De 5 beste stoomgenerators van 2024
Strijk aan een sneltempo een grote hoop hemden, blousjes en broeken.
De beste stoomgeneratoren maken het mogelijk om zeer snel door je strijkwerk te geraken. Een doorsnee gezin draait namelijk drie wasmachines in één weekend. En met een traditioneel strijkijzer kan het lang duren om alle plooien uit de hemden en broeken te krijgen. Een stoomgenerator heeft in tegenstelling tot een gewoon strijkijzer een hogere continue stoomproductie en krachtigere stoomstoten.
Door het grote aparte waterreservoir blijft het strijkijzer licht waardoor je minder last krijgt in je armen en schouders. Je moet bovendien minder vaak onderbreken om het reservoir bij te vullen. Dankzij de hoge stoomproductie verwijder je in zeer snel hardnekkige kreuken uit je kleding, zelfs wanneer het zwaardere stoffen betreft. Een stoomgenerator is wel duurder dan een gewoon strijkijzer.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Philips, Domo en Calor. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met de stoomproductie, het waterreservoir en dkracht van de stoomstoten. Lees hieronder verder om de beste stoomgenerator voor bij jou thuis te vinden.
Onze selectie stoomgenerators
- Beste prijs-kwaliteit: Philips PerfectCare Elite bij Bol
- Beste goedkope: Domo DO7109S bij Bol
- Beste professionele: Philips PerfectCare Elite Plus bij Coolblue
- Beste koop: Calor Express Anti-Calc bij Coolblue
- Beste groot waterreservoir: Philips Perfect Care Aqua Pro bij Smitsenvanzon
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Philips PerfectCare Elite
Voordelen:
- Silent Steam-technologie
- Advanced Smart Control-processor voor de juiste temperatuur
- ECO-modus
- Zelfreinigend antikalksysteem
Nadelen:
- Duurder model
- Strijkzool kan water loslaten in het begin
Deze stoomgenerator van Philips ligt goed in de hand en heeft een uiterst stille werking. Dankzij de Silent Steam-technologie kun je strijken in de woonkamer terwijl je gezinsleden tv kijken of een boek lezen. Tijdens het strijken hoef je niet na te denken over de meest geschikte temperatuur. Het toestel selecteert automatisch de correcte temperatuur en de juiste hoeveelheid stoom voor elk kledingstuk. De zoolplaat is voorzien van een Advanced Smart Control-processor. Deze regelt de temperatuur tijdens het strijken. Ook wanneer je het toestel op de strijkplank laat staan zullen er geen schroeiplekken ontstaan. De stoomgenerator schakelt automatisch uit wanneer je dit zelf zou vergeten.
De ECO-modus zorgt voor energiebesparing waar mogelijk. Zo kan het zijn dat je toestel voor bepaalde stoffen minder stoom zal produceren. De Turbo-modus dient voor een snellere werking, en vraagt bijgevolg ook meer energie. Bij dit toestel hoef je niet speciaal gedemineraliseerd water in huis te halen. Je kan het reservoir perfect vullen met kraantjeswater aangezien er een zelfreinigend ontkalkingssysteem aanwezig is. Het nadeel van dit ontkalkingssysteem is dat je het regelmatig moet legen. Doe je dit niet dan is het mogelijk dat er lekkage optreed wanneer je begint met te strijken.
Waterreservoir: 1,8 liter | Antikalksysteem: Reinigingsprogramma | Stoomproductie: 150 g/m | Stoomstoot: 500 g/m
Beste goedkope: Domo DO7109S
Voordelen:
- Goedkoop
- Precisietip voor nauwkeurig strijken
- Zelfreinigend antikalksysteem
Nadelen:
- Gevoelig voor kalkvorming
- Minder krachtige stoomstoten
Deze goedkope stoomgenerator van Domo heeft een speciaal ontworpen precisietip. Hiermee strijk je eenvoudig kragen van hemden glad. Je kan gebruik maken van zes verschillende standen om de temperatuur te regelen. Aan de hand van de draaiknop kun je een gepast programma kiezen voor kleding uit katoen, wol of linnen. Aan de onderkant van het toestel zitten drie indicatielampjes, waaronder één knop voor het antikalksysteem.
De ontkalking van het apparaat verloopt automatisch waardoor je het reservoir met kraantjeswater mag bijvullen. Je krijgt een melding via het indicatielampje wanneer het tijd is om de cassette te vervangen. Na ongeveer 11 uur gebruik de cassette te vervangen door een nieuw exemplaar. De keramische strijkzool zorgt voor een goede verdeling van de warmte. Qua stoomproductie is dit toestel iets minder krachtig. Bij de stoomstoot kun je rekenen op een stoomdruk van 240 gram per minuut.
