De 9 beste rollators voor binnen en buiten van 2024
Licht of met grote wielen voor extra evenwicht
De beste rollator zorgt ervoor dat je kan blijven stappen, ook al ben je slecht ter been. Wanneer je het steeds moeilijker hebt met stappen, kan je je onzeker en bang voelen. Je hebt immers het risico dat je gaat struikelen of vallen en je ernstig gaat bezeren. De kans is groot dat je uiteindelijk niet meer durft te stappen en lichaamsbeweging gaat vermijden.
Een goede rollator zorgt ervoor dat je stevig ondersteund wordt terwijl je toch zelfstandig in beweging kan blijven. Hij geeft je meer stabiliteit, waardoor je je meer zelfzeker gaat voelen en je weer op stap durft te gaan. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede. Er bestaan verschillende soorten indoor en outdoor rollators. Ze variëren sterk in prijs en hebben elk hun voor- en nadelen. Lees hier verder om de beste rollator voor binnen of buiten te vinden.
Onze selectie rollator
- Beste prijs-kwaliteit: IMPAQT bij Bol.com
- Beste goedkope: Dunimed Medidu Premium bij Bol.com
- Beste lichtgewicht: Topro Troja 5G bij Bol.com
- Beste dubbel opvouwbaar: 2020 Rollator 3.0 bij Bol.com
- Beste voor Parkinson: Rollz Motion Rhythm bij Rollz
- Beste rollator en rolstoel in 1: Rollz Motion bij Bol.com
- Beste met grote wielen: Drive Nitro Design bij Bol.com
- Beste voor in huis: MultiMotion met Dienblad bij Bol.com
- Beste met hoge armsteunen: Aidapt Onderarm Rollator bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: IMPAQT
Voordelen:
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Licht en compact
- Afneembare boodschappentas en stokhouder
- In- en outdoor
- Met grotere zwenkbare voorwielen
Nadelen:
- Harde wielen
- Geen dienblad
De Impaqt rollator is klein, compact en van goede kwaliteit. Hij ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook comfortabel en erg praktisch. Hij is geschikt voor binnen en buiten dankzij het aluminium frame. Bovendien kan je de rollator makkelijk overal meenemen omdat hij klein toevouwt en licht is om te dragen. Hij heeft een gewicht van 7,9 kilogram.
Deze rollator is erg stabiel. Je kan ermee rondlopen of je kan er op gaan zitten. De rollator heeft een comfortabel zitkussen en een rugband. Hierdoor kan je niet naar achteren vallen wanneer je gaat zitten. Het zitvlak kan een gewicht dragen tot 130 kilogram. De rollator is bovendien voorzien van een afneembare boodschappentas en een houder voor een wandelstok.
De voorste wielen zijn iets groter en ze draaien makkelijk. Dit zorgt voor meer rijcomfort. Er werden reflecterende details in verwerkt. De handgrepen zijn ergonomisch en in hoogte verstelbaar. Ze zijn bovendien voorzien van een paar betrouwbare remmen. Het vouwmechanisme is makkelijk in gebruik en kan met één hand bediend worden. De lekvrije wielen zijn van kunststof en redelijk hard, waardoor je oneffenheden feller voelt.
Draagvermogen: 130 kg | Gewicht: 7,9 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Boodschappentas, rugband en stokhouder
Beste goedkope: Dunimed Medidu Premium
Voordelen:
- Budgetvriendelijk
- Licht en compact
- Afneembare draagtas, dienblad en rugsteun
- Vier zwenkwielen
- Handremslot
Nadelen:
- Geen stokhouder
- Harde wielen
Deze goedkope rollator is compact en redelijk licht. Hij heeft twee zwenkwielen waardoor je makkelijk kan manoeuvreren. Er is ook een afneembare draagtas voorzien onder het dienblad. Zo kan je heel wat spullen verplaatsen. Je kan er ook comfortabel en veilig op gaan zitten dankzij de rugsteun.
