De 8 beste wifi versterkers van 2024
Onze favoriete keuze is de TP-Link RE450
De beste wifi versterkers zijn goedkoop en eenvoudig om te installeren. In de meeste woningen is een router niet voldoende om in elke kamer een snelle en stabiele wifi verbinding te hebben. Een wifi versterker of wifi repeater is een compact toestel dat draadloos verbinding maakt met je router.
Je moet een wifi versterker in een stopcontact plaatsen op de rand van het bereik van je router. Van daaruit zal hij het signaal van je router verder uitzenden. De meeste moderne toestellen zijn plug-and-play en gemakkelijk om te installeren.
Ze zijn ideaal om te gebruiken wanneer er één of twee ruimtes in huis zijn met een slechte draadloze verbinding. Heb je een grote woning en moet je een grote afstand overbruggen overweeg dan een powerline adapter, access point of een mesh router.
Wil je snel en eenvoudig je draadloos netwerk uitbreiden lees dan hieronder verder om de beste wifi versterker voor bij jou thuis te vinden.
Onze selectie wifi versterkers
- Beste prijs-kwaliteit: TP-Link RE450 bij Coolblue
- Beste met ouderlijk toezicht: TP-Link RE650 bij Bol.com
- Beste voor gamen: Netgear Nighthawk EX8000 bij Amazon
- Beste voor buiten: TP-Link Omada EAP225 Outdoor bij Bol.com
- Beste via stopcontact: Devolo Magic 2 WiFi bij Bol.com
- Beste met stopcontact: TP-Link RE365 bij Bol.com
- Beste budget: TP-Link RE305 bij Bol.com
- Beste voor camping: TP-Link TL-WR902AC bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: TP-Link RE450
Voordelen:
- Tot 1750 Mbps bandbreedte
- Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
- Eenvoudige installatie
- Gebruiksvriendelijke interface
- 3 jaar garantie
Nadelen:
- Geen geïntegreerd stopcontact
- Grote afmetingen
De TP Link RE450 is de beste wifi versterker voor de meeste mensen. Het heeft een snelheid van 450Mbps op de 2,4GHz band en 1.300Mbps op de 5GHz band. Het heeft ongeveer de afmetingen van een smartphone alleen is het een stuk dikker en klappen er twee antennes uit aan de zijkant. Hou er rekening mee dat er geen geïntegreerd stopcontact voorzien is. Je moet het dus zowel ergens kunnen plaatsen waar er een goed wifi signaal is en waar je een stopcontact hebt dat je niet nodig hebt voor andere toestellen.
Het is gemakkelijk om te installeren aangezien de meeste mensen over een router beschikken met WPS. Je hoeft enkel op de WPS knop van je router te klikken waarna je op de WPS knop van je wifi versterker klikt. Bij ons thuis was de klus op minder dan vijf minuten geklaard. Eens in gebruik is het redelijk onopvallend door zijn witte en grijze kleuren. Het beschikt verder nog over een ethernet poort als je graag een desktop of laptop via een netwerkkabel aansluit.
Beste met ouderlijk toezicht: TP-Link RE650
Voordelen:
- Tot 2600 Mbps bandbreedte
- Eenvoudige installatie
- Gebruiksvriendelijke interface
- 3 jaar garantie
Nadelen:
- Geen geïntegreerd stopcontact
- Grote afmetingen
De TP Link RE650 is een upgrade pick ten opzichte van de RE450. Op de 5Ghz band heeft het een snelheid van maar liefst 1733 Mbps. En op de 2,4Ghz band kun je rekenen op snelheden tot 800 Mbps wat meer is dan de meeste wifi versterkers op hun 5GHz band hebben. Het heeft een redelijk groot design waardoor je er rekening meer moet houden dat het waarschijnlijk twee stopcontacten zal innemen. Hou er rekening mee dat er ook geen geïntegreerd stopcontact voorzien is.
Dankzij de 802.11ac technologie geniet je van snelle wifi verbinding. Hij is ook voorzien van handige software waardoor je gemakkelijke het beste kanaal kiest waarop je wifi extender gaat werken. Je kan via de app op je smartphone ook gemakkelijk de naam van het netwerk en het paswoord veranderen. Daarenboven kun je de app ook gebruiken om het online gedrag van je kinderen in de gaten te houden en eventuele restricties op te leggen.
