De 7 beste USB-microfoons van 2024
Ideaal voor streaming, podcasts of het opnemen van muziek
De beste USB-microfoons hebben een goede geluidskaart of interface ingebouwd. Die zorgt ervoor dat het analoge signaal omgezet wordt naar een digitaal signaal zonder dat je veel geld neerlegt. Ze zijn een stuk gemakkelijker om te gebruiken in vergelijking met een XLR-microfoon.
USB-microfoons plug je gewoon in je computer zonder een aparte audio interface aan te schaffen. Ze nemen stemklanken ook goed op waardoor ze ideaal zijn voor podcasting, streaming of gaming. Als je meerdere instrumenten tegelijk wil opnemen, kijk je best naar ons lijstje van beste microfoons. Je computer herkent namelijk slechts één opnamebron via usb.
Voor onze selectie hielden we vooral rekening met de opnamekwaliteit. Vervolgens keken we naar de verschillende eigenschappen, zoals richtingskarakteristieken, volumeknoppen en aansluitingen. Die kunnen een microfoon polyvalenter en gebruiksvriendelijker maken. Bouwkwaliteit is vooral belangrijk als je de microfoon vaak meeneemt op verplaatsing. Lees hieronder verder om de beste USB-microfoon voor jou te vinden.
Onze selectie microfoons met USB aansluiting
- Beste prijs-kwaliteit: Blue Yeti X bij Coolblue
- Beste goedkope: JLAB TALK GO bij Amazon
- Beste voor podcast: Blue Yeticaster bij Coolblue
- Beste voor zang: Rode NT-USB bij Fnac
- Beste mini: Rode NT-USB mini bij Coolblue
- Beste XLR: Shure MV7 bij Bol.com
- Beste design: AKG Lyra bij Amazon
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Blue Yeti X
Voordelen:
- Verschillende richtingskarakteristieken
- Gain draaikop
- Led meter
- Mooie stemopname
Nadelen:
- Geen popfilter
- Niet geschikt voor muziekopnames
De Blue Yeti X is de beste USB-microfoon voor YouTubers, streamers of podcasters. Dankzij de patronen wisselaar kies je langs welke kant de microfoon geluid opneemt. Dat maakt de microfoon zeer polyvalent. De ledlichtjes geven aan of je opname te luid is, waardoor het geluid vervormd klinkt.
Je kan vervolgens met de gain knop het opnamevolume aanpassen. Met een koptelefoon aansluiting kan je direct horen hoe je stem klinkt. Al deze extra’s zijn binnen handbereik. Dat komt goed van pas, bijvoorbeeld tijdens live podcasts.
De microfoon kan opnemen tot 24 bit en 48kHz sample rate. Dat is ruim voldoende om digitale vervorming te vermijden. De opnamekwaliteit van de microfoon zelf is vooral geschikt voor stemopnames. De condensator microfoon klinkt helder en luid zonder te oversturen.
De microfoon komt echter zonder popfilter. Hierdoor klinken de p- en f-klanken storend als je dicht bij de microfoon zit. Gelukkig kost zo’n filter niet veel geld. Ten slotte raden we de microfoon niet aan om luide muziekinstrumenten op te nemen, zoals bijvoorbeeld drums en elektrische gitaar.
Ten slotte wordt er software geleverd bij de Blue Yeti X. Met Blue Sherpa kan je het geluid van je stem bewerken. Zo kan je compressie toevoegen of de EQ aanpassen. Het is een leuke extra, maar er zijn gratis programma’s zoals Audacity die het veel beter doen.
Als je een gemakkelijke, goed klinkende en betaalbare microfoon wil voor gesproken stem, dan is de Blue Yeti X de beste optie.
Goedkope USB micro: JLAB TALK GO
Voordelen:
- Goedkoop
- Inklapbare tripod
- Met koptelefoon aansluiting
- Gain draaiknop
Nadelen:
- Slechts twee richtingskarakteristieken
- Geen popfilter
Als je videobellen aangenamer wil maken voor je collega’s of wil beginnen met podcasts, dan is deze goedkope USB-microfoon de beste keuze. Het is niet alleen een makkelijk te gebruiken apparaat, maar hij klinkt ook zeer goed. De microfoon is licht en de bijgeleverde tripod is opvouwbaar, wat hem geschikt maakt om overal mee te nemen.
Je kan opnemen tot 16 bit in 48kHZ, waardoor je geen details verliest. De microfoon zelf klinkt erg goed. Stemmen klinken helder en licht achtergrondgeluid stoort niet. Er is een volumeknop onderaan de microfoon, naast de mute knop en de patronen switcher. Dat maakt de koptelefoon zeer gebruiksvriendelijk.
