Beste rookmelder

Is uw huidige rookmelder toe aan vervanging of bent u op zoek naar een beter model? In dit artikel gaan we op zoek naar de beste rookmelders die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Hierbij zal worden gekeken naar aspecten als gebruiksvriendelijkheid, functionele en wettelijke eisen en natuurlijk de prijs. Met deze informatie gaan we op zoek naar de top 5 beste rookmelders. Maar om dit nauwkeurig te kunnen doen moeten we ons eerst verdiepen in waar een rookmelder precies voor dient, hoe deze functioneert en waar precies op gelet moet bij het aanschaffen.

Waarschuwing

Rook is zeer gevaarlijk en vaak een het opvallendste teken van vuur. Rook verspreidt zich zeer snel en volgt de luchtstroom. Eens het de kamer(s) vult is het zeer moeilijk om te zien en te ademen. Blijf zo laag mogelijk bij de grond, rook zal de ruimte van boven naar beneden vullen. Meerdere melders kunnen ervoor zorgen dat uw woning gespaard wordt. Een kleine investering tegen een zeer hoge kost. Daarbij is een rookmelder verplicht volgens de verschillende brandverzekeringen. Huur jij de woning, dan ben jij hiervoor verantwoordelijk. Een brandblusser kan je vragen aan de verhuurder, let op, deze hebben een vervaldatum!

Ook CO is een gevaarlijk gas. Hiervoor schaf je best een aparte CO-melder aan – lees onze lijst beste CO-melders. Moet deze rookmelder deel uitmaken van jouw Smart Home systeem – koppel dan ook met een goede slimme thermostaat.

TOP 5 – Beste rookmelders 2020

De Google Nest Protect is werkelijk een technisch hoogstandje. Deze slimme rookmelder komt met zeer accurate sensoren en is op verschillende manieren in te stellen. Naast rook detecteert de Google Nest Protect ook koolstofmonoxide. Dit is een giftige (reukloze) gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Ook heeft deze rookmelder sensoren voor warmte, luchtvochtigheid en licht. Wat de Google Nest Protect een multifunctionele oplossing maakt. Deze melder wordt gemaakt met stevig materiaal en gaat minimaal 10 jaar mee. Bovendien is deze melder eenvoudig te bevestigen met de bijgeleverde montageset. De combinatie van hoogwaardige kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maakt de Google Nest Protect de beste rookmelder van 2020.

“Beste rookmelder 2020”

De Smartwares RM149 voldoet aan alle wettelijke eisen en is bovendien ook nog eens goedkoop. Met zijn sfeervolle uitstraling en goede prestaties hebben we dit model verkozen als de Editor’s Choice. Met een alarmsignaal van 85 dB maakt de RM149 een flink kabaal, zodat u deze in het gehele huis kunt horen, zelfs wanneer u slaapt. Een brand kan zomaar ontstaan, zorg dat u hier op bent voorbereid. De Smartwares RM149 komt met montagemateriaal en een 9V-batterij.

“Editor’s pick 2020” – Doorgelicht

De Flamingo FA25 is een van de beste rookmelders in 2020. Deze melder werkt op 9V-batterijen en is eenvoudig te bevestigen aan het plafond. Deze combination pack bevat 4 optische rookmelders en 4 batterijen. De infrarood sensor is accuraat en detecteert rook meteen. En met het luide alarm van 85dB hoeft u zich niet zorgen te maken dat u hier doorheen slaapt. De Flamingo FA25 wordt geleverd inclusief installatiemateriaal en een handleiding.

“Beste combo-pack” – Doorgelicht

In de meeste woningen is het hebben van een rookmelder wettelijk verplicht. Met de Alecto SA-110 heeft u als het gaat om prijs / kwaliteit gelijk de beste rookmelder te pakken. De Alecto heeft een luid alarmsignaal van 85dB en heeft dankzij zijn sterke batterij een levensduur van maar liefst 10 jaar. Deze melder is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te monteren. De Alecto SA-110 kan in een combination pack van 2,3 of 4 stuks gekocht worden.

“Beste prijs / kwaliteit rookmelder” – Doorgelicht

Op zoek naar de beste rookmelder? En moet deze goedkoop en krachtig zijn? De Smartwares RM250 kan levensbedreigende situaties voorkomen. Met zijn luide alarm van 85 dB en een ingebouwde batterij die 10 jaar meegaat, neemt deze melder alle zorgen uit handen. Een brand kan plotseling ontstaan, ook terwijl u slaapt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd wakker wordt wanneer er brand uitbreekt, om verstikking te voorkomen. De Smartwares optische rookmelder werkt op infrarood en gaat af indien de sensor wordt geblokkeerd door rook.

“Goed(e)koop rookmelder” – Doorgelicht

Het onderzoek

Waarom een rookmelder kopen?

Het zal u maar gebeuren, plotseling breekt er brand uit in uw woning. Hoe reageert u hierop? Hoe kan men dit voorkomen? Rookmelders dienen ervoor om u tijdig te waarschuwen voor een brand. Een rookmelder controleert de lucht in uw woning en geeft een signaal af bij het ontstaan van buitensporige rook. Dit doet deze in de vorm van een luide sirene. In veel gevallen is het lastig om zelf op tijd rook te signaleren en hier ook nog eens snel op te reageren. Brand kan ontstaan terwijl u slaapt. Misschien bent u vergeten om de oven uit te doen of is er kortsluiting ontstaan in een van de elektrische apparaten?

