De 5 beste wijnklimaatkasten van 2021

Een eigen wijncollectie bewaren en beschermen doe je met een goede klimaatkast

Je moet thuis ook van een perfect glas wijn kunnen genieten. Daarom gaan we in dit artikel op zoek naar de beste wijnklimaatkast, want goede wijn heb je enkel als het goed bewaard wordt. Wijnklimaatkasten zorgen ervoor dat wijn op de ideale drinktemperatuur blijft. Heb je verschillende soorten wijn, dan ga je best voor een wijnkast met meerdere zones. Zo kan je zowel wit als rood opslaan en de wijn zo goed mogelijk bewaren. We vergeleken verschillende modellen en bieden je een suggestieve top 5 beste wijnklimaatkasten. Lees verder om te ontdekken hoe we tot deze keuze gekomen zijn, hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

Haier – WS105GA

Eerste in onze lijst beste wijnklimaatkasten, met de focus op de prijs / kwaliteit verhouding. Deze wijnkast is geschikt voor de meeste mensen door het compacte formaat en de betaalbare prijs. Deze Haier WS105GA is de grote broer van de WS30GA en kan tot zo’n 105 wijnflessen bewaren in één zone. Ideaal voor wijnkenners die geen nood hebben aan verschillende temperaturen. Toch kan je deze klimaatkast ook als wijnkoeler gebruiken door de temperatuur constant te houden. Nadien moet je de gewilde fles even op temperatuur laten komen (voor rood) of 30 min extra koelen (voor wit).

De glazen deur zorgt voor UV bescherming, zodat het licht de wijn niet kan beïnvloeden. De houten grill zorgt voor een constante temperatuur bij de aanraking met de fles, iets wat een metalen rooster niet doet. Het is ook een stille wijnklimaatkast, met 38 db aan geluid. Op basis van verbruik zit je ook redelijk laag. De Haier heeft een energieklasse A en kost je 35 euro per jaar in verbruik.

Energieklasse: A – 105 flessen – Verbruik: 153 kW/jaar

Single Zone – Wijnklimaatkast tot 105 flessen

CLIMADIFF – CLS41MT WIJNKAST

Ben je een beginnend wijnverzamelaar dan is deze wijnklimaatkast ideaal. Ook de prijs / kwaliteitsverhouding ongelooflijk voordelig. Je kan deze kast vullen met 41 flessen. Door de twee temperatuurzones heb je ook de mogelijkheid twee soorten wijn op te slaan. De zones zijn afzonderlijk instelbaar via de handige bediening. Knoppen staan bovenaan de kast, handig om uit de buurt van jonge kinderen te houden. De bewaarkast heeft een doorzichtige deur die UV licht tegenhoudt. Doordat het doorzichtig is kan je ook op voorhand bepalen welke wijn je uit zal halen. Zo blijft de deur van de wijnklimaatkast zoveel mogelijk gesloten. Climadiff staat niet bekend voor de beste wijnklimaatkasten, maar met dit model heb je een betaalbare optie met twee zones.

Compacte wijnklimaatkast 2 zones

Binnenin heb je dus ruimte voor 41 flessen, te verdelen over de 4 wijnrekken. Deze uitschuifbare rekken zijn uit hout gemaakt. Dit is voordelig omdat hout geen temperatuurverschil zal hebben met de koelkast. Iets dat bij metalen rekken wel het geval kan zijn, gezien metaal de koelte vasthoudt. De Climadiff maakt gebruik van een compressor om te koelen. Je kan kiezen tussen de 5° en 20° Celsius. Met 45 dB is dit geen stille wijnkoelkast, maar je zal hier geen last van hebben. Let op: deze wijnkast is niet geschikt voor de garage of schuur, waar het te koud kan worden!

