De 6 beste DACs van 2024
Digitale naar analoge conversie voor je hi-fi keten of PC
De beste DAC’s (digital to audio converters of digitaal naar analoog converter) zorgen voor de beste audiokwaliteit bij digitale audiobronnen. Hun enige functie is om digitale informatie om te zetten in analoge elektrische signalen. Elke dag doen we minstens één zo’n conversie via laptop, smartphone of televisie.
Een DAC schaf je best aan als je versterker geen digitale inputs heeft of als je een betere geluidskwaliteit uit je laptop wil krijgen. Goede receivers hebben meestal al een degelijke DAC ingebouwd.Onderaan vind je meer informatie over waar je best op let als je een DAC aanschaft. Het is een nicheproduct, maar het kan audiokwaliteit fel verbeteren.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende DACs van onder andere Cambridge, Chord en AudioQuest. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de audiokwaliteit, functionaliteit en connectiviteit. Lees hieronder verder om de beste DAC voor jouw budget te vinden.
Onze selectie DAC converters
- Beste prijs-kwaliteit: Cambridge Audio DacMagic 200M bij Amazon
- Beste high-end: Chord Qutest bij EglantierHifi
- Beste budget: Schiit Audio Modi 3 + bij Schiit Europe
- Beste bluetooth: iFi Audio Zen One Signature bij Bol.com
- Beste draagbare: AudioQuest DragonFly Red bij Bol.com
- Beste USB: AudioQuest DragonFly Cobalt bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Cambridge Audio DacMagic 200M
Voordelen:
- Geluidskwaliteit
- Brede connectiviteit
- MQA-ondersteuning
- AptX-ondersteuning
Nadelen:
- Druk design door led lichtjes
Cambridge Audio slaagt er de laatste jaren in de beste hifi-apparaten te maken voor een schappelijke prijs. Het verbaast dan ook niet dat het bedrijf de beste DAC uitbrengt op het vlak van prijs-kwaliteit. De DacMagic 200M is simpel qua vorm en design, maar biedt meer opties dan sommige high-end DAC’s.
Vooraan vind je een koptelefoonuitgang, een source selector en een grote volumeknop. Daarnaast zijn er verschillende leds die aangeven in welke kwaliteit je muziek binnenkomt. Hoewel dit handig kan zijn, maakt dat het design wat druk. Voor sommigen kunnen te veel led lichtjes ook storend werken.
Deze goede DAC is geschikt voor de meeste woonkamers, dankzij de verscheidenheid aan connecties. Het apparaat heeft vier kanalen. Voor homecinema’s heb je twee kanalen, waarbij je telkens kan kiezen tussen de optische toslink aansluiting of een coaxiale aansluiting. Je kan dus twee audiovisuele apparaten tegelijk aansluiten, een gameconsole en een tv of een blu-rayspeler en een tv bijvoorbeeld.
De USB-aansluiting gebruik je voor laptops en computers, om muziek en films in hoge audiokwaliteit te kunnen afspelen. De DAC werkt zowel met Windows als macOS, maar voor de eerste moet je een driver installeren. Tot slot is er bluetooth connectie mogelijk, met aptX-ondersteuning waardoor je zonder kwaliteitsverlies kan luisteren.
Qua outputs heb je de keuze tussen gebalanceerde en ongebalanceerde aansluitingen. De geluidskwaliteit is meer dan goed genoeg. Voor Tidal-gebruikers is er nog een leuke extra, deze DAC ondersteunt Master Quality Authenticated (MQA) audiotracks. De DacMagic 200M is daarom een van de beste DACs onder de 1.000 euro.
