De 5 beste vloerreinigers van 2024
Reinig je vloer snel en grondig met een elektrische dweil.
De beste vloerreinigers doen twee taken tegelijkertijd, vuil opzuigen en nat schoonmaken. Ze zijn ideaal om snel en toch grondig een ruimte weer helemaal proper te maken.
Dweilrobots doen dat ook, maar als je toch graag zelf wat controle over het proces hebt, dan neem je beter een elektrische vloerreiniger. Het gaat sneller, je verbruikt minder water en je vloer is ook sneller weer droog.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van Kärcher, Nilfisk en BISSELL. Daarbij hebben we rekening gehouden met de autonomie, het gebruiksgemak en het volume van de opvangbak. Lees hieronder verder om de beste vloerreiniger voor jouw budget te vinden.
Onze selectie vloerreinigers
- Beste prijs-kwaliteit: Kärcher Floor Cleaner FC 5 Cordless bij Bol.com
- Beste goedkope: Nilfisk Combi Washer bij Krefel
- Beste voor huisdieren: BISSELL 2225N CrossWave Pet Pro 3-in-1 bij Coolblue
- Beste draadloze: Kärcher Floor Cleaner FC 7 Premium Cordless bij Coolblue
- Beste stoom: Kärcher SC 5 EasyFix Premium bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Kärcher Floor Cleaner FC 5 Cordless
Voordelen:
- Goede wendbaarheid
- Licht
- Zelfreinigende functie
- Krachtige borstels
- Zuigt zowel nat als droog vuil op
Nadelen:
- Vuilwaterreservoir mocht wat groter
- Lange laadtijd
Het is Kärcher dat met de Floor Cleaner FC 5 de elektrische dweil heeft uitgevonden in 2017. Dat er al snel andere merken volgden, bewijst dat het concept goed doordacht was. De FC 5 was meteen een schot in de roos, nog steeds is er weinig aan de machine te verbeteren, het originele toestel staat nog steeds goed zijn mannetje en dat aan een ondertussen zeer aantrekkelijke prijs.
Opvallend aan dit toestel zijn de goede wendbaarheid en de zelfreinigende functie, waardoor je als gebruiker niet met vuil water in contact komt. Wat deze Kärcher voor heeft op andere elektrische vloerreinigers, is een zuigfunctie voor het vuil. Dat wordt niet zomaar opgeborsteld. Deze draadloze vloerreiniger bestaat ook in een bedrade versie met een snoer van zeven meter. Houd er rekening mee dat het vier uur duurt eer de accu opgeladen is.
Volume opvangbak: 0,4 liter | Autonomie: 20 min | Gewicht: 4,5 kg
Beste goedkope: Nilfisk Combi Washer
Voordelen:
- Goedkoop
- Goede schoonmaakprestaties
- Ruim snoer
- Echte zuigfunctie
Nadelen:
- Maakt veel lawaai
- Minder wendbaar en zwaar
- Geen zelfreinigende functie
De Nilfisk Combi Washer is een goede elektrische vloerreiniger voor mensen met een beperkt budget. Hij is een stuk goedkoper dan andere elektrische vloerreinigers. De schoonmaakprestaties zijn bijna even goed, ook deze Nilfisk Combi Washer heeft immers een echte zuigfunctie. Het vuil wordt dus niet zomaar ‘opgeborsteld’. De Combi Washer heeft een snoer, maar dat is zeven meter lang, wat ons ruim voldoende lijkt voor de meeste huishoudens. Deze machine is niet draadloos te gebruiken.
Tot daar de voordelen. Deze machine is goedkoper en dat merk je eraan. Vooral het hoge geluidsniveau valt op: 85 decibel, en dat hóór je. Deze goedkope vloerreiniger is ook behoorlijk zwaar en minder goed wendbaar. Sommige hoekjes zijn niet bereikbaar door de hoge ‘wreef’ van de zuigmond. Het grootste nadeel is het ontbreken van een zelfreinigende functie. Na het dweilen moet je behoorlijk wat onderdelen demonteren en meteen uitwassen. Als je dat niet doet, riskeer je schimmel.
