Scroll Top
Beste antivirus software

De 8 beste antivirus programma’s van 2023

Van Windows en Mac tot Android en iOS.

De beste antivirus bespaart je veel zorgen bij je dagelijks computergebruik. In de laatste paar jaren is digitale administratie enorm opgekomen. Veel documenten moeten nu online opgehaald of ingevuld worden. Het volbrengen van die taken op zich is al een uitdaging. Zeker als je daarnaast noch malware, virussen en phishing mails moet zien te ontwijken.

En hoewel Microsoft Defender voldoende kan zijn om uw PC vrij te houden van infecties kan het niet tippen aan de extra functies van een betaalde virusscanner. De meeste antivirussen bestaan uit een pakket met daarin bescherming tegen malware, ouderlijk toezicht, VPN, wachtwoordbeheerder en bescherming tegen identiteitsdiefstal.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende opties van onder andere Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton. Daarbij hebben we rekening gehouden met de volledigheid van het pakket en de regelmaat van updates. Lees hieronder om de beste antivirus voor jouw computer, tablet of smartphone te vinden.

Onze selectie antivirus software

Beste prijs-kwaliteit: Bitdefender Antivirus Plus

Voordelen:

  • Veel features
  • Goede malwaredetectie
  • Gunstige prijs

Nadelen:

  • Merkbare vertraging bij virusscan

Deze versie van de Bitdefender software suite is de goedkoopste optie uit hun betalende line-up. Je beschikt daarom niet over een aantal minder essentiële beveiligingsfuncties. Zoals ouderlijk toezicht, webcam- en microfoonbeveiliging, dubbele firewall, en verhoogde capaciteit van vpn. Dit zijn voor de doorsnee consument echter geen essentiële functies.

Wat wel inbegrepen is in dit pakket zijn een netwerkscanner, paswoordmanager, bestandsversnipperaar, hardened browser, anti-tracking, en een vpn. De paswoordmanager heeft geen limiet op de hoeveelheid op te slagen paswoorden. Maar is wel beperkt tot één apparaat.

De vpn kan tot 200 MB per dag versleutelen. Een verhoging van die capaciteit kost extra. De virusdetectie van Bitdefender scoort excellent in tests van onafhankelijke laboratoria. Er worden erg weinig bedreigingen niet gedetecteerd. De kans is groter dat de software een bestand ten onrechte als gevaarlijk markeert.

Qua impact op computerprestaties valt Bitdefender net achter de koplopers. Er is een merkbare vertraging in de werking van de pc wanneer de antivirus in de achtergrond loopt. Die belasting wordt nog zwaarder tijdens volledige scans, die ook vrij lang duren. De scantijden verbeteren wel naarmate Bitdefender meer scant en weet welke bestanden te negeren.

Voordelen:

  • Gratis
  • Topklasse virusscanner
  • Snelle prestaties

Nadelen:

  • Extra functies erg beperkt

Deze antivirus biedt ongebruikelijk veel features voor een gratis antivirus. Ondanks je er niks voor moet betalen beschikt deze antivirus over dezelfde virusscanner als de betalende versies. Daarnaast beschikt Security Cloud Free over een vpn en een paswoordmanager. Deze zijn wel beperkt zijn qua functionaliteit. De gratis versie beschikt over een vpn maar deze is beperkt tot 300MB per dag. En de paswoordmanager is ook beperkt tot 15 opgeslagen wachtwoorden.

Om bijkomende functies te ontgrendelen of de capaciteit te verhogen moet je bijbetalen. De prestatieimpact van Security Cloud Free is verwaarloosbaar, het programma vertraagt je toestel nauwelijks. De antivirus heeft een simpele en gebruiksvriendelijke interface. Al is de paywall wel duidelijk zichtbaar in de opvallend ‘vergrendelde’ premium functies.

Beste Windows: Norton 360 Deluxe

Voordelen:

  • Topklasse virusbescherming
  • Ongelimiteerde vpn
  • Weinig impact lopend op achtergrond

Nadelen:

  • Volledige scans zijn lang en loom

De Norton 360 softwaresuite heeft enorm veel uitbreidingsmogelijkheden. Maar de Deluxe 360 is een goede optie voor de doorsnee Windows gebruiker. Een punt waarop Norton uitstekend scoort is efficiëntie van de virusscanner. De accuraatheid van de scanner is getest en goedgekeurd door onafhankelijke laboratoria. Wanneer de Norton suite in de achtergrond loopt is er een beperkte vertraging in prestaties. Tijdens volledige systeemscans is er echter wel een merkbare vertraging waar te nemen.

Afgezien van de centrale virusbeschermingsfuncties heeft Norton nog enkele extra opties. Waaronder een ongelimiteerde vpn en paswoordmanager. Online opslag en bescherming tegen identiteitsdiefstal zijn beschikbaar als bijkomende upgrades. Deze komen aan een meerprijs bovenop het al niet goedkope Deluxe-pakket. Een vreemde tekortkoming is het ontbreken van een gespecialiseerde file shredder en hardened browser in elke Norton bundel. Maar als je deze functies niet nodig hebt is Norton een goede optie.