Inputs: Coaxiaal (S/PDIF), Optisch, USB type B, | Output: Ongebalanceerde RCA of gebalanceerde XLR | Audioconversie: 32bit/768kHzkHz PCM, DSD512, MQA
Beste high-end: Chord Qutest
Voordelen:
- Dynamisch
- Helder en nauwkeurige sound
- Compact
- Micro USB voeding
Nadelen:
- Geen bluetooth
- Duur
- Geen gebalanceerde outputs
Bij een high-end audiosysteem hoort ook een high-end DAC. Als je voor de meest pure audiokwaliteit wil gaan, is de Chord Qutest de beste DAC. Meteen als je de DAC uit de doos haalt, voel je dat dit apparaat uit de hoogste prijscategorie komt. De DAC heeft wee knoppen met een led indicator. Met de inputknop kiest je uiteraard de aansluiting. Verder kan je kiezen uit vier types filter, waarmee je de sound kan aanpassen volgens je eigen smaak. De Qutest heeft vier inputs, namelijk twee coaxiale BNC-kabels, een optische ingang en een USB type B voor computers.
In tegenstelling tot de concurrentie bouwt Chord zijn eigen chipsets met als enig doel een goede digitale naar analoge conversie. Het verschil is duidelijk hoorbaar in de high-end installaties. De geluidskwaliteit is buitengewoon subliem en zal elk digitaal formaat, waaronder MQA, naar het hoogste niveau tillen. Hoewel je het verschil vooral zal horen in high-end installaties, zal je ook bij mid-range hifi-systemen meer ruimte en detail horen.
Inputs: Coaxiaal, optisch, USB type B | Output: Ongebalanceerde RCA | Sample rate: tot 32bit/768kHz PCM, DSD512
Beste budget: Schiit Audio Modi 3 +
Voordelen:
- Goedkoop
- Toegankelijk
- Compact
Nadelen:
- Geen bluetooth
De beste DAC voor weinig geld vind je in de Modi 3 + van Schiit Audio. Dat spreek je overigens uit met een lange i. Het is een compact en simpel apparaat met slechts één switchknop waar je de input mee selecteert. Je kan er drie apparaten op aansluiten. De eerste input is een gewone mini USB waar je laptops en pc’s mee kan aansluiten. De andere twee zijn de klassieke optische en de coaxiale ingangen. De onconventionele USB-kabel krijg je gelukkig meegeleverd. Qua outputs heb je slechts één optie, namelijk een ongebalanceerde RCA-kabel.
Deze DAC zal de audiokwaliteit van een dure receiver met ingebouwde DAC niet verbeteren, maar hij is de ideale partner voor een desktop-opstelling. Je plugt hem snel in en je bent vertrokken. Met een maximaal ondersteunde sample rate van 192 kHz en een bitdiepte van 24 digits voor elk kanaal kan je de meeste audiofiles van je favoriete streamingdiensten afspelen. Gepaard met een set mid-range speakers zal je een duidelijk verschil horen. Deze DAC heeft jammer genoeg geen draadloze ondersteuning.
Inputs: coaxiaal, optisch, mini USB | Output: 3.5mm x 2 | Sample rate: 24bit/96kHz PCM
Beste bluetooth: iFi Audio Zen One Signature
Voordelen:
- Bluetooth met aptX
- MQA-ondersteuning
- Brede connectiviteit
Nadelen:
- Geen koptelefoonaansluiting
De moderne stereo-installatie heeft draadloze connectiviteit. Een DAC met bluetoothaansluiting is een mooie toevoeging aan een analoge vintage installatie. De iFi Audio Zen One is de beste DAC met bluetooth en dat voor een relatief lage prijs. Naast bluetoothaansluiting heeft deze DAC ook een USB-aansluiting voor computers, een S/PDIF-ingang en een optische ingang voor een toslink kabel. Qua outputs heb je keuze tussen een ongebalanceerde RCA-uitgang of een 4.4mm pentacon output. De laatste is gebalanceerd.
iFi Audio maakt geroemde interne componenten en doet daar met de Signature-lijn nog een schepje bovenop. Dat zorgt in de eerste plaats voor een sublieme geluidskwaliteit. De chipset is zeer krachtig en zorgt voor voldoende rekenkracht. Daarbovenop komt een uiterst nauwkeurige digitale klok zodat je nooit vervorming zult horen als gevolg van timingproblemen. Deze goede DAC ondersteunt tot 384 kHz sample rate.
