Scroll Top
beste ph meter

De 6 beste pH-meters van 2023

Controleer de waterkwaliteit van je zwembad wekelijks.

In dit artikel zetten we de beste pH-meters op een rij. Een zwembad goed onderhouden begint bij een goede waterbalans. Die moet je kunnen meten vooraleer je er iets aan kunt doen. Een goede pH-meter laat je toe de kwaliteit van het water in je zwembad eenvoudig in de gaten te houden.

Een pH-neutraal zwembad is belangrijk om irritatie aan de huid te vermijden en de levensduur van je zwembad te garanderen. In de eerste plaats kijken we naar de nauwkeurigheid van het product. Daarna naar het gebruiksgemak en het prijskaartje. Zo zijn er bijvoorbeeld automatische pH-meters die de metingen doorsturen naar je smartphone. Lees hieronder verder om de beste pH-meter voor jouw zwembad te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Lovibond Scuba 2

Voordelen:

  • Eenvoudig
  • Betrouwbaar en nauwkeurig
  • Meet pH, alkaliniteit en chloor
  • Waterdicht

Nadelen:

  • Meting duurt iets langer

De beste pH-meter meet naast de pH ook alle andere belangrijke waarden van je zwembad, namelijk vrij chloor en alkaliniteit. Deze elektronische pH-meter meet die basiswaarden én ook nog cyaanzuur. Het meten is zeer eenvoudig. Je haalt de dop van het apparaat en vult het schaaltje met het water dat je wil controleren.

Je kan daarbij het hele apparaat onderdompelen, want het is volledig waterdicht. Vervolgens voeg je de juiste tablet toe en laat je het even staan. Deze stap duurt bij dit apparaat wel iets langer dan bij andere apparaten, maar het resultaat is zeer nauwkeurig.

Voor elke waarde kies je het juiste tabletje. Met de bijgeleverde stamper los je dat makkelijk op in het water. Lovibond levert voldoende tabletjes bij het apparaat voor een hele zomer, maar ze zijn ook apart verkrijgbaar. Wat dit apparaat mist ten opzichte van duurdere modellen, is een applicatie die aangeeft hoeveel je van welk product moet toevoegen voor een goede waterbalans.

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Eenvoudig
  • Duidelijk te onderscheiden kleuren
  • Meet pH en chloor

Nadelen:

  • Niet nauwkeurig

De beste pH-meters voor een beperkt budget zijn testsets met tabletjes. Het principe is simpel. Je vult de tube met water en laat er een tabletje in vallen. Na enkele seconden verandert de kleur en die vergelijk je met de indicatoren op de tube. Dat geef geen specifiek en nauwkeurig getal, maar je krijgt wel een idee van de waardes. De DPD-tabletjes zijn bovendien van goede kwaliteit, wat de testresultaten betrouwbaar maakt. Zeker vergeleken met strips kan je op deze resultaten rekenen.

Wat de testset van Toppy beter maakt dan andere, is de duidelijkheid van de kleuren. Bij sommige kits liggen de kleuren veel te dicht bij elkaar. Het is tot slot een chloor- en pH-meter waarmee je het vrije chloor kan meten. Zo houd je je zwembad kraakhelder. Je krijg twintig tabletjes voor elke waarde meegeleverd en je kan ze apart bijbestellen.

Voordelen:

  • Eenvoudig
  • Goedkoop
  • Nauwkeurig
  • Geen tabletten of teststrips nodig
  • Met kalibratiepoeder

Nadelen:

  • Meet enkel pH

Als je enkel de pH wil meten, hoef je geen fortuinen uit te geven. Deze digitale zwembad tester is daarom onze keuze. Het apparaat is compact en je kan het overal meenemen, wat handig is als je er bijvoorbeeld ook drinkwater mee wil controleren. Het toestel meet de pH-waarde met een nauwkeurigheid tot 0,01 en met drie bijgeleverde kalibratiepoeders ben je voortaan zeker van je metingen. In tegenstelling tot andere digitale meters heb je geen tabletten of teststrips nodig, waardoor het apparaat een eenmalige kost is.

Het gebruik is zeer eenvoudig. Je dompelt het apparaat gewoon enkele seconden onderwater en op het schermpje lees je de pH-waarde af. Als je het apparaat meer tijd geeft, zal het zijn meting zelfs afstellen volgens de temperatuur van het water. De pH-waarde schommelt namelijk naarmate de temperatuur van het zwembad verandert. Volgens veel klanten gaat de elektrode die het water meet lang mee, maar als die stuk is, moet je wel een volledig nieuw apparaat kopen.

Beste automatische: Astral Blue Connect Go

Voordelen:

  • Automatisch
  • Met app
  • Berekent chemicaliën
  • Uiterst nauwkeurig
  • Goede handleiding

Nadelen:

  • Duur
  • Sonde moet om de twee jaar vervangen worden
  • Meet geen alkaliniteit

Een zwembad onderhouden kost tijd, moeite en kennis. Het kan vermoeiend zijn om steeds weer het water te moeten meten en de hoeveelheden van de chemicaliën te berekenen. Deze pH-meter neemt dat volledig van jou over. Je plaatst de meter in het water en laat hem gewoon dobberen tussen de luchtbedden.