Beste voor gamen: Netgear Nighthawk EX8000
Voordelen:
- Tot 3000 Mbps bandbreedte
- Drie banden (één 2,4 Ghz + twee 5 GHz)
- Stevig bereik
- 4 ethernetpoorten
Nadelen:
- Hoge kostprijs
- Zeer grote afmetingen
- 2 jaar garantie
De Netgear Nighthawk EX8000 is wifi versterker die ontworpen is om meerdere toestellen van snel draadloos internet te voorzien. Het is een van de weinige wifi versterkers dat gebruik maakt van 3 bands. Het heeft namelijk een 2,4GHz band met snelheden tot 400Mbps dat dient om smart home toestellen zoals IP camera’s of een slimme deurbel aan te verbinden. Verder beschikt het nog over twee 5GHz bands, een met een snelheid van 866Mbps en een met een snelheid van 1733Mbps. Door trage 5GHz toestellen op de band met 866Mbps te zetten kunnen de snelle 5GHz toestellen genieten van draadloos internet aan 1733 Mbps. Zeer handig wanneer je met verschillende smartphones en laptops verbonden bent op een en dezelfde wifi versterker.
Deze Netgear wifi versterker heeft verder nog 4 ethernetpoorten om meerdere toestellen via een netwerkkabel te verbinden. Op software vlak is het onder andere uitgerust met een MAC adresfilter. Dit is de veiligste manier om je draadloos internet te beveiligen omdat je nominatief kunt bepalen welke toestellen toegang krijgen tot je werk. Alle toestellen die niet in de lijst voorkomen kunnen niet op je persoonlijk netwerk geraken. Verder heb je de keuze tussen draadloos verbinding te maken met de router (zoals de meeste wifi versterkers) of via een netwerkkabel. Een wifi versterker dat via een netwerkkabel verbinding maakt met de router wis normaalgezien een access point. Maar de Nighthawk EX8000 is dus zowel een wifi versterker als een access point.
Beste voor buiten: TP-Link Omada EAP225 Outdoor
Voordelen:
- IP 65 klasse (stof en spatwaterdicht)
- Captive portal voor gastnetwerk
- Geen stopcontact nodig dankzij PoE
- Bliksembeveiliging
Nadelen:
- Tot 867 Mbps bandbreedte
Wil je draadloos netwerk op je terras of tuin dan kan je misschien weg met het plaatsen van een gewone wifi versterker in je woning. Maar omdat het signaal door baksteen en/of beton moet gaan zal je verbinding vaak aan de trage kant zijn. De TP-Link Omada EAP225 Outdoor is een van de weinige wifi versterkers die geschikt is om slechte weersomstandigheden te trotseren. Hij is namelijk voorzien van een stofdichte en spuitwaterdichte behuizing (IP55-waarde) en een bliksembeveliging. Dit maakt van hem de ideale kandidaat om je tuin en terras van betrouwbaar draadloos internet te voorzien.
Beste via stopcontact: Devolo Magic 2 Wifi
Voordelen:
- Meer flexibiliteit bij het plaatsen
- Geïntegreerd stopcontact
- 3 jaar garantie
- Tot 867 Mbps draadloze snelheid
- Tot 2400 Mbps ethernetsnelheid
Nadelen:
- Internetsnelheid hangt sterk af van de kwaliteit van de elektriciteit in de woning
Om op een eenvoudige manier het bereik van je draadloos netwerk uit te breiden is een gewone wifi versterker niet altijd de beste optie. Een wifi versterker moet altijd geplaatst worden aan een stopcontact waar er een redelijk goede verbinding mogelijk is met je router.
Met een powerline adapter zoals de Devolo Magic 2 WiFi is dit niet nodig. In plaats van verbinding te maken via je draadloos netwerk maakt een powerline adapter gebruik van de elektriciteitkabels in je woning om verbinding te maken met de router. Hierdoor beschik je over meer flexibiliteit voor de installatie en een geïntegreerd stopcontact.