De iFi Zen One is tot slot ook gemakkelijk te gebruiken. Vooraan vind je de aan-en-uitknop, een source selector en twee led indicatoren. De kleur van het hifi lichtje geeft aan welk digitaal audioformaat op dat moment afgespeeld wordt. Het kleinere lichtje geeft de sample rate weer. Je kan die lichtjes ook uitschakelen met de meest rechtse knop, wat een filmsessie niet zal storen.
Inputs: Optisch, S/PDIF, USB type B en USB-C | Output: Gebalanceerde 4.4mm, Ongebalanceerde RCA | Sample rate: 24bit/96kHz PCM
Beste draagbare: AudioQuest Dragonfly Red
Voordelen:
- Compact
- Geluidskwaliteit
- Interne koptelefoonversterker
- Goedkoop
Nadelen:
- Beperkte aansluitingen
De interne DAC’s van laptops en smartphones zijn meestal niet heel goed. Als je ze wil upgraden zonder dat je een heel apparaat moet meesleuren, zijn USB DAC’s de juiste keuze. AudioQuest heeft er een hele reeks van. De Red is de middelste van de drie. Hij ondersteunt tot 96 kHz sample rate waardoor hij een pak meer aankan dan je laptop. Het apparaat is zo groot als de gemiddelde USB-stick dus je bergt het makkelijk op in je laptoptas.
Omdat het zo klein is, heb je een beperkte connectiviteit. Je kan hem alleen langs de USB-kant in een laptop stoppen. De output is een 3.5mm, louter bedoeld voor koptelefoons. De interne koptelefoonversterker is echter van zeer goede kwaliteit voor deze prijs én dit formaat. Voor laptopgebruik onderweg is het dus de ideale partner, maar we raden hem toch af als je een DAC zoekt die je gewoon thuis wil laten. Daarvoor heeft hij te weinig aansluitingen.
Inputs: USB type A | Output: 1 x 3.5mm | Sample rate: 24bit/96kHz PCM
Beste USB: AudioQuest Dragonfly Cobalt
Voordelen:
- Compact
- Geluidskwaliteit
- USB-C converter
- Interne koptelefoonversterker
- Goedkoop
Nadelen:
- Beperkte aansluitingen
De beste USB-DAC is ook een Dragonfly. De Cobalt-versie is de nieuwste uit de reeks en biedt meteen ook de beste geluidskwaliteit. Net zoals de Dragonfly Red is de Cobalt een compacte maar krachtige DAC. Hij heeft de vorm van een kleine USB-stick, maar binnenin zitten zowel een DAC als een koptelefoonversterker verscholen. Daarnaast krijg je ook een opbergetui en een USB-C naar USB-A converter. Daarmee kan je de DAC ook op een USB-C ondersteunde smartphone aansluiten.
Het gadget is bedoeld om de zwakke DAC van je koptelefoon of smartphone te upgraden. Dat doet de Dragonfly met zeer goede interne componenten. Het is overigens een zeer gebruiksvriendelijke DAC. Je plugt je DAC gewoon in je USB-poort en je koptelefoon in de DAC. Vervolgens selecteer je op Windows de Dragonfly als afspeelapparaat.
Op macOS hoef je helemaal niets te doen. Het verschil is onmiddellijk te horen en als je een Tidal-abonnement hebt, geniet je van MQA-ondersteuning. We raden deze DAC vooral aan voor mensen met een zeer goede, bedrade koptelefoon.
Inputs: USB type A, USB type C | Output: 1 x 3.5mm | Sample rate: 24bit/192kHz PCM
Waar op letten bij het kopen van een DAC?
Type
De beste DAC is diegene die aan jouw verwachtingen voldoet. Als je enkel het geluid uit je laptop wil verbeteren, dan is een simpele USB-DAC een goede optie. Die heeft een beperkte connectiviteit, maar door het compacte formaat neem je hem overal makkelijk mee. Als je meer connecties wil, kijk je best naar desktop DAC’s. Die zijn iets groter, maar ze hebben ook extra inputknoppen, led indicators en dus meer mogelijkheden. Sommige desktop DAC’s hebben ook draadloze connecties zoals bluetooth.
