De 6 beste draadloze opladers van 2024
De Belkin BoostUp Stand is een goede optie voor zowel Apple als Android.
De beste draadloze opladers zijn QI compatibel en kunnen naast smartphones ook een smartwatch of draadloze oortjes opladen. Gedaan met het bijhouden en knoeien met verschillende kabels. Met een goede draadloze oplader kan je verschillende toestellen in je woning opladen.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende merken en modellen. Hierbij hebben we rekening gehouden met onder andere het vermogen, het ontwerp en het aantal toestellen die tegelijk kunnen opgeladen worden. Lees hieronder verder om de beste draadloze oplader voor jouw budget te vinden.
Onze selectie draadloze opladers
- Beste prijs-kwaliteit: Belkin BoostUp Stand 10W bij Coolblue
- Beste goedkope: BeHello Quick Charge 5W bij Bol.com
- Beste Apple: Apple MagSafe Duo bij Bol.com
- Beste Samsung: Samsung Wireless Charger Stand 15W bij Fnac
- Beste dual: Belkin Boost Up Dual Pad 15W bij Coolblue
- Beste voor auto: Xiaomi Mi Wireless Car Charger 20W bij Fnac
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Belkin BoostUp Stand 10W
Voordelen:
- Fast charging 10W
- Landschap- en portretstand
- Compatibel met hoesjes tot 3 mm
- LED-indicatoren
Nadelen:
- Niet compatibel met oortjes of iPhone mini
- Niet compatibel met Samsung A-serie en modellen ouder dan iPhone 8
De Belkin BoostUp is een snellader van 10 watt waarmee je onder andere Apple-, Samsung-, Nokia-, LG- en Sony-smartphones draadloos kan opladen. Bij Apple en Samsung gaat opladen tot 2 keer zo snel, andere merken laden op aan standaardsnelheid. Je kan je smartphone rechtop in de houder zetten zoals bij de meeste goede draadloze laders, maar je smartphone kan ook horizontaal op de houder steunen. Zo kan je bijvoorbeeld blijven kijken naar je serie tijdens het laden.
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een beschermend hoesje om zijn smartphone, maar dat is geen enkel probleem voor de Belkin BoostUp. Zolang je geen metalen hoesje gebruikt en het niet dikker is dan 3 millimeter, hoef je het niet te verwijderen om je smartphone op te laden. Je kan hem echter niet gebruiken om draadloze oortjes op te laden of bepaalde oudere modellen van smartphones omdat het contactoppervlak met de batterij dan te klein is.
Tot slot heeft deze draadloze lader handige LED-indicatoren die aangeven of je smartphone correct opgeladen wordt of je waarschuwen als er iets misgaat. Zo krijg je een waarschuwing als er een fout voorwerp op de lader ligt.
Beste goedkope: BeHello Quick Charge 5W
Voordelen:
- Extra lange kabel
- Compact
- Geluidloos
Nadelen:
- Aansluiting enkel met micro-USB
- Enkel compatibel met Qi-smartphones
Deze lader is geschikt voor een ruim assortiment aan smartphones met Qi-technologie. Het is een compact model dat je makkelijk overal mee naartoe neemt en dankzij de extra lange kabel van 1 meter kan je hem zowat overal aansluiten.
Ook deze lader heeft LED-indicatoren die signaleren of je smartphone goed aan het opladen is. Verder maakt hij weinig lawaai tijdens het opladen. Je kan hem dus zonder problemen ‘s nachts naast je bed leggen zonder je nachtrust te verstoren. Met behulp van de rubberen ring op de lader zal je smartphone bovendien minder snel wegglijden en ligt hij altijd correct.
Let wel goed op welke aansluiting jouw smartphone heeft voor je kiest voor de BeHello draadloze lader. De lader heeft namelijk enkel een aansluiting voor micro-USB. Dat wil zeggen dat als je je gsm toch aan de kabel zou willen koppelen, je toestel ook een micro-USB-ingang nodig heeft. Hoewel het een lader van 5 watt is, laadt hij niet supersnel op, al is dat sterk afhankelijk van het type smartphone dat je hebt.
Beste Apple: Apple MagSafe Duo
Voordelen:
- Dubbele laadcapaciteit
- Fast Charging 15W
- Compact opvouwbaar
- Compatibel met AirPods
Nadelen:
- Niet compatibel met oudere modellen iPhone
- Prijzig
Het MagSafe-gamma van Apple bevat verschillende goede draadloze laders met magneten om je iPhone, Apple Watch en AirPods op te laden. Met zijn capaciteit van maximaal 15 watt gaat opladen zeer snel, als is dat ook afhankelijk van het type iPhone. Het grote voordeel van deze Apple-lader is dat je twee toestellen tegelijk kan opladen.
Belangrijk is wel dat deze lader enkel werkt bij iPhone 8 of recentere modellen. Heb je een oudere versie van de smartphone, dan is deze draadloze lader niet wat je zoekt.