De ergonomische handgrepen zijn in hoogte verstelbaar en voorzien van remmen. Er is ook een handremslot voorzien zodat de rollator niet wegrolt. Je kan de Dunimed Medidu Premium makkelijk opvouwen en meenemen. Hij weegt in totaal 7,5 kilogram en kan een gewicht tot 130 kilogram dragen.
Hou er rekening mee dat dit looprek niet voorzien is van een stokhouder. De lekvrije wielen zijn redelijk klein en hard. Ze zijn volgens ons niet geschikt voor een oneffen terrein.
Draagvermogen: 130 kg | Gewicht: 7,5 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Dienblad, afneembare draagtas en rugband
Beste lichtgewicht: Topro Troja 5G
Voordelen:
- Licht
- Makkelijk in hoogte verstelbaar met memoriefunctie
- Ruime en stevige afneembare boodschappentas
- Stokhouder, doorschijnende stoel en afneembare rugband
- Parkeerrem en schokabsorberende wielen
Nadelen:
- Geen dienblad
- Duur
Deze lichtgewicht rollator is makkelijk in gebruik. Je merkt dadelijk dat hij gericht is op degelijkheid en gebruikscomfort. Hij kan aangepast worden op de gewenste hoogte en heeft ergonomische handgrepen met veilige remmen. Dit medium model is geschikt voor mensen die tussen anderhalve en twee meter lang zijn. De memoriefunctie zorgt ervoor dat je steeds kan terugkeren naar de ingestelde hoogte. Je kan de remmen naar onderen duwen om te parkeren.
Deze rollator is erg sterk en hij kan een gewicht tot 150 kilogram dragen. Hij is makkelijk opvouwbaar en dankzij de fixatieklem klapt hij niet zomaar terug open. De afneembare boodschappentas is waterdicht, ruim en stevig en heeft een binnenzakje voor je GSM of sleutels. Hij kan tot tien kilogram boodschappen dragen. Deze rollator heeft ook een stokhouder.
Het stoeltje en de rugsteun zijn ergonomisch. De zitting is doorschijnend zodat je goed kan zien waar je loopt. Je kan de rugsteun ook verwijderen. De PU (polyurethaan) wielen zijn goed wendbaar, redelijk groot en schokdempend. Je kan er makkelijk mee naar buiten. Dankzij de drempelhulp kan je zelfs moeiteloos een trapje op en af. Deze rollator kan je moeiteloos buiten en binnen gebruiken.
Draagvermogen: 150 kg | Gewicht: 7,8 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Schokabsorberende wielen, afneembare draagtas, rugband en stokhouder
Beste dubbel opvouwbaar: 2020 Rollator 3.0
Voordelen:
- Dubbel opvouwbaar
- Zachte, wendbare rubberen wielen voor indoor en outdoor
- Stokhouder, afneembare draagtas en rugband
- Reflectoren
- Parkeerrem
Nadelen:
- Geen dienblad
Deze rollator is de meest compacte van onze selectie. Hij is dubbel opvouwbaar, waardoor je hem makkelijk mee op reis kan nemen. Het frame is van aluminium en stevig en weerbestendig. Opgevouwen weegt deze rollator acht kilogram. De ergonomische handvaten zijn in hoogte verstelbaar en ze hebben betrouwbare remmen. Er is ook een parkeerrem zodat de rollator niet wegrolt wanneer je gaat zitten.
De stoffen zitting kan je niet gebruiken als dienbladhouder. Er is wel een goede rugband voorzien. Heb je een stok, dan kan je die kwijt in de stokhouder. Er is ook een afneembare, ruime draagtas voorzien.
De zachte rubberen wielen absorberen schokken en trillingen. De wielen vooraan zijn wendbaar, ideaal voor gebruik indoor en outdoor. Er zijn twee reflectoren aan de achterkant bevestigd, waardoor je ook ‘s avonds goed zichtbaar bent.