Beste met stopcontact: TP-Link RE365
Voordelen:
- Gebruiksvriendelijke interface
- Geïntegreerd stopcontact
- 3 jaar garantie
Nadelen:
- Tot 867 Mbps bandbreedte
- Zeer trage ethernetsnelheid
De TP Link RE365 is een van de weinige wifi versterkers dat is uitgerust met een geïntegreerd stopcontact. Dankzij deze optie verlies je het gebruik van je stopcontact niet. Nadeel is wel dat de RE365 hierdoor iets duurder is. Hij beschikt over WPS voor een eenvoudige installatie en een gebruiksvriendelijke interface.
Het is belangrijk dat je een wifi versterker op een strategische plek plaats. Ergens dicht genoeg bij de router zodat je nog een goede wifi verbinding hebt. Maar ook ver genoeg zodat het zijn signaal naar andere kamers stuurt waar de router niet aan kan. Op deze plek moet je ook nog eens een stopcontact vinden dat je niet nodig hebt.
Want de meeste wifi versterkers hebben geen geïntegreerd stopcontact. Bij de TP Link 365 moet je daar geen rekening mee houden aangezien je het stopcontact gewoon kunt blijven gebruiken.
Beste budget: TP-Link RE305
Voordelen:
- Goedkoop
- Gemakkelijk te installeren
- 3 jaar garantie
Nadelen:
- Tot 867 Mbps bandbreedte
- Zeer trage ethernetsnelheid
De TP Link RE305 is niet de beste wifi versterker maar hij biedt wel een goedkope oplossing voor wie zijn draadloos netwerk wilt uitbreiden. Op de 2,4 GHz band heeft een snelheid van 300Mbps wat vrij vergelijkbaar is met de RE450. Maar op de 5Ghz band heeft het maar en snelheid van 867 Mbps.
Maar niet iedereen heeft een snelheid van 1.300 Mbps nodig. Bij gewoon gebruik zoals het surfen op het internet en het versturen van mails zal je geen verschil merken tussen de RE305 en een duurder model. Het is enkel wanneer er in huis veel naar Netflix gekeken wordt of er online games gespeeld worden dat je hogere snelheden nodig hebt.
Maar voor mensen die opzoek zijn naar een toestel om goedkoop hun draadloos internet te verlengen naar andere kamers is deze TP Link wifi versterker. Het is een goedkoop en betrouwbaar toestel dat voor veel mensen dezelfde prestaties geeft in vergelijking met toestellen die dubbel zo duur zijn. Juist zoals de RE450 kun je deze wifi versterker gemakkelijk installeren via WPS en beschik je over een ethernet poort. Altijd handig voor wanneer je toestellen wilt aansluiten via een netwerkkabel.
Beste voor camping: TP-LINK TL-WR902AC
Voordelen:
- Goedkoop
- Zeer compact formaat
- Stroomvoorziening via laptop of powerbank
- 3 jaar garantie
Nadelen:
- Tot 750 Mbps bandbreedte
- Zeer trage ethernetsnelheid
De TP-Link’s TL-WR902AC is een mobiele router die over 5 verschillende modussen beschikt waardoor je hem onder andere kunt gebruiken als wifi versterker. Dankzij zijn kleine afmetingen is hij gemakkelijk mee te nemen op reis of naar de camping.
Ondanks zijn kleine afmetingen kun je snelheden tot 433 Mbps halen op de 5GHz band wat voldoende is om meerdere toestellen van draadloos internet te voorzien. Aansluiten doe je aan de hand van microUSB dus je kan het van stroom voorzien via je laptop. Er is zelfs een USB poort voor het delen van foto’s, video’s of andere bestanden.
Waar op letten bij het kopen van een wifi versterker?
Wifi standaarden
In ons onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat je enkel een wifi repeater mag kopen als het voorzien is van een 802.11ac standaard. Oudere 802.11n wifi repeaters zijn goedkoper maar zijn een stuk trager. Het voornaamste probleem van deze oude modellen is dat ze bovendien ook de snelheid van alle andere apparaten op je draadloos netwerk vertragen.
Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat 802.11n wifi repeaters minder dan de helft van de maximale snelheid van jouw router kunnen doorgeven. Er bestaan nog geen wifi versterkers die voorzien zijn van de nieuwste 802.11ax (of Wi-Fi 6) standaard. Dit is voorlopig enkel beschikbaar in duurdere toestellen zoals multiroom wifi systemen. Hieronder overlopen we kort de verschillende wifi standaarden die bestaan:
- 802.11b (Wireless B of Wi-Fi 1): Maximale snelheid van 11Mbps op een 2,4 GHz band (sinds 1999)
- 802.11a (Wireless A of Wi-Fi 2): Maximale snelheid van 54 Mbps op een 3,7 en 5 GHz band (sinds 1999)
- 802.11g (Wireless G of Wi-Fi 3): Maximale snelheid van 54 Mbps op een 2,4 GHz band (sinds 2003)
- 802.11n (Wireless N of Wi-Fi 4): Maximale snelheid van 450 Mbps op een 2,4 GHz band (sinds 2009)
- 802.11ac (Wireless AC of Wi-Fi 5): Maximale snelheid van 1 Gbps op een 5 GHz band (sinds 2014)
- 802.11ax (Wireless AX of Wi-Fi 6): Maximale snelheid van 4,8 Gbps op een 2,4 Ghz of 5 Ghz band (sinds 2018)
Frequenties
Oudere wifi versterkers beschikken enkel over een single-band. Dat wil zeggen dat er enkel een 2,4 GHz band beschikbaar is met beperkte snelheid. Vandaag koop je best op zijn minst een dual band wifi versterker die over een 2,4 GHz en een 5 GHz band beschikt. Zoniet zal je problemen ondervinden wanneer je met meerdere toestellen probeert verbinding te maken.
Zeker wanneer je met meerdere mensen naar Netflix of Youtube kijkt. De nieuwste wifi versterkers beschikken over tri-band, wat wilt zeggen dat ze één 2,4 GHz band hebben en twee 5 GHz banden. Dit is ideaal voor gezinnen waar er veel gestreamed wordt. Het nadeel van deze modellen is dat ze vrij duur zijn en voor het kleine verschil in prijs kan het beter zijn om een wifi mesh netwerk op te zetten.
5 Ghz Band
De 5 GHz band werkt op een hogere frequentie en heeft een hogere snelheid in vergelijking met de 2,4 GHz band. Het nadeel van de 5GHz is dat het een korter bereik heeft. Om van de hoogste snelheid te genieten kun je dus best verbinding maken met de 5 GHz band.
Wanneer je boven in de slaapkamer zit of op zolder kan het zijn dat er onvoldoende bereik is. In dat geval kan je overschakelen naar de 2,4 GHz band die een grotere afstand kan afdekken.
2,4 Ghz Band
De snelheid van 2,4 GHz is minder belangrijk dan de snelheid van de 5 GHz band. Dit is omdat je de 5 GHz band voornamelijk gebruikt om je smartphone, tablet of laptop op aan te sluiten. De 2,4 GHz gebruik je voornamelijk om smart home apparaten of draadloze printers op aan te sluiten.
Deze staan vaak te ver verwijderd van je router of wifi booster om verbinding te maken met de 5 GHz. De meeste wifi boosters hebben een maximale snelheid tussen de 300 Mbps en 450 Mbps op de 2,4 GHz band.
MU-MIMO
MU-MIMO ook wel gekend als Next-Gen AC of AC Wave 2 staat voor multi-user, multiple-input, multiple-output technologie. Een router dat hierover beschikt kan met meerdere toestellen tegelijkertijd communiceren. Dit verlaagt de tijd dat elk toestel moet wachten op een signaal waardoor de snelheid van je netwerk verbeterd.
Gemiddeld gezien hebben de meeste gezinnen 8 toestellen die verbonden zijn met de router die bandbreedte vragen. Denk maar aan al die smartphones, laptops, computers, game consoles en printers. MU-MIMO zorgt ervoor dat je een sneller en een betrouwbaarder draadloos netwerk zult hebben.
Snelheid ethernetpoort
De snelheid van de ethernetpoort is enkel van belang wanneer je een desktop of console via de kabel wilt aansluiten. In dat geval is het belangrijk dat je voor een wifi repeater kiest met Gigabit Ethernet (1.000 Mbps).
