De 5 beste antivirus software voor de computer

Bescherm je laptop en desktop met een krachtige betalende of gratis antivirus

In dit artikel zoeken we naar de beste antivirus software van 2022. Het is immers een feit dat er zich steeds meer mensen online begeven, en dat er dus ook meer en meer nood komt aan digitale bescherming.

Of je nu over een zware top of the line gaming desktop computer beschikt, of gewoon een krachtige laptop hebt, iedereen zal beroep moeten doen op antivirus software. Dergelijke software hoeft helemaal niet duur te zijn, en je kan kwalitatieve opties vinden voor elk budget en voor elke situatie. Er bestaan ook verschillende waardige antivirus software.

Wanneer we alle criteria onder de loep nemen, komt Webroot SecureAnywhere Antivirus zonder twijfel naar voren als de beste optie. Deze software is verbazend klein en licht (de installer is slechts 6 MB) en zal dus erg snel worden geïnstalleerd en de scans duren helemaal niet lang.

Zodra de installatie voltooid is, zal Webroot SecureAnywhere Antivirus meteen beginnen met scannen voor actieve malware en een grondige analyse van je system. Daarna zal er een dagelijkse scan worden ingepland.

Je moet wel rekening houden met het feit dat je om Webroot te gebruiken een online profiel moet aanmaken, waarbij je veiligheid zeer sterk wordt benadrukt. Dat uit zich in de vorm van een vereist sterk wachtwoord en een speciale tweede code. Hiernaast wordt je ook op het hart gedrukt om gebruik te maken van two-factor authentication, door middel van een QR code, een app of een SMS.

Nieuwe en onbekende programma’s zullen door Webroot SecureAnywhere Antivirus in eerste instantie voorzichtig worden behandeld, waarbij ze mogen draaien maar alleen onder strikt toezicht. Onherroepelijke acties zoals persoonlijke data via het internet verzenden worden geblokkeerd. Alle herroepelijke acties worden bijgehouden, tot er een verdict wordt geveld over de aard van het programma. Blijkt dat kwaadaardig te zijn, zal het worden verwijderd en zullen alle bijgehouden acties worden omgedraaid.

Webroot SecureAnywhere Antivirus scoort dus zeer goed op het vlak van virus- en malwarebescherming, en zal kwaadaardige URL’s (die je naar een website sturen met malware op) in 99% van de gevallen blokkeren. Hetzelfde resultaat krijg je bij het blokkeren van phishing-websites.

De kostprijs is vrij gemiddeld, je hebt het aan ongeveer €35 per jaar voor 1 licentie. Wil je dat uitbreiden naar 3 licenties, moet je ongeveer €8 extra betalen. Webroot SecureAnywhere Antivirus werkt op zowel PC als Mac.

De nummer 2 op deze lijst kon even goed de nummer 1 zijn, want Bitdefender Antivirus Plus is zonder twijfel één van de beste opties op de markt. Met deze tool kan je zonder problemen alle nodige beschermingstaken uitvoeren (denk aan antivirus, antimalware, beschermen tegen bestaande en inkomende aanvallen, enzovoort), en daarnaast krijg je er nog een heleboel extra opties bij.

Deze opties bestaan uit, onder andere:

  • Wachtwoordbeheer
  • Sterke beveiliging voor online transacties
  • Bescherming tegen ransomware
  • Een VPN
  • Verwijderen van bestanden

Let op dat je voor ongelimiteerde VPN-toegang een apart abonnement zal moeten nemen.

Bitdefender Antivirus Plus maakt gebruik van Artificiële Intelligentie om cyberaanvallen op te sporen en te voorkomen.

Je kan dit een beetje vergelijken met je immuunsysteem. Als er een ziekte opduikt, zal je lichaam er de eerste keer op reageren en tegen vechten, maar bij de tweede keer dat deze ziekte opduikt zal je immuunsysteem veel sneller en effectiever kunnen ingrijpen, want het heeft geleerd van de vorige aanval.

Hetzelfde geldt met AI. Bij een eerste cyberaanval zal het ingrijpen, al dan niet op voorhand, en hierover informatie opslaan. Als je systeem nog eens geconfronteerd wordt met dezelfde kwaadaardige software, zal Bitdefender Antivirus Plus veel sneller en gerichter in actie treden.