Deze MagSafe Duo draadloze lader is lekker compact als je hem opvouwt. Zo kan je hem dus ook makkelijk overal mee naartoe nemen om je toestellen te herladen. Doordat de magneten die je toestel op zijn plek houden uitklapbaar zijn, kan je je iPhone ook rechtop aan de draadloze lader koppelen.
Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld naar je serie of film te blijven kijken tijdens het opladen. Deze lader zit in de hogere prijsklasse, maar je kan dan wel voor dat geld meerdere Apple-toestellen snel en makkelijk samen opladen.
Beste Samsung: Samsung Wireless Charger Stand 15W
Voordelen:
- Fast Charging 15W
- Compatibel met hoesjes tot 3mm
- Landschap- en portretstand
Nadelen:
- Maakt lawaai tijdens het laden
Deze draadloze lader van Samsung beschikt over 15 watt en haalt daarmee de maximale oplaadsnelheid voor de Samsung S- en de Samsung Note-series. Dat maakt hem een van de krachtigste laders op de markt. Smartphones met een grote batterij kan je zo in ongeveer 2 uur weer volledig opladen. Bovendien werkt hij niet alleen voor Samsung en Apple, maar ook voor andere merken van smartphones. Dan haalt hij echter niet de maximale oplaadsnelheid.
Je kan je smartphone zowel horizontaal als verticaal in de houder zetten zodat je hem nog kan gebruiken terwijl hij aan het opladen is. Hij komt bovendien met een usb-C kabel waarmee je de batterij van je smartphone ook kan opladen.
Wil je deze draadloze lader ‘s nachts gebruiken, weet dan dat de ventilator voor de koeling lichtjes geluid maakt. Dat maakt hem dus minder geschikt voor op je nachtkastje als je je nachtrust niet wil verstoren. Je kan echter wel je hoesje om je gsm laten op voorwaarde dat het niet dikker is dan 3mm en er geen metalen omhulsel rond zit.
Beste dual: Belkin Boost Up Dual Pad 15W
Voordelen:
- Dubbele laadcapaciteit
- Fast Charging 15W voor Samsung en Apple
- LED-indicatoren
- Compatibel met hoesjes tot 3mm
Nadelen:
- Niet compatibel met Samsung A-serie en modellen ouder dan iPhone 8
- Geen Fast Charging voor iPhone 12-serie
De Belkin Boost Up Dual Pad is compatibel met heel wat recente toestellen van verschillende merken, waaronder Samsung en Apple. Met deze dubbelle draadloze lader kan je bijvoorbeeld twee smartphones tegelijk opladen, maar ook draadloze oortjes of een smartwatch. Voor modellen vanaf de iPhone 8 en de Samsung S- of Samsung Note-smartphones gaat dat trouwens extra vlot dankzij de snellaadfunctie van 15 watt. Enkel voor de iPhone 12 is het snelladen niet beschikbaar.
Ook bij deze lader hoef je het hoesje van je smartphone niet te verwijderen als het niet dikker is dan 3mm en geen metalen case is. Met behulp van de handige LED-lampjes merk je meteen of je smartphone correct aan het opladen is of niet. Je moet bij deze lader namelijk aandacht hebben voor de correcte plaatsing van je smartphone of ander toestel, anders werkt het niet. Voor een Dual Pad is de Belkin Boost Up vrij compact en dus makkelijk mee te nemen. De stroomkabel naar de adapter is bovendien 1,2 meter lang waardoor je niet hoeft te sukkelen met een te korte draad.
Beste voor auto: Xiaomi Mi Wireless Car Charger 20W
Voordelen:
- Makkelijk te monteren
- Compatibel met verschillende merken
- Fast Charging 20W
- Opent en sluit automatisch
Nadelen:
- Niet geschikt voor smartphones breder dan 81mm
Wie in de wagen handsfree belt, weet dat het soms een heel gedoe kan zijn als de batterij van je smartphone snel leegloopt. Om dat geen kluwen van kabels aan je stuur of dashboard te hebben, kies je beter voor een draadloze lader.
De Xiaomi Mi draadloze lader voor in de auto is makkelijk te monteren aan het ventilatiesysteem van je wagen. Maar je hem ook rechtstreeks op het dashboard plaatsenmet behulp van de dubbelzijdige kleefstrip.
Bovendien beschikt hij over een infraroodsensor waardoor je hem makkelijk met één hand kan bedienen. Je houdt je smartphone voor de lader en de armpjes openen automatisch. Plaats vervolgens je gsm op de houder en de armpjes sluiten vanzelf weer. De stroomtoevoer naar de draadloze lader werkt via de aansluiting op je sigarettenaansteker.
Je kan voor verschillende smartphones die beschikken over Qi-technologie gebruikmaken van 20W Fast Charging. Zo valt je smartphone nooit meer zonder batterij tijdens het navigeren of handsfree bellen. De Xiaomi Mi Wireless Car Charger is echter niet geschikt voor smartphones die breder zijn dan 81mm.
Waarop letten bij het kopen van een draadloze oplader?
