De 7 beste opbouw zwembaden van 2024
Een zwembad in de tuin, ideaal om af te koelen tijdens de zomer.
In dit artikel gaan we dieper in op de beste opbouw zwembaden. Een frisse plons in het water kan veel geld en tijd kosten. De bouw van een inbouw zwembad kan soms enkele weken duren en kost vaak een fortuin. Opbouw zwembaden bieden een goedkoper en simpeler alternatief, geschikt voor de hele familie.
Opstellen duurt doorgaans minder dan een halve dag en het prijskaartje is tot honderd keer lager. Om een goede selectie samen te stellen keken we in de eerste instantie naar de kwaliteit van de materialen en het gebruiksgemak. Vervolgens kijken we naar de bijgeleverde accessoires en het prijskaartje. Smeer je goed in en neem een frisse duik, lees hier verder om het beste opbouw zwembad te vinden.
Onze selectie opbouw zwembaden
- Beste prijs-kwaliteit: Intex Prism Frame bij Bol.com
- Beste goedkope: Bestway Steel Pro Max bij Bol.com
- Beste design: Gré Atlantic bij Fun
- Beste luxe: Interline Bali bij Fun
- Beste opblaasbare: Intex Easy Set 28108GN bij Bol.com
- Beste met filterpomp: Intex Ultra XTR Frame bij Bol.com
- Beste wintervast: Gré Normandie bij Fun
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Intex Prism Frame
Voordelen:
- Makkelijk op te bouwen
- Stevige liner
- Met filterpomp en ladder
- Duidelijke handleiding en instructievideo’s
Nadelen:
- Zonder grondzeil
- Kleine filterpomp
Intex is het populairste merk voor opbouwzwembaden en met hun gemakkelijke en stevige constructies brengen ze het beste opbouw zwembad qua prijs-kwaliteit. Bij het zwembad krijg je ook een filterpomp en een ladder. De constructie bestaat uit een metalen frame met een handig kliksysteem en een liner. Die voelt redelijk stroef en je verplaatst hem best met meerdere personen, maar hij is zeer stevig dankzij de drie lagen pvc met gerasterde polyester tussenlaag.
De handleiding is relatief duidelijk. Naast bouwinstructies vind je er ook enkele onderhoudstips. Voor het ultieme gemak kan je ook gewoon de instructievideo’s raadplegen. Om het zwembad leeg te maken, trek je simpelweg de stop eruit. Voor de winter moet je het zwembad weliswaar laten drogen en opbergen. Opgelet, want bij dit zwembad krijg je geen grondzeil.
Bij dit zwembad krijg je een filterpomp. De installatie van de pomp is zeer eenvoudig. Het is de kleinste pomp, maar hij volstaat om beweging in het water te brengen. Dat effect wordt versterkt dankzij een luchtventiel dat extra zuurstof in het water brengt. Om je zwembad echt schoon te houden, is dat echter niet voldoende.
Vorm: Rechthoekig | Stalen frame: Ja | Afmetingen: 400 x 200 x 84 cm
Beste goedkope: Bestway Steel Pro Max
Voordelen:
- Met ladder en filterpomp
- Goedkoop
- Vlotte installatie
- Stevige liner
Nadelen:
- Mag niet direct op zachte ondergrond geplaatst worden
- Onduidelijke handleiding
- Frame is gevoelig voor roest
Als je een klein zwembad zoekt dat voor wat verkoeling zorgt tijdens de warme zomermaanden, dan is deze Bestway de beste optie. Het is een goedkoop zwembad dat je snel in elkaar zet. Je krijgt er ook een filterpomp en een ladder bij. Het beste opbouw zwembad voor een beperkt budget is van Bestway.
Het frame is volledig vervaardigd uit metaal en het is stevig, maar nogal wat klanten zeggen dat het na een tweede zomer begint te roesten. Dat kan je deels voorkomen door het zwembad goed te onderhouden. Je kan dit zwembad ook niet zomaar op een zachte ondergrond, zoals gras, plaatsen. Je kan best een stuk hout onder de poten plaatsen, zodat ze niet in de grond zakken. Dat hout moet je zelf voorzien. De liner van het zwembad is van goede kwaliteit.