Verder is dit apparaat voorzien van een ECO-modus om energie te besparen. Deze kun je inschakelen via één van de indicatielampjes. Controleer voor je begint met strijken steeds of je de juiste temperatuur hebt ingesteld. De draaiknop kan namelijk verschuiven tijdens het strijken, en dit kan schade veroorzaken bij delicate stoffen. Ben je op zoek naar een goed basismodel, dan is dit toestel van Domo de beste stoomgenerator voor jouw huishouden.
Waterreservoir: 2 liter | Antikalksysteem: Reinigingsprogramma met cassettes | Stoomproductie: 120 g/m | Stoomstoot: 240 g/m
Beste professionele: Philips PerfectCare Elite Plus
Voordelen:
- Automatisch temperatuurselectie
- Stil
- Krachtig
Nadelen:
- Prijzig
- Kabel is relatief kort en stug
Uiterst comfortabel strijken doe je met dit model van Philips. De stoomgenerator creëert automatische de juiste temperatuur en de correcte hoeveelheid stoom. Voor zwaardere stoffen kun je gebruik maken van de krachtige stoomstoot van 600 gram per minuut. Door het hoge vermogen is ook verticaal strijken een mogelijkheid. Dankzij deze functie kun je hem als kledingstomer gebruiken om bijvoorbeeld je gordijnen kreukvrij te maken.
Deze stoomgenerator gebruik je gemakkelijk in de woonkamer, want het toestel produceert bijzonder weinig geluid. Dat komt door het ontwerp van de stoomfilters. Hoewel de temperatuur werkt op automatische piloot en een ingebouwde veiligheid heeft, kan het wennen zijn om je toestel op de strijkplank te laten rusten met de strijkzool naar beneden. Philips garandeert echter dat het strijkijzer geen brandplekken veroorzaakt.
De kabel kan soms voor wat ongemak zorgen. Deze is eerder stug en past niet altijd eenvoudig in de voorziene opbergruimte. Het ontwerp maakt het helaas onmogelijk om het toestel rechtop te plaatsen op je strijkplank. Je moet het toestel dus steeds terugplaatsen op de bak van het waterreservoir. Los van deze punten is dit een krachtig toestel op allerlei manieren. Een stoomdruk van acht bar zorgt ervoor dat het vaak al voldoende is om een kledingstuk langs één zijde te strijken en het toestel is maar liefst in twee minuten gebruiksklaar. Het is de beste stoomgenerator voor mensen die op frequente basis grote hoeveelheden kledij moeten strijken.
Waterreservoir: 1,8 liter | Antiklaksysteem: Reinigingsprogramma | Stoomproductie: 165 g/m | Stoomstoot: 600 g/m
Beste koop: Calor Express Anti-Calc
Voordelen:
- Automatische regeling van temperatuur
- Krachtig vermogen
- Automatische uitschakeling
- Goedkoop
Nadelen:
- Kort snoer
- Geen stoom uit de tip van de zool
Qua gebruiksvriendelijkheid opteren wij voor deze stoomgenerator van Calor. Je kunt er namelijk de meest populaire functies op terugvinden voor een goede prijs. Denk maar aan een automatische regeling van de temperatuur, een hoog vermogen voor een krachtige werking en een comfortabel handvat. Door het vermogen van 2800 watt is dit toestel ook geschikt voor verticaal stomen. Let wel op, want het snoer is relatief kort. Helaas kun je ook wat moeite ervaren om het snoer op te bergen en ook dit toestel kun je niet rechtop zetten op je strijkplank. De producent speelt hier wel op in door een compact statief mee te leveren.
Handig is de aanwezigheid van een uitneembaar waterreservoir en een kalkverzamelaar. Deze kun je best om de drie maanden afspoelen onder stromend water, maar je dient deze niet telkens te vervangen door een nieuw exemplaar. Indien je vaak strijkt, kun je de kalkverzamelaar beter maandelijks afspoelen om de goede werking van je stoomgenerator te behouden. Tot slot betreft het een veilig apparaat aanzien het automatisch uitschakelt wanneer je dit zelf zou vergeten.
