Scroll Top
beste smartwatch 2022

De 7 beste smartwatches van 2023

Onze favoriete keuze is de Apple Watch SE.

De zoektocht naar de beste smartwatch is voor iedereen anders. Draagbare telefoons worden almaar groter en groter en veranderen stilaan in kleine tablets. Best handig, maar toch ook wel wat lomp om in je broekzak of handtas te stoppen. Zeker als je bij elke melding er naar wil grijpen. Vandaag hoeft dit niet meer. Met een smartwatch krijg je de meldingen op je pols te zien en beslis je op basis hiervan of je de strijd met je handtas of broekzak aangaat.

Er bestaan zelfs smartwatches die je telefoon bijna volledig vervangen. Telefoneren en berichten versturen via je horloge, het kan. De hier besproken smartwatches beschikken niet allemaal over die functionaliteit. Ben je van plan om je smartwatch voornamelijk te gebruiken om je conditie of fitness te trainen dan ben je waarschijnlijk beter af met een sporthorloge. Wil je een goedkope smartwatch om je stappen te registreren, overweeg dan een activity tracker.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Apple, Samsung, Xiaomi en Garmin. We hebben voornamelijk rekening gehouden met gebruiksgemak, batterijleven en connectiviteit. Lees hieronder verder  om de beste smartwatch voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Apple Watch SE

Voordelen:

  • Veel mogelijkheden
  • Compatibel met standaard Apple-features
  • Keuze uit duizenden apps
  • Groot display

Nadelen:

  • Geen ‘always-on’-display
  • Geen ECG of saturatiemeter
  • Batterijduur van ongeveer 18u

De Apple Watch SE doet alles wat je van een smartwatch verwacht. Als je hem verbindt met je iPhone krijg je de telefoontjes en berichten binnen op je pols. Met de optie voor mobiel internet heb je zelfs geen telefoon in de buurt meer nodig.

In de App Store kies je uit honderden apps die je smartwatch nog slimmer en handiger voor onderweg maken. Het nieuws volgen, de domotica van je woning regelen of muziek luisteren via Apple Music doe je allemaal vanuit de losse pols.

Daarnaast houdt de Apple Watch SE je activiteiten bij op basis van drie parameters: bewegen, trainen en staan. Bovendien beschikt hij over een aantal work-outs voor pilates, lopen of fietsen. Met een waterbestendigheid van 5ATM kan je met een gerust hart zwemmen in een zwembad. Het meet je hartslag en detecteert zelfs als je een harde val maakt en waarschuwt indien nodig de hulpdiensten.

Uiteraard is de Apple Watch SE compatibel met de gebruikelijke Apple-features zoals Siri en Wallet. Dankzij de Kaarten-app krijg je tijdens een ingegeven wandeltocht een tikje op de pols als je moet afslaan. Het grote Retina display pas je makkelijk aan naar je eigen smaak.

De horlogekast uit gerecycleerd aluminium komt in een versie van 40mm of 44mm en heeft makkelijk verwisselbare bandjes in allerlei kleuren. Samengevat heeft de Apple Watch SE grotendeels dezelfde kenmerken en mogelijkheden als de veel duurdere Apple Watch 6.

Wat de Apple Watch 6 wel heeft is een ‘always-on display’ en extra gezondheidssensoren zoals een electrocardiogram (ECG) en een saturatiemeter. Maar de meeste mensen hebben dit niet nodig en zijn beter af met de goedkopere Apple Watch SE.

Beste goedkope: Xiaomi Amazfit GTS

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Accurate hartslagregistratie
  • ‘Always-on’-display
  • Batterijduurvan 15 dagen
  • Compatibel met zowel iPhone als Android

Nadelen:

  • Enkel berichten lezen
  • Geen Nederlandse instellingen
  • Navigatie niet intuïtief

De stijlvolle Xiaomi Amozfit GTS lijkt qua uiterlijk op de Apple-smartwatches, maar is stukken goedkoper. Het zeer heldere en levendige 1.65 inch AMOLED-scherm pas je eenvoudig aan naar je eigen voorkeur.

Het prijsverschil ligt voornamelijk in de mogelijkheden van de smartwatch. Via Bluetooth 5.0 verbind je makkelijk je smartphone met de Amozfit GTS waarna je berichten kan lezen op je polshorloge. Om die berichten te beantwoorden, moet je wel je smartphone boven halen.