Je kiest zelf op welke momenten hij het water test. De app geeft je dan een melding met de pH-waarde, chloorwaarden en temperatuur van het zwembad. De meter is uiterst nauwkeurig. Een minpunt is dat hij de alkaliniteit niet meet.

Als je waarden in orde zijn, hoef je niets te doen. Als die niet perfect zijn, legt de app je stap voor stap uit hoe je dit probleem moet oplossen. Hier is geen denkwerk voor nodig. Verder zijn de installatie en het onderhoud van de meter eenvoudig. Alles staat zeer goed uitgelegd in de handleiding.

Voor dit apparaat betaal je tot slot veel geld. Houd daarbij in het achterhoofd dat je de sonde elke twee jaar moet vervangen en die kost de helft van een volledig nieuw apparaat. We raden deze automatische pH-meter dus af voor de kleinere opbouwzwembaden.

Voordelen:

  • Heel nauwkeurig
  • Eenvoudig
  • Met app
  • Voor chloor, alkaliniteit, pH, stabilisatie/cyanuurzuur
  • Inclusief batterijen

Nadelen:

  • Duur

De beste pH-meter om alle waarden van je zwembad te meten, is de Pool Lab Fotometer 1.0. Het is een compact laboratorium waarmee je naast de pH-waarden ook chloor, alkaliniteit en cyaanzuur kan meten. Het systeem is eenvoudig. Je mengt wat zwembadwater met de juiste tablet en doet dit in het schaaltje. Vijftien seconden later krijg je het resultaat. Bij de meter krijg je tabletten om alle waarden te meten. Om de tabletten snel te doen oplossen, is een roerstaafje meegeleverd. Het toestel komt met batterijen.

De meter is uiterst nauwkeurig en komt met een zeer handige app. Het apparaat stuurt de resultaten door via bluetooth. De app verwerkt de resultaten niet alleen, hij berekent ook hoeveel en welke chemicaliën je moet toevoegen en hoelang het duurt voor ze zijn opgelost. Dat is een echte plus. Je betaalt wel een hogere prijs voor deze meter. Ook de tabletten zijn vrij duur om bij te kopen.

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Eenvoudig
  • Meet pH, chloor en alkaliniteit

Nadelen:

  • Niet nauwkeurig

Strips zijn de goedkoopste oplossing om de pH van je zwembad te meten. Ze zijn zeer eenvoudig in gebruik. Je haalt ze uit de koker, stopt ze kort in het water en legt ze vijftien seconden horizontaal. Vervolgens vergelijk je de bekomen kleur met de indicatoren. Met deze strips kan je naast de pH-waarde ook de alkaliniteit en de chloorwaarden meten. Zo behoud je een goede algemene waterbalans.

Uiteraard zijn strips veel minder nauwkeurig dan digitale meters. De kleuren zijn niet altijd duidelijk en ze zijn soms subjectief. Het kan weleens een discussie opleveren. Toch meet je met de strips wel af of er geen al te grote verschillen zijn. Als de kleuren gelijkaardig zijn aan die van de juiste waarden, volstaat dit systeem voor een zwembad dat je niet erg vaak gebruikt. Voor een groot inbouwzwembad is dit niet geschikt. In een potje zitten vijftig strips die na achttien maanden vervallen.

Kort samengevat

De juiste pH-meter hangt voor een groot deel af van jouw zwembad. Heb je een klein zwembad dat je enkele keren per jaar opzet, dan volstaan de testkits en strips. De exacte waarde kan je er niet van aflezen, maar je ziet wel of de waarden veel te hoog of te laag zijn. Dat is vaak voldoende. Hier kies je best voor iets zoals de Bestway Flowclear.

Bij duurdere opbouwzwembaden en inbouwzwembaden kijk je meer op de lange termijn. Als je pH-waarde voortdurend te laag is, zelfs maar een klein beetje, kan dat schade veroorzaken aan je zwembad en pompinstallatie. Een professionele en nauwkeurige pH-meter is in dat geval geen overbodige luxe. Met de Pool Lab Fotometer 1.0 kan je alle waarden handmatig opmeten. Wil je liever achteroverleunen, dan kan je met de Astral Blue Connect meerdere metingen per dag naar je smartphone laten sturen.

Digitale ph-meter
Afbeelding: Canva.com

Kort samengevat

De juiste pH-meter hangt voor een groot deel af van jouw zwembad. Heb je een klein zwembad dat je enkele keren per jaar opzet, dan volstaan de testkits en strips. De exacte waarde kan je er niet van aflezen, maar je ziet wel of de waarden veel te hoog of te laag zijn. Dat is vaak voldoende.

