Scroll Top

Getest: Ahooga Folding Bike Power 36V

Ahooga fold getest review

Review van de Ahooga Power 36V
een Belgische elektrische vouwfiets

Wie of wat is Ahooga

Ahooga, opgericht in 2015, is een jong Belgisch bedrijf. Hun fietsen worden ontworpen en samengesteld in België. Met de Ahooga fietsen willen ze mensen overtuigen om de auto achter te laten en te kiezen voor de fiets wanneer mogelijk. In Brussel kende Ahooga in 2021 een explosie, je ziet ze echt overal. In de rest van België en ook in het buitenland weet Ahooga steeds meer mensen te overtuigen.

In deze Ahooga review:

  • Ahooga het merk
  • Een handige, lichte en elektrische stadsfiets
  • De Ahooga 36V uitgetest
  • De verschillende modellen
Ahooga 36V getest

Voor wie is de Ahooga fiets

Ahooga wil je overtuigen om de fiets te nemen voor de korte routes waar een auto bijvoorbeeld niet nodig is. De Ahooga Modular is een handige all around fiets met een goede laadcapaciteit. De Ahooga Folding Bike geeft je meer opties voor het openbaar vervoer, maar je kan hem ook makkelijk in de koffer meenemen.

België is een land dat trots is op zijn professionele fietsers, maar heeft moeite om een veilige fietsinfrastructuur te voorzien. De Belg is dan ook (in vergelijking met de Nederlander) bezorgder om zijn veiligheid op de fiets. Ahooga speelt hier op in door hun ontwerp zo goed mogelijk aan te passen aan de Belgische consument.

Zo heeft de Ahooga Modular bijvoorbeeld bredere wielen. Dit geeft meer grip in de regen, op kasseien en wanneer je over tramsporen of zebrapaden fietst. De Ahooga vouwfiets heeft iets grotere wielen dan de meeste andere vouwfietsen, maar vouwt innovatief samen om even compact te zijn.

De fietsen zijn van goede kwaliteit en zeer gebruiksvriendelijk, met kleine details om het comfort te optimaliseren. Daarbij blijven ze verrassend betaalbaar. Het is geen goedkope fiets, maar door onder de 2000 euro te blijven, blijven ze aantrekkelijk voor een groot publiek. Ze gaan de concurrentie aan met Brompton. Voor deze vouwfiets betaal je al snel 3500 euro.

In dit artikel gaan we dieper in op de Ahooga Power 36V Folding Bike.

Ahooga flagstore winkel brussel

De Ahooga Power 36V elektrische vouwfiets

Ontwerp & Design

De Ahooga Folding Bike is compact, licht maar toch stevig. Ook al lijkt hij op andere vouwfietsen, geniet je van enkele innovatieve verbeteringen. Zoals het kader, toevouwen, of de subtiele spatborden.

Het ontwerp is mooi, maar vooral goed. Mooi is subjectief, het iets oudere / retro design geeft de fiets een extra Belgische toets. Daarnaast hebben ze in 2018 de befaamde Red Dot Award gewonnen. Waardoor bewezen wordt dat het ontwerp makkelijk te gebruiken, comfortabel en kwalitatief is.

Ahooga 36V vouwfiets

Makkelijk vouwen, maar minder compact

Het driehoekige kader is groter dan dat van de Brompton fietsen. Dat merk je ook tijdens het vouwen. Een Brompton wordt in het midden toegevouwen. Ahooga kiest voor een stevig kader zonder vouw en bedacht een andere manier om de wielen onder de fiets te krijgen. Je kan ook het stuur en het zadel aanpassen. Opgevouwen neemt de fiets 85x74x30 cm plaats in beslag.

Daarbij weegt de fiets slechts 13 kg. Op het moment van schrijven één van de lichtere elektrische fietsen op onze markt.

Het vouwen is vanzelfsprekend en gaat zeer snel. Eens je het doorhebt kan je de fiets in enkele seconden toevouwen. Je kan de Ahooga Folding Bike volledig toevouwen tot de ‘fold’ stand, waar je ook het voorwiel loskoppelt. In 10 seconden kan je de fiets overal opbergen of meenemen.