Artificiële Intelligentie als verdediging wordt ook gebruikt bij datingsites, softwarebedrijven, online casino’s, telecom en banken, dus je kan je wel voorstellen dat dit een zeer sterke bescherming kan aanbieden.

De prijs voor 1 licentie van Bitdefender Antivirus Plus is per jaar ongeveer € 35, en is dus vergelijkbaar met de competitie. Maar als je meerdere licenties wil, zal je ongeveer € 55 moeten ophoesten voor 3, € 65 voor 5 en € 75 voor 10. McAfee (zie verder in de lijst) daarentegen geeft je ongelimiteerde licenties voor € 55, dus Bitdefender Antivirus Plus is een zeer goede optie als het alleen jouw computer moet beschermen, maar als het om meerdere systemen gaat kan je wellicht beter naar een ander antivirusprogramma kijken.

Met Kaspersky Anti-Virus haal je een zeer robuuste antivirus in huis. Het biedt je bescherming tegen virussen, malware (in real time, dus nog voor ze op je computer terecht komen), stopt hackers van je computer op afstand over te nemen, en zorgt ervoor dat je apparaat snel en vlot blijft draaien.

De software van Kaspersky rust op 3 pilaren: Anti-Hacking (rechtstreekse aanvallen, ransomware), Anti-Virus (wormen, pharming, botnetwerken, rootkits en rogues) en Anti-Malware (skyware, adware, keyloggers, XSS-aanvallen en trojans).

Kaspersky Anti-Virus haalt perfecte of bijna-perfecte scores bij alle onafhankelijke antivirus tests, dus je kan je wel voorstellen dat dit een kwalitatieve optie is. Hiernaast heeft Kaspersky Anti-Virus meerdere prijzen gewonnen, zoals Product of the Year (2020). De normale prijs van een abonnement begint vanaf € 35 voor een jaar, maar er zijn frequente kortingen voor nieuwe klanten.

McAfee AntiVirus Plus scoort zeer goed op het vlak van anti-malwaretests, dus als dat jouw voornaamste zorg is, kan je bij hen zeker terecht. Ook met hun robuuste firewall en bij het opsporen van kwaadaardige websites is McAfee van topkwaliteit.

Hiernaast biedt deze software je ook allerlei andere bonussen, zoals Ransom Guard en PC Boost. Een leuke feature van McAfee AntiVirus Plus is hun “Virus Protection Pledge”, wat betekent dat als er toch eens wat malware voorbij hun bescherming geraakt, ze hun experts zullen inschakelen om op afstand het probleem op te lossen. En als die experts het probleem niet kunnen oplossen, krijg je je geld terug.

Net als Kaspersky kan je met 1 abonnement van McAfee hun software installeren op al je Windows, Android, Mac OS en iOS  apparaten. Het nadeel hiervan is wel dat de prijs meteen hoger ligt dan andere opties in deze lijst: € 55 per jaar. Als je daarentegen tevreden bent met slechts 1 Windows apparaat te beschermen, kan je ook opteren voor een abonnement van € 35.

Norton AntiVirus Plus is een zeer degelijke optie voor iedereen die op zoek is naar een antivirusprogramma. Allereerst wordt deze software erg gewaardeerd door onafhankelijke testen en scoort het zeer hoog in de rangschikking van SE Labs, waarvan het een AAA-certificaat kreeg.

Naast een antivirus krijg je er ook een volledige firewall bij, spamfilters, online backups van je gegevens (om ransomware tegen te gaan), een wachtwoordbeheersysteem, online bankingbeveiliging, script-controle, Wi-Fi beveiliging, enzovoort. Een volledige suite van beveiligingstools, met andere woorden.

Het is ook mogelijk om andere extensies te installeren op je internetbrowser, zoals Norton Safe Search (waarmee je gevaarlijke zoekresultaten kan identificeren en vermijden) en Norton Password Manager. Norton AntiVirus Plus geeft je ook volledige technische ondersteuning, waarbij je kan rekenen op hulp van de experts van Norton als hun software je malware niet kan verwijderen. Het grootste nadeel hiervan is de prijs. Voor € 55 krijg je slechts 1 abonnement, dus je kan dit slechts op 1 apparaat installeren.

Tot zover het artikel ‘Beste antivirus software 2022’ – Laatste update 02/01/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.