De 5 beste vetmeters van 2024
De Bozeera Huidplooimeter en Body Mass Tape is onze favoriete keuze
De beste vetmeter is accuraat en gebruiksvriendelijk. Soms wordt een vetmeter ook geleverd met een handleiding of een tabel. Toch is niet elk type vetmeter even nauwkeurig. Om de beste vetmeter voor jou te vinden, hebben we talloze meters onderzocht. Zo investeer jij in de beste vetmeter. Lees hieronder onze resultaten.
Onze selectie vetmeters
- Beste prijs-kwaliteit: Bozeera Huidplooimeter en Body Mass Tape bij Bol.com
- Beste goedkope: Vetpercentage Meter Pro bij Nutrition XXL
- Beste digitale: Digitale Vetpercentage Meter bij Bol.com
- Beste professionele: Bozeera Huidplooimeter PRO bij Bol.com
- Beste gekalibreerde: Harpenden Huidplooidiktemeter bij Bodybow
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Bozeera Huidplooimeter en Body Mass Tape
Voordelen:
- Inclusief meetlint
- Software
- Tutorial
- Handleiding
Nadelen:
- Minder nauwkeurig
De beste vetmeter is de Bozeera Huidplooimeter en Body Mass Tape. Zoals de naam al vermeldt, krijg je bij deze optie zowel een huidplooimeter als een meetlint. Je kan daardoor niet alleen je vetpercentage meten, maar ook de omtrek van bepaalde lichaamsdelen. De druk is over heel het meetgebied gelijk. Verder krijg je bij het pakket toegang tot software, een handleiding en een tutorial.
Met deze hulpmiddelen kan je je percentage vet op de juiste manier meten. Nadat je een lichaamsdeel gemeten hebt, kan je het resultaat ingeven in de software. Vervolgens krijg je je vetpercentage te zien. Dit model is analoog. In ons onderzoek hebben we wel geconcludeerd dat de meter soms minder nauwkeurig is.
Type: Analoog
Beste goedkope: Vetpercentage Meter Pro
Voordelen:
- Budgetvriendelijk
- Gebruiksvriendelijk
- Consistente metingen
- Handleiding
- Meettabel
Nadelen:
- Minder nauwkeurig
Als je op zoek bent naar een goedkope vetmeter, dan is de Vetpercentage Meter Pro een goede keuze. Ten eerste hoef je geen grote som neer te tellen voor een goed apparaat. Bovendien krijg je bij de tang ook nog een handleiding en een meettabel. Daardoor kan je je vetpercentage snel en makkelijk aflezen.
Verder is de vetmeter gebruiksvriendelijk dankzij de handgreep. Door het design kan je het apparaat makkelijk klemmen en loslaten. Ten slotte is de druk over het hele toestel gelijk. Bijgevolg zullen je metingen consistent zijn. Deze vetpercentagemeter is analoog. Houd er rekening mee dat de resultaten soms minder nauwkeurig zijn.
Type: Analoog
Beste digitale: Digitale Vetpercentage Meter
Voordelen:
- Digitaal display
- Meettabel
- Handleiding
- Consistente metingen
- Verschillende functies
Nadelen:
- Exclusief batterij
- Minder gebruiksvriendelijk
Met de digitale vetmeter van XXL Nutrition lees je je resultaten makkelijk af op het display. Dat gaat veel sneller en makkelijker dan een analoge vetmeter. Bij je aankoop wordt er ook een handleiding en een meettabel geleverd. Deze accessoires helpen je om je vetpercentage nauwkeurig te meten.
Naast de accessoires zitten er ook verschillende knoppen op het toestel. Je hebt bijvoorbeeld de optie om je resultaat in centimeter of in inch te lezen. Weet wel dat je bij deze digitale vetmeter geen batterij krijgt. Je zal dus zelf een knoopcelbatterij(3V) moeten aanschaffen. Daarnaast is deze meter minder gebruiksvriendelijk door de handgreep. Die is minder makkelijk vast te nemen.
Type: Digitaal
Beste professionele: Bozeera Huidplooimeter PRO
Voordelen:
- Professioneel
- Handleiding
- Software
- Tutorial
- Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
- Duur
Een professionele vetmeter zoals de Bozeera Huidplooimeter PRO is een handig fitnessaccessoire. Dankzij een handleiding meet je je vetgehalte zeer eenvoudig. Daarna lees je je vetpercentage af met de software. Mocht de handleiding onduidelijk zijn, dan kan je nog een uitlegvideo raadplegen. In die video zie je stap voor stap hoe je de vetmeter gebruikt.
Verder is deze optie gebruiksvriendelijk door het design. Zo kan je het toestel makkelijk vastnemen om te meten. Hoewel het toestel analoog is, betaal je wat meer voor deze vetmeter. Er zijn zeker goedkopere alternatieven beschikbaar.
Type: Analoog
Beste gekalibreerde: Harpenden Huidplooidiktemeter
Voordelen:
- Zeer nauwkeurig
- Gebruiksvriendelijk
- Professioneel
- Consistente metingen
- Gekalibreerd
Nadelen:
- Duur
- Geen handleiding
- Minder geschikt voor beginners
Als je een gekalibreerde vetmeter wil, dan is dit model van Harpenden de beste investering. Deze goede vetmeter is vervaardigd uit duurzaam materiaal. Het grootste voordeel is de nauwkeurigheid.