Vermogen
Het vermogen van een draadloze oplader wordt uitgedrukt in watt. De meeste opladers hebben een standaardvermogen van 5 tot 15W. Een aantal hebben zelfs een vermogen van 20W, maar het is sterk afhankelijk van je type toestel of zo’n lader ook op zijn maximale vermogen kan werken.
Kijk dus steeds goed na welk model van smartphone je hebt en of dat wel compatibel is. Niet alle smartphones hebben een batterij die je draadloos kan opladen. Vooral bij oudere modellen kan het zijn dat je draadloze oplader dus niet zal werken met Qi-technologie.
Ook het aantal spoelen in de lader spelen een rol. Hoe minder spoelen, hoe preciezer je je toestel op de lader moet leggen om te werken. Hoe meer spoelen, hoe groter het contactoppervlak en hoe minder nauwkeurig je moet zijn. Ben je geen pietje precies, dan is dit een kenmerk om te controleren voor je tot de aankoop overgaat van jouw beste draadloze lader.
Aantal toestellen
Als je een aparte smartphone gebruikt voor werk en privé of naast je smartphone ook nog een smartwatch en/of draadloze oortjes hebt, dan wil je natuurlijk al je toestellen snel en makkelijk tegelijk kunnen opladen. In dat geval kies je dus beter voor een draadloze oplader met meerdere laadplatformen. Je kan dan twee toestellen tegelijk opladen.
Sommige dual chargers zijn erg groot en daarom minder handig om bijvoorbeeld mee te nemen op reis of naar kantoor. Daarom bestaan er ook dual chargers die je kan opvouwen. Zo past de lader makkelijk in je tas, maar kan je hem openvouwen om je toestellen op te laden.
Als je een draadloze lader wil kopen voor twee toestellen, controleer dan ook even of de toestellen die je hebt netjes samen op de draadloze lader passen, zeker als je twee smartphones hebt met een groot beeldscherm.
Design
Wat design betreft, zijn er talloze mogelijkheden bij het kiezen van een draadloze oplader. Een van de belangrijkse keuzes die je moet maken, is de richting waarin je je smarphone wil plaatsen. Er bestaan namelijk laders waarbij je je toestel zowel verticaal als horizontaal kan plaatsen.
Bij een horizontale plaatsing kan je tijdens het opladen nog rustig naar je favoriete film of serie blijven kijken of games spelen. Bij een verticale plaatsing kan je makkelijk videobellen of je sociale media raadplegen tijdens het laden. Denk dus op voorhand even na over wat je met je toestel wil doen.
Verder hebben de meeste draadloze opladers handige LED-indicatoren die aangeven of je toestel correct op de lader geplaatst is. Zo weet je altijd of je toestel correct aan het opladen is of niet. Sommige laders geven ook een waarschuwing als er een foutief toestel geplaatst is of als de lader of je toestel oververhit aan het raken is. De lampjes zijn dus een extra beveiliging. Tot slot zijn er ook laders met antislip, zodat je smartphone steeds correct blijft liggen.
Hoe werkt een draadloze oplader?
De technologie die schuilgaat achter een draadloze oplader, werkt met elektromagnetische inductie. Daarbij wordt elektrische energie via een magnetisch veld overgebracht van de draadloze lader naar de batterij van je smartphone, smartwatch of draadloze oortjes. In de draadloze oplader zit één of meerdere spoelen waar stroom door loopt via de kabel van het oplaadstation. Dat proces creëert een magnetisch veld, dat op zijn beurt spanning opwekt in de spoel van je smartphone. Daarom is een draadloze oplader niet compatibel met alle modellen smartphones, sommige smartphones hebben geen spoel en kunnen het elektromagnetische veld dus niet omzetten in stroom.
Deze technologie bestaat in feite al langer en werd vooral gebruikt bij het opladen van elektrische tandenborstels. Sinds een aantal jaar zijn smartphonemerken op die trein gesproken en voorzien zij hun producten van deze technologie.
Wat is de Qi-standaard?
Qi is de naam van een standaardmethode die bovenstaande technologie gebruikt voor draadloos opladen. Er bestaan nog methoden, maar de Qi-standaard wordt gebruikt door de meeste grote merken van smartphones, waaronder Samsung en Apple. De Qi-standaard werd gepubliceerd in 2010 en vat een inductieve oplaadmethode samen met drie verschillende vermogens.
Ook legt het richtlijnen op over de manier waarom toestellen met laadstations communiceren zodat ze veilig en efficiënt zouden werken. De Qi-standaard heeft reeds jaren ervaring, wat de methode extra betrouwbaar maakt voor smartphonefabrikanten. Ook konden zij zo een beroep doen op reeds kant-en-klare componenten voor draadloos laden.
Dankzij deze uitgewerkte methode moesten de fabrikanten dus geen geld meer investeren in research en ontwikkeling.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, vermogen, toestellen, ontwerp, snelheid en prijs.
Tot zover het artikel beste draadloze oplader