Er zijn namelijk 4 modellen die nog gebruik maken van de oude Fast Ethernet (100 Mbps). Dit zijn de TP Link RE365, RE 305, RE 200 en de ASUS RP-AC53. Ben je niet van plan om een toestel via een ethernetkabel aan je wifi repeater te verbinden dan moet je hier geen rekening mee houden.
Beveiliging
De beste beveiliging die je momenteel kunt instellen is de WPA2 encryptie. Alle moderne wifi versterkers hebben deze encryptie. Indien je nog over een oude wifi versterker beschikt kan dit een goede reden zijn om voor een nieuwe wifi versterker te kiezen. Volgens een artikel van de consumentenbond kun je met oude encryptiemethodes het risico lopen dat je netwerk voor illegale zaken gebruikt wordt zoals hacking maar zelfs voor het verspreiden van illegale foto’s en video’s.
Hieronder lijsten we de verschillende soorten beveiliging op. WPA en WPA2 bestaan met een PSK toevoeging. Dit wil zeggen dat een eenmalige invoering van het wachtwoord. Dit is voornamelijk ontworpen voor gezinnen zodat iedereen hetzelfde paswoord kan gebruiken om toegang te krijgen tot het draadloos netwerk. Heb je meerdere gebruikers en wil je niet dat ze hetzelfde paswoord gebruiken dan gebruik je beter geen PSK.
- WEP (Wired Equivalent Privacy)
- Eerste generatie, bestaat sinds 1999
- Is het meest gebruikte protocol in de wereld
- Niet veilig door zijn 64-bit en 128-bit encryptie
- WPA (Wi-Fi Protected Access)
- Tweede generatie, bestaat sinds 2003
- Betere veiligheid door zijn 256-bit encryptie
- WPA2
- Derde generatie, bestaat sinds 2006
- Betere veiligheid door gebruik te maken van een AES algoritme
Aantal Antennes
Oude wifi repeaters met de 802.11n standaard hebben een maximale snelheid van 450 Mbps. Deze snelheid werd vaak bereikt door gebruik te maken van 3 antennes die elk verantwoordelijk waren voor een snelheid van 150 Mbps. Nieuwe wifi repeaters met de 802.11ac standaard kunnen gebruik maken van meerdere antennes om de snelheid te verhogen.
Dit kunnen ze doen omdat moderne routers tot 8 verschillende signalen kan ontvangen en zenden. Een moderne wifi repeater kan dus gebruik maken van 8 antennes om een snelheid van 1.733 Mbps te bereiken. Het is wel belangrijk om op te merken dat sommige wifi repeaters een snelheid van 1.733 Mbps kunnen bereiken met 4 of 6 antennes. Meer antennes is dus niet altijd beter.
Aantal ethernetpoorten
De meeste wifi boosters hebben maar 1 ethernetpoort. Ze zijn namelijk ontworpen voor het doorsturen van een draadloos signaal, niet om desktops of consoles via een ethernetkabel aan te sluiten. Heb je meerdere toestellen die je via een ethernetkabel wilt aansluiten, dan kun je beter een netwerk switch kopen.
Er zijn twee uitzonderingen, namelijk de Netgear Nighthawk EX8000 en de AVM FRITZ!Repeater 3000. Deze kunnen respectievelijk 4 en 2 toestellen via een ethernetkabel aansluiten. Dit kan handig zijn wanneer je de wifi booster in je bureau kan plaatsen en je een desktop en/of console via de kabel kunt aansluiten. Door toestellen via een ethernetkabel aan te sluiten ontlast je je draadloos netwerk waardoor de performantie voor andere toestellen stijgt.
Garantie
Hoe langer de duurtijd van de garantie hoe beter voor u, de consument. Een lange garantieperiode beschermt gedurende een langere periode van eventuele fabricagefouten. Maar het is ook een manier van de fabrikant om aan te geven dat het om een kwalitatief product gaat. Weet dat in België je altijd recht hebt op 2 jaar garantie tenzij het om een aankoop van tweedehandsgoederen gaat.