Er zijn wel maar twee richtingskarakteristieken mogelijk: omnidirectioneel en cardioïde. De eerste neemt alle geluid rond de microfoon op. De tweede alles vóór de microfoon. We hadden graag nog een bidirectionele optie gehad om gesprekken op te nemen. De microfoon mist ook detail en werkt minder goed bij luide opnames. We raden de microfoon daarom niet aan voor muziekopnames.
Beste podcast: Blue Yeticaster
Voordelen:
- Met schock mount en microfoonarm
- Mooie stemopname
- Gain draaiknop
- Vier richtingskarakteristieken en stereo mogelijkheid
Nadelen:
- Geen popfilter
- Geen led die gain aangeeft
- Duur
De Blue Yeticaster is de beste USB-microfoon voor podcasts. Het eerste dat opvalt is het mooie en stevige design waar Blue voor gekend staat. Op de microfoon zelf vind je een gain knop waar je het opnamevolume mee bepaalt en een mute knop.
Met de koptelefoonaansluiting kan je zonder vertraging horen of je stem goed zit. De microfoon heeft vier richtingskarakteristieken of patronen. Die kan je makkelijk aanpassen op de microfoon zelf. Een minpunt is dat er geen led is die aangeeft wanneer de microfoon overstuurt.
De microfoon is dezelfde als de Blue Yeti X, maar de interface is van lagere kwaliteit. Je kan tot 16 bit 44.1 kHz sample rate opnemen. Voor podcasts is dat niet erg, want alle podcastplatformen vereisen die exacte specificaties.
Een voordeel ten opzichte van de Blue Yeti X is de shock mount. Die zorgt ervoor dat contactgeluid met je bureau niet stoort tijdens een opname. Wel jammer dat er geen popfilter bij is. Sommige gebruikers geven ten slotte aan dat de microfoonarm aan de stroeve kant is.
Zoek je speciaal voor podcasts, neem dan zeker een kijkje in de lijst beste podcast microfoons.
USB microfoon voor zang: Rode NT-USB
Voordelen:
- Mooie opnamekwaliteit
- Stevig
- Met popfilter, tripod en draagtas
- Werkt op iPad
Nadelen:
- Geen schakelbare richtingskarakteristieken
- Geen gain knop
Rode is een bekend merk binnen de professionele studiomarkt. De Rode NT-USB is de beste USB-microfoon voor zang binnen deze prijscategorie. Het design is vrij simplistisch en sober, maar de microfoon is veel steviger dan andere van deze prijscategorie.
Op de microfoon vind je een volumeknop voor de koptelefoon, een koptelefoonaansluiting en een monitormixknop. Met die laatste kan je kiezen hoe luid je je stem hoort ten opzichte van de muziek. Let op: de mixknop regelt niet het volume van je opname. Dat moet je aanpassen in je software. Je kan deze professionele microfoon ook aansluiten op een iPad, maar de aansluitingen zijn niet meegeleverd.
Wat deze microfoon vooral goed maakt, is de opnamekwaliteit. De microfoon heeft een zeer breed frequentiespectrum, zodat alle boventonen mooi klinken. Met de popfilter kan je luid zingen zonder dat speeksel of luchtverplaatsing de opnames verstoren. De monitoring functie heeft ook geen latency dus je hoort jezelf zingen, wat belangrijk is om de juiste nooit te raken.
De microfoon heeft maar één richtingskarakteristiek: cardioïde. Rode koos voor één component van hoge kwaliteit, want elke richting vereist een verschillende component. De meeste zangmicrofoons hebben overigens maar één patroon. Het maakt de microfoon wel minder divers, wat een nadeel kan zijn. We raden deze USB-microfoon aan als je gemakkelijk zanglijnen wil opnemen met goede kwaliteit.
Beste mini micro: Rode NT-USB Mini
Voordelen:
- Stevig
- Ingebouwde popfilter
- Handige software
- Mooie opnamekwaliteit
Nadelen:
- Geen schakelbare richtingskarakteristieken
- Geen gain draaiknop
- Geen opbergetui
De Rode NT-USB mini is een compacte en mooie microfoon die je makkelijk overal kan installeren. Het is onze keuze voor de beste mini USB-microfoon. Het design is simpel, stevig en er zijn weinig extra’s te vinden. Aan de achterkant vind je een USB-C output en een 3,5 millimeter koptelefoon output.