Bij duurdere opbouwzwembaden en inbouwzwembaden kijk je meer op de lange termijn. Als je pH-waarde voortdurend te laag is, zelfs maar een klein beetje, kan dat schade veroorzaken aan je zwembad en pompinstallatie. Een professionele en nauwkeurige pH-meter is in dat geval geen overbodige luxe. Met de Pool Lab Fotometer 1.0 kan je alle waarden handmatig opmeten. Wil je liever achteroverleunen, dan kan je met de Astral Blue Connect meerdere metingen per dag naar je smartphone laten sturen.

Waar op letten bij het kopen van een pH-meter?

Type

De goedkoopste pH-meters zijn testkits en strips. De testkits werken door een deel van het zwembadwater in een buisje te doen. Daar voeg je een product of een tablet aan toe, wat het water doet verkleuren. Je vergelijkt de kleur met de index op het testbuisje. Teststrips werken gelijkaardig. Je maakt de teststrips nat met zwembadwater. De strookjes veranderen van kleur en die vergelijk je met de index op de verpakking. De meeste strips meten ook de alkaliniteit en de chloorwaarde. Beide types zijn niet nauwkeurig, maar wel goedkoop. Je weet alvast of de pH-waarde problematisch is of niet.

Nauwkeurigheid vind je bij digitale meters. Een goede pH-meter moet tot 0,1 nauwkeurig kunnen meten. Goedkopere modellen meten enkel de pH-waarde, terwijl je met duurdere modellen ook de alkaliniteit en de chloorwaarden kan meten. Sommige digitale meters kan je in het zwembad laten. Je kan daarmee in real time volgen wat de waarden van jouw zwembad zijn. Dat is geen overbodige luxe bij een groot inbouwzwembad.

Precisie

Digitale meters zijn uiteraard veel nauwkeuriger dan strips en testkits met tabletten. Voor de pH-waarde moeten ze zeker tot 0,1 nauwkeurig kunnen meten. Bij het berekenen van de chemicaliën verhoog je de pH namelijk steeds met veelvouden van 0,1.

Veelzijdig

Zwembadwater bevat verschillende stoffen die je allemaal kan meten. Naast de pH-waarde zijn er nog cijfers die je best in de gaten houdt. Alkaliniteit en chloor zijn de twee belangrijkste. Alkaliniteit is eigenlijk de buffer van de pH-waarde. Als die juist zit, zal je pH-waarde stabiel blijven.

De chloorwaarden zijn ook altijd handig om te meten. Als die stabiel zijn, heb je minder kans dat je zwembad groen wordt en dat je algen moet stofzuigen met je zwembadrobot. Een apparaat dat die drie waarden kan meten, maakt het leven van een zwembadeigenaar een stuk gemakkelijker.

Elektronische ph-meter
Afbeelding: Canva.com

Hoe vaak moet je de pH-waarde van een zwembad meten?

We raden het aan om dit wekelijks te testen bij gematigd gebruik. Bij dagelijks gebruik test je het water meerdere keren in de week. Tot slot meet je het water na elke hevige regenbui, aangezien regenwater zuur is.

Wat moet de pH-waarde van een zwembad zijn?

De ideale waarde voor een zwembad zit tussen 7,0 en 7,6. De perfecte waarde is 7,2. Een gezonde pH is niet alleen belangrijk om een geïrriteerde huid en ogen te voorkomen, maar ook om de levensduur van je zwembad en de onderdelen te verlengen.

Om de pH-waarde stabiel te houden, moet je allereerst de alkaliniteit van je zwembad in orde brengen. Die moet tussen 100 en 150 ppm (parts per million) liggen.

Waarom is de pH-waarde te laag?

De meest voorkomende reden is regenwater. De pH-waarde van regenwater in België ligt tussen de vier en zes. Als je hiermee het zwembad vult, zal je de pH-balans van het water bijna altijd moeten verhogen. Na een hevige regenbui kan het zwembadwater ook zuurder worden.

Hoe verhoog je de pH-waarde van een zwembad?

Je kan de pH-waarde verhogen door er een base aan toe te voegen. Je koopt hiervoor best gespecialiseerde producten die meestal ‘pH-plus heten. Ook kan je soda met sodium carbonaat als actief ingrediënt toevoegen. Om ervoor te zorgen dat die pH-waarde niet direct naar beneden gaat na een regenbui, moet je ook een goede alkaliniteit hebben. Die moet tussen de 100 en 150 ppm liggen.

We raden aan om eerst een product toe te voegen dat de alkaliniteit doet stijgen. Meestal zal dit de pH-waarde ook naar omhoog halen. Je voegt het product toe door de aanwijzingen goed te volgen. Laat de pomp vervolgens een dagje draaien tot het product verspreid is. Is de alkaliniteit goed, maar de pH-waarde nog te laag, dan kan je pH-plus toevoegen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, precisie, veelzijdig gebruik en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Zwembed

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.