Volume opvangbak: 0,5 liter | Autonomie: netstroom | Gewicht: 8,6 kg
Beste voor huisdieren: BISSELL 2225N CrossWave Pet Pro 3-in-1
Voordelen:
- Makkelijk te legen tankfilter
- Zéér krachtige borstelrotatie
- Bruikbaar op verschillende oppervlakken
- Makkelijk reinigingsstation
- Lang snoer
Nadelen:
- Log en daardoor moeilijk wendbaar
- Raakt niet tot in de kleinste hoekjes
Wie huisdieren heeft, weet dat ze regelmatig wat haren en andere ‘cadeaus’ achterlaten. Om dat op te vangen, is er de BISSELL 2225N CrossWave Pet Pro. Voor haren en zaken als modderafdrukken ontwierp BISSELL speciale borstels om deze te lijf te gaan. De borstels draaien aan een indrukwekkende snelheid van 3.000 toeren per minuut, waardoor ook hardnekkig vuil echt weggaat.
Voor mensen die het huis enkele keren per week snel willen ontdoen van haren en ander vuil is dit een erg goede oplossing. Er is een afzonderlijk reinigingsstation waar deze professionele vloerreiniger makkelijk en zonder veel gedoe gereinigd wordt. Verder heeft de Crosswave Pet Pro een speciale tankfilter voor haren, die bovendien makkelijk te legen is.
De beste vloerreiniger voor huisdieren is wel vrij log. je raakt niet zomaar in de kleinste hoekjes of zelfs tot tegen een muur. Ook dit toestel is niet draadloos, maar met een snoer van 7,5 meter hoeft dat geen bezwaar te zijn.
Volume opvangbak: 0,6 liter | Autonomie: netstroom | Gewicht: 5,2 kg
Beste draadloze: Kärcher Floor Cleaner FC 7 Premium Cordless
Voordelen:
- Snel schoonmaken dankzij de vier wasbare rollen
- BOOST-functie en ledverlichting
- Lange accuduur
- Zeer wendbaar
- Stiller
Nadelen:
- Kleine opvangbak
- Relatief duur
Met de Floor Cleaner FC 7 Premium Cordless heeft Kärcher gewoon de beste elektrische vloerreiniger op de markt willen brengen en dat is volgens ons gelukt. Dit toestel heeft maar liefst vier microvezelrollen, wat het schoonmaken nog sneller en grondiger laat gebeuren. De rollen kunnen bovendien gewassen worden in de machine. De FC 7 heeft verschillende functies (en extra rollen) voor verschillende vloeren en een BOOST-functie voor erg hardnekkig vuil. Desondanks is het apparaat erg wendbaar. De vormgeving laat toe om in de kleinste hoekjes te raken.
De Kärcher Floor Cleaner FC 7 Premium Cordless heeft ook een harenkam, waardoor ze niet zomaar in het vuilwaterreservoir terechtkomen. Hij heeft bovendien de langste accuduur die we al zijn tegengekomen, 45 minuten. Ook deze Kärcher moet vier uur opladen. Daarnaast is hij met 57,2 dB behoorlijk stil, we kennen stofzuigers die heel wat luider zijn. Zeker als je weet dat elke drie decibel erbij ongeveer een verdubbeling van de geluidssterkte geven.
Toch zijn er ook nadelen. De waterreservoirs zijn aan de kleine kant voor een toestel met een lange accuduur als deze, 400 en 200 ml. Omdat je dankzij de accu langer kunt reinigen en met de BOOST-functie meer water verbruikt, zal je dus sneller moeten bijvullen. Verder is de FC 7 ook behoorlijk prijzig, maar voor de beste elektrische vloerreiniger hoeft dat natuurlijk niet te verbazen. Tot slot vinden we de ledverlichting bij de rollers erg handig. Zo zie je goed of het vuil daadwerkelijk verdwijnt.
Volume opvangbak: 0,2 liter | Autonomie: 45 min | Gewicht: 4,3 kg
Beste stoom: Kärcher SC 5 EasyFix Premium
Voordelen:
- Reinigt zeer grondig en diep
- Grote watertank
- Veel hulpstukken
- Inclusief ontkalkingspoeder
Nadelen:
- Geen zuigfunctie
- Duur
Reinigen met stoom is iets anders dan elektrisch dweilen. Een elektrische dweil gebruik je vooral om snel en grondig te dweilen, terwijl stoomreinigen vooral voor hardnekkig vuil goed is. De SC 5 produceert maximaal 5.2 bar stoomdruk. Voor echt zeer hardnekkig vuil kan je een krachtiger toestel zoeken.
Als je graag met stoom reinigt, dan is de Kärcher SC 5 EasyFix Premium een uitstekend apparaat. Het heeft een grote watertank (2 liter) waardoor je er tot 35 min mee kunt stoomreinigen. De druk kan je instellen, het hangt dus ook af van je gebruik. Kärcher levert ook ontkalkingspoeder mee, erg belangrijk bij een stoomreiniger (denk maar aan je douche, en bedenk dan dat stoom nog veel warmer is).