Energieklasse: A – 41 flessen – Verbruik: 141 kWh/jaar

HAIER WS53GDA

Binnen het gamma van Haier komen we zeer veel verschillende wijnklimaatkasten tegen. Makkelijk, zo kan iedereen de beste wijnkast kopen volgens hun noden. Deze WS53GDA is geschikt voor mensen met een beperkte wijncollectie, maar waar een tafelmodel net niet voldoende is. Dit is een koelkast met twee temperatuurzones. Ideaal voor meerdere wijnsoorten op te slaan. Het aantal flessen is echter beperkt, ideaal voor mensen met beperkte ruimte. Van binnen is er ruimte genoeg, met 8 uitschuifbare eiken houten wijnrekken heb je keuze om je flessen in te delen. Iets duurder dan de bovenstaande Climadiff, maar ook betere kwaliteit.

2 zone – Wijnklimaatkast tot 50 flessen

De meeste tafelmodellen kan je niet in de garage of schuur plaatsen. De kwaliteit van Haier laat dit namelijk wel toe, zolang de kamertemperatuur boven de 10 graden blijft. Ook in de zomer is het belangrijk dat dit niet boven de 38° gaat.  Zet je het in huis dan zal je niet teveel last hebben. Met slechts 40 dB is dit een stille wijnklimaatkast. Omdat je kwaliteit koopt en een energieklasse A hebt is het jaarlijks verbruik beperkt. Ook hier spaar je geld uit. Dit toestel is ook door Coolblue verkozen tot beste wijnklimaatkast.

Energieklasse: A – 53 flessen – Verbruik: 135 kWh

Haier – WS137GDAI

In deze ruime wijnkast bewaar je je ruime collectie van verschillende exclusieve wijnen. Rood & wit, het maakt niet veel uit want de Haier WS137 is een wijnbewaarkast met 2 zones. Via de simpele besturing kan je zo twee verschillende temperaturen instellen om elke wijn optimaal te bewaren. De houten opleggers, vaak aanwezig bij Haier klimaatkasten, dient om de temperatuur zo weinig mogelijk te beïnvloeden. Daarnaast is er ook een ingebouwde koolstoffilter. Die zorgt voor gezonde lucht in de wijnkoelkast om zo de smaak verder te optimaliseren.

Het anti-UV glas zorgt er dan weer voor dat de wijn beschermt is tegen ongewenst licht. Voor de wijnkenners is er ook een ingebouwde vochtigheidsregeling. Omdat de lucht niet te droog of vochtig mag zijn bouwde Haier een automatisch luchtbesturingssysteem in om ongewenste geuren en vocht te verwijderen. Let wel op, het verbruik is redelijk hoog.

Energieklasse: B – 130 flessen – Verbruik: 195 kW/jaar

Single zone – Wijnklimaatkast tot 150 flessen

LIEBHERR – WTB 4212-20 VINOTHEK

Perfect voor echte wijndrinkers met een ruime collectie aan verschillende wijnen. Deze Liebherr Vinothek is een echte bibliotheek voor wijnen. Dankzij de unieke dubbele thermostaten geeft deze wijnklimaatkast de mogelijkheid om 6 verschillende temperatuurzones in te stellen. Zo kan je in één zelfde kast tot 6 verschillende wijnen aan verschillende temperaturen te rusten leggen. De ingebouwde elektronische regeling zorgt ervoor dat er geen enkele temperatuurschommeling op kan treden. Via het kleine LED scherm kan je de temperaturen opvolgen en instellen.

Ook in de WTB 4212-20 VINOTHEK is een ingebouwde koolstoffilter aanwezig. Dit houdt jouw wijn gezond door de lucht te reinigen.  Daarnaast heeft ze ook een speciale Winterfunctie. Deze regelt automatisch de activatie van elektrische vrwarmingsweerstand. In het geval dat de omgevingstemperatuur (bvb de temperatuur van jouw kelder) te laag zou zijn, dan berekent de Vinothek automatisch het verschil op. Als de deur slecht gesloten wordt is er ook een alarm om je te waarschuwen. Zo neem je geen risico op verloren wijn. Het laatste uitstekende verkooppunt is dat deze koeler er zeer mooi en design uitziet, en daarbij zeer energievriendelijk is.