Waterreservoir: 1,8 liter | Antiklaksysteem: Kalkverzamelaar | Stoomproductie: 120 g/m | Stoomstoot: 410 g/m
Beste groot waterreservoir: Philips Perfect Care Aqua Pro
Voordelen:
- Groot reservoir
- Zoolplaat met beschermende laag
- Geschikt voor nauwkeurig strijkwerk
- Mooi design
Nadelen:
- Prijzig
- Geen statief om het toestel rechtop te zetten
- Neemt heel wat plaats in
Een groot waterreservoir gaat gepaard met een lange werking van je stoomgenerator. De beste stoomgenerator in deze categorie is dit model van Philips met een reservoir van maar liefst 2,5 liter. Ondanks het grote waterreservoir is het strijkijzer zelf zeer licht in gebruik. De zoolplaat is voorzien van een beschermende laag. Je kunt zo gemakkelijk over knopen heen strijken zonder krassen te veroorzaken. De tip van deze zool is ook voorzien van stoomgaten, zodat je nauwkeurig te werk kunt gaan.
De stoomdruk van 7 bar is voldoende sterk om een kledingstuk langs één zijde te strijken. Zo bespaar je jezelf heel wat werk. Natuurlijk zal dit bij bepaalde kledingstukken moeilijker zijn, denk hierbij aan een hemd of een zwaardere stof. Net zoals het toestel van Calor werkt dit model op basis van een kalkverzamelaar. Deze zit mooi verwerkt in het design aan de zijkant van het toestel. Net zoals bij de andere strijkijzers van Philips is ook dit design bijzonder stijlvol ontworpen.
Helaas krijg je geen statief meegeleverd om het toestel gemakkelijk rechtop te kunnen zetten. Verder kun je wat ongemak ervaren om het reservoir bij te vullen. Je kunt het er namelijk niet uitnemen. Door het grote reservoir neemt het toestel heel wat plaats in. Zorg dus dat je een aangepaste strijkplank voorziet wanneer je deze stoomgenerator aankoopt.
Waterreservoir: 2,5 liter | Antikalksysteem: Kalkverzamelaar | Stoomproductie: 120 g/m | Stoomstoot: 460 g/m
Waar op letten bij het kopen van een stoomgenerator?
Stoomproductie
Stoom maakt de vezels van je kleding licht vochtig waardoor je kreuken eenvoudig kunt gladstrijken. Daar waar een klassiek strijkijzer gericht stoom voorziet, produceert een strijkijzer met een stoomgenerator op constante basis stoom.
Het waterreservoir is daarnaast veel ruimer waardoor je grote hoeveelheden kleding in één keer kan strijken. De snelheid waarmee je kreuken uit je kleding krijgt hangt af van de stoomproductie.
Let daarom bij de aanschaf van je toestel op het stoomdebiet. Het stoomdebiet geeft aan hoeveel stoom een strijkijzer kan produceren per minuut. Hoe meer stoom er vrijkomt tijdens het strijken, hoe vlotter je de kreuken uit je kleding krijgt. Het debiet van een stoomgenerator ligt gemiddeld tussen de 100 en 200 gram per minuut, waar dat van een traditioneel strijkijzer eerder op een 15 tot 120 gram per minuut ligt.
Naast de constante productie van stoom bestaat de mogelijkheid om een extra stoomstoot in te schakelen. Deze functie kun je gebruiken bij hardnekkige kreuken in zwaardere stoffen, zoals bijvoorbeeld een jeans. Een stoomstoot zorgt voor een tijdelijke verhoging van het debiet. Deze verhoging ligt gemiddeld tussen de 140 en 650 gram per minuut.
Antikalksysteem
Kalk zorgt voor witte vlekken op je kleding en tast je toestel aan. Een goed antikalksysteem is dus noodzakelijk om je strijkijzer in goede staat te houden. We onderscheiden drie soorten antikalksystemen.
Eerst en vooral bestaan er stoomgenerators met een antikalkstaaf, ook wel een kalkverzamelaar genoemd. Deze staaf trekt kalk uit je toestel aan en kun je om de zoveel tijd afspoelen onder stromend water.
Daarnaast heb je stoomgenerators met een kalkpatroon. Deze werken op een gelijkaardige manier, maar je dient de patronen of de cartridges om de zoveel tijd te vervangen.
Tot slot bestaan er modellen met een automatisch ontkalkingssysteem. Je krijgt een melding wanneer het aangewezen is om een antikalkprogramma te doorlopen. Om kalkvorming te beperken kun je best aandachtig de gebruiksaanwijzing lezen om te zien welk water je kan gebruiken om te strijken. De toevoeging van een deel gedemineraliseerd water zorgt over het algemeen voor een kleinere kalkproductie.
Gebruiksgemak
Strijkijzers met een stoomgenerator zijn vaak licht in gebruik. Dit komt doordat het waterreservoir niet in het strijkijzer verwerkt zit. Hoe ruimer dit reservoir, hoe meer kleding je kan strijken in één keer. Gemiddeld mag je rekenen op een reservoir van 1,5 liter. Idealiter kies je voor een uitneembaar waterreservoir dat je rechtstreeks onder de kraan kan vullen.