Er zitten heel veel hulpstukken bij de Kärcher SC 5 EasyFix Premium. Die maken hem niet alleen geschikt voor vloeren, maar ook voor bijvoorbeeld de keuken en de badkamer, plaatsen waar hardnekkig vuil zich flink durft op te hopen. Dit is een erg handige machine, die ook wel een hoger prijskaartje heeft. Maar dan heb je wel een alleskunner.
Volume opvangbak: geen opvangbak | Autonomie: netstroom | Gewicht: 6 kg
Waar op letten bij het kopen van een vloerreiniger?
Aandrijving
Een elektrische vloerreiniger kan worden aangedreven door een accu of door netstroom. In dat laatste geval heb je dus een snoer om rekening mee te houden. Dat snoer moet dan lang genoeg zijn. Hier is bij de meeste modellen wel rekening mee gehouden, want je gebruikt een elektrische vloerreiniger doorgaans voor wat grotere ruimtes.
Wie al met een snoer gestofzuigd heeft, weet dat dat snoer in de weg kan zitten. Heb je echter een heel groot huis, dan zou de autonomie van een draadloze vloerreiniger toch een struikelblok kunnen zijn. Ook de prijs speelt mee, een accumodel valt duurder uit dan een gesnoerd. Accu’s verslijten ook na verloop van tijd.
Volume opvangbak
Elektrische vloerreinigers hebben altijd twee reservoirs, een voor proper water en schoonmaakmiddel en een voor het vuile water met vuilresten dat uit de rollen komt. Het vuilwaterreservoir is meestal kleiner dat het properwaterreservoir. Dat is logisch, niet al het water dat eruit komt, gaat er ook weer in. Je wilt natuurlijk niet voortdurend water lopen bij te vullen of weg te gieten terwijl je aan het schoonmaken bent. Toch is het volume van het properwaterreservoir moeilijk te vergelijken, want het ene apparaat verbruikt meer water dan het andere. Laat je hierdoor dus niet leiden.
Het volume van het vuilwaterreservoir is iets belangrijker. Dat moet op zijn minst enkele deciliter zijn als je niet voortdurend water wilt hoeven weggieten. Voor bijvoorbeeld enkel een benedenverdieping zijn alle hier besproken modellen ruim genoeg. Als je meteen je hele huis wilt dweilen is deze eigenschap wel wat belangrijker, zeker omdat je op de bovenste verdiepingen niet altijd de mogelijkheid hebt om vuil water weg te gieten.
Het hangt dus van je gebruik af. Zal je het apparaat vooral voor een grondige reiniging van je hele huis gebruiken of gewoon om de woonkamer tussendoor snel even presentabel te maken. In het eerste geval kies je beter voor een wat groter vuilwaterreservoir. Kwaliteitsfabrikanten (en alle hier besproken vloerreinigers zijn van kwaliteitsfabrikanten) stemmen de twee reservoirs altijd mooi op elkaar af.
Gebruiksgemak
Een goede vloerreiniger moet z’n werk goed doen en dat is de vloer proper achterlaten. Anders is hij de investering niet waard. Toch zijn er veel verschillen in de manier waarop hij dat doet.
Een eerste factor is het gewicht van het toestel. Dweilen met een elektrische dweil is veel minder vermoeiend dan een klassieke dweil. Je hoeft niet te schrobben, de rollen doen het werk voor jou. Het gewicht hoeft dus niet onoverkomelijk te zijn, zolang je het apparaat op dezelfde verdieping gebruikt. Als je het naar verschillende verdiepingen moet sleuren, wordt een extra kilo al snel een doorwegende factor.
Een tweede aspect, daar nauw mee verbonden, is de wendbaarheid van het toestel. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk in alle kleine hoekjes raken met het toestel en sommige dweilstofzuigers zijn daar beter in dan andere. Een slanke vormgeving is daarom geen overbodige luxe. De breedte van de rollen is van belang voor de wendbaarheid. Een geringe breedte is wat wendbaarder, grotere breedtes zijn goed voor grote ruimtes waar niet veel in staat.
Erg belangrijk is de reiniging van de machine zelf. Wat je niet wil, is de tijd die je wint met een elektrische vloerreiniger weer opmaken aan het reinigen van het apparaat. Verschillende apparaten hebben een zelfreinigende functie, waarbij de rollen in een oplaadstation worden gereinigd. Helemaal zaligmakend is dat niet, je zal de rollen af en toe zelf eens moeten wassen (in de wasmachine is wel zo handig), maar het maakt een groot verschil met apparaten die je half moet demonteren na gebruik.