Energieklasse: A – 200 flessen – Verbruik: 168 kW/jaar

Beste wijnklimaatkast topklasse – 6 Temperatuurzones –  +200 flessen

Beste wijnbewaarkast 2020

Tot zover onze suggestieve top 5 beste wijnklimaatkast 2021.
Ben je eerder op zoek naar een kleiner model of een tafelmodel, bekijk dan de TOP 5 kleine wijnkoelkasten

Wijnklimaatkasten vergelijken

Waarom een wijnklimaatkast

Exclusieve wijnen

Een echte wijnkenner heeft nood aan een goede wijnklimaatkast. De wijnflessen worden speciaal bewaard voor zijn unieke smaak. Elke fles heeft een geschiedenis en als kenner wil je deze smaken niet verloren laten gaan. Daarom is een goede wijnkoeler nodig, zo blijven de flessen optimaal, en op de juiste temperatuur, bewaard. De beste wijnklimaatkast zorgt ervoor dat elke wijn zijn waarde en smaak behoudt.

Voor feestjes

Heb je een heel arsenaal aan wijnflessen dan heb je nood aan een opslagplaats. Al deze flessen in huis nemen is vaak moeilijk en dus maken de meeste mensen gebruik van een opslagruimte, zoals de kelder of garage, om flessen te bewaren. Door de temperatuur en hoge vochtgehalte van deze ruimtes is er nood aan een speciale klimaatkast voor deze wijnen op hun juiste temperatuur te houden.

Bescherming voor uw collectie

Als je van het verzamelen van wijnen houdt, dan zit je er voor de lange termijn in. Een goede oude wijn wordt soms als uitstekende investering gezien. Daarom is het belangrijk ze zo optimaal mogelijk te bewaren. Een slecht bewaarde wijn verliest zijn volledige waarde. Nu moet de keuze gemaakt worden tussen een wijnkoeler of een wijnklimaatkast. Klimaatkasten zijn eigenlijk gevorderde koelkasten, aan u de keuze of het binnen het budget past.

Wijnkoeler (bewaarkast) of wijnklimaatkast

Onder de wijnkoelkasten zijn er grotendeels twee soorten te onderscheiden. In deze lijst van beste wijnkoelers bekijken we de wijnbewaarkast. Let dus goed op tijdens het kopen.

Wijnbewaarkast

Een wijnbewaarkast dient zoals het woord zelf zegt om je witte wijn en rode wijn te bewaren. Je opteert dus voor een wijnbewaarkast wanneer je je flessen wijn langdurig wil laten koelen. Zo kan je wijn rustig rijpen in de meest optimale omstandigheden – onder een constante temperatuur. In theorie blijft de wijn dus niet op de geschikte temperatuur voor te drinken. De beste wijnklimaatkasten hebben voldoende functies om te functioneren als wijnbewaarkast.

Wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast zorgt ervoor dat je wijn constant op ideale drinktemperatuur blijft. Zo heb je altijd lekkere wijn achter de hand voor een diner met gasten, een gezellig avondje televisie of een romantische tête-à-tête met je partner. Je neemt de fles wijn gewoon zo uit je wijnklimaatkast. Geen gedoe meer met het zoeken naar een goede plek om je wijn te bewaren, in een wijnklimaatkast kan je aan de hand van temperatuurzones verschillende wijnen tezamen stockeren en koelen. Witte wijn, rode wijn, mousserende wijnen… Het kan allemaal op één dezelfde plaats. Een droom voor een wijnkenner!

bron: krefel

Goede wijnklimaatkast

Wijnkoeler kopen, waar op letten?

Wijnklimaatkast voor rood & wit

Als je alleen maar rood of gewoon wit drinkt, zal een single-zone koeler meer dan goed genoeg zijn. Als je verschillende wijnen wil houden, dan kies je best voor een model met twee zones. Let op: alle wijnen kunnen tot een paar uur voor het serveren op 55 graden worden bewaard, waarna ze in de koelkast kunnen worden bewaard om af te koelen of om ze op kamertemperatuur te laten opwarmen. Als je meer op zoek bent naar een korte termijn bewaarmogelijkheid (in tegenstelling tot een kant-en-klare oplossing) kan een één-zone-koeler met een beperkt temperatuurbereik nog steeds een goede keuze zijn.

