De 7 beste activity trackers van 2024
Hou je stappen in de gaten en geraak terug in vorm met een stappenteller
In dit artikel gaan we op zoek naar de beste activity trackers van 2024. Wie fit wil blijven, moet voldoende bewegen. Een stappenteller helpt je hierbij. Het houdt nauwgezet bij hoeveel stappen je zette, hoeveel calorieën je verbrandde en hoe hoog je hartslag is.
Bij te lange inactiviteit geeft het een motiverende melding om je uit je luie zetel te krijgen. Sommige activity trackers kunnen nog veel en overbruggen stilaan de kloof met smartwatches en sporthorloges. In ons onderzoek lag de focus voornamelijk op het basiskenmerk: volgen van beweging.
Onze selectie activity trackers
- Beste prijs-kwaliteit: Fitbit Versa 2 bij Bol.com
- Beste goedkope: Xiaomi Mi Band 4 bij Bol.com
- Beste met GPS: Fitbit Charge 4 bij Bol.com
- Beste voor iPhone: Fitbit Inspire 2 bij Coolblue
- Beste design: Fitbit Luxe Speciale Editie Goud bij Coolblue
- Beste koop: Huawei Band 4 Pro bij Krefel
- Beste smartwatch: Garmin Venu Sq bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Fitbit Versa 2
Voordelen:
- Lange batterijduur (6 dagen)
- Compatibel met Android en iPhone
- Muziekopslag
- Groot amoled-scherm (met ‘always on’-optie)
Nadelen:
- Geen ingebouwde GPS
- Smartphone nodig
De Fitbit Versa 2 doet wat je verwacht van een activity tracker. Het houdt nauwgezet bij welke inspanningen je levert doorheen de dag. Het kan naast het meten van je stappen en je hartslag ook bijhouden hoeveel slagen je zwom. Hou je hem aan tijdens het slapen dan zal hij dit automatisch detecteren en je voorzien van een slaapscore.
De statistieken lees je af op het grote AMOLED-scherm of in de app op je smartphone. Deze activity tracker werkt goed samen met zowel Android als iPhone. Tijdens het sporten luister je naar Spotify of de meer dan 300 nummers die op het intern geheugen van je horloge staan. Voor een exacte registratie van het aantal kilometers die je liep moet de Fitbit Versa 2 verbonden zijn GPS. Dit wil zeggen dat je je smartphone moet meenemen wanneer je gaat lopen.
Je kan met deze activity tracker ook via spraakbediening antwoorden op binnenkomende berichten en je krijgt meldingen van telefoontjes. Hiervoor moet je wel verbonden zijn met je smartphone via bluetooth. Standaard beschik je ook over een afgeslankte versie van Amazon Alexa op de Fitbit Versa 2 waarmee je het weerbericht kan bekijken of je domotica aansturen. Onderweg betaal je dankzij Fitbit Pay contactloos (als je bank dit ondersteunt).
Beste goedkope: Xiaomi Mi Band 4
Voordelen:
- Goedkoop
- Heel lang batterijleven (20 dagen)
- Compatibel met Android en iPhone
Nadelen:
- Gedoe om op te laden
- Geen ingebouwde GPS
De Xiaomi Mi Band 4 is een goedkope activity tracker, dat minder dan 40 euro kost. Hij kan je hartslag, slaap en nog veel meer activiteiten meten. Hij herkent zelfs 5 verschillende zwemstijlen en als je hem verbindt met de GPS van je smartphone registreert hij je volledige loop- of fietstraject. De data verzamel je in de Mi Fit-app. Die is weliswaar vrij beperkt, maar geeft je voldoende mogelijkheden om je activiteiten te analyseren.
Het AMOLED-kleurentouchscreen is eenvoudig te bedienen en goed leesbaar. Eens verbonden met je smartphone lees je binnenkomende berichten en bedien je de muziekfunctie op je pols. Binnenkomende telefoontjes druk je eenvoudig weg. De accuraatheid van de registraties laat hier en daar wel wat te wensen over. De Xiaomi Mi Band 4 is dus zeker niet perfect. Maar voor die lage prijs biedt het toch wel heel veel.
Beste met GPS: Fitbit Charge 4
Voordelen:
- Ingebouwde GPS
- 16 sportprofielen
- Compatibel met Android en iPhone
Nadelen:
- Geen muziekopslag
- Onduidelijk scherm bij veel licht
- Groot voor een smalle pols
Sporthorloges en de meeste smartwatches beschikken al een tijdje standaard over een ingebouwde GPS. Activity trackers gebruiken meestal de GPS van je smartphone. De Fitbit Charge 4 beschikt als eerste Fitbit activity tracker over een ingebouwde GPS.
Om batterij uit te sparen, maakt hij ook nog gebruik van de GPS van je smartphone als die in de buurt is. Op zich handig want bij zelfstandig GPS-gebruik is de batterij na ongeveer 4 uur leeg. Zonder GPS gaat de batterij ongeveer 7 dagen mee.
De Fitbit Charge 4 levert de standaard trackingmogelijkheden zoals stappentellen, trappengebruik en hartslagmeting. Bij dit laatste geeft het aan hoeveel minuten je in actieve zones spendeerde wat je moet stimuleren om meer te bewegen.
Daarnaast monitort het je slaap en krijg je meldingen van binnenkomende berichten en telefoontjes. Bovendien kan je dankzij Fitbit Pay contactloos betalen als je bank dit ondersteunt. Het smalle OLED-touchscreen is goed leesbaar bij normaal daglicht, maar valt wat groot uit op een smalle pols.
Hij ondersteunt 16 sportprofielen wat het samen met de ingebouwde GPS een ideaal instrument maakt voor de occasionele sporter die naast zijn dagelijkse activiteiten ook zijn sportprestaties wil bijhouden.
Beste voor iPhone: Fitbit Inspire 2
Voordelen:
- Heel licht en dun
- Goedkoper dan de Apple Watch Series
- Jaar gratis Fitbit Premium
Nadelen:
- Geen ingebouwde GPS
- Relatief klein scherm
Wie iPhone zegt, zegt in principe Apple Watch. Deze reeks slimme horloges is specifiek gemaakt om samen te werken met de iPhone. Deze vallen echter wat duur uit en hebben iets te veel toeters en bellen voor wie een ‘gewone’ activity tracker zoekt. Dan is de Fitbit Inspire 2 een goed alternatief.
Deze activity tracker monitort hoeveel je beweegt en moedigt je aan meer te bewegen als je lang stilzit. Het houdt bij hoeveel stappen je doet, hoe lang en hoe diep je slaapt en hoe snel je hart slaat en synchroniseert dit met de app op je smartphone. Hij detecteert trouwens automatisch welke activiteit je uitvoert.
Via het OLED-touchscreen krijg je bovendien meldingen van binnenkomende berichten en telefoontjes. De Fitbit Inspire 2 beschikt eveneens over 20 verschillende sportprofielen, maar door het gebrek aan ingebouwde GPS zijn die metingen minder accuraat. Maar wie een gewone activity tracker voor zijn iPhone zoekt, krijgt met de Fitbit Inspire 2 exact wat hij zoekt.
Beste design: Fitbit Luxe Speciale editie Goud
Voordelen:
- Stijlvol door gouden schakelbandje
- 6 maanden gratis Fitbit Premium
- Oogt vrouwelijk
- Compatibel met Android en iPhone
Nadelen:
- Maar 5 dagen batterij
- Geen ingebouwde GPS
- Geen navigatieknop meer aan zijkant
Activity trackers ogen al heel wat minder lomp op de pols dan de meeste smartwatches en sporthorloges. Maar toch passen ze niet voor elke gelegenheid. De Fibit Luxe Speciale Editie Goud is hier de uitzondering op. Dankzij de roestvrijstalen horlogekast en gouden schakelbandje valt die niet uit de toon als het al wat chiquer mag. Het extra meegeleverde siliconen bandje gebruik je tijdens dagelijkse activiteiten of het sporten.
Het kleine, elegante AMOLED-kleurentouchscreen is nog altijd relatief makkelijk leesbaar. Ook het navigeren doorheen de software voelt intuïtief aan, al voelt het ontbreken van de traditionele zijknop soms als een gemis. De handige ‘water lock’ voorkomt dat het stromende water tijdens het douchen navigeert doorheen je horloge. Je blijft evenwel meldingen van binnenkomende berichten en telefoontjes ontvangen.
De Fitbit Luxe zet je aan tot meer bewegen door het tellen van je stappen en je hartslag en geeft je zelfs een stressbeheersingsscore. Door het zuurstof in je bloed te meten, krijg je een accuratere slaapmeting. Verschillende functies zoals voedingsadvies en uitdagingen vallen onder het Fitbit Premium-abonnement dat je zes maanden gratis krijgt.
Standaard kies je uit zes sportprofielen die je kan aanpassen via de app op je smartphone. Een ingebouwde GPS ontbreekt jammer genoeg, net als een stabiele GPS-registratie via je smartphone. De Fitbit Luxe is dan ook geen sporthorloge, maar wel een elegant ogende activity tracker voor dames.
Beste koop: Huawei Band 4 Pro
Voordelen:
- Goedkoop
- Batterijduur 20 dagen
- Ingebouwde GPS
Nadelen:
- Wat groot voor smalle polsen
- Heel beperkte smartwatchfuncties
Met de Band 4 Pro weet Huawei een aparte plaats in te nemen op de markt van de activity trackers. Voor een heel voordelige prijs krijg je de standaardmogelijkheden zoals stappenteller, hartslagmeter en slaapmonitor. Het meet ook de zuurstofsaturatie in het bloed; een optie die je meer en meer vindt bij de slimme horloges.
De 11 sportmodi zijn al wat uitgebreider dan bij vergelijkbare activity trackers, maar de ingebouwde GPS maakt de Huawei Band 4 Pro apart. Zeker omdat het qua uiterlijk in niets op een sporthorloge lijkt. Bovendien behoudt het een batterijduur van 20 dagen. Bij volledig gebruik van GPS krimpt dit tot 7 uur, maar ook dat is best veel in vergelijking met andere slimme horloges met GPS.
Het AMOLED-kleurentouchscreen pas je makkelijk aan via de Huawei Sports Health app waar je uit meer dan 100 wijzerplaten kan kiezen. Je kan geen telefoontjes aannemen, maar je krijgt wel meldingen van binnenkomende berichten en telefoontjes.
Je bedient eenvoudig de muziekspeler van je smartphone met een paar tikken op het scherm. Zoek je een goedkope activity tracker die je toestaat je smartphone thuis te laten als je occasioneel gaat sporten, dan is de Huawei Band 4 Pro je ideale compagnon.
Beste smartwatch: Garmin Venu Sq
Voordelen:
- Veelzijdig horloge
- Ingebouwde GPS
- Contactloos betalen
Nadelen:
- Geen muziekopslag
- Telefoneren lukt niet
De Garmin Venu Sq is van alle markten thuis. Dit stijlvolle horloge past zowel op kantoor als op een feestje als tijdens het sporten. Het houdt nauwgezet je stappen en hartslag bij en ’s nachts monitort het je slaap, o.a. door de zuurstofsaturatie in je bloed te meten.
Op basis van de verzamelde data berekent het een ‘Body Battery’-waarde wat je inzicht geeft in je energieverbruik. De Garmin Venu Sq helpt je te bewegen en je fitnessdoelen te bereiken.
Dankzij de ingebouwde GPS-, Galileo- en GLONASS-sensoren weet je horloge je locatie exact te bepalen. De twintig voorgeladen sportprofielen gaan van hardlopen over fietsen en zwemmen tot skiën en zelfs suppen. De Garmin Venu Sq beschikt bovendien over verschillende workouts voor yoga, pilates en veel meer. Het doet dus ook makkelijk dienst als sporthorloge.
Op het LCD-scherm lees je binnenkomende berichten, e-mails en sociale media. Is je Garmin Venu Sq verbonden met een Android-smartphone, dan kan je ook (beperkt) antwoorden op de berichten. Je krijgt melding van binnenkomende telefoontjes, maar je kan ze niet opnemen via de pols.
Dankzij Garmin Pay betaal je contactloos met je horloge (als je bank dit ondersteunt). Kies je voor de Music-versie, dan kan je muziek luisteren zonder je smartphone in de buurt. De normale versie geeft je enkel de mogelijkheid de muziekspeler van je smartphone te bedienen. De Garmin Venu Sq biedt dus ook de basismogelijkheden van een smartwatch.
Waar op letten bij het kopen van een activity tracker?
Applicatie
De activity tracker houdt je inspanningen bij, maar de analyse ervan en het stellen van doelen gebeurt in de bijhorende applicatie. Als deze niet gemakkelijk te gebruiken is dan ga je op termijn de activity tracker in je schuif laten liggen en niet meer gebruiken. En dat is zonde want het gebruiken van een activity tracker kan het begin zijn van een gezondere levensstijl.
Enkel en alleen als het gemakkelijk en tof is om je beweging, gewicht, calorieën, etc. te registreren in de app ga je het ook effectief doen. Als het veel tijd en energie kost om zaken te registreren of te bekijken ga je op termijn motivatie verliezen. Verschillende apps (bv. Garmin Connect) geven je bovendien de optie je prestaties te delen met een community. Een beetje groepsdruk kan geen kwaad om je uit je zetel te krijgen.
Batterijleven
Hoe goed is de batterij en komt hij in realiteit overeen met wat de producent afficheert? Het batterijleven hangt enorm af van het aantal sensoren die tegelijk aan het werk zijn. De producenten afficheren meestal het batterijleven in ‘normale’ modus, dus zonder gebruik van GPS of bluetooth of andere energievreters.
Een activity tracker waarmee je maar sporadisch een sportactiviteit registreert, zou minstens een week zonder opladen moeten kunnen. Dit is best wat langer dan een smartwatch. Die gaat meestal maar ongeveer 18 uur aan de pols. Maar die moet dan ook continu contact maken met je smartphone en GPS. Wil je een activity tracker met heel wat smartwatchkenmerken, weet dan dat dit ten koste van de batterijduur gaat.
Scherm
Een OLED- of AMOLED-scherm heeft doorgaans een betere beeldkwaliteit ten opzichte van een ouder LCD-scherm. Niet alleen beschikken ze over betere contrastratio, hogere helderheid en bredere kijkhoeken, ze verbruiken bovendien minder energie waardoor de batterij van je activity tracker langer mee gaat.
De meeste activity trackers zijn heel smal, wat de leesbaarheid niet bevordert. Bovendien wil de gebruiker almaar meer informatie in een oogopslag kunnen zien. Elke producent heeft daar een eigen oplossing voor gezocht, gaande van betere technologie tot personaliseerbare wijzerplaten.
Connectiviteit
Bluetooth behoort vandaag standaard bij een activity tracker. Gedaan met synchroniseren via een onhandige kabelverbinding met je pc. Dankzij bluetooth ben je ook tijdens het sporten verbonden met je smartphone. De meest recente bluetooth versie is 5.1, het voornaamste voordeel is dat nieuwere versies minder batterij verbruiken.
Naast bluetooth beschikken meer en meer apparaten over GPS. De meeste activity trackers gebruiken nog de GPS van je smartphone om je locatie te bepalen. Hierdoor verbruikt de batterij minder en kan je langer zonder opladen. Maar de accuraatheid laat hier soms wel te wensen over.
Als de bluetoothverbinding onstabiel is, valt de GPS-registratie weg. Deze veelgehoorde klacht zette verschillende producenten ertoe aan GPS-sensoren te integreren in hun activity trackers. Naast GPS zijn er ook activity trackers die voorzien zijn van een Galileo of GLONASS sensor.
Wil je betalen met je activity tracker, dan heb je NFC nodig. Via een bijhorende betaalsoftware zoals Garmin Pay of Google Pay. Let wel, niet elke bank ondersteunt elke betaalsoftware, dus dit zoek je best eerst even uit bij je bank.
Extra’s
Alle activity trackers houden bij hoeveel stappen je zette, hoeveel calorieën je verbrandde, hoe lang je sportte. Kortom, hoeveel je beweegt op een dag. Bijna standaard meten activity trackers ook je hartslag en monitoren ze je slaap. Als je bovendien smartphonemeldingen ontvangt op je pols en beschikt over een ingebouwde GPS, is de kloof met een smartwatch bijna overbrugd.
Afhankelijk van de producent (en meestal toch ook wel de prijs) krijg je een aantal extra’s. Fitbit, Garmin en Apple bieden bij verschillende modellen de mogelijkheid aan contactloos te betalen met je polshorloge. Sommige beschikken over opslagruimte om muziek af te spelen zonder daarvoor contact met je smartphone nodig te hebben.
De melding ‘beweeg!’ ontvang je op zowat alle toestellen als je te lang stil zit. De melding ‘onregelmatige hartslag’ daarentegen vind je maar op enkele modellen. Ook de mogelijkheid je wakker te maken in een fase van lichte slaap bieden maar een paar modellen aan. De lijst aan extra mogelijkheden is eindeloos. Bepaal wat voor jou de breekpunten zijn om al dan niet over te gaan tot de aanschaf van een activity tracker.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, app, batterij, verbinding, extra opties en prijs.