Draagvermogen: 150 kg | Gewicht: 7,8 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Afneembare draagtas, schokdempende wielen, rugband en stokhouder
Beste voor Parkinson: Rollz Motion Rhythm
Voordelen:
- Drie cues voor loopondersteuning
- Opvouwbaar
- Stokhouder, zitting en rugband
- Bediening via bedieningsmodule of app
- Comfortabele wielen
Nadelen:
- Duur
- Geen dienblad
- Zwaar
Deze rollator is speciaal ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson, MS (multiple sclerose) of mensen met een verstoord looppatroon. Hij geeft je hulp met het opstarten en ondersteuning bij het lopen dankzij de drie cues. Hij is ideaal voor gebruik bij gangrevalidatie.
Een groene laserlijn kan op de grond geprojecteerd worden zodat je gestimuleerd wordt om telkens over de lijn te stappen. Er is ook een ingebouwde metronoom in deze rollator voorzien. Hij geeft het loopritme aan. Je kan zelf de snelheid bepalen. Wil je graag stille begeleiding bij het lopen, dan kan je de trilfunctie gebruiken. Deze cue is enkel voelbaar, niet hoorbaar. Ook hier kan je het ritme zelf bepalen.
Je kan de cues besturen met het bedieningspaneel of via de app op je smartphone. Je kinesist kan via deze app je looppatroon personaliseren. Deze rollator ziet er erg modern uit. Hij heeft een stevige zitting en een afneembare draagtas. Hij heeft ook wendbare voorwielen en een drempelhulp.
Dankzij de innovatieve trommelremmen komt de rollator vlot tot stilstand, zelfs op een nat wegdek. Je kan hem makkelijk inklappen. Grote achterwielen en kleinere wendbare voorwielen in PU (polyurethaan) rubber zorgen voor rijcomfort binnen en buiten. Het toestel weegt 11,6 kilogram, wat een beetje zwaar is om zelf te dragen.
Draagvermogen: 125 kg | Gewicht: 11,6 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Rugband, wandelstokhouder, boodschappentas ,loopcues en app
Beste rollator en rolstoel in 1: Rollz Motion
Voordelen:
- 2-in-1 rollator
- Volledig verstelbaar en opklapbaar
- Drempelhulpen
- Beschikbaar in verschillende kleuren en maten
- Omkeerbare handgrepen
Nadelen:
- Geen draagtas, dienblad of stokhouder inbegrepen
- Zwaar
Ben je op zoek naar een goede rollator en rolstoel in één, dan is de Rollz Motion de beste keus. Deze hippe rollator en rolstoel combinatie is beschikbaar in vier verschillende kleuren en maten. Hij is stabiel en toch licht. De ergonomische vorm maakt het makkelijk om ermee te lopen en om erin te zitten.
Hij heeft verstelbare handgrepen, banden en voetsteunen zodat je hem kan instellen op de voor jou gepaste maat. De handgrepen kunnen omgekeerd worden. Het rolstoelpakket is volledig afneembaar. Dat betekent dat je de comfortabele stoel met rugleuning en de voetsteunen gewoon thuis kan laten.
Wanneer je het kussen afhaalt, kan je de rollator in één beweging toeklappen. Zo past hij makkelijk in de koffer van je auto. Deze goede rollator heeft twee grote achterwielen en twee wendbare voorwielen in PU (polyurethaan). Ze zijn uitgerust met twee drempelhulpen achter het linker- en achter het rechterwiel. Hierdoor is deze 2-in-1 rolstoel rollator ook ideaal voor buiten.
Je kan afzonderlijk een drie-in-één houder voor je stok, handtas en drankje aanschaffen. Ook een reishoes om je rollator in op te bergen is afzonderlijk te koop.
Draagvermogen: 150 kg | Gewicht: 10,6 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Afneembaar rolstoelpakket
Beste met grote wielen: Drive Nitro Design
Voordelen:
- Licht en compact met grote wielen
- Reflectoren voor en achter
- Ruime draagtas, rugband en stokhouder
- Volledig opvouwbaar
- Stijlvol in champagnekleurig aluminium
Nadelen:
- Geen dienblad
Deze aluminium rollator is licht en heeft een mooi en handig design. Hij is extra wendbaar en stabiel dankzij de grote wielen vooraan en de kleinere wielen achteraan. De ergonomische handgrepen zijn comfortabel en in hoogte verstelbaar. De bijgeleverde boodschappentas heeft een mooi ruitjesmotief en is ruim. Je kan hem volledig toesluiten met een ritssluiting.