De installatie van het zwembad is redelijk voor de hand liggend, maar de handleiding vinden we minder duidelijk dan bij Intex zwembaden. Informatie over het onderhoud en de filterpomp zijn minder uitgebreid. Op het internet vind je echter voldoende aanvullende informatie. Al bij al krijg je een goed zwembad voor dit geld. Wees je ervan bewust dat je dit zwembad goed moet onderhouden of het gaat niet lang mee.
Vorm: Rond | Stalen frame: Ja | Afmetingen: 366 x 100 cm
Beste design: Gré Atlantic
Voordelen:
- Kan overwinteren
- Mooi design
- Gegalvaniseerd stalen kader
- Stevige liner
- Ladder, zandfilter en vloerkleed
Nadelen:
- Duur
- Complexe installatie
De Gré Atlantic staat met zijn matte witte afwerking zeer goed in elke tuin. Met het metalen kader is het ook een zeer stevig zwembad en daarom het beste opbouwzwembad qua design. Je kan het zwembad laten staan in de winter of afbreken. Dat geeft je wat flexibiliteit.
Bij dit zwembad krijg je naast een ladder en een vloerkleed ook een zandfilter. Die is krachtig genoeg om je zwembad goed te onderhouden. Het kader en het frame zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, waardoor het zo goed als volledig roestbestendig is. De liner is behandeld met een anti-UV-product waardoor hij minder snel verbleekt. Je hebt de keuze uit zes formaten.
De installatie is voor sommigen misschien een heikel punt, want die vergt wat technische kennis. Je moet ook minstens met twee personen zijn. Vooral de voorbereiding van de ondergrond kan lastig zijn. De grond moet volledig gelijkliggen en bestrooid worden met gezeefd zand en dat wordt niet meegerekend. Verder is dit zwembad van een hogere prijscategorie.
Vorm: Ovaal | Stalen frame: Ja | Afmetingen: 5 opties
Beste luxe: Interline Bali
Voordelen:
- Duurzame houten constructie
- Wintervast
- Met ladder
- Stevige liner
Nadelen:
- Duur
- Zonder filterpomp
Als je op zoek bent naar een zwembad dat lang meegaat zit je bij Interline goed. Hun houten zwembaden zijn zeer kwaliteitsvol en ze hebben een luxueuze uitstraling. Je kan er zelfs voor kiezen het zwembad in te graven in je terras of tuin. Je hoeft het zwembad ook niet af te breken voor de winter en voor roest hoef je niet te vrezen, want de volledige constructie is in hout gemaakt. Dat hout is geïmpregneerd en geschikt voor voortdurend contact met zoet water. Het is FSC-gekeurd hout en dus ook duurzamer.
Zoals bij elk permanent opbouwzwembad moet je voldoende tijd spenderen aan de voorbereiding. Dat wil zeggen dat de ondergrond zo vlak als een biljarttafel moet zijn. De rest van de constructie is relatief eenvoudig. De houten balken klikken netjes ineen en de skimmer en de metalen onderdelen vijs je gemakkelijk ineen. De liner is iets lastiger, maar dat komt door de dikte van 70/100. Het is dus wel een zeer stevige liner.
Bij dit luxe zwembad moet je de pomp apart kopen. Dat is een must om het zwembad goed te kunnen onderhouden. Dat is een hoge kost die bovenop dit dure zwembad komt.
Vorm: Zeshoek | Stalen frame: Nee, hout | Afmetingen: 440 x 136 cm
Beste opblaasbare: Intex Easy Set 28108GN
Voordelen:
- Snelle installatie
- Goedkoop
- Met filterpomp
- Weinig onderhoud nodig
Nadelen:
- Zwakke liner
Voor het ultieme gemak kies je voor een opblaasbaar zwembad. Het is goedkoop, zeer eenvoudig op te stellen en het heeft weinig onderhoud nodig. De Intex Easy Set zet je binnen enkele minuten op. Het water houd je proper dankzij de meegeleverde filterpomp. Het is het beste opbouwzwembad voor jonge kinderen, maar ook volwassenen kunnen er verkoeling in vinden.
Het zwembad bestaat enkel uit een liner, dus je hebt geen gedoe met metalen frames. Je hoeft enkel de bovenrand op te blazen en het zwembad te vullen. De liner zelf is van minder goede kwaliteit dan de Prism Frame en Ultra XTR Frame zwembaden van Intex. Controleer dus goed of er geen onkruid of scherpe voorwerpen onder het zwembad zitten en gebruik steeds een grondzeil. De filterpomp is krachtig genoeg om het zwembad in enkele uren volledig te reinigen. De filter zelf hoef je niet vaak te veranderen. Tot slot kan je het zwembad makkelijk afbreken.