Ook wanneer je gedemineraliseerd water gebruikt is het handig om je reservoir in de wastafel te kunnen plaatsen. Zo beperk je het risico op morsen.
Verder is het snoer van het strijkijzer belangrijk. Kies voor een voldoende lange kabel zodat je maximale bewegingsvrijheid hebt tijdens het strijken. Het volledige toestel heeft, in vergelijking met een klassiek strijkijzer, een groter formaat. De bak, die het waterreservoir omvat, weegt ook heel wat meer.
Hou er rekening mee dat het toestel mogelijks niet op je huidige strijkplank zal passen. Om een veilig gebruik te garanderen kun je de generator best op een grote strijkplank plaatsen.
Temperatuurinstellingen
De nieuwste stoomgeneratoren kiezen hun temperatuur automatisch op basis van het type stof. Je hoeft je propere was nooit meer te sorteren en tijdens het strijken door hoef je geen instellingen te wijzigen. Bij zwaardere stoffen, zoals jeans, zal het toestel een hogere temperatuur gebruiken en meer stoom produceren.
Andere stoomgeneratoren zijn dan weer voorzien van een aantal vaste programma’s. Je kiest het programma op basis van het type stof die je wenst te strijken. Stoffen zoals nylon en acryl vragen om een lage temperatuur, terwijl je katoen enkel op basis van hoge temperaturen kreukvrij zult krijgen. Delicate stoffen, zoals zijde, kun je best binnenstebuiten strijken.
Wat is het verschil tussen stoomstrijkijzer en een stoomgenerator?
Het voornaamste verschil tussen een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator ligt bij het ontwerp van het waterreservoir en de stoomproductie. De stoomgenerator herkennen we aan zijn extern waterreservoir. Het voordeel van dit extra grote reservoir is dat je grotere hoeveelheden kledij in één keer kan strijken. Nadelig is dan weer het extra gewicht. Vaak past het waterreservoir van een stoomgenerator niet op een klassieke strijkplank. Je zult dus een specifieke strijkplank moeten aankopen.
Kenmerkend aan de generator is de hoge stoomproductie. Daar waar een stoomstrijkijzer een gemiddelde stoomproductie heeft van 32 gram per minuut, ligt dat van een stoomgenerator gemiddeld op een 100 à 200 gram per minuut. Je kan kreuken dus veel sneller gladstrijken. Een stoomstrijkijzer is de beste keuze voor mensen die occasioneel strijken en een goedkopere oplossing zoeken. De stoomgenerator is vaak een grotere investering.
Hoe moet je strijken met een stoomgenerator?
Vooraleer je begint met strijken vul je het waterreservoir. Dit kan in sommige gevallen perfect met kraantjeswater. Hiervoor dien je rekening te houden met de hardheid van je water. Hard water bevat meer kalk, en is minder geschikt. Vaak kun je de hardheid van je water op je waterfactuur raadplegen.
Indien dit bij jou thuis het geval is, kun je beter een deel gedemineraliseerd water toevoegen aan het reservoir. Of je kan de aankoop van een waterontharder overwegen. Voeg nooit azijn toe aan het reservoir om schade aan je toestel en vlekken op je kleding te voorkomen.
Van zodra het water op temperatuur is kun je aan de slag. De opwarmtijd van je toestel hangt samen met het vermogen van je toestel. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je toestel warm zal zijn. Gemiddeld kun je rekenen op een vermogen van 2.500 watt. Dit vermogen gaat gepaard met een opwarmtijd van ongeveer twee minuten. Laat je toestel na gebruik zeker volledig afkoelen vooraleer je het terug in de opbergkast plaatst.
Welk water gebruik je voor een stoomgenerator?
Welk water je kan gebruiken in je stoomgenerator hangt af van de hardheid van je kraantjeswater. Hard water bevat meer kalk en is dus niet geschikt om te gebruiken in dergelijke toestellen. Kalk is namelijk een grote vijand van ons strijkijzer. De hardheid van water kun je meestal raadplegen op je waterfactuur en drukt men uit in Franse graden (°F). Vanaf 30 °F spreken we van hard water.
Indien er bij jou thuis sprake is van hard water, kun je best een deel gedemineraliseerd water toevoegen aan je waterreservoir. Hanteer hiervoor een 50/50 verhouding. Voeg nooit azijn toe aan je stoomgenerator. Dit kan schade aan het toestel veroorzaken.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, stoomproductie, antikalk, gebruik, temperatuur en prijs.