Vooraan is er enkel een volumeknop voor de koptelefoon. Die laat je wel toe om zonder latency naar je stem te luisteren. Rode geeft een lange USB-C kabel mee en een staander, maar geen opbergetui. Gezien dit het doel van de microfoon lijkt, is dat wel een gemis.
De microfoon klinkt degelijk. Stemmen worden helder en scherp opgenomen, al is dit model gevoeliger voor hogere volumes dan de gewone Rode. De microfoon wordt afgeschermd door een ingebouwde popfilter zodat p- en f klanken geen storingen veroorzaken. Zoals bij de grote Rode NT-USB is er maar één richtingskarakteristiek: cardioïde. Voor interviews maakt hem dat minder ideaal.
Rode heeft wel handige en gebruiksvriendelijke software. Als je niet graag met moeilijke programma’s werkt, kan je als beginnend podcaster of streamer met Rode Connect veel doen. Daarin kan je de gain niveaus aanpassen, opnemen en effecten zoals compressie toevoegen.
Beste XLR microfoon: Shure MV7
Voordelen:
- XLR en usb kunnen tegelijk opnemen
- Beste opnamekwaliteit
- Popfilter
- Touch control op de microfoon
Nadelen:
- Geen shock mount of staander meegeleverd
- Geen XLR kabel meegeleverd
- Duur
Shure is een gekend merk binnen de muziekwereld. Zowel hun live als studiomicrofoons worden in professionele studio’s gebruikt. Het design is sober, modern en vooral stevig. Er is geen staander of mount meegeleverd, maar die heb je wel nodig om het apparaat ergens te installeren. Onderaan is er een analoge XLR en een micro usb output.
Naast de gewone usb kabel geeft Shure ook een usb C kabel mee zodat je de microfoon op de nieuwste laptops en Android smartphones kan aansluiten. De microfoon komt standaard met een popfilter.
Je kan dus kiezen of je analoog of digitaal opneemt. Als je voor de XLR output kiest, bepaal je zelf door welke interface hij gaat en krijg je een betere geluidskwaliteit. Ook met de ingebouwde interface klinkt de Shure beter dan eender welke goede USB-microfoon.
Het is een dynamische microfoon, wat maakt dat hij minder gevoelig is en geen specifieke richtingskarakteristieken heeft. Gezien de kwaliteit van de microfoon hoeft dit geen nadeel te zijn. Zo is hij wel geschikt voor muziek. De microfoon is overigens geïnspireerd door de Shure SM7B, die Michael Jackson gebruikte voor het album Thriller.
Beste design: AKG Lyra
Voordelen:
- Goede opnamekwaliteit
- Veel bedieningsknoppen op microfoon zelf
- Compatibel met smartphone of tablet
- Interne shock mount
Nadelen:
- Slechts twee richtingskarakteristieken
Als je graag een microfoon wil die mooi oogt op je livestream, vlog of visuele podcast, dan is de AGK Lyra de beste USB-microfoon. Het design is klassiek met een knipoog naar de studiomicrofoons van de jaren zestig. De microfoon is gemaakt uit stevig plastic en de staander uit een zwaarder metaal. De microfoon voelt heel stevig en omdat de staander zwaarder is, valt hij niet snel om. Binnenin is een shock mount geïntegreerd, wat trillingsgeluiden reduceert.
De microfoon heeft vier opnamestanden of richtingskarakteristieken: stereo, wide stereo, omnidirectioneel of cardioïde. Met wide stereo worden de linkse en rechtse kanalen nog verder uiteen opgenomen. Omnidirectioneel is handig voor veldopnames of gesprekken met meerdere personen aan tafel. De cardioïde vorm is ideaal voor zang.
Er is geen popfilter bijgeleverd, maar de microfoon is zo gebouwd dat p- en f-klanken geen probleem vormen. Aan beide kanten van de microfoon vind je alle nodige bedieningsknoppen, begeleid met led indicatoren. Met de koptelefoonaansluiting luister je zonder vertraging naar je eigen stem. Als je een usb converter koopt, kan je de microfoon ook aansluiten op je smartphone.
Binnenin is de microfoon een stuk moderner dan zijn design. Dat geldt ook voor de ingebouwde interface. Stemmen klinken bijzonder goed via deze microfoon, al raden we hem niet aan voor luide instrumenten. Met een bitrate van 24 bit en een sample rate van 48kHz hoef je je ook geen zorgen te maken over digitale vervorming.
Waar op letten bij het kopen van een USB-microfoon?
Functie
Een USB-microfoon is gemakkelijk in gebruik. Je sluit hem aan op je computer en je bent klaar voor opname. Je kan met een USB-microfoon echter maar één bron opnemen. Daarom is dit type microfoon vooral geschikt voor podcasts, streams, vlogs of gewoon videobellen. Je hebt dan geen dure studio apparatuur nodig zoals een interface.
De eigenschappen van elke microfoon bepalen dan weer waar je hem best voor gebruikt. Een microfoon die bilateraal is, neemt langs twee uiteinden geluid op en is dus geschikt voor gesprekken. Voor zang heb je best één kwaliteitsvolle component die langs één kant geluid opneemt.
Andere eigenschappen zoals gain draaiknoppen, koptelefoonaansluitingen en mute knoppen zorgen voor het gemak bij streams of live podcast opnames. Als je al een audio interface hebt of muziekinstrumenten wil opnemen, zoek je best naar analoge microfoons. De kwaliteit zal altijd beter zijn.
Bitrate en sample rate
De bitrate en de sample rate vormen samen de resolutie van de opname. De twee waarden bepalen de resolutie van digitale audio files. Die hangt af van de kwaliteit van de interface van de microfoon.
De Bitrate of bit depth staat gelijk aan het aantal data dat een audio bestand per seconde heeft. Hoe hoger, hoe dynamischer de opname is en dus hoe luider de opname kan klinken zonder te vervormen.
De sample rate omvat het aantal audio samples dat gemaakt wordt per seconde. Het belangrijkste dat je moet weten is dat de sample rate minstens dubbel zo hoog moet zijn als de hoogste frequenties van het menselijk gehoor.
De standaard is dus 44.1kHz. Een hogere sample rate is enkel nuttig als je de audio naar beneden zou pitchen zonder dat het vervormd klinkt. De meeste digitale formats zoals Spotify werken met 16 bit en 44.1kHz.
Richtingskarakteristiek
Elke microfoon heeft een bepaalde richtingskarakteristiek. Dat wil zeggen dat hij geluid opvangt van één of meerdere specifieke richtingen. Weten welke eigenschappen jouw microfoon heeft, is belangrijk om geluid op een goede manier op te nemen. De drie belangrijkste vormen zijn omnidirectioneel, cardioïde en bidirectioneel.
De eerste vorm neemt het geluid rondom de microfoon op, wat ideaal is voor omgevingsgeluid of opnames van een hele ruimte. Een cardioïde microfoon neemt vooral geluid op van voren en deels van opzij. Dit is de beste optie voor zangopnames.
Bidirectioneel, ook vaak ‘figure of eight’ genoemd, vangt geluid op langs twee uiteinden, wat de beste optie is voor gesprekken of interviews. Binnen deze drie vormen zijn veel combinaties mogelijk. Bij sommige microfoons kan je kiezen.
Aansluitingen
Bij een microfoon moet je alleen naar de outputs kijken. Enerzijds heb je de usb uitgang. Nieuwe modellen werken met usb C, al zijn micro usb kabels nog courant. Er is niet echt een verschil zoals bij opladers.
Een tweede belangrijke aansluiting is die voor de koptelefoon, meestal in de vorm van een 3,5 millimeter jack uitgang. Die laat toe zonder vertraging naar jouw stem te luisteren. Zo ben je zeker dat je stem goed klinkt en er geen storende geluiden mee opgenomen worden.
Sommige microfoons zijn ook voorzien van een analoge XLR uitgang. Die ‘bypast’ dan de ingebouwde geluidskaart waardoor er een puur analoog signaal uitkomt. Je moet die dan uiteraard op een externe geluidskaart of interface aansluiten.
FAQ – vaak gestelde USB microfoon vragen
Hoe kan ik zang opnemen?
Met een usb microfoon dus. Je kan deze met je desktop of opnametoestel verbinden en de zang op deze manier opnemen. Let op, je hebt hiervoor meestal wat software nodig. In onze lijst DAW softwares vind je heel wat mogelijkheden.
Waar is een plopkap voor nodig?
Deze kap zorgt ervoor dat harde tonen zoals de ‘P’ of ‘B’ er iets minder hard uitspringen. Ze dempen het geluid en plotse tonen om de zang optimaal te houden. Een plopkap kan ook andere ruis, zoals wind of omgevingsgeluid beperkten. Daarbij beschermt het de microfoon van stof en vuiligheden.
Hoe duur is een USB microfoon?
USB microfoons bestaan in alle prijscategorieën. Veel hangt af van je benodigdheden en budget. Vandaar dat we deze lijst beste usb microfoons maken, zo heb je aangepaste keuze per situatie.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op geluid- en opnamekwaliteit, bitrate, richting, aansluiting en prijs.
Tot zover het artikel beste USB-microfoon