Scroll Top
Wat is een NAS server - network attached storage

Wat is een NAS?

Een NAS (Network Attached Storage) is een apparaat dat verbonden is met een netwerk. Een NAS wordt vaak een NAS server of NAS schijf genoemd.

Het stelt gebruikers in staat om onder andere bestanden te delen en back-ups te maken. Omdat de bestanden op een centrale opslaglocatie staan, hebben gebruikers er van overal ter wereld  toegang toe. Je kan een NAS dus als een soort van persoonlijke clouddienst zien.

NAS-apparaten worden zowel gebruikt in bedrijven als door gezinnen. Ze zijn ideaal voor situaties waar meerdere gebruikers toegang nodig hebben tot gedeelde bestanden en gegevens. Daarnaast beschikken ze ook over extra functies zoals het maken van automatische back-ups en het streamen van series en films.

Het is in essentie een kleine computer dat bestaat uit een processor, RAM-geheugen en opslagruimte. De meeste NAS-apparaten hebben twee of vier slots waarin harde schijven (HDD) kunnen gestoken worden. Maar er bestaan ook professionele modellen met acht of negen slots.

Hoe werkt een NAS?

Een NAS maakt verbinding via een Ethernet-kabel of je wifi netwerk. Wanneer het is aangesloten op het netwerk, kunnen gebruikers bestanden op de NAS opslaan. Dat kan gaan van documenten en foto’s tot zelfs videobestanden. Toestellen zoals smartphones en tablets die zijn aangesloten op hetzelfde netwerk kunnen deze bestanden dan raadplegen via een app.

De meeste NAS-apparaten worden geleverd met een merkgebonden software, waarmee gebruikers het apparaat kunnen beheren en configureren. Op die manier kunnen gebruikers onder andere toegangsrechten instellen voor verschillende mappen en bestanden.

In de meeste gevallen werkt een NAS als een stand-alone apparaat en heeft het geen directe verbinding met een computer. In plaats daarvan maakt het gebruik van een Transmission Control Protocol (TCP) en Internet Protocol (IP) voor gegevensoverdracht. Een Windows-cliënt zal meestal een SMB-protocol (Server Message Block) gebruiken terwijl een Linux-cliënt een NFS-protocol (Network File System) zal gebruiken.

Voor en nadelen van een eigen NAS server thuis
we vergelijken de Voor en nadelen van een eigen NAS server thuis

Wat zijn de voordelen van een NAS?

Het voornaamste voordeel van een NAS is de gedeelde opslagruimte die door verschillende toestellen kunnen gebruikt worden. Omdat alle bestanden op één centrale staan moeten er geen bestanden verzonden worden via mail of gekopieerd worden aan de hand van een USB-stick.

De meeste NAS-apparaten zijn zeer gebruiksvriendelijk waardoor gebruikers eenvoudig toegang hebben tot de bestanden. Toegang wordt meestal verleend aan toestellen verbonden op hetzelfde netwerk. Maar gebruikers kunnen aan de hand van een app de bestanden ook raadplegen van overal ter wereld.

Een goede NAS kan het verliezen van gegevens voorkomen. Dit doen ze enerzijds door het automatisch maken van back-ups. Anderzijds kan je met sommige NAS-appraten een RAID configuratie opzetten waardoor de kans op verlies van gegevens nog verder verkleint.

Bovendien beschikken ze vaak over handige extra functies zoals het streamen van multimedia. Aan de hand van een software zoals Plex kan je series en films streamen van je NAS naar toestellen zoals je televisie of laptop. Maar ze beschikken ook over ingebouwde functies waardoor je gemakkelijk je eigen website kunt hosten.

Wat zijn de nadelen van een NAS?

Het voornaamste nadeel van een NAS-apparaat is de complexiteit. Vooral voor mensen met een beperkte technische kennis kan het instellen van een NAS moeilijk verlopen. Meestal is er een zekere mate van technische kennis nodig. Niet enkel om het in te stellen maar ook om het te onderhouden.

De combinatie van de aankoopprijs en de lopende kosten maken NAS-appraten meestal duurder in vergelijking met andere opslagoplossingen. Je moet niet enkel de NAS aankopen maar ook de harde schijven die je gaat gebruiken. Harde schijven gaan na verloop van tijd kapot en moeten dan ook vervangen worden.

De prestaties van een NAS hangen samen met de kwaliteit van het netwerk. Als een netwerk niet goed functioneert dan zullen gebruikers merken dat het opslaan of openen van bestanden op de NAS traag verloopt.

Afhankelijk van de soort bestanden die je wilt bewaren kan een NAS gevoelige informatie bevatten. Daarom zijn deze toestellen een mogelijk doelwit voor malware en ransomware-aanvallen. Dus als er ransomware op uw computer komt zal deze ook in staat zijn om de gegevens op uw NAS te versleutelen.

Wat zijn de alternatieven voor een NAS?

Er zijn verschillende alternatieven voor een NAS (Network Attached Storage) die men kan overwegen. De meest voor de hand liggende optie is het aansluiten van een externe harde schijf op je router. Bijna alle routers (ook die van Proximus en Telenet) zijn uitgerust met een USB-poort waarop je een externe harde schijf kunt aansluiten.

Cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive en iCloud maken het ook mogelijk om bestanden op te slaan en te delen voor een maandelijks bedrag. Het grootste voordeel is de flexibiliteit van cloudopslagdiensten. Je kan in functie van de opslagruimte die je nodig hebt je abonnement aanpassen. Sommige cloudopslagdiensten bieden extra functies aan zoals de Photo Unblur functie van Google.

Een extern bureaubladprogramma is een software waarmee je op afstand een computer kunt besturen. Dit kan een oplossing zijn voor individuen die alleen toegang nodig hebben tot een bepaalde desktop of laptop.

Wat zijn de meest bekende merken die NAS-apparaten verkopen?

Er zijn heel wat merken die NAS-apparaten verkopen. De keuze voor een merk hangt af van jouw specifieke behoeften en budget. Hieronder overlopen we de vijf meeste bekende merken:

Synology is een van de meest populaire NAS-merken in België en Nederland. Ze staan gekend  vanwege hun gebruiksvriendelijke software,  krachtige hardware en extra functies.

QNAP (Quality Network Appliance Provider) maakt NAS-apparaten voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers. Hun apparaten zijn krachtig en een uitgebreid QNAP besturingssysteem.

Western Digital is vooral bekend voor de productie van zijn harde schijven (HDD) maar ze maken ook NAS-apparaten. In tegenstelling tot andere merken zijn de NAS-apparaten van WD al uitgerust met harde schijven zodat je deze niet apart moet aanschaffen.

Netgear maakt naast NAS-apparaten voornamelijk netwerk producten zoals routers, wifi versterkers en powerline adapters. Ze zijn een sterke speler op vlak van connectiviteit en maken zowel producten voor thuisgebruik als voor zakelijk gebruik.

Asustor biedt betaalbare NAS-oplossingen met een gebruikersvriendelijke interface en een breed scala aan functies. Hun apparaten zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.