Makkelijker is de ‘roll’ stand, waar je de fiets nog steeds kan rollen net zoals een trolley. In twee seconden is de fiets gevouwen en kan je naar de bus of trein stappen. In deze stand kan je de fiets wel niet makkelijk opheffen. Dan moet je eerst het zadel volledig induwen om het achterwiel te blokkeren. De trein opstappen was hierdoor iets moeilijker. In de ‘roll’ stand kan de fiets, ook toegevouwen, nog lichtjes rollen.

Vergeleken met de Brompton vouwt de Ahooga gemakkelijker, maar blijft de Brompton compacter. Dit door het vouwen van het kader en de kleine wieltjes.

Ahooga fiets toevouwen
“De fiets heeft mij op elk vlak aangenaam verrast. Vooral de snelheid en kracht van de fiets (met volle batterij) was zeer opvallend. Enkel wanneer ik de trein nam met de vouwfiets merkte ik een klein voordeel bij de (duurdere) concurrent.”
ahooga fold vs brompton

Veiligheid primeert

Het ontwerp is niet alleen handig bij het vouwen, maar ook voor de veiligheid. Tijdens het rijden kan je enkele verschillen goed voelen. De batterij van Ahooga zit onder je zadel, centraal opgeborgen. De motor bevindt zich op het achterwiel. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, wat zich uit in meer evenwicht en stabiliteit. Bij Brompton zijn de batterij en motor voorin. Dit zorgt voor minder stabiliteit, zeker als je weet dat ook de wielen kleiner zijn.

Voorlopig heb je nog keuze in remmen (schijfremmen of remblokjes). In de toekomst zal dit enkel met de krachtigere schrijfremmen zijn. De 20 inch banden van Ahooga zijn groter en breder (16 inch Brompton). Je kan ook kiezen voor slick banden, maar op kasseien en tramsporen ga je toch best voor bredere banden met een ruw patroon. Deze hebben een groter raakvlak en dus meer grip.

Brompton maakt gebruik van zeer kleine 16-inch wielen. Handig bij het opvouwen en wegstoppen, minder handig tijdens het rijden. Naast stabiliteit moet je ook denken: hoe kleiner de band, hoe harder de schokken. Toch ook iets dat je in het achterhoofd moet houden.

Veiligheid op Belgische wegen is duidelijk het uitgangspunt voor het ontwerp geweest. Er zijn geen ingebouwde lichten, maar je krijgt wel een set krachtige Knog lichten bij de aankoop van je fiets. Ook reflectoren ontbreken, hier moet je zelf voor zorgen.

De spatborden zijn een zeer fijne extra. Deze zijn innovatief en handig om te gebruiken. Het ontwerp is zo simpel dat het bijna briljant is. In opgevouwen vorm nemen ze amper plaats in, door ze open te klappen blijven ze recht staan.

Ahooga fold getest review

Rijden en comfort, de testrit

De testritten met de Ahooga vouwfiets waren meer dan goed. De Ahooga reageert zeer goed en biedt elektrische steun zodra je druk op de pedalen zet. Ook zonder hulp is het zeer makkelijk rijden. De fiets is heeft voldoende versnellingen en is zo licht dat je zonder problemen de berg op kan fietsen. De 36V heeft een motor die je van 40 Nm trekkracht voorziet. Bij de 24V is dit 35 Nm.

OledNaast de 7 versnellingen (Shimano Acera) geniet je ook van 5 elektrische versnellingen. Deze beheer je op een mini-  display. Zet je ze op maximaal (5) dan haal je de wettelijke beperking van 25 km/u zonder probleem. Met een volle batterij was dit soms wat sneller. Ook bergop kregen we veel steun van de fiets, al is dit iets lager als je op het einde van de batterij zit.

Een vouwfiets lijkt minder comfortabel, maar toch was het fietsen meer dan aangenaam. Dit is enerzijds door het zachte zadel op de Ahooga (let op, we hebben het standaard zadel niet getest) maar ook door het ontwerp van de fiets. Ook op basis van prestaties moet de Ahooga Folding Bike niet onderdoen voor de typische elektrische stadsfiets.