Tot slot is, bij gesnoerde modellen, de lengte van het snoer niet onbelangrijk. Je wilt een ruimte het liefst in één beweging kunnen schoonmaken zonder naar het stopcontact te moeten lopen. Voor ons is een snoerlengte van zo’n zeven meter voldoende, maar je kijkt maar beter eens naar je ruimtes en vooral naar de positie van je stopcontacten als je verrassingen wilt vermijden.
Handige extra’s zijn ledverlichting die het vuil op de vloer extra zichtbaar maakt en een indicator die aangeeft wanneer het water op is. Wat ons betreft zijn dit echter louter leuke extra’s, je kunt evengoed eens naar het waterreservoir kijken.
Autonomie
Voor accumodellen is de autonomie van de accu van groot belang. In de besproken modellen varieert die van 20 tot 45 minuten op de hoogste stand. Dat lijkt weinig, maar in de meeste gevallen zal het toch volstaan. Reken daar nog bij dat je met een elektrische vloerreiniger doorgaans sneller klaar bent.
Handiger is het als de fabrikant een vloeroppervlakte vermeldt, maar dat is helaas niet altijd het geval. Heb je een erg groot huis (met een oppervlakte groter dan 200 vierkante meter) dat je wekelijks volledig wilt dweilen, dan kies je sowieso beter een bedraad model (met een lang snoer).
Wanneer we over autonomie spreken, is ook de oplaadtijd belangrijk voor de beste vloerreiniger. Wanneer de machine stilvalt, wil je snel weer kunnen verdergaan. De oplaadtijd bedraagt bij veel modellen zo’n vier uur, maar dat is dan wel de tijd die de accu nodig heeft om volledig op te laden. Interessanter is de aanwezigheid van een snellaadfunctie, die de machine in een twintigtal minuten een ‘boost’ geeft, waarna je weer even verder kunt.
Hoe werkt een elektrische dweil?
Een elektrische dweil of vloerreiniger werkt met een of meerdere met stof (doorgaans microvezel) beklede rollen die ronddraaien en zo het vuil naar een opvangbak verplaatsen. De rollen worden bevochtigd met water en detergent uit een apart reservoir.
Sommige, geavanceerdere modellen ‘rollen’ het vuil niet enkel op, maar zuigen het effectief naar binnen, als een stofzuiger. Op die manier doe je twee zaken tegelijkertijd, vuil opzuigen en de vloer met water en zeep schoonmaken. Het bespaart niet alleen tijd, maar ook water.
Wat is het verschil tussen een vloerreiniger en een stoomreiniger?
Een stoomreiniger en een elektrische vloerreiniger kunnen allebei gebruikt worden om vloeren te reinigen, maar daar houden de gelijkenissen wel zo’n beetje op. Een elektrische vloerreiniger kun je vergelijken met het klassieke dweilen, maar dan met de volgende voordelen. Je hoeft niet meer te stofzuigen op voorhand. Het gaat sneller. Je verbruikt minder water.
Een stoomreiniger reinigt de vloer met stoom. Ook dit gaat doorgaans sneller dan het klassieke dweilen, maar je zuigt er uiteraard geen vuil mee op. Dat betekent dus eerst stofzuigen en nadien nog even langsgaan met de trekker. De stoomreiniger heeft wel enkele voordelen ten opzichte van klassiek dweilen en de elektrische vloerreiniger. Het is véél hygiënischer, de meeste bacteriën worden door de stoom gedood, en het is makkelijker om hardnekkig vuil weg te krijgen met behulp van stoom. Bovendien hoef je geen schoonmaakproducten meer te gebruiken, wat goed is voor het milieu.
Bij gebruik van een stoomreiniger moet je wel opletten met houten vloeren. De stoom dringt overal in en kan het hout kapotmaken. Een totaal verzegelde parketvloer kan eventueel wel volgens sommige fabrikanten, maar dan nog is dit door de grote hitte van de stoom niet ideaal voor de vloer. Heb je vooral stenen vloeren, dan kun je wel een stoomreiniger overwegen. De twee toestellen zijn vooral complementair, met hun eigen sterktes en zwaktes. Het kan uiteraard nooit kwaad om er eentje van elk aan te schaffen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, aandrijving, opvang, gebruiksgemak, accu en prijs.