromonica 270 Deluxe C bij Bol.com
- Beste octaaf: Hohner Comet 40 C bij Bax shop
- Beste tremolo: Suzuki SU-21HM Humming Tremolo C bij Thomann
- Beste set: Fender Blues DeVille Mondharmonicaset bij Bax Shop
- Beste voor kind: Suzuki Harmonica Airwave AW-1 bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Lee Oskar C MAJEUR
Voordelen:
- Duurzaam gebouwd
- Goede sound
- Vervangbare rietjes
- Met etui
- Goedkoop
Nadelen:
- Snor of baard kan blijven hangen in behuizing
De beste mondharmonica is een diatonische van Lee Oskar. De Deense mondharmonicaspeler Lee Oskar van de band War maakt met zijn bedrijf al een hele tijd goed klinkende en duurzame mondharmonica’s. Als een van de beste spelers aller tijden waardeert hij dan ook kwaliteit.
Om te beginnen is de klank van dit instrument subliem. De harmonica is perfect getuned en het design is luchtdicht, waardoor ze ook zeer zuiver speelt. Je kan goed doorblazen voor een mooie volle en luide toon.
De rietjes zijn van zeer goede kwaliteit en vervangbaar. De kam is van plastic en dus zeer comfortabel voor lange speelsessies. Een klein nadeel is dat een snor of baard makkelijk blijft steken tussen de kam en de behuizing. Tot slot komt deze mondharmonica in een stevig plastic etui.
Type: Diatonisch | Materiaal kam: Plastic
Beste voor beginners: Hohner Special 20 C
Voordelen:
- Stevig
- Comfortabel
- Goedkoop
- Goede klank
- Met etui
Nadelen:
- Vrij dik
De beste mondharmonica om te beginnen is de Hohner Special 20 C. Hohner is een gekend merk voor mondharmonica’s en dit model wordt vaak aangeraden voor beginners. Dat is te danken aan de goede kwaliteit, mooie klank en voordelige prijs. We kozen voor een diatonische mondharmonica omdat die volgens experts makkelijker is voor beginners dan de chromatische versie. Je kan namelijk verschillende noten spelen en die zullen steeds in de juiste toonladder zijn.
De Special 20 C is beschikbaar in zowat elke toonaard, maar de C is de beste toonaard voor beginners. De harmonica zelf heeft een plastieken kam, die comfortabeler is dan houten kammen. De rest is van kwaliteitsvol metaal, afgewerkt met een mooie gravering. Deze harmonica wordt tot slot zelfs door professionals gebruikt. Het instrument is vrij dik. Dit zullen niet alle muzikanten op prijs stellen.
Type: Diatonisch | Materiaal kam: Plastic
Beste diatonische: Hohner Marine Band Crossover C
Voordelen:
- Mooie sound
- Goed voor bending
- Duurzame gelamineerde bamboehouten kam
- Stevig etui
Nadelen:
- Design
Op diatonische mondharmonica’s kan je in theorie slechts in een toonaard spelen. Dat maakt ze ideaal voor beginners. Met een speciale techniek kan je echter noten een halve tot een hele toon ‘benden’. Bij de beste mondharmonica’s gaat dat heel gemakkelijk. Dat is precies de reden waarom we kozen voor de Marine Band Crossover C van Hohner.
De kam is gemaakt van gelamineerd bamboe. Dit zorgt voor de warme sound van een houten kam zonder de nadelen ervan. Hout kan namelijk opzwellen en splinteren, waardoor er lucht kan ontsnappen. Het is een zeer goede mondharmonica voor blues en ze is beschikbaar in elke toonaard. Je krijgt er ook een stevig etui bij dat de harmonica goed beschermt. We zijn geen fan van het lichte design, dat bovendien wat druk oogt.