AVM geeft het langste garantie op zijn producten, namelijk 5 jaar. TP-Link geeft 3 jaar garantie op al zijn producten wat een jaar langer is in vergelijking met de wettelijke garantieduur. Andere merken zoals Netgear, Linksys en Asus beperken zich tot de minimale wettelijke termijn van 2 jaar (met uitzondering van de Asus RP-AC53).
Wat is een wifi versterker
Een wifi versterker of wifi repeater is een apparaat waarmee je je draadloos netwerk kunt uitbreiden. Een wifi versterker maakt verbinding met je router en stuurt dat signaal door naar een toestel zoals een laptop of smartphone die niet in het bereik van de router liggen.
Wifi versterkes zijn ideaal voor woningen waar een paar kamers een slecht draadloos signaal hebben. Hierdoor kun je op een goedkope manier het bereik van je router vergroten. Wat een wifi versterker niet kan is de bandbreedte van je netwerk verhogen.
Hoe werkt een wifi versterker
Een wifi versterker maakt verbinding met je router aan de hand van een draadloos signaal of een ethernetkabel. Wanneer je gebruik maakt van het draadloos signaal is het van belang om de wifi versterker te plaatsen op een locatie waar er een goede netwerkverbinding is. Een wifi versterker moet namelijk verbinding draadloos verbinding kunnen maken met je router om het signaal te kunnen versterken. Maak je verbinding via een ethernetkabel moet je hier geen rekening mee houden.
Eens je een locatie hebt gevonden voor je wifi versterker moet je deze installeren. Hierbij kun je onder andere de naam van het netwerk en het paswoord instellen. Na de installatie zal er een extra netwerk zichtbaar worden. De dekking van je router is nu uitgebreid. Ruimtes waar daarvoor geen draadloos netwerk was kunnen nu verbinding maken met het nieuwe netwerk. Om de eerste keer verbinding te maken zal je met je smartphone, laptop of ander toestel verbinding moeten maken met het netwerk en het paswoord ingeven.
Hou er rekening mee dat een wifi versterker enkel het bereik vergroot en niet de bandbreedte. Het streamen van series of het spelen van online games vraagt heel wat bandbreedte. Hierdoor kan je traag internet ervaren waardoor de verbinding bij bijvoorbeeld videocalls kan wegvallen. Een wifi versterker zal in dit geval niet helpen om je draadloos netwerk te ontlasten. Probeer waar mogelijk toestellen te verbinden via een ethernetkabel om je draadloos netwerk te ontlasten. Indien dat niet mogelijk is kun je een nieuwe router aanschaffen en een duurder internetabonnement nemen.
Waar moet je een wifi versterker plaatsen
- Plaats de wifi versterker op een plaats waar er een goed draadloos signaal is.
- Sommige wifi versterkers zijn voorzien van een signaalindicator om je hierbij te helpen.
- Een alternatief is om een app zoals inSSIDer te gebruiken om de ideale locatie te vinden.
- Wifi versterkers kunnen door hun omvang twee stopcontacten blokkeren.
- Kun je je stopcontact niet missen kies dan voor een wifi versterker met stopcontact.
- Om verlies in signaalsterkte te vermijden mag je het niet aansluiten op een verdeelstekker.
Tips voor een beter draadloos netwerk
- Verplaats de locatie van je router
- De router wordt vaak aan de zijkant van de woning geplaats (bij de gas- en watermeter)
- Door je router te verplaatsen naar een centrale locatie kun je het bereik vergroten
- Vervang de standaard router van je internetprovider
- Een wifi versterker kan de bandbreedte van je draadloos netwerk niet verhogen
- Een goede simultaneous dual-band router heeft een veel performanter draadloos netwerk
- Sluit desktops, TV’s en consoles aan via een ethernetkabel
- Door toestellen die door veel data gaan aan te sluiten met een ethernetkabel kun je je draadloos netwerk ontlasten.
- Hierdoor stijgt de performantie voor toestellen die enkel draadloos verbinding kunnen maken zoals een smartphone of tablet.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 14 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op wifi standaarden, frequenties, verbindingskwaliteit, beveiliging, poorten & antennes, garantie en prijs.
Tot zover het artikel beste wifi versterker