Voordelen:

  • Uitstekende virusdetectie
  • Autopilot
  • Time-machine controle

Nadelen:

  • Vpn tegen meerprijs

Bitdefender is bekend en geliefd om z’n set-and-forget garantie. Dit houdt in dat je quasi geen tijd meer moet besteden na de initiële installatie. De Autopilot functie van Bitdefender maakt dat mogelijk. Autopilot werkt in de achtergrond en hakt automatisch knopen door om je toestel zo veilig mogelijk te maken. De virusdetectie van Bitdefender is heel betrouwbaar. In onafhankelijke testen mist het geen enkel virus. Sterker nog markeren ze ook bijna geen enkel goedaardig bestand foutief.

Andere functies het vernoemen waard zijn Anti-tracker en Traffic Light. Deze zorgen voor extra anonimiteit en inzicht in de betrouwbaarheid van websites. Ook biedt Bitdefender een goede vpn aan en de mogelijkheid om de integriteit van Time Machine backups te verifiëren. Deze werkt uitstekend, maar is beperkt in gebruik. Voor extra capaciteit moet je helaas bij betalen.

Beste voor meerdere toestellen: McAfee Internet Security

Voordelen:

  • Voordelige prijzen
  • Goede malwarebescherming
  • Veel features

Nadelen:

  • Vergt veel rekenkracht

McAfee is met klem de beste vpn voor meerdere toestellen. Er is geen tekort aan extra functies: bescherming tegen ransomware, een systeemopruimer, two-way firewall, file shredder, en browserextensies. McAfee heeft ook een ongelimiteerde vpn ter beschikking voor Internet Security klanten. Maar deze dienst wordt met een addertje onder het gras aangeboden. De toegang tot de vpn wordt alleen verleend als automatische abonnementsverlenging geactiveerd staat.

Hou rekening met de vertraging die gepaard zal gaan met het gebruik van McAfee. Zowel in achtergrondgebruik als in actieve scans zal McAfee gulzig beroep doen op de rekenkracht van je pc.

Voordelen:

  • Veel extra tools
  • Topklasse virusscanner
  • Kleine impact

Nadelen:

  • Hogere prijsklasse

Kaspersky Total Security biedt veel features en absolute piekprestaties van de virusscanner. Dit zijn kwalificaties die gezamenlijk zorgen dat we Total Security als de beste vpn voor een premium prijspunt kiezen. Kaspersky is een topscoorder in labotests. Zowel qua effectiviteit als in virusdetectie als in impact op systeemprestaties scoort de software uitstekend.

Het is niet het duurste plan in het aanbod van Kaspersky, maar bevat toch een ouderlijk toezicht module en een aparte beveiligde browser. Ook bestandsencryptie (een feature dat minder en minder frequent aangeboden wordt), een file shredder en ransomware bescherming zijn van de partij. Zoals zo dikwijls het geval is, is er ook een complementaire vpn die beperkt is tot 300 MB  per dag. Tenslotte is er ook een two-way firewall inbegrepen in de Total Security Suite, Om die volledig te ontgrendelen moet speciaal daarvoor een extra maandelijks abonnement aangeschaft worden.

De prestatieimpact van Security Cloud Free is verwaarloosbaar, het programma vertraagt je toestel zo goed als niet. De antivirus heeft een simpele en gebruiksvriendelijke interface, die zelfs beginnende gebruikers snel wegwijs maakt.

Beste malware: Malwarebytes Premium

Voordelen:

  • Prestatievriendelijk
  • Uitstekende malwaredetectie
  • Simpel

Nadelen:

  • Niet veel extra antivirus features

Tot voor kort was Malwarebytes geen volledige antivirus. Het was eerder een bijkomend programma om in combinatie met je bestaande antivirus te gebruiken. Sinds 2019 heeft Malwarebytes de stap naar een volledige softwaresuite gezet.

De interface is enorm simpel en gebruiksvriendelijk. Voor zij die gewoon een doeltreffende virusscanner willen is deze gebruiksvriendelijkheid zeer welkom. Voor power users zijn er gelukkig ook geavanceerde instellingen te vinden. Daarenboven is er nauwelijks een vertraging waar te nemen wanneer Malwarebytes in de achtergrond aan het draaien is. Naast de virusscanner is er nu ook een goed werkende browserextensie. Die verhindert gebruikers om naar malafide scamwebsites te gaan. En geeft in plaats daarvan een waarschuwingsscherm weer.

Beste goedkope: Sophos Home Premium

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Online functies
  • Keystroke encryptie

Nadelen:

  • Impact op prestaties

Sophos Home richt zich op het bieden van de beste goedkope antivirus ervaring mogelijk. Er worden daardoor enkele compromissen gesloten en sommige features moeten opgeofferd worden. Voor prijsbewuste klanten is dit zo mogelijk de beste antivirus. Functies zoals een vpn en paswoordmanager ontbreken. Maar Sophos heeft desondanks een respectabel arsenaal tegen malware, ransomware en andere virussen.