Type: Diatonisch | Materiaal kam: Gelamineerd bamboehout
Beste chromatische: Hohner Super Chromonica 270 Deluxe C
Voordelen:
- Stevig gebouwd
- Mooie klank
- Makkelijk om te bouwen voor linkshandigen
- Responsief
- Met stevig etui
Nadelen:
- Houten kam
Chromatische mondharmonica’s zijn niet in een specifieke toonaard gestemd. De Super Chromonica 270 Deluxe C is al een tijd de standaard voor dit type mondharmonica. Toots Thielemans speelde er alvast zeer graag op door de mooie sound, de betrouwbaarheid en de goede responsiviteit. Vooral de hoge tonen, die vaak lastig zijn, spelen vlot.
De kam is gemaakt uit perenhout, maar afgewerkt met een metalen plaatje voor het comfort aan de lippen. Het is een zeer stevig instrument dat bovendien gemaakt is om makkelijk te onderhouden of te herstellen. Het nadeel aan hout is dat het kan opzwellen, maar dit hout is afgewerkt met een laagje vernis om dat tegen te gaan.
Toch zou een plastic kam een betere optie zijn, aangezien er geen bewijs is dat hout beter klinkt. Je krijgt bij dit model wel een zeer stevig etui. Het instrument is zeer makkelijk aan te passen als je linkshandig bent, wat een mooi pluspunt is. Chromatische mondharmonica’s zijn altijd duurder. Dit model is in deze categorie eerder een midrange model.
Type: Chromatisch | Materiaal kam: Hout
Beste octaaf: Hohner Comet 40 C
Voordelen:
- Uniek design
- Ligt goed in de hand
- Responsief
- Mooie klank
Nadelen:
- Zonder etui
Octaafharmonica’s zijn eigenlijk diatonische mondharmonica’s met twee rijen gaatjes. De ene rij is een octaaf hoger dan de andere, wat voor een accordeonachtige sound zorgt. Ze zijn onder meer geliefd bij Ierse folkmuzikanten.
De Hohner Comet 40 C heeft een opvallend afgerond design met een mooi afgewerkte behuizing en een rode plastic kam. Dat is beter dan een houten kam en het doet niets af aan de sound. De octaafharmonica klinkt zeer helder en heeft een goede projectie. Het instrument is bovendien zeer responsief. Enkel voor de lage noten is wat extra adem nodig.
Type: Diatonisch | Materiaal kam: Plastic
Beste tremolo: Suzuki SU-21HM Humming Tremolo C
Voordelen:
- Stevig
- Mooi design
- Volle toon
- Met etui en reinigingsdoekje
Nadelen:
- Lastig in onderhoud
Een tremoloharmonica lijkt op een octaafharmonica. Beide hebben twee rijen gaatjes, maar bij de tremoloharmonica spelen beide rijen dezelfde noot, hetzij lichtjes anders gestemd. Dat subtiele verschil zorgt voor een trillende toon, ook wel het tremolo-effect genoemd.
We kozen voor de Suzuki SU-21HM vanwege zijn mooie design, uitstekende bouwkwaliteit en mooie sound. Deze harmonica heeft een dunne, elegante look en is vergezeld van een etui en reinigingsdoekje. Dat laatste is geen overbodige luxe, want dit instrument is wat lastiger in onderhoud.
Type: Diatonisch | Materiaal kam: Plastic
Beste set: Fender Blues DeVille Mondharmonicaset
Voordelen:
- Stevig gebouwd
- Mooie sound
- Perfect gestemd
- Zeven mondharmonica’s
- Stevig etui
Nadelen:
- Minder responsief
Het jammere aan diatonische mondharmonica’s is dat je er een per toonaard nodig hebt. Als je wil jammen en je brengt enkel je mondharmonica in c mee, is de hele band gedwongen om in C majeur te spelen, tenzij je ook in de tweede positie kan spelen. Daarom is een setje met mondharmonica’s in elke toonaard dus wel handig.