Omdat de meter gekalibreerd is, ben je verzekerd van een accuraat resultaat. Bovendien is de druk over het hele meetbereik gelijk. Deze vetmeter raden we vooral aan voor professioneel gebruik.
Door de goede kwaliteit en de nauwkeurigheid betaal je redelijk veel voor deze vetpercentagemeter. Als je over een klein budget beschikt, kijk je best uit naar een andere optie. Doordat er geen handleiding is en de meter duur is, raden we deze optie minder aan voor beginners.
Type: Analoog
Kort samengevat
De meeste vetmeters uit onze lijst meten met een gelijke druk. Daardoor zijn de metingen consistent en nauwkeuriger. Verder hebben we alleen gekozen voor huidplooimeters omdat je zo je vetpercentage het best meet. Als je een vetmeter koopt, kies dan eerst je doel. Als je vooral je spiergroei wil bijhouden, dan kan je bijvoorbeeld opteren voor een meetlint.
Mensen die willen afvallen, kijken wel best uit naar een huidplooimeter. Onze favorieten zijn de Bozeera Huidplooimeter en Body Mass Tape en de Bozeera Huidplooimeter PRO. Je krijgt bij deze opties verschillende extra’s, waardoor je de apparaten makkelijk kan gebruiken.
Waar op letten bij het kopen van een vetpercentagemeter?
Type
Er zijn drie populaire types vetmeters, namelijk een weegschaal, een huidplooimeter en omtrekmeter. Een slimme weegschaal meet je vetpercentage aan de hand van bio-elektrische impedantie.
Je staat met blote voeten op de weegschaal en vervolgens stuurt het toestel signalen doorheen je lichaam. Zo kan de weegschaal de weerstand bepalen. Hoewel een weegschaal de makkelijkste manier is om je vetpercentage te meten, is deze optie minder nauwkeurig.
De tweede optie is een huidplooimeter. Deze kan je zowel digitaal als analoog verkrijgen. Het apparaat meet de dikte van een huidplooi, waardoor je je vetpercentage kent. Het laatste type vetmeter is een omtrekmeter.
Je meet daarmee de omtrek van verschillende lichaamsdelen zoals de biceps of de taille. Het exacte vetpercentage kan je hiermee echter niet berekenen. Daarom wordt een omtrekmeter vaak samen met een huidplooimeter verkocht.
Accuraatheid
De meest accurate manier om je vet te meten is een huidplooimeter. Een weegschaal of een omtrekmeter geeft slechts een schatting van je vetpercentage. Als je je vetpercentage exact wil meten, dan kan je dat alleen in een ziekenhuis doen.
Je kan je visceraal vet meten via een CT- of MRI-scan of een DEXA-test. Deze alternatieven zijn duur en je moet er een afspraak voor maken.
In een fitnessclub wordt er meestal gebruikgemaakt van een weegschaal of een huidplooitang. Deze resultaten zullen accurater zijn dan wanneer je zelf de meting uitvoert, maar er zijn meestal toch afwijkingen.
Extra’s
Naast een vetmeting bieden verschillende modellen nog extra’s. Zo zijn er tutorials, handleidingen, meettabellen of software beschikbaar. Deze extra’s bieden vooral extra uitleg.
Als je niet veel ervaring hebt met een vetmeter, dan kunnen video’s en handleidingen helpen. De meeste software is vooral bedoeld om gegevens te bewaren en te analyseren.
Hoe werkt een vetpercentagemeter?
Een huidplooimeter zal de dikte van je huidlaag meten. Zo kan je afleiden hoeveel procent vet je ongeveer hebt. De meter bestaat uit twee delen die verbonden zijn met een veer. Je kan het principe vergelijken met een passer.
Aan één been zit een maataanduiding bevestigd, aan het andere een wijzertje. Stop je er een huidplooi tussen, dan gaan de twee benen verder uit elkaar staan en dan kan je een cijfer aflezen. Als de twee benen van de tang volledig tegen elkaar aan gedrukt zijn, moet de meter nul aangeven.
Hoe moet je een huidplooimeter gebruiken?
Om een accuraat beeld te hebben van je lichaamsvet, meet je op drie tot tien plaatsen van je lichaam. Ten eerste neem je met je duim en wijsvinger een huidplooi vast. Neem zoveel mogelijk huid vast, zodat je geen deel vet overslaat.
Dan neem je de tang en plaats je die over de huidplooi. Je drukt tot je een lichte klik hoort. Dat is de juiste meting. Let op dat je consequent bent. Dat betekent dat je altijd op dezelfde plek moet meten.
Gangbare meetplaatsen zijn ter hoogte van de oksel, op de buik naast de navel, boven het heupbot, op de triceps of in het midden van het bovenbeen. In de instructies wordt aangegeven of je de meter horizontaal, diagonaal of verticaal moet aanbrengen.
Hoe betrouwbaar is een vetpercentagemeter van een digitale weegschaal?
Uit onderzoek blijkt dat digitale weegschalen het vetpercentage niet correct kunnen weergeven. Ook tonen weegschalen niet altijd de juiste plek waar het vet zich bevindt.
De conclusie is dus dat je beter werkt met een huidplooimeter. Mocht je je exacte lichaamssamenstelling willen weten, dan plan je best een onderzoek in het ziekenhuis. Een weegschaal is dus makkelijk in gebruik, maar niet honderd procent accuraat.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Om de beste vetmeters te vinden werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, nauwkeurigheid, extra’s en prijs.