De Xiaomi Amozfit GTS heeft 12 sportmodi van wandelen over lopen en skiën tot zelfs zwemmen. De ingebouwde GPS en hartslagmeter zorgen voor een vrij nauwkeurige registratie van je activiteiten. Je kan de opgeslagen data zowel op je smartwatch als in de app op je smartphone bekijken en analyseren. De navigatie doorheen beide laat wel wat te wensen over. Het is wat zoeken naar sommige toepassingen.

Deze goedkope smartwatch oogt stijlvol en levert als smartwatch de basistoepassingen. Ook als sporthorloge biedt het mogelijkheden voor de occasionele sporter. De lange batterijduur zorgt ervoor dat je de tijd niet plots uit het oog verliest. De Xiaomi Amozfit GTS is het ideale instapmodel voor wie een degelijke smartwatch wil zonder veel geld uit te geven.

Beste topmodel: Apple Watch Series 7

Voordelen:

  • Groot ‘Always-on’-display
  • Meet zuurstofgehalte in bloed
  • Qwerty-toetsenbord
  • Snel opladen

Nadelen:

  • Dagelijks opladen
  • Enkel compatibel met iPhone

De Apple Watch Series 7 is een upgrade van de Apple Watch Series 6. Veel onderdelen bleven onveranderd. Beide smartwatches meten eenvoudig je zuurstofgehalte of maken een hartritmefilm met de saturatie- en ECG-app.

Ze beschikken over een ingebouwde GPS en work-outs voor o.a. fietsen, dansen en zwemmen. In de Apple Store zoek je uit honderden apps diegene die volgens jou de traditionele Appletoepassingen als Siri, Apple Music en Wallet aanvullen. De wijzerplaat pas je aan naar eigen wensen zodat de data die jij belangrijk vindt prominent in beeld komen.

Wat maakt de Apple Watch Series 7 dan tot de ‘beste smartwatch’? Het ‘always-on’-display is 20% groter dan dat van de Series 6 en 50% groter dan de Series 3. Samen met de speciaal hiervoor nieuw ontworpen knoppen levert dit een groter gebruiksgemak bij het beantwoorden van berichten of hanteren van apps.

Apple introduceert zelfs een qwerty-toetsenbord wat veel gebruikers handiger vinden dan het traditionele Apple Watch-toetsenbord.

De batterij gaat maar ca. 18 uur mee. Elke dag opladen via de nieuwe magnetische snellader-naar-USB-C-kabel is dus een noodzaak. Maar op een klein uurtje is je smartwatch wel volledig klaar voor een nieuwe dag. Je kan de kabel ook in de schuif laten liggen en opteren om de Apple Watch draadloos op te laden.

Dankzij de grote stofbestendigheid en het stevigste glas ooit (volgens Apple) draag je de Apple Watch Series 7 zonder angst tijdens het sporten, koken of op het werk. Als je beschikt over mobiel internet kan je zelfs je iPhone thuis laten waardoor de Apple Watch Series 7 de stap naar een volledig alleenstaande smartwatch verkleint.

Beste voor Samsung: Samsung Galaxy Watch 4

Voordelen:

  • Super AMOLED-display
  • ECG en bloeddrukmeter
  • Heel veel apps

Nadelen:

  • Beperkte batterijduur
  • Sommige apps niet geschikt voor iOS en Huawei
  • Niet geschikt voor mensen met een pacemaker

De sportief uitziende Samsung Galaxy Watch 4 pakt uit met een nieuwe BioActive Sensor die je helpt je gezondheid op peil te houden. Je krijgt de mogelijkheid een ECG te nemen of een volledige bodyscan. De sensor meet dan o.a. je vetpercentage, skeletspieren en lichaamswater.

Aangezien de sensor een lichte elektrische impuls geeft, is deze smartwatch niet geschikt voor mensen met een pacemaker of zwangere vrouwen. De Samsung Galaxy Watch 4 registreert bovendien je slaap en gaat na of snurken de kwaliteit van je slaap beïnvloedt.

Via de met veel sportapps zoals Strava compatibele Samsung Health App verzamel je alle data van je sportprestaties, zelfs zwemmen. De ingebouwde GPS volgt je waar je ook sport.