De Fender Blues DeVille is een uitgebreide set van degelijke mondharmonica’s in C, D, E, F, G, A en Bes. De zeven stuks zitten in een mooi en stevig etui. De harmonica’s zelf zijn goed gebouwd en ze klinken erg goed. Elke harmonica is ook perfect gestemd. Sommige muzikanten zijn echter niet tevreden over de responsiviteit van de harmonica’s. Om een luid volume te verkrijgen, zou je harder moeten blazen. Dat gezegd zijnde, loopt de prijs voor zeven afzonderlijke mondharmonica’s hoog op. Dit setje is schappelijk qua prijs.
Type: Diatonisch | Materiaal kam: Plastic
Beste voor kind: Suzuki Harmonica Airwave AW-1
Voordelen:
- Kwaliteitsvol
- Comfortabel
- Makkelijk
- Klinkt goed
Nadelen:
- Moeilijk om te benden
- Zonder etui
De beste mondharmonica’s voor kinderen moeten gemakkelijk, stevig en aantrekkelijk zijn. De Airwave AW-1 van Suzuki is het ideale instrument voor de jonge harmonicaspeler in wording. Het formaat is gelijkaardig aan een normaal model, maar met de afgeronde hoeken voelt het prettiger aan voor een kind. De plastic kam benadrukt het comfort van het instrument.
Naast comfort is de speelbaarheid vergemakkelijkt dankzij de grote ronde gaten. Individuele noten leren spelen is hierdoor makkelijk. Omdat het een beginnersinstrument is, koos Suzuki voor een neutrale en stabiele klank. Daardoor speelt je kind minder makkelijk vals, maar is benden ook iets moeilijker.
Type: Diatonisch | Materiaal kam: Plastic
Kort samengevat
Als je een diatonische mondharmonica wil, zijn er twee voor de hand liggende keuzes: de Hohner Special 20 en de Lee Oskar. Beide zijn aan elkaar gewaagd. De Special 20 zou iets langer meegaan, maar de Lee Oskar klinkt voller. Bovendien zijn ze altijd zeer accuraat gestemd. Voor een chromatische mondharmonica verkiezen we ook Hohner omwille van de betrouwbaarheid, de sound en het onderhoudsgemak.
Ook al kunnen kinderen perfect op een van de bovenstaande modellen spelen, de Airwaves van Suzuki zijn zo gebouwd dat ze makkelijker te spelen zijn. Ze passen perfect in een kinderhand.
Waar op letten bij het kopen van een mondharmonica?
Type
De twee belangrijkste types harmonica’s zijn de chromatische en de diatonische mondharmonica’s. Het verschil zit hem in de noten die je erop kan spelen. Op de chromatische modellen kan je elke toon spelen, van do tot si en alle halve tonen ertussen.
De noot die op de harmonica is aangegeven, is de laagste toon, meestal een do (C). Dit type wordt vooral in klassiek en jazz gebruikt. Je herkent de sound van Toots Thielemans. Maar, Stevie Wonder bewees dat het type ook geschikt is voor funk, soul en disco.
Met een diatonische harmonica kan je in slechts een toonaard spelen. Een harmonica in C bijvoorbeeld, bevat enkel de noten die in de toonaard van C majeur voorkomen. Er zijn wel uitzonderingen, want met dit type kan je ‘pitch benden’. Dat is een techniek waarbij je de luchtdruk aanpast waardoor je een lagere of hogere noot kan spelen.
Naast een gewone diatonische mondharmonica heb je ook een tremolo- en een octaafharmonica. De tremolo is een diatonische mondharmonica met twee rijen blaasgaatjes. Beide rijen spelen dezelfde noot, maar de ene rij is een klein beetje lager gestemd.
Als je beide noten tegelijk speelt, krijg je een vibrerend effect, ook wel tremolo genoemd. De octaafharmonica werkt hetzelfde, behalve dat de tweede rij een octaaf hoger gestemd is. Beide types worden gebruikt in klassieke muziek of folkmuziek. Geen van de types is beter of slechter. Het is vooral een persoonlijke keuze.