Vorm: Rond | Stalen frame: Nee | Afmetingen: 244 x 61 cm
Beste met filterpomp: Intex Ultra XTR Frame
Voordelen:
- Krachtige zandfilterpomp
- Met zwembadzeil, grondzeil en ladder
- Roestvrij stalen kader
- Vlotte installatie
Nadelen:
- Mag niet blijven staan tijdens de winter
Dit model van Intex is het beste opbouw zwembad met filterpomp. Het kader is stevig, de pomp krachtig en het hele zwembad eenvoudig ineen te zetten. Bij dit zwembad krijg je ook een grondzeil, ladder en afdekzeil. De pomp heeft een debiet 4.500 liter per uur en stuwt het water door een zandfilter. Die filtert naast haartjes en blaadjes ook kleinere deeltjes zoals zand. Je kan er ook algen mee filteren als je vlokmiddel gebruikt. Het filtersysteem heeft net zoals professionele systemen verschillende standen om onder andere je filter helemaal proper te maken.
Het zwembad zelf kan tegen een stootje. Het kader bouw je op dezelfde manier op als de Prism Frame, maar is bij de Ultra XTR Frame gemaakt van gegalvaniseerd staal, waardoor het sterker en roestvrij is. Dit zwembad zal dus meer zomers meegaan.
De afbeelding is een ‘klein’ formaat. Dit zwembad met XTR Frame bestaat ook in een 10 op 5 meter formaat.
De liner is gemaakt van drie lagen pvc met een gerasterde laag polyester. Hij is dus zeer stevig en relatief eenvoudig te reinigen voor het opbergen. Het drogen kan wel een karweitje zijn. Dit zwembad moet je voor de winter namelijk afbreken en opbergen.
Vorm: Rechthoekig | Stalen frame: Nee, hout | Afmetingen: 549 x 274 x 132 cm (of 975 x 488 x 132)
Beste wintervast: Gré Normandie
Voordelen:
- Stevig en duurzaam hout
- Met filterpomp en ladder
- Stevige liner
- Mooi design
- Wintervast
Nadelen:
- Betonfundering vereist
- Duur
Als je een permanent zwembad wil, maar niet het budget hebt voor een inbouwzwembad, is dit model van Gré de beste optie. Het wintervaste zwembad is niet alleen zeer stevig, maar het oogt ook zeer mooi. Het frame is gemaakt van geïmpregneerd hout, waardoor het bestand is tegen water en insecten.
Het zwembad komt met een zandfilter, pomp en trapladder. De pomp is meer dan krachtig genoeg om dit zwembad goed te onderhouden. Naast een stevige pomp en een stevig kader krijg je ook een kwaliteitsvolle liner. Met een dikte van 75/100 zal die lang meegaan. De liner is ook behandeld met anti-UV-materiaal zodat de kleur lang behouden blijft.
De installatie van het zwembad zelf is relatief eenvoudig, maar het is de voorbereiding die wat tijd en geld kan kosten. Gré vermeldt zelf dat een betonfundering vereist is en daar heb je mogelijk een aannemer voor nodig. De bijgeleverde handleiding is tot slot zeer duidelijk en uitgebreid.
Vorm: Rechthoekig | Stalen frame: Ja | Afmetingen: 620 x 395 x 136 cm
Tot hier onze zoektocht naar het beste opbouw zwembad dat je online kan kopen. In bepaalde winkels vind je nog heel wat andere zwembaden. Onze selectie is slechts een grondig onderzochte suggestie. Hou ook een oogje op je water. Met een ph-tester kan je het water analyseren.
De tuin afwerken doe je met een mooie loungeset. Lig je liever op het water dan kies je beter een goede opblaasbare matras. Meer afkoeling voor de zomer kan je vinden in de vorm van ventilators, plafond ventilatoren, mobiele airco’s of een goede tuinslang om iedereen nat te spuiten.
Waar op letten bij het kopen van een opbouw zwembad?
Materiaal
Bij opbouw zwembaden moet je voor het materiaal op twee delen letten, namelijk het frame en de liner. Het frame is bij de beste opbouwzwembaden gemaakt van stevig ijzer en bij goedkopere modellen van plastic. Het frame moet de waterdruk tegenhouden en hoe groter het zwembad, hoe steviger het frame moet zijn. Je koopt best geen grote zwembaden met een plastieken frame. Er zijn ook luxueuzere zwembaden die volledig van hout zijn gemaakt. Die worden al dan niet verstevigd met metaal.
De liner is de binnenkant van het zwembad en houdt het water tegen. Het spreekt voor zich dat dit materiaal zeer stevig moet zijn om lekkages te voorkomen. De meeste liners zijn gemaakt van een soort pvc. Voor het onderhoud kan je beste een zwembadstofzuiger of een aanschaffen.
Afmetingen
Je kiest de afmetingen in de eerste plaats op basis van de ruimte die je hebt. We raden aan om altijd een meter ruimte te voorzien rondom het zwembad, zodat je het makkelijk kan onderhouden. Als je genoeg ruimte hebt, kijk je naar wie het zwembad gaat gebruiken en waarvoor. Grotere zwembaden zijn niet alleen duur in aankoop, maar ook in waterverbruik. Voor een zwembad van vier bij twee heb je al minstens 8.000 liter water nodig, wat je gemiddeld 40 euro aan leidingwater kost.
Vorm
Opbouwzwembaden komen in verschillende vormen. Zo heb je ronde, rechthoekige, ovalen en zeshoekige zwembaden. De keuze hangt volledig af van de grootte van je tuin en van waar jouw voorkeur ligt. Sommige zwembaden komen in verschillende vormen. De ovalen en rechthoekige modellen hebben dan een meer uitgebreide montage nodig om de stevigheid te verzekeren.
Heb ik een vergunning nodig voor een opbouw zwembad?
De algemene regel in Vlaanderen stelt dat je voor alle verharde constructies een vergunning nodig hebt. Als je zwembad afgebroken kan worden, heb je dus geen vergunning nodig. Voor een permanent opbouw zwembad heb je geen vergunning nodig als je zwembad niet afgedekt is, minstens een meter van de perceelgrens verwijderd is en binnen de dertig meter van het huis ligt.
Daarnaast mag het ook niet in kwetsbaar gebied of aan een oeverzone liggen. Het mag maximaal tachtig vierkante meter van je tuin innemen. Dat lijkt veel, maar in die tachtig vierkante meter zitten ook constructies inbegrepen als terrassen, zonnepanelen of siervijvers.
Hoe plaats je een opbouw zwembad?
Voorbereiding is alles bij het opbouwen van een zwembad. Kies eerst een goede ondergrond en meet met een waterpas of die recht ligt. Als je voor gras kiest, wees je er dan van bewust dat je na het afbreken een grote kale plek zal zien. Als je voor steen kiest, koop je best een speciale mat zodat de ondergrond niet te hard aanvoelt. Verwijder vervolgens alle steentjes en takjes, want die zouden lekkages kunnen veroorzaken onderaan het zeil. Om je zwembad nog beter te beschermen, kan je een grondzeil plaatsen.
Vervolgens haal je alle materiaal uit de doos. Sorteer de metalen stukken per nummer of letter, afhankelijk van het merk. Sommige metalen pijpen moeten voorbereid worden met een kliksysteem. Dat doe je ook best vooraf.
Leg vervolgens de liner van het zwembad mooi open op je voorbereide locatie. Volg de instructies goed op om het frame op de beste manier ineen te steken. Van zodra je constructie klaar is, controleer je best nog eens of alles waterpas staat. Als dat het geval is, draai je alle stoppen toe en kan je het zwembad beginnen te vullen.
Je kan zowel regen- als leidingwater gebruiken om het zwembad te vullen, maar houd rekening met de waarden van het water. De meeste liners gaan het langst mee met een pH-waarde tussen 7,2 en 7,6. Een lagere waarde komt voor bij regenwater en kan de huid irriteren, de kleur van de liner doen vervagen en het metaal sneller doen roesten. Leidingwater heeft vaak veel kalk en dus een hogere alkaliniteit. Dat is de ideale leefomgeving voor algen.
Na het vullen meet je dus best de waarden op en voeg je waar nodig best enkele producten toe die voor een gezonde waterbalans zorgen. Je kan de exacte hoeveelheid makkelijk zelf berekenen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op bouwkwaliteit, materiaal, vorm, grootte en prijs.