Ten slotte heb je ook DAC’s die specifiek bedoeld zijn om een betere sound aan jouw koptelefoon te geven. Dat zijn DAC’s met een interne koptelefoonversterker en ze zijn vooral bedoeld voor high-end koptelefoons. Ze komen in de vorm van compacte USB’s en desktop DAC’s.
Sample rate en bitdiepte
De bitdiepte of bitrate is het aantal data dat een audiobestand per seconde heeft. Hoe hoger, hoe dynamischer de opname dus is en hoe luider de opname kan klinken zonder te vervormen. De sample rate of sample frequentie omvat het aantal audio samples dat gemaakt wordt per seconde. De beste DAC’s moeten een breed scala aan bestanden kunnen converteren naar een analoog signaal. Je zoekt best naar een DAC die een zo hoog mogelijke bitdiepte en sample rate ondersteunt.
De standaard is 44.1kHz en een bitdiepte van 16 bits, wat gelijk is aan cd-kwaliteit. Hogere waarden vind je bij Tidal Hifi, lossless flac en WAV-files. Kijk ook goed naar de sample rate van de individuele aansluitingen. Optische connecties bijvoorbeeld hebben dan wel minder noise, maar ze werken minder goed bij hogere sample rates.
Laat je tot slot niet gek maken door hoge sample rates. Ze geven slechts een indicatie. De interne componenten en bouwkwaliteit van de chips zijn van veel groter belang.
Aansluitingen
De beste DAC’s hebben voldoende digitale aansluitingen. Let dus goed op welke outputs jouw digitale apparaten hebben vooraleer je een DAC aanschaft. De meest voorkomende aansluitingen zijn optisch, coaxiaal, USB en bluetooth.
Optische aansluitingen werken met een lichtsignaal dat doorheen een een doorzichtige draad wordt gestuurd. Het voordeel van deze kabels is dat ze geen storende signalen opvangen. Het nadeel is dat ze geen Dolby TrueHD of DTS-HD bestanden aankunnen.
Coaxiale kabels hebben twee geleiders, namelijk een kern en een mantel. Die heffen elkaars eletrische en magnetische velden op. Daardoor krijg je weinig storingen. Een ander voordeel is dat je door deze kabel hogere resolutie audio kan sturen, behalve lossless DTS-HD of Dolby TrueHD.
De USB-aansluiting gebruik je doorgaans voor laptops en computers. Enkele DAC’s kan je ook aansluiten op smartphones.
De meest voorkomende draadloze aansluiting bij DAC’s is bluetooth. Let er bij de aankoop op dat de DAC aptX-codex ondersteunt voor een conversie zonder kwaliteitsverlies.
Wat is een DAC?
Een DAC is een digitale naar analoogomzetter. Computerchips denken in bits en niet in analoge elektrische signalen zoals versterkers en luidsprekers. Om die digitale informatie om te zetten naar dat analoge signaal heb je een DAC nodig. Je vindt ze overal in terug, van receivers, smartphones en laptops tot draadloze koptelefoons. Die goedkope DAC’s zorgen vaak voor storing. Je herinnert je vast wel één of meerdere momenten dat je een soort ‘glitch’ hoorde. Met de beste aparte DAC’s voorkom je die problemen.
Ook de geluidskwaliteit gaat er fel op vooruit. Experts beschrijven het alsof er meer ruimte is tussen alle sounds. Dat komt omdat een DAC meer informatie per seconde kan converteren. DAC’s werken ten slotte ook maar zo goed als hun bronmateriaal. Je kan niet verwachten dat ze een simpel mp3-bestand omtoveren tot een originele masterfile. Met andere woorden, wat al verloren gegaan is in een compressie, krijg je niet meer terug.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, type, aansluiting, sample rate, bitdiepte en prijs.