De 7 beste compressoren voor thuis van 2024
Onze favoriete keuze is de Powerplus POWX1723
De beste compressoren zijn compact, krachtig en gemakkelijk om te gebruiken. Je manuele fietspomp kun je voorgoed opbergen, banden oppompen doe je moeiteloos met een goede compressor. Ook die bonzende hoofdpijn na het opblazen van je strandbal of luchtmatras is verleden tijd. Een compressor klaart die vervelende klus immers voor jou.
Naast het oppompen van van banden kan je het ook gebruiken om oppervlaktes schoon te blazen of om spijkers te schieten. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen op de markt. Lees hieronder verder om de beste compressor voor bij jou thuis te vinden.
Onze selectie draagbare compressoren
- Beste prijs-kwaliteit: Powerplus POWX1721 bij Bol.com
- Beste budget: Black+Decker ASI400-XJ bij Bol.com
- Beste stille: Airpress L 6-95 Silent bij Bol.com
- Beste draagbare: Vonroc VPower bij Bol.com
- Beste 12v: Black+Decker ASI300 bij Bol.com
- Beste kleine: FlowIT bij Bol.com
- Beste met jump starter: JTEX 5 in 1 bij Bol.com
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Powerplus POWX1721
Voordelen:
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Krachtig
- Multifunctioneel
- Grote tankinhoud
- Druk regelbaar
Nadelen:
- Luid
- Vrij zwaar
Met de Powerplus POWX1721 haal je voor een redelijke prijs een zeer degelijke en goede compressor in huis. Eigenlijk is deze compressor, met een werkdruk van 10 bar en een redelijk hoge netto luchtopbrengst, een vrij krachtig toestel. Je gebruikt hem om allerlei zaken op te blazen of voor een verf- of reinigingsspuit. Ook bijvoorbeeld een tacker of blaaspistool kan je hiermee aanvoeren.
Verder heeft deze compressor een tankinhoud van 12 liter. Hierdoor kan je er lang genoeg mee werken aan een constante druk. Een bijkomend voordeel is dat je zelf de druk kan regelen. Zo pas je je dus makkelijk aan aan de taak. Nadelig aan dit toestel is wel dat het met bijna 100 decibel erg luid is. Draag dus liefst gehoorbescherming.
Maximale luchtdruk: 10 bar | Netto luchtopbrengst: 112 l/m | Olievrij: Ja | Accu: Neen
Beste budget: Black+Decker ASI400-XJ
Voordelen:
- Goedkoop
- Compact en draagbaar
- Handig display
- Gebruiksvriendelijk
- Genoeg kracht voor ballen en fietsbanden
Nadelen:
- Enkel op te laden met 12V
- Luid
- Autobanden gaan moeilijk
Voor een portemonneevriendelijke prijs is dit misschien wel de beste compressor. De compressor is zeer compact en dus erg handig om mee te nemen of op te bergen. Alles wat je nodig hebt zit vastgemaakt in de case, dus je hoeft geen externe zakjes met accessoires op te bergen.
Verder is deze compressor erg gebruiksvriendelijk. Hij beschikt namelijk over een display dat de druk in het groot (bar/psi) weergeeft. Op hetzelfde scherm kan je ook de stand of de gewenste druk selecteren.
Met een maximale werkdruk van 11 bar heb je voldoende voor het net iets lichtere werk. Voetballen en basketballen opblazen bijvoorbeeld. Ook zwembaden, luchtbedden en fietsbanden zouden geen probleem mogen zijn. Autobanden daarentegen zijn een uitdaging.
Het lukt, maar je merkt dat het toestel aan zijn limiet zit. Dubbelzinnig, want het toestel is enkel op te laden met een 12V lader. Het is dus speciaal gemaakt om op te laden in de auto. Een bijkomend nadeel: met 80 decibel is het toestel tamelijk luid.
Maximale luchtdruk: 11 bar | Netto luchtopbrengst: / | Olievrij: Ja | Accu: Ja
Beste stille: Airpress L 6-95 Silent
Voordelen:
- Stil
- Efficiënt
- Onderhoudsvriendelijk
- Gebruiksvriendelijk
- Snelle luchtaanzuiging
Nadelen:
- Beperkte netto luchtopbrengst
- Beperkte ketelmaat
- Duur
De Airpress L 6-95 Silent is een mooi voorbeeld van een low noise compressor. Dit is de beste compressor wanneer stil en discreet kunnen werken erg belangrijk is voor jou. Een geluidsniveau van 53 decibel is dan ook redelijk weinig voor een goed werkende compressor.
Je hebt wel geen erg hoog vermogen en de compressor is dan ook eerder geschikt voor lichter werk. De maximale werkdruk bedraagt 8 bar, met een netto luchtopbrengst van 60 liter per minuut. Hiermee kan je dus wel bijvoorbeeld banden opblazen, een niet- of nagelpistool aandrijven of allