Beste Smartwatch

Volgens ons onderzoek is de Fossil Sport de beste smartwatch die je momenteel kunt kopen. Deze smartwatch beschikt over een Snapdragon 3100 processor, een prachtig OLED scherm en heeft Google Wear OS als besturingssysteem. Het is verkirjgbaar in verschillende kleuren en in een 41 mm en 43 mm versie. Onderaan dit artikel kun je het onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het aankopen van een smartwatch.

Beste Smartwatch 2020

De Fossil Sport is volgens ons onderzoek de beste smartwatch. Het draait Google Wear OS waardoor het ideaal is voor alle mensen die een Android smartphone hebben. Je hebt namelijk toegang tot de Google Play Store voor het installeren van apps of om de layout van je uurwerk te veranderen. De Snapdragon 3100 is een van de beste processoren voor smartwatches vandaag en levert snelle prestaties en een lang batterijleven. Nu lang batterijleven is relatief omdat de Fossil Sport gebruikt maakt van een OLED always-on display. Het scherm is scherp, kleurrijk en helder ook al sta je in direct zonlicht. Nadeel van zo’n always-on display is dat het batterij maar een dag of twee meegaat. Hierdoor moet je deze smartwatch dus bijna dagelijks opladen.

“Beste smartwatch 2020”

Hij is gemaakt van aluminium en is met 43 gram enorm licht. Dit is vooral handig als je het ook ‘s nachts wilt dragen om je slaapkwaliteit te meten. Maar ook als je gaat sporten is het aangenaam om een horloge te hebben dat niet te zwaar is. Dankzij de ingebouwde hartslagmeter en GPS kun je nauwkeurig staistieken bijhouden van je workouts. Dankzij een 5ATM-certificering kan het het water weerstaan tot een diepte van 50 meter. Meer als voldoende om dus vaak mee te gaan zwemmen zonder dat je zorgen hoeft te maken om waterschade. Het standaard horlogebandje is gemaakt van kunstof maar je kan er om het even welke horlogeband voor kopen. Hij wordt verkocht in een 43mm en 41 mm versie en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De Apple Watch is de ideale smartwatch voor mensen die al over een iPhone beschikken. Met een prijs van 449 euro voor de 40mm versie en 479 euro voor de 44mm versie is het wel een van de duurste smartwatches die je kunt kopen. Het nieuwe always on display heeft een refresh rate van 1 Hz waardoor het zeer weinig batterij verbruikt. Eens je het touchscreen begint de gebruiken stijgt de refresh rate naar 60 Hz. Ondanks het nieuwe adaptief scherm gaat de batterij tussen de 12 en 18 uur mee waardoor je het dagelijks moet opladen.

De Apple Watch kan veel meer dan enkel je hartslag meten of je stappen bijhouden. Dankzij een ingebouwde GPS sensor kun je nauwkeurig verschillende workouts bijhouden zodat je nadien je statistieken kunt bekijken. Het heeft ook een hele reeks aan ingebouwde health tracking zoals een ECG, een waarschuwing wanneer je in een te luie omgeving komt of het kan zelfs bellen naar een noodnummer en je ICE contacten in geval je gevallen bent en nadien niet meer beweegt. Hij is volledig waterdicht met een 5 ATM certificering waardoor je met een gerust hart kunt douchen en zwemmen.

De Samsung Galaxy Watch heeft een zeer aantrekkelijk design en lijkt van alle smartwatches het meest op een gewoon uurwerk. Het is gemaakt uit RVS en een draaibaar frame dat je kan gebruiken om door de menu’s te scrollen. Dit is een enorm handige feature en is momenteel enkel te vinden in smartwatches van Samsung. Door gebruik te maken van RVS is dit een zeer stevig en degelijk uurwerk. Nadeel is wel dat het een gewicht van 63 gram het een stuk zwaarder weegt in vergelijking met andere sporthorloges. Met een 5ATM certificering is het waterdicht tot op 50 meter.

Het verschil met andere smartwatches is dat de Samsung Galaxy meer gericht is op sport en fitness. Zo kan het automatisch detecteren wanneer je aan het sporten bent en zal het je workout registreren. Buiten het registreren van cardio oefeningen zoals lopen, zwemmen of fietsen kun je er ook meer dan 30 verschillende fitness oefeningen mee registreren. Met een intern geheugen van 4GB kun je ongeveer 500 liedjes lokaal opslaan. Je kan zowel kiezen tussen het opladen van je eigen MP3’s of het opladen van een offline playlist van Spotify. Dit Samsung sporthorloge is eerder voor mensen met een Samsung of Android smartphone die een stijlvol design zoeken.

De Fitbit Versa 2 bevindt zich ergens tussen een uitgebreide activity tracker en een sporthorloge. Hij heeft een mooi design en is licht qua gewicht. Hij heeft een batterijleven van ongeveer 5 dagen voor je het opnieuw moet opladen. Een van de grote voordelen van dit Fitbit sporthorloge is het prachtig en zeer helder AMOLED scherm. Aan de hand van een sensor wordt de helderheid van het scherm automatisch aangepast. Dankzij het kwalitatieve scherm en de goede software is hij eenvoudig om mee te navigeren en je kan zelfs opteren voor een ‘always-on’ display. Hou er dan wel rekening mee dat het batterijleven gehalveerd wordt. Qua waterdichtheid heeft een certificering van 5 ATM wat wilt zeggen dat je tot 50 meter diep kunt duiken.