De Samsung Galaxy Watch 4 is meer dan een fitnesstracker. Standaard neem je telefoontjes en berichten aan met je pols. Je kiest echter grotendeels zelf welke apps je downloadt op je smartwatch. Google Maps, Shazam en Spotify zijn maar een paar voorbeelden.

Je beslist dus voor een stuk zelf wat je met je smartwatch kan doen. Je gebruikt het als afstandsbediening voor je smartphonecamera of als navigatiesysteem in de auto. Door de vele mogelijke wijzerplaten personaliseer je de Samsung Galaxy Watch 4 elke dag als je wil.

Beste sport: Garmin Vivoactive 4

Voordelen:

  • Lange batterijduur
  • Muziekopslag
  • Compatibel met iPhone en Android
  • Accurate prestatiemeting

Nadelen:

  • Navigatie doorheen apps vraagt gewenning
  • Niet geschikt om te telefoneren

De Garmin Vivoactive 4 is de smartwatch voor wie zoekt naar een sportief horloge met smartwatchfuncties. Je krijgt meldingen van binnenkomende telefoontjes en wie een Androidtelefoon heeft, kan zelfs antwoorden op berichten via dit polshorloge.

Dankzij Garmin Pay betaal je contactloos. De Garmin Vivoactive 4 beschikt over opslagruimte voor muziek en koppel je na enig zoeken aan je Spotify-account.

Waar deze eigenschappen vrij standaard aanvoelen, excelleert de Garmin Vivoactive 4 in het bijhouden van je prestaties. Lopen, fietsen, zwemmen, golfen en nog veel meer leg je allemaal vast dankzij de ingebouwde sportapps en GPS. Door gebruik te maken van Galileo en GLONASS in combinatie met GPS vindt deze smartwatch je snel terug.

De van animaties voorziene work-outs voor bv. yoga helpen je correct te trainen. Garmin Connect verzamelt alle data van je prestaties en helpt je die te analyseren. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen buiten lopen en binnen lopen op de loopband.

Twee knoppen complementeren het touchscreen. Een activiteit pauzeren met bezwete vingers op een touchscreen kan best lastig zijn, maar dat hoeft niet meer. Een druk op de knop volstaat. De Garmin Vivoactive 4 beschikt bovendien over een hartslagmeter en sensor om je slaap te monitoren en de zuurstofsaturatie in je bloed te meten.

Afhankelijk van hoeveel sensoren je tegelijk laat draaien, varieert de batterijduur tussen 2 en 7 dagen. Dit is aan de hoge kant in vergelijking met de meeste smartwatches die dagelijks moeten opgeladen worden.

Beste voor iPhone: Apple Watch Series 3

Voordelen:

  • Betaalbaar
  • Muziekopslag + streaming
  • Goede fitnesssensoren

Nadelen:

  • Geen ‘always-on’-display
  • iPhone in de nabijheid nodig voor sommige apps
  • Elke dag opladen

Uiteraard kan je voor de Apple Watch Series SE of 7 gaan als compagnon voor je iPhone, maar wie terugdeinst van de prijs voor deze topmodellen vindt in de Apple Watch Series 3 een betaalbaar hoogwaardig alternatief.

De Apple Watch Series 3 levert wat je verwacht van een goede smartwatch. Je reageert via je pols op meldingen van inkomende berichtjes en telefoontjes. Siri zoekt een antwoord op al je vragen. Je smartwatch helpt je zelfs je verloren gelegde iPhone terug te vinden of je Mac te ontgrendelen.

Dankzij de hartslagapp en verschillende workout-apps hou je je gezondheid op peil dankzij de Apple Watch Series 3. In een oogopslag zie je hoeveel je beweegt, staat of traint. Deze veelzijdige smartwatch heeft zelfs opties voor baantjes zwemmen. Tijdens het sporten volgt de ingebouwde GPS je op de voet en luister je naar je opgeslagen favoriete muziek.

Je drankje na het sporten betaal je contactloos dankzij Apple Pay. Kortom, een geschikt instapmodel voor wie een slimme compagnon zoekt voor hun iPhone.

