Scroll Top
koopgids elektrische verwarming waar op letten

Koopgids: een Elektrische verwarming kiezen

Of het nu gaat om een terrasverwarmer of een kachel in je studeerkamer, elektrische verwarming werkt met een verwarmingselement aangedreven door elektriciteit.

Het verschil tussen de elektrische kachels onderling ligt uitsluitend in de manier waarop de warmte naar buiten komt. De infrarood verwarming straalt bijvoorbeeld zijn warmte af, terwijl de ventilatie kachel warme lucht in het rond blaast.

Elektrische kachels zijn ideaal om een ruimte bij te verwarmen, maar sommige toestellen zijn ook geschikt als hoofdverwarming. Wanneer je over zonnepanelen beschikt, kun je de opgewekte energie gebruiken om je elektrische verwarming aan te drijven. Zeker tegenwoordig zien we de vraag naar elektrische kachels sterk omhoog gaan.

De aanwezigheid van stroom is noodzakelijk. Afhankelijk van welk toestel je kiest, verloopt de bediening via een knop of een app op je smartphone.

Het voordeel van bediening met de app is dat je de kachel gemakkelijker vanop afstand kunt bedienen. Zo zet je de verwarming alvast aan terwijl je nog onder je warme lakens ligt. Het nadeel is dat deze vaak wat duurder zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten, en waar je op moet letten tijdens het vergelijken.

Waar op letten bij het vergelijken

Verschillende soorten elektrische verwarmingen

1. Convectorkachel

Een convectorkachel zuigt koudere lucht aan en warmt die op met een verwarmingselement. Vervolgens wordt de warme lucht als het ware uit de kachel geduwd. De warme lucht stijgt op en verwarmt de ruimte gelijkmatig. Koudere lucht wordt naar beneden geduwd en weer aangezogen door de kachel.

Omdat het proces van convectie nauwelijks geluid maakt, zijn convectorkachels zeer geschikt voor slaapkamers en studeerkamers. Deze kachels hebben doorgaans wel een kleiner warmtebereik.

2. Ventilatorkachels

Ventilatorkachels hebben een ventilator nodig om de warmte de ruimte in te blazen. Deze toestellen hebben een soort van gloeidraad als verwarmingselement. Nadat de lucht opgewarmd is door de gloeidraad, doet de ventilator de rest.

Deze apparaten kunnen een kamer zeer snel opwarmen, maar daartegenover staat wel dat ze meestal luider zijn.

3. Olie kachel

Een oliegevulde kachel is eigenlijk een convectorkachel plus. De verwarmingsbuizen zijn met olie gevuld en omdat olie langer warm blijft, blijft de warmte ook langer behouden. Dit is dus een zeer efficiënte manier om te verwarmen.

De voor- en nadelen zijn dezelfde als bij een convectorkachel. Deze toestellen zijn erg stil, maar minder goed geschikt om grote ruimtes snel te verwarmen.

4. Keramische kachels

Keramische kachels lijken dan weer erg op ventilatorkachels, maar dan met keramische elementen. Deze elementen houden de warmte langer vast en ze zijn dus zuiniger met energie. De keramische kachel zelf wordt minder warm dan andere types en is dus ook veiliger in gebruik.

Omdat keramische kachels geen stofdeeltjes verbranden, zijn ze ook beter geschikt voor mensen met luchtwegklachten.

5. Infrarood verwarming

Een infrarood kachel ten slotte is vooral geschikt voor slecht geïsoleerde plaatsen. Dit type kachel verwarmt niet de ruimte zelf, maar personen en materialen in de ruimte via infraroodstraling. Ook deze toestellen verbranden geen stofdeeltjes.

Omdat deze kachels niet belastend zijn voor de kwaliteit van de binnenlucht zijn ze dus prima geschikt voor mensen met allergieën of luchtwegaandoeningen. Infrarood kachels verwarmen snel en efficiënt en ze verbruiken doorgaans minder stroom dan andere types.

elektrische verwarming voor woonkamer

Soort warmte en gevoelstemperatuur

Een optimaal warmtegevoel is voor iedereen anders. Wil je graag dat de ruimte snel erg warm is, dan ga je best voor een ventilatorkachel. De warmte wordt snel de kamer in geblazen, maar het zal ook sneller weer afkoelen.

Heb je liever een diffuse, behaaglijke warmte, dan opteer je beter voor een efficiënt verwarmingstoestel zoals een keramische kachel of een oliegevulde kachel. Deze toestellen hebben als bijkomend voordeel dat ze langer warm blijven. Met een oliegevulde kachel zal het wel wat langer duren eer de ruimte opgewarmd is.

Wens je dat de warmte hetzelfde aanvoelt als bij centrale verwarming, dan is een convectorkachel de beste keuze. Convectorkachels verwarmen heel gelijkmatig. Als de ruimte wat groter is, kan het wat langer duren eer ze verwarmd is.

Met een infrarood kachel voel je de geproduceerde warmte rechtstreeks op je huid. Het is een erg aangenaam warmtegevoel dat je kan vergelijken met de warmte van de zon. Bij dit type van verwarming moet je goed nadenken over de plaatsing van het toestel in de ruimte.

Goed om te weten is dat gevoelstemperatuur grotendeels bepaald wordt door luchtvochtigheid. Bij een hoge luchtvochtigheid kan lichaamswarmte namelijk moeilijker ontsnappen. Daarom kan het het de moeite zijn om tijdens de wintermaanden een luchtbevochtiger te gebruiken.

Het kan ook goedkoper. Met een elektrisch deken of een fleece deken beperk je je uitgaven, ook op lange termijn.

welke soorten elektrische verwarrming

Vermogen en verbruik

Doorgaans hebben elektrische kachels een vermogen tussen 1.000 en 2.500 watt. Afhankelijk van het model vind je een aantal warmtestanden op je toestel.

Wanneer je begint te verwarmen zal je uiteraard kiezen voor de stand met het hoogste wattage. Is je ruimte voldoende opgewarmd, dan kan je naar een lagere stand met een lager vermogen schakelen.

Het gemiddelde verbruik van de elektrische verwarming zal afhankelijk zijn van de oppervlakte van de ruimte, de isolatiegraad en de buitentemperatuur. Bij efficiënte verwarmingstoestellen die de warmte langer vasthouden zal je minder energie verbruiken dan bij andere types.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat elektrische verwarmingstoestellen vooral geschikt zijn voor gebruik in kleine tot middelgrote ruimtes of om bij te warmen.

Veiligheid

Als het om elektrische verwarmingstoestellen gaat, is veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Hoewel elektrische kachels de laatste jaren enorm geëvolueerd zijn, doe je er goed aan na te gaan welke veiligheidsmechanismen ingebouwd zijn.

Een oververhittingsbeveiliging is volgens ons echt wel een must. Wanneer het toestel te warm wordt, schakelt het zichzelf automatisch uit. Daarnaast is een omvalbeveiliging of een kantelbeveiliging ook geen overbodige luxe. Als de elektrische kachel wankelt en omvalt, stopt hij met warmen. Allemaal functies die ervoor zorgen dat je huis niet afbrand.

Als je kinderen hebt is een kinderbeveiliging ook wenselijk. Alleen een volwassene kan het toestel bedienen, hetzij via de app, de afstandsbediening of het bedieningspaneel.

Ten slotte zijn niet alle elektrische kachels geschikt voor gebruik in de badkamer. Degene die dat wel zijn, kan je bovendien niet zomaar eender waar in de badkamer plaatsen. Daarvoor moet je kijken naar de IP-certificering van je apparaat. Die geeft precies aan waar je je elektrische kachel veilig kan plaatsen. Kies voor IPX5 (waterspatten en lichte regen) of meer. Met IP4 (lichte waterdruppels) zal het ook wel lukken, maar wij zijn liever 100% zeker.

elektrische verwarming voor grote ruimte

Extra functies

Wil je een ventilatorkachel aanschaffen, dan kan het nuttig zijn te controleren of die ook een zomerventilatiestand heeft. Op die manier kan je je kachel tijdens de zomer inzetten om ruimtes te verkoelen.

In de winter kan het dan weer interessant zijn om een vorstvrijstand te hebben op je toestel. In deze stand zorgt de kachel ervoor dat de temperatuur in een bepaalde ruimte nooit onder het vriespunt kan zakken. Dat kan vooral handig zijn in een tuinhuis of in een caravan, op de camping.

Sommige elektrische kachels hebben een app waarmee je het toestel kunt programmeren. Zo zorg je ervoor dat het lekker warm is als je thuiskomt of geef je een weekschema op.

Een timer functie is minder geavanceerd, maar wel simpel te gebruiken. Je stelt gewoon de gewenste tijd in en je apparaat schakelt zichzelf uit zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.

Ten slotte zijn sommige apparaten voorzien van een stoffilter. Een fijn extraatje dat ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit niet negatief beïnvloed wordt, maar ook dat het toestel perfect blijft werken.

Montage

Vrijstaande elektrische verwarmingstoestellen vind je in verschillende vormen. Boxmodellen zijn meestal kleiner en makkelijk verplaatsbaar. Je kan ze ook makkelijk kwijt op een kast of op een tafeltje.

De langwerpige torenmodellen hebben als voordeel dat ze meestal zelfdraaiend zijn. Ze kunnen de ruimte gelijkmatig verwarmen en als ze ook een zomerventilatiestand hebben, kunnen ze ook perfect dienstdoen om een ruimte af te koelen.

Radiatormodellen staan meestal op wieltjes zodat je ze makkelijk van kamer tot kamer kunt rijden.

De niet-vrijstaande kachels zijn meestal paneelmodellen. Deze kachels zijn vooral ontworpen om op een permanente plek gemonteerd te worden. Meestal zijn deze verwarmingstoestellen ontworpen voor wandmontage. Vaak worden bij deze apparaten echter ook pootjes geleverd zodat je ze evengoed vrijstaand kunt gebruiken.

Ten slotte zijn sommige elektrische kachels ook geschikt voor plafondmontage. Dat zijn dan vooral infrarood kachels. Aan het plafond vallen deze toestellen niet op en het is een handige optie in ruimtes waar veel beweging is.

Alternatieven voor het verwarmen

Elektrische verwarmingen zijn slechts één van de manieren om je huis te verwarmen. Dit is momenteel heel populair omdat de kost van het stoken zo hard oploopt in België. En hoewel elektriciteit ook duurder wordt blijft het voor sommigen (vooral die met zonnepanelen) een logische keuze.

Heb jij geen elektrische verwarming – geen nood. Er zijn nog heel wat alternatieve manieren om te verwarmen, en voor die zonder verwarming zijn er ook enkele andere manieren om warm te blijven. Zit je echt in de problemen, blijf dan niet bij de pakken zitten en ga langs bij een OCMW zodat jij deze winter makkelijk(er) doorkomt.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.