Niveau
Mondharmonica lijkt dan wel makkelijk, toch hoor je een groot verschil tussen een speler van een hoog en een beginnersniveau. Het verschil zit hem vooral in een mooie toon. Die komt van een goede embouchure enerzijds en een constante ademhaling anderzijds.
Daarnaast kunnen professionele harmonicaspelers ook muzikaler spelen. Ze gebruiken technieken als vibrato, wisselen akkoorden af met enkele noten of ze benden bepaalde noten. Als beginner wil je vooral focussen op ademhaling en het juist kunnen spelen van individuele zuivere noten.
Liedjes
Het leuke aan de mondharmonica is dat je al vrij snel liedjes kan spelen. En dan hebben we het niet over Broeder Jacob. Binnen de rock, blues, country en jazz zijn er tal van makkelijke liedjes te vinden. De klassieker ‘When The Saints Go Marching In’ is zo’n voorbeeld.
Ook de melodie van ’Summertime’ is een fijn deuntje om onder de knie te krijgen. Ben je al een stap verder en leer je te benden, dan is ‘The River’ van Bruce Springsteen een goed nummer om de techniek te leren beheersen.
Hoe werkt een mondharmonica?
Een mondharmonica is een blaasinstrument met doorgaans tien gaten. Je kan door elk gat blazen en zuigen. Per gat kan je dus twee tonen spelen. Bij een diatonische harmonica is elke noot onderdeel van een specifieke toonladder. Bij een chromatische is er telkens een halve toon verschil.
Achter elk gat bevindt zich een metalen rietje dat trilt door de luchtverplaatsing. Elk gat heeft dus twee rietjes, een voor het zuigen en een voor het blazen. Bij diatonische harmonica’s kan je door de luchtdruk in je mond te veranderen ook andere noten spelen. Die techniek heet bending en is belangrijk voor die typische blues-sound. Het laat je ook toe om andere toonaarden te spelen.
Hoe leer je mondharmonica spelen?
Mondharmonica lijkt makkelijker dan het is, of je nu kiest voor de diatonische of de chromatische variant. Om harmonica te leren, is het altijd een goed idee om lessen te nemen. Een professional kan je op weg helpen door een goede basistechniek aan te leren. Maar ook online en in boeken vind je zeer veel informatie.
Een van de belangrijkste technieken die je onder de knie moet krijgen, is je ademtechniek. Omdat je soms heel snel in- en uitademt, raak je snel buiten adem of word je duizelig.
Maar het eerste wat je leert, is de embouchure, oftewel hoe je je mond op de harmonica plaatst. Je leert om slechts een noot tegelijk te kunnen spelen. Het moeilijke is dat je blindelings speelt.
Hoe maak je een mondharmonica schoon?
Een mondharmonica schoonmaken is belangrijk. De condens van je adem en je speeksel kunnen de metalen rietjes beschadigen. Het is niet moeilijk, maar je neemt er best je tijd voor om het goed te doen.
Regelmatig moet je je mondharmonica spoelen met lauw water. Vervolgens schud je al het water eruit en laat je het instrument goed drogen. Afhankelijk van hoeveel je speelt, doe je wekelijks best een volledige schoonmaak.
De eerste stap is je mondharmonica uit elkaar vijzen. Leg alle onderdelen netjes voor je uit. Maak de metalen behuizing proper met een droog doekje en alcohol. Laat de rietjes weken in lauw water met een paar druppeltjes azijn. Was ondertussen je kam met water en detergent. Als je een houten kam hebt, gebruik je geen water, maar een doekje of een borsteltje om alle vuiligheid weg te werken.
Neem na een halfuur de rietjes uit het water en maak ze proper met een zacht borsteltje. Let op, borstel enkel met de rietjes mee en nooit loodrecht op de rietjes. Spoel een laatste keer met lauw water en droog de rietjes volledig.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, niveau, liedjes en prijs.