Beste design: Withings Steel HR

Voordelen:

  • Stijlvol
  • Heel lange batterijduur (25 dagen)
  • Compatibel met Android en iPhone

Nadelen:

  • Niet altijd accurate metingen
  • Verbinding met smartphone valt soms weg

Smartwatches zijn handige gadgets, maar ogen meestal wat lomp op de pols. De Withings Steel HR daarentegen oogt met zijn 36 mm breedte heel sierlijk. Dankzij de klassieke wijzerplaat merkt op het eerste zicht niemand dat je een smartwatch draagt. Toch doet het gewoon de dingen die een smartwatch doet. Je krijgt meldingen van je smartphone, maar kan er evenwel niet mee telefoneren.

’s Nachts monitort de Withings Steel HR je slaap, overdag houdt het je stappen bij en volgt je sportprestaties op de voet. In de Health Mate-app verzamel en analyseer je de resultaten. Dankzij de heel lange batterijduur van 25 dagen vergaart de hartslagmeter een schat aan informatie. Ongeveer 30 ingebouwde sportprofielen ondersteunen je bij het sporten waarvan je de resultaten eveneens in de Health Mate-app ziet.

Laat ons wel wezen, dit is geen horloge voor de heel actieve sporter of de drukke zakenman die alles op de pols wil volgen. De Withings Steel HR biedt de basismogelijkheden van een smartwatch op het vlak van fitnesstracking en connectiviteit. Maar het doet dit wel op een heel erg stijlvolle manier. Deze smartwatch past bij zowat elke garderobe.

Apple Watch op de pols van een vrouw
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een smartwatch?

Display

Een OLED- of AMOLED-scherm heeft doorgaans een betere beeldkwaliteit ten opzichte van een ouder LCD-scherm. Niet alleen beschikken ze over betere contrastratio, hogere helderheid en bredere kijkhoeken, ze verbruiken bovendien minder energie waardoor de batterij van je smartwatch langer mee gaat.

Maar belangrijker dan de kwaliteit van het scherm is hoe je slim horloge omgaat met notificaties. We hebben rekening gehouden met hoe gemakkelijk het is om binnenkomende berichten of notificaties te lezen, verwijderen of zelfs te beantwoorden. Sommige smartwatches laten toe om op berichten te antwoorden en telefoontjes te plegen.

Design

In dit artikel zijn we op zoek gegaan naar stijlvolle uurwerken voor zowel dagelijks gebruik als voor sportieve activiteiten. Een uurwerk mag in de eerste plaats niet te zwaar zijn zodat het aangenaam is om een hele dag te dragen. De horlogeband moet comfortabel en makkelijk te vervangen zijn. Hou ook rekening met de omtrek van je pols. Een breed horloge op een smalle pols is meestal geen zicht.

De meeste mensen kiezen best voor een horloge met een breedte tussen de 40 en 44 mm. In dit artikel vind je geen sporthorloges terug zoals de Garmin Forerunner 245 Music en de Garmin Fenix 6 Pro die meer opties bieden voor actieve sporters. Sporthorloges zijn vrij groot en zwaar omdat ze meer sensors hebben.

Bovendien ontsieren opvallende knoppen aan de zijkant bij de meeste het uitzicht, net als de tegen water en zweet bestande plastic horlogebandjes. Voor de doelgroep langeafstandslopers, zwemmers of triatleten die gedetailleerde informatie van hun work-outs willen, biedt dit meestal geen bezwaar.

Tracking

De meeste mensen kopen een smartwatch om meer inzicht te krijgen in het aantal stappen dat ze dagelijks zetten. Maar zo’n slim horloge kan veel meer dan dat. Denk maar even aan het registreren van je slaap of het meten van je hartslag.

Een goede smartwatch is bovendien in staat om automatisch verschillende activiteiten doorheen de dag te meten, zoals je fietsroute van en naar het werk of een wandeling over de middag met collega’s.

Een goede GPS-sensor om je looproutes accuraat te registreren is zeer belangrijk als je vaak gaat lopen. Sommige smartwatches hebben naast een GPS- ook een GLONASS- en een Galileo-sensor. Dit zijn respectievelijk de Russische en Europese versies van het Amerikaanse Global Positioning System.

Wanneer je sporthorloge over alle drie de sensoren beschikt, kan het verbinding maken met meerdere satellieten. Hierdoor maakt hij sneller verbinding en heb je een betere dekking waardoor het je traject accurater registreert. Je verbruikt wel meer batterij.

Compatibiliteit

Een smartwatch heeft altijd een verbinding met een smartphone nodig. Sommige smartwatches laten je toe je smartphone thuis te laten, maar dan nog moet je er regelmatig mee synchroniseren. Bekijk dus zeker of je smartwatch wel compatibel is met je smartphone.