Fitbit geeft aan dat je met dit sporthorloge naar Spotify kunt luisteren en dat is ook zo. Alleen moeten we nuanceren dat je je smartphone in de buurt moet zijn en dat de Fitibt Versa 2 de rol van afstandbediening vervult maar het kan niet autonoom muziek afspelen. Door het ontbreken van GPS-sensor kun je je fietstocht of looptocht niet registreren zonder hem verbonden te houden met je smartphone. Maar als je niet vaak gaat lopen of fietsen is dit geen gemis.

De Xiaomi Amazfit Bip is de goedkoopste smartwatch die we in deze review hebben opgenomen. Hij heeft de beste prijs kwaliteitverhouding en voor 70 euro maken we ons sterk dat het de beste smarwatch in zijn prijsklasse is. Het heeft een licht en strak design, op enige afstand zou het zelfs verward kunnen worden met een Apple Watch. Maar zijn beste feature is zijn batterijleven. Je kan namelijk afhankelijk van je gebruik tussen de 30 en 45 dagen batterijleven verwachten. Dit is niet te vergelijken met andere smartwatches die je om de 5 dagen of soms zelfs dagelijks moet opladen. Hiervoor moet de Amazfit Bip wel een aantal opofferingen doen.

Te beginnen met het scherm, het is een vrij eenvoudig LED scherm met 176 x 176 pixels. Helemaal niet zo scherp en kleurrijk als de mooie AMOLED displays van Apple en Samsung. Dankzij de interface krijg je wel een simpel overzicht van de essentiële informatie zoals de tijd, je hartslag en het aantal stappen. Op vlak van fitness heb je de keuze uit stappen, lopen en fietsen (zowel binnen als buiten). Maar ondanks zijn IP68-certificering is het niet in staat om je baantjes bij te houden tijdens het zwemmen. Verder heb je ook geen geanvanceerde opties zoals NFC of ingebouwd geheugen om muziek af te spelen.

Het onderzoek

Wie moet een smartwatch kopen?

Een smartwatch is handig voor mensen die graag de functie van een activity tracker hebben in een stijlvol horloge. Een smartwatch kan notificaties van je smartphone weergeven dankzij een bluetooth verbinding. Het voordeel hiervan is dat je je smartphone niet altijd uit je broek of handtas moet halen. Vooral voor mensen die rap afgeleid zijn wanneer ze hun smartphone bij hun hebben kan een smartwatch handig zijn om de tijd die je op je smartphone spendeert te verminderen. Vroeger waren smartwatch nogal groot en ‘geeky’ qua design, nu zijn er meer stijlvolle smartwatches op de markt. Sommige smartwatches zoals de Fossil Q series zien er uit zoals een gewoon horloge.

De meeste smartwatches kunnen accuraat je stappen tellen en soms ook je wandelingen of fietstochten registreren. Maar als je een paar keer per week gaat lopen of fietsen dan wil je een smartwatch met een ingebouwde GPS sensor. Enkel deze smartwatches kunnen je loop- of fietstochten correct meten. Bijvoorbeeld voor een loopsessie kan een smartwatch zonder GPS sensor niet accuraat je gelopen tijd per kilometer weergeven. Persoonlijk vind ik dit toch belangrijk omdat ik het fijn vind om mijn gelopen tijden te vergelijken met vrienden. Maar het is niet enkel tof om te vergelijken met andere maar ook om een evolutie in je prestaties te zien doorheen de maanden. Als je op zoek bent naar een smartwatch die je enkel voor sport wilt gebruiken raden we aan om eerder naar een sporthorloge met GPS te kijken. Als je daarentegen op zoek bent naar een smartwatch die enkel je stappen moet tellen en die je motiveert om meer te bewegen dan ben je hier wel op de juiste plek.

Nieuwe smartwatch kopen waar op letten

Design

Een smartwatch koop je voornamelijk voor het design anders kun je beter een sporthorloge kopen. Aangezien ze een stevige batterij nodig hebben zijn smartwatches ook eerder aan de grote kant. Ben je op zoek naar iets kleins dan kijk je beter naar een activity tracker. Wij hebben ons gefocust op stijlvolle smartwatches die je zonder probleem in een zakelijke context kunt dragen. Sommige smartwatches maken ook slim gebruik van knoppen aan de zijkant of een draaiknop.

Scherm

Er zijn grote verschillen tussen de kwaliteit van de schermen van de smartwatches die we onderzocht hebben. Niet alleen de kwaliteit maar ook hoe de ruimte van het scherm gebruikt wordt is belangrijk. Het moet namelijk gemakkelijk zijn om berichten en notificaties te lezen, te verwijderen of zelfs op te beantwoorden.

Batterij

Aangezien het scherm van een smartwatch constant aanstaat heb je een redelijk stevige batterij nodig. Persoonlijk vinden wij dat een smartwatch zonder problemen een volledige dag moet meegaan alvorens je het moet opladen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.