Het is dus belangrijk dat er een melder in uw woning aanwezig is om dit soort risico’s op zich te nemen. En dan gaat u liever gelijk voor de beste rookmelder. Een rookmelder kopen is echter niet zo makkelijk als het lijkt. Welke soorten rookmelders zijn er en waar moet u op letten bij de aanschaf? Je moet een melder kopen waarbij u een gevoel van veiligheid krijgt.

Is een rookmelder verplicht?

Kort antwoord: Ja

Naast dat rookmelders in een noodsituatie uw leven kunnen redden, is het in veel gevallen ook verplicht er een in uw woning te hebben. Vanaf 1 januari 2020 is het hebben van een rookmelder verplicht in uw woning. Hierbij geldt dat er minimaal één rookmelder per verdieping moet zijn. Deze regelgeving geldt nu al voor alle huurwoningen, en wordt binnenkort uitgebreid naar alle type woningen. Niet iedere melder voldoet echter aan deze wettelijke eisen. Houdt bij het kopen van een melder rekening met dat deze aan de Europese norm moet voldoen, te herkennen aan de codes CE en EN14604 op de verpakking. Ook op de plekken waar het niet verplicht is een rookmelder te hebben, maar er wel kans is op brandgevaar, neem geen risico en plaats voor de zekerheid een extra melder.

Wat mag een rookmelder kosten?

De gemiddelde prijs van een melder in 2020 ligt tussen de € 10,- en de € 30,-. Dit is afhankelijk van de stroomvoorziening van de melder. Op het net aangesloten rookmelders zijn duurder dan rookmelders op batterij. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Een rookmelder op batterij kan opgeraken en niet afgaan. De batterij moet men handmatig vervangen. Rookmelders op elektriciteit hebben dit probleem niet. Wanneer de stroom uitvalt door kortsluiting of een stroomstoring bent u niet langer beschermd tegen dit risico. Ook is dit niet mogelijk in iedere woning. In de meeste gevallen kan een rookmelder 10 jaar mee wat het de investering zeker waard maakt.

Waar moet ik een rookmelder plaatsen?

Volgens de wet is het hebben van een rookmelder verplicht en moet er minimaal één per verdieping geplaatst worden. Een rookmelder kunt u het beste plaatsen in de hal of boven de trap. Hier circuleert de lucht het makkelijkst en wordt rook sneller gedetecteerd. Wanneer u de melder bijvoorbeeld in uw slaapkamer plaatst kan de waarschuwing te laat komen. De rook is dan al door de gehele verdieping verspreid voordat deze in uw slaapkamer terecht komt. Plaats de melder minimaal 30 cm van de hoeken van de muur en zorg dat er geen stof in de buurt zit. Een rookmelder kunt u beter niet plaatsen in de keuken of in de badkamer.

Rookmelder kopen
Waar moet je op letten

Een goede rookmelder kopen is niet altijd eenvoudig. Er is een ruime keuze aan melders en deze werken allemaal net weer even anders. Gaat u voor een gewone melder of voor een slimme rookmelder? En waar de rookmelders te plaatsen? Het is belangrijk om een rookmelder te kiezen die lang mee gaat. Een goede rookmelder gaat minimaal 10 jaar mee. Het geluid moet luid en duidelijk te herkennen zijn. Bovendien is het belangrijk dat de melder aan de wettelijke eisen voldoet. Test het model regelmatig en vervang de batterijen en de rookdetector, indien nodig. Houdt bij het aanschaffen van een nieuwe rookmelder rekening met de plaats waar deze moet komen te hangen en de radius van het geluid.

Verschillende soorten rookmelders

Standaard rookmelder

Een standaard melder detecteert rook in de lucht en maakt dit kenbaar met een luide sirene. Hierbij is er een onderverdeling in rookmelders op batterij en rookmelders op netstroom. Rookmelders kan je koppelen aan een meldkamer. Hierdoor kan het de hulpdiensten inschakelen wanneer het alarm afgaat zonder antwoord.

De optische rookmelder

Optische rookmelders worden veel toegepast in woningen en bedrijfspanden. Deze werkt op basis van infrarood. Wanneer de sensor van de optische melder wordt verduisterd door rook gaat het alarm direct af.

De thermische rookmelder

Een thermische rookmelder werkt op een andere manier. Deze gaat niet af wanneer er rook is in de ruimte, maar wanneer de temperatuur plotseling snel stijgt. Dit voorkomt dat het alarm afgaat bij rook, wat het geschikt maakt in de keuken. Deze gaat echter wel pas af wanneer er daadwerkelijk vlammen zijn, wat in de meeste situaties te laat is. Deze kan het beste worden gecombineerd met een standaard melder.

Slimme / Smart rookmelders

Een slimme rookmelder werkt in grote lijnen hetzelfde als een standaard rookmelder, echter biedt deze meer mogelijkheden om de functionaliteit van de rookmelder aan te passen. Via een mobiele app kan de gevoeligheid van de sensor kalibreren om valse alarmen te voorkomen. Ook kan men de batterij testen. Een geschiedenis van voorgaande testen is ook beschikbaar. Je kan via de app vaak ook de melder bedienen, voor hoever dit mogelijk is.

Eisen voor de beste rookmelders

In ons onderzoek gaan we op zoek naar de beste rookmelders. We nemen een gevarieerde selectie aan melders onder de loep en onderzoeken wat de verschillen zijn tussen deze modellen. Er wordt onderzocht waar een rookmelder exact voor dient, hoe deze functioneert, wat de minimale eisen moeten zijn en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. We nemen een kijkje naar de modellen die kortgeleden op de markt zijn gebracht. Op basis hiervan stellen we een top 5 samen en bepalen we de beste rookmelder van 2020.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.