Standaard geldt de regel dat een Apple Watch enkel werkt samen met een iPhone. Een Samsung Galaxy Watch heeft het Wear OS besturingssysteem en past dan weer bij Androidsmartphones en bij sommige iPhones, maar bij die laatste kan de connectie instabiel zijn.

Soms geven producenten meteen aan dat bepaalde functies enkel werken bij specifieke smartphones. Op hun website specifiëren ze meestal welke smartphones compatibel zijn met hun smartwatch. Ga er dus niet zomaar van uit dat je geprefereerde smartwatch past bij je smartphone.

Batterijleven

De batterij van een goede smartwatch gaat best minstens een volledige dag mee. Smartwatches zoals de Apple Watch Series 7 maken gebruik van een AMOLED ‘always-on’-display waardoor je steeds een prachtig beeld hebt. Keerzijde van deze medaille is dat hij wel dagelijks moet opgeladen worden.

Heel wat smartwatches die we bekeken, kenden een batterijduur van ca. 18 uur. In principe net voldoende om je overdag te ondersteunen en ’s avonds aan de oplader te hangen.

De fabrikanten proberen veel functies en sensoren te combineren met een elegant design. Dit gaat ten koste van de batterij.

Koop je een smartwatch om je slaap te kunnen registreren, dan kies je best voor een slim uurwerk dat een batterijduur heeft van meerdere dagen. Sporthorloges zijn meestal wat breder en dikker waardoor ze een zwaardere batterij kunnen verdragen.

Een Apple Watch op de pols van een man met een computer op de achtergrond
Afbeelding: Canva.com

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch maakt verbinding met je smartphone waardoor je allerhande meldingen via je pols kan bekijken. Het dient dus voornamelijk om je smartphone minder frequent ter hand te moeten nemen. Afhankelijk van het model (en voornamelijk toch ook wel de prijs) hanteer je meer of minder apps via je polshorloge. Standaard krijg je de mogelijkheid berichten te lezen en lees je wie je telefoneert. Duurdere modellen laten je toe berichten te versturen en zelfs te telefoneren, ze vervangen je telefoon bijna volledig.

De meeste smartwatches bieden ook de mogelijkheid je sportactiviteiten en zelfs je slaap te registreren. Sommige zijn hier best goed in, maar meestal toch minder accuraat dan een volwaardig sporthorloge. Een frequente sporter die ook wel meldingen wil krijgen van zijn smartphone kiest voor een sporthorloge. Iemand die continu op de hoogte wil blijven van inkomende berichten en af en toe eens sport, gaat best voor een smartwatch.

Wat kun je allemaal met een smartwatch doen?

  1. Krijg inzicht in je gezondheid met een overzicht van je stappen, hartslag en slaapkwaliteit.
  2. Mis geen enkel bericht of oproep door je notificaties op je smartwatch te ontvangen.
  3. Gebruik het als portefeuille om digitaal te betalen in winkels, cafés en restaurants.
  4. Zie in één oogopslag wat voor weer het vandaag gaat worden.
  5. Luister naar muziek via draadloze oortjes zonder je smartphone wanneer je gaat lopen of fietsen.
  6. Zet een stil alarm om ’s ochtends op te staan zonder je partner wakker te maken.
  7. Vind je weg terug aan de hand van GPS.
  8. Beantwoord je telefoons via je smartwatch wanneer je je smartphone niet direct kunt vinden.

Hoe duur is een smartwatch?

Je kan al een smartwatch kopen voor ongeveer 100 euro. Voor die prijs krijg je een basismodel met een klein scherm dat geschikt is voor het tracken van je stappen en het meten van je hartslag. Wil je bijkomende functies zoals GPS om te gaan lopen of lokale opslag om muziek te bewaren dan betaal je snel tussen de 150 en 200 euro.

Wil je los van je smartphone kunnen bellen met je smartwatch dan heb je 4G/5G connectiviteit nodig. Voor een smartwatch met mobiele data moet je rekenen op een bedrag tussen de 250 en 350 euro.

Een smartwatch op de pols van een man met een smartphone op de achtergrond
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, ontwerp, comfort, functies, batterij, scherm, compatibiliteit en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Wearables’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.