Ook in onze selectie elektrische vouwfietsen hebben we een plaatsje voorzien voor deze fiets. Belgisch, kwaliteit en binnen budget zijn de grootste voordelen.

Ahooga elektrische vouwfietsen

Batterij en motor

Tegenwoordig zijn er zoveel elektrische fietsen dat het belangrijk is om de juiste vragen te stellen. Een groot vraagstuk blijft de kwaliteit van motor en batterijen van onbekende merken. Voorlopig zijn Bosch motors een bewezen waarde op elektrische fietsen, ze zijn de beste van de markt. Maar er zijn heel wat merken in opkomst. Batterijen worden ook steeds krachtiger en ook de verschillende motoren krijgen wat innovatieve updates om zo efficiënt mogelijk te rijden.

Ahooga maakt geen gebruik van een Bosch motor. Gezien ze de fietsen zelf bouwen en betaalbaar willen houden, maken ze gebruik van een eigen leverancier.

Ook de batterij is goed, laadt snel op (3 uur) en houdt het goed vol (65 km max). We konden de batterij niet op lange termijn testen, maar uiteraard kan je rekenen op een garantie bij het aankopen. Naast de sterke 36V batterij heb je ook een model met 24V. Deze batterij is kleiner en minder krachtig.

Je hebt geen sleutel nodig om de 24V batterij weg te halen. Het maakt gebruik van een complex schroefsysteem waardoor de batterij wel goed vast zit. Dit is een eerste beveiliging, maar laat je je fiets even te lang alleen dan neem je de batterij misschien best mee. Bij de 36V is dit wel met een sleutel.

De verschillende modellen

Power 36V

Ahooga 36V getest

De Power 36V is het model met de beste batterij. Met een autonomie tussen de 40-60 km geraak je redelijk ver voor een kleine vouwfiets. De batterij zit verborgen in een plastic opbergvak. Met een sleutel kan je de batterij redelijk snel weghalen. Het bereik van de 24V is 30-50 km. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de route, de versnelling en hoeveel je zelf bijfietst.

Active 24V

Ahooga fiets review

Het enige echte verschil met de 36V is de minder krachtige batterij. Deze 24V heeft een kleinere autonomie en ziet er ook anders uit. Wat er uitziet als een drinkbus is een makkelijk te verwijderen batterij. Er is wel een nadeel. Je hebt geen sleutel nodig om de batterij weg te halen. Gelukkig is deze klein en past ze makkelijk in een fietstas of rugzak.

Analog 0V

Ahooga fiets uitgetest

De Ahooga Analog is geen elektrische fiets. Deze vouwfiets heeft alle voordelen van de 36V, maar heeft dus geen elektrische ondersteunig. In onze test merkten we dat de fiets zeer goed fietst, ook zonder elektrische ondersteuning. Je hebt voldoende versnellingen om plat, bergaf of bergop te rijden.

Aanpassen naar jouw voorkeuren

De vouwfiets van Ahooga kan je op verschillende manieren ‘customisen’. Enerzijds heb je keuze in het zadel, stuur, remmen en pedalen. Anderzijds kan je kiezen tussen een analoog model (niet-elektrisch), de 24 volt hybrid of de krachtige 36 volt.

Om zo goed mogelijk op jouw voorkeuren in te spelen heb je ook keuze tussen 215 verschillende kleuren. Ook heb je keuze tussen een matte of glossy afwerking. Met 430 mogelijkheden heb je dus voldoende opties.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over het product in vraag.

We ontvangen of kopen het product en testen het volledig uit. We houden het vast, voelen naar kwaliteit, bekijken de afwerking en testen de prestaties. Hierbij worden onze redactionele richtlijnen toegepast. Onze bevindingen vind je in deze review.

Deze Ahooga Folding bike Power 36V werd voornamelijk beoordeeld en vergeleken op elektrische componenten, fietsonderdelen, kwaliteit en prijs.

Lees ook de volgende reviews

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.