De remmen zijn makkelijk te bedienen aan de handvaten. Er zijn ook reflectoren voor- en achteraan voorzien zodat je goed zichtbaar bent in het donker. Wil je de rollator graag meenemen, dan kan je hem in één beweging toevouwen. De draagtas vouwt gewoon mee. Deze rollator met grote wielen is ook voorzien van een stokhouder.
Draagvermogen: 130 kg | Gewicht: 7 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Afneembare draagtas, rugband en stokhouder
Beste voor in huis: Multimotion met Dienblad
Voordelen:
- Dienblad, afneembaar mandje en stokhouder
- Opvouwbaar
- Extra dikke banden voor in en rond het huis
- Budgetvriendelijk
- Parkeerrem
Nadelen:
- Geen rugband
- Zwaar
Met deze inklapbare rollator kan je makkelijk dingen in en rond je huis verplaatsen. Dankzij het afneembare dienblad en het draagbare metalen mandje kan je bijvoorbeeld makkelijk de tafel dekken of afruimen. Deze rollator is erg stevig en stabiel.
De extra dikke banden maken het ook gemakkelijker om op oneffen terrein te lopen. Zo kan je deze rollator ook gebruiken om naar de winkel te gaan of een wandeling te maken in de natuur. Er is ook een wandelstokhouder voorzien.
Wanneer je even wil uitrusten, kan je ook even op deze rollator gaan zitten. Je kan de remmen vastzetten op parkeerfunctie zodat hij niet wegrolt. De rollator heeft geen rugband. Omdat de rollator zo stevig gemaakt is, is hij zwaar om te dragen.
Draagvermogen: 130 kg | Gewicht: 10,5 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Afneembaar mandje, dienblad en stokhouder
Beste met hoge armsteunen: Aidapt Onderarm Rollator
Voordelen:
- Comfortabele armsteunen
- Ergonomisch
- Draagbare tas en stokhouder
- Sterke en wendbare wielen
- Dichtklapbaar
Nadelen:
- Zonder dienblad
- Harde wielen
Ben je op zoek naar een rollator met onderarmschalen, dan is de Aidapt Onderarm Rollator de juiste keuze. Deze sterke aluminium rollator is gemaakt om je handen en polsen te ontlasten. Je kan je onderarmen laten rusten op de zachte en comfortabele onderarmsteunen. De armsteunen zijn in hoogte verstelbaar.
De handvaten zijn ergonomisch en ze voelen gemakkelijk aan. De handremmen zijn zo gepositioneerd dat je je onderarmen niet hoeft te verplaatsen om te remmen. De rollator is voorzien van vier sterke wielen, waarvan de twee voorste extra wendbaar zijn.
Het zitgedeelte is sterk en gemakkelijk. Je rug wordt ook ondersteund dankzij de rugband. Ten slotte heeft deze rollator ook nog een draagbare en sluitbare tas om je boodschappen in te vervoeren en een stokhouder. De rollator kan toegeklapt worden zodat hij makkelijk in de koffer van je auto past.
Draagvermogen: 136 kg | Gewicht: 9,2 kg | Opvouwbaar: Ja | Extra’s: Afneembare draagtas, rugband en stokhouder
Kort samengevat
Wanneer je niet meer zo goed kan stappen is een goede rollator een must. Wij maakten een selectie van de negen beste rollators in verschillende categorieën. De Impaqt Rollator heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding en is onze favoriete keuze.
Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke rollator, dan is de Dunimed Medidu Premium de beste. De Topro Troja 5G is onze beste lichtgewicht. Zoek je een dubbel opvouwbare rollator die extra compact is, dan kies je best voor de 2020 Rollator 3.0.
De Rollz Motion Rhythm is ideaal wanneer je aan Parkinson lijdt of een gangstoornis hebt. Zoek je naar een rollator en rolstoel in één, dan krijg je met de Rollz Motion waar voor je geld. De Drive Nitro Design heeft grote wielen voor extra stabiliteit.