Wijn bewaren aan juiste temperatuur

  • Merlot, Shiraz en Cabernet Sauvignon – Overal van 17°-18°
  • Chardonnay en Chablis – Tussen 48-52F en Chablis – Tussen 9°-11°
  • Pinot Noir – 15°-18°
  • Dessertwijn, mousserende wijn of Champagne – 4°-5°
  • Pinot Grigio en Sauvignon Blanc – 7°-8°

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je een wijnkoeler nodig hebt die in staat is om een temperatuur tussen 53 en 57F te houden. Drink je wit, dan zet je de fles 30 min in de koelkast, wil je rood dan haal je de fles 30 min uit de wijnkoeler alvorens op te dienen.

Vrijstaande wijnkast

Het voordeel van een vrijstaande kast is dat je deze overal kan plaatsen. Hier moet je wel opletten op de klimaatklasse van de wijnkoeler, niet elke kast kan de koude van de kelder aan. Let op, dit geld ook voor ingebouwde kasten – waar dit iets minder invloed zal hebben op jouw keuze.

Koop je een wijnklimaatkast in een slecht verwarmde kamer – tussen 0° en 12° C – kies dan een model met een winterfunctie die deze temperatuur automatisch kan regelen.

Er bestaan 2 soorten inbouwkasten:

  • Onderbouw: die plaats je in een nis onder een werkblad. Dankzij een discrete ventilatie via de plint, wordt de warmte makkelijk afgevoerd. Je hebt zelfs geen ventilatierooster nodig.
  • Kolomkasten: die installeer je gewoon in een kolomkast in je keuken. De warmte wordt afgevoerd via een ruimte achterin de nis die tot bovenaan de kast reikt.

De meeste wijnkoelers hebben geen ventilatierooster aan de voorkant, dus ze hebben een paar centimeter ademruimte nodig aan de achter-, boven- en zijkanten zodat ze niet oververhit raken. Voor een meer gestroomlijnde look, kies je voor een ingebouwd model dat past bij je apparaten of kasten.

De beste wijnkoelers komen in zowat alle vormen en ontwerpen. Dit is vaak een luxeproduct dat moet passen binnen het ontwerp van de kamer. Persoonlijke voorkeur is dus ook ontzettend belangrijk bij het kiezen van de beste wijnkoeler.

Wijn bewaren

Wijn jarenlang bewaren kan, hiervoor volstaat een kast met één compartiment en één temperatuurzone. De wijn dat je dan wil drinken moet je nadien op de juiste temperatuur brengen eens ze uit de klimaatkast komt. Wit iets verder koelen, rood laten warmen naar kamertemperatuur.

Voor een optimale luchtkwaliteit kijk je best ook naar de aanwezigheid van een koolfilter. Die vangt geuren op en reinigt de kast van bacteriën. Let op: een koolfilter moet elk jaar vervangen worden.

Bewaren op degustatietemperatuur

Heb je slechts één type wijn dan kan je opnieuw genoegen nemen aan een klimaatkast met één temperatuurzone. Wil je verschillende wijnen op verschillende temperaturen houden dan moet je verder kijken naar opties met temperatuurzones.

Soorten Wijnklimaatkasten

wijnkast 1 Zone

Wijnklimaatkasten dat slechts één zone koelt hebben slechts één koelruimte en één temperatuurregeling. Perfect voor starters en mensen die de voorkeur geven aan alleen rood of alleen wit.

wijnkast 2 zones

Dual zone wijnkoelers zijn voor diegenen die een groeiende collectie hebben en/of zowel rode als witte wijnen lusten. Ze zijn iets duurder, maar niet veel duurder.

Ingebouwde wijnkoelers

De ventilatie voor deze koelers is zó dat u ze perfect kunt integreren met uw keukenkasten of in de kelder. Ideaal voor designpuristen en iedereen die een vleugje klasse wil toevoegen aan hun keuken, bar of huis.

Als u op het punt staat om uw eerste wijnkoeler te kopen, raden we u aan om te kiezen voor een kleine single zone unit. Ze zijn niet erg duur en de perfecte manier om te bepalen of je serieus bent over het koelen van wijn op de juiste manier.

wijnklimaatkast 2 zones

Tot zover het artikel beste wijnklimaatkast 2021′ – Laatste update 29/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.