Zoals elke zichzelf respecterend antivirusprogramma biedt Sophos bescherming tegen mogelijk schadelijke websites en programma’s. Ook bestaat de optie om de toetsenbord inputs te versleutelen. Op die manier kunnen data-oogstende malware geen wachtwoorden of andere belangrijke info ontvreemden.

De virusscanner functie van Sophos werkt niet alleen reactief maar ook preventief. Een unieke functie van Sophos is de online aansturing. Die stelt gebruikers in staat om op afstand de opdracht tot een systeemscan te geven. Een nadeel van deze softwaresuite is dat de virusscans en preventieve maatregelen wel een merkbare invloed hebben op computerprestaties.

Goede antivirus
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een antivirus programma?

Een antivirus werkt zowel actief als passief. Actief, in de zin dat je vanuit het besturingspaneel allerlei commando’s kan geven om naar virussen en malware op de pc te zoeken. Ook kan je de meeste antivirussen simpelweg doen helpen bij het opruimen van de computer. Een antivirus werkt passief in de zin dat hij je computer beschermt, ook wanneer er geen scan aan de gang is. Dit doet de virusscanner door internetextensies, een firewall, een automatische bestandsscanner en dergelijke. De exacte combinatie van features verschilt natuurlijk van product tot product.

Vele antivirussen kammen een uitgebreide kennisbank met informatie over kwaadaardige websites en bestanden uit. De antivirus client is dus op zoek naar kenmerken van dubieuze media als je scant op virussen, of wanneer je surft op het internet. Bij het surfen zal een antivirus tussenbeide komen als je probeert een bedenkelijke site of bestand te bezoeken of downloaden. Bij het scannen op virussen en malware zal je programma verdachte items in quarantaine plaatsen zodat je als gebruiker kan kiezen wat ermee moet gebeuren. Items die met zekerheid als schadelijk bestempeld kunnen worden, worden automatisch verwijderd of onklaar gemaakt.

Is Windows Defender goed genoeg?

Windows Defender heeft de voorbije jaren vooruitgang geboekt met rasse schreden. De softwaresuite is goed genoeg voor basale bescherming, maar biedt een vrij gelimiteerde waaier aan features. Virusscanner, firewall, en browserbescherming zijn allemaal aanwezig en werken zonder problemen.

Erg veel ruimte voor finetuning is er echter niet, en sommige functies bieden eerder passieve dan actieve beveiliging. Zo wordt OneDrive in meerdere gevallen aangeboden als de bescherming tegen virusaanvallen, maar voor bijvoorbeeld ransomware is een OneDrive backup niet genoeg zekerheid. Microsoft  Defender evenaart de gratis versies van de  standaard antivirussen, maar kan niet tippen aan de geavanceerde functionaliteit van betalende, volledig uitgeruste antivirussen.

Welke gratis antivirus programma’s zijn het beste?

Windows Defender heeft zeker nog een plaats onder de gratis antivirussen. Vooral voor gebruikers die wat computerkennis hebben en in het geval van een virus wegwijs kunnen met hun systeem. Een voordeel van Windows Defender is ook dat het ingebouwde software is. Er zitten dus geen vervelende advertenties in die vragen om een upgrade, en het systeem zal er niet door gehinderd worden.

Als je echter toch liever een third party gratis antivirus hebt zijn AVG en Avira de aangewezen keuzes. Deze twee opties stonden lang in competitie, maar zijn enkele jaren onder éénzelfde bedrijf gekomen. De distinctie tussen de twee producten blijft, maar de technologie en voordelen van beiden worden achter de schermen gedeeld. De keuze tussen de twee is dus een kwestie van voorkeur betreffende user interface en gebruiksgemak.

Is een virusscanner nog nodig?

Moderne besturingssystemen worden steeds beter uitgerust om weerbaar te zijn zonder externe virusscanners. Geroutineerde gebruikers die al een of andere opleiding over virussen en digitale oplichterij gehad hebben weten ook steeds beter waarin ze zich moeten verwachten. Virussen, malware en ransomware kunnen daarom vrij gemakkelijk ontweken worden.

Virusscanners zijn echter nog wel nodig voor nieuwe gebruikers, of voor gebruikers die het moeilijk vinden om onderscheid te maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare digitale media. Een minder kritisch ingestelde en bij-de-pinken consument wordt al snel om de tuin geleid door valse websites of mails, want net zoals de beveiliging blijven virussen en malafide software ook evolueren. Voor gebruikers die moeilijk kunnen berusten in hun beoordelingsvermogen of gebruikers die gewoon niet op hun hoede willen zijn tijdens hun online activiteiten is virusbescherming dus nog met klem aan te raden.

Gratis antivirus
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 8 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, veiligheid, opties, gebruik en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.