De Multimotion met Dienblad is de beste keuze voor in en rond het huis. Wil je je handen en polsen ontlasten, dan kan je best kiezen voor de Aidapt Onderarm Rollator.
Waar op letten bij het kopen van een rollator?
Draagvermogen
Het draagvermogen is het maximale gewicht dat een rollator kan dragen. Er zijn verschillende factoren die de draagkracht van een rollator beïnvloeden. Zo bepalen het materiaal, de vorm van het frame en de soort wielen mee hoeveel gewicht hij kan dragen.
Een goede rollator moet je volledige gewicht moeiteloos kunnen ondersteunen. Het is daarom belangrijk dat de draagkracht van de rollator aangepast is aan je lichaamsgewicht. Hou er rekening mee dat je ook een draagtas met boodschappen en eventueel een stok moet kunnen meenemen.
Op de meeste rollators kan je gaan zitten om even uit te rusten. Ze zijn dan meestal voorzien van een rugsteun zodat je niet naar achteren valt. We raden aan goed na te gaan of je rollator een makkelijk instelbare parkeerstand heeft. Die zorgt ervoor dat je looprek niet wegrolt.
De meeste rollators kunnen een gewicht van 120 kilogram dragen. Ben je zwaarder, dan ga je best op zoek naar een stevige rollator met een hoger draagvermogen. Er bestaan ook speciale rollators voor mensen met een hoog lichaamsgewicht.
Gewicht en afmetingen
Je moet ook rekening houden met het gewicht van de rollator zelf. Vooral wanneer je alleen woont, moet je je rollator zelf kunnen optillen. Dat is voornamelijk belangrijk wanneer je hem bijvoorbeeld in je auto wil laden. Hou daarom bij het kiezen van een rollator rekening met het materiaal.
Je eigen spierkracht kan ook meebepalen of je moet kiezen voor een licht model of niet. De gemiddelde rollator weegt acht kilo. Er bestaan al lichtgewicht rollators vanaf vijf kilo. Deze zijn gemaakt van licht materiaal zoals carbon, kunststof of aluminium. Een model van staal is onmiddellijk veel zwaarder.
Kijk ook goed naar de afmetingen van de koffer van je auto en de deuropeningen en gangbreedte in je huis of flat. Hoewel de meeste rollators gemakkelijk door een standaarddeur passen, bestaan er mogelijk modellen die niet in de koffer van je auto passen. Een opvouwbaar model lost dit probleem moeiteloos op.
Opvouwbaar
Een opgevouwde rollator is compact en makkelijker mee te nemen. Wanneer een rollator opvouwbaar is kan je hem makkelijker dragen en opbergen. De afmetingen van de rollator worden dan plotseling veel kleiner. Hou wel rekening met het gewicht. Ook al is de loophulp opgevouwen, het gewicht blijft hetzelfde. Een lichte opklapbare rollator is daarom ideaal wanneer je zelf je rollator moet kunnen dragen.
Het opvouwen van een rollator kan soms ingewikkeld zijn en heel wat handigheid vragen. We raden je daarom aan om te kiezen voor een rollator die makkelijk opvouwbaar is. Ideaal is het wanneer je de rollator in één beweging en met bijvoorbeeld één hand kan toevouwen. Zo kan je met je andere hand steun zoeken en makkelijker je evenwicht bewaren.
Extra’s
Een rollator is niet alleen maar een looprek. Hij heeft meestal heel wat extra’s om het gebruiksgemak te verbeteren. We zetten de mogelijke onderdelen op een rijtje:
Een dienblad kan je gebruiken om eten en drinken of andere voorwerpen mee te verplaatsen. Je plaatst het dienblad op de zitting van de rollator. Hou er rekening mee dat de rollator hiervoor uitgerust moet zijn. Sommige rollators hebben geen platte of stevige zitting, waardoor het dienblad eraf kan vallen.
Wanneer je een wandelstok gebruikt, kan je best een rollator zoeken met een stokhouder. Zo kan je je stok overal mee naartoe nemen.
Er bestaan verschillende types banden. Wil je graag comfortabel op ongelijk terrein kunnen rijden, dan kies je best voor een rollator met luchtbanden. Ze vangen schokken makkelijker op dan bijvoorbeeld banden van hard kunststof. Het nadeel is dat luchtbanden kunnen lek raken. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij PU (polyurethaan), deze zijn lekvrij en ook vrij schokbestendig.
Wanneer je graag buitengaat, kies je best voor een rollator met een paraplu. Moet je door een hevige regenbui, dan is het handig wanneer je ook jezelf kan beschermen tegen de regen. Een rollator met een paraplu is in ons klimaat geen overbodige luxe. Je kan ook je eigen paraplu vastmaken in de stokhouder.
Een goede rollator heeft een draagbare mand of tas waarin je je boodschappen of andere zaken kan opbrengen. Een mandje is open aan de bovenkant. Dat is niet zo handig wanneer je verse voedingswaren moet verplaatsen van bijvoorbeeld de winkel naar je huis. Een sluitbare draagtas beschermt je boodschappen beter tegen weer en wind.
Veel rollators hebben reflecterende elementen zodat je ook in het donker goed zichtbaar bent. Vaak bevinden die elementen zich achteraan de handgrepen of bij de wielen.
Wat is een rollator?
Een rollator is een handig hulpmiddel. Hij ondersteunt je wanneer je niet meer goed zelfstandig kan lopen. Hij heeft twee handvaten die je ondersteunen, waardoor je minder kans hebt om te vallen. De wielen zorgen ervoor dat je je vlot en makkelijk kan voortbewegen. Dankzij een rollator voel je je weer meer zelfzeker en onafhankelijk. Hij houdt je bovendien in beweging. Dat komt je gezondheid alleen maar ten goede.
Hoe gebruik je een rollator?
Een rollator helpt je met stappen. Hij ondersteunt je en houdt je in evenwicht. Vooraleer je de rollator voor de eerste keer gebruikt, moet je hem afstellen op de juiste hoogte. Wanneer je rechtstaat en je armen naast je lichaam houdt, moeten de handvaten ter hoogte van je pols komen.
Heb je een rollator met armsteunen, dan moet de hoogte afgesteld zijn op de hoogte van je ellenbogen. Het is belangrijk dat je recht voor de rollator staat, met je voeten tussen de handsteunen. Hou je voeten tijdens het lopen altijd binnen de handvaten, anders kan je uit evenwicht raken.
Wanneer je voorwerpen wil verplaatsen, stop je ze in of op de daartoe voorbestemde plaatsen zoals op het dienblad en in het mandje of de draagtas. Hang nooit een tas over één van de handvaten. Hierdoor kan de rollator gaan overhellen en je doen vallen.
Doe eerst een testloopje vooraleer je voor de eerste keer op stap gaat. Je rug moet recht zijn en je schouders ontspannen. Hierdoor vermijd je rug- en nekpijn. Controleer ook steeds of alle onderdelen van je rollator stevig vastzitten en of er geen mankementen aan zijn.
Wat kost een goede rollator?
Er bestaan rollators voor elk type budget. De prijzen kunnen variëren tussen 50 en 2.000 euro. De goedkope rollators zijn meestal eenvoudiger en ze hebben minder extra’s. De dure rollators zijn meestal voorzien van heel wat extra’s of moderne technologieën.
Zo kan je gespecialiseerde rollators vinden die je bijvoorbeeld kunnen helpen met looptraining. Ze kunnen al dan niet gekoppeld worden aan een app. Ook kan je kiezen voor een rolstoel en rollator combinatie. De prijs hiervan is ook hoger dan de gemiddelde rollator.
Voor een eenvoudige rollator ben je algauw 100 euro kwijt. Zorg ervoor dat je de rollator eerst kan testen of dat je hem kan inruilen wanneer je niet tevreden bent.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 9 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, draagvermogen, gewicht, opvouwbaar, mobiliteit en prijs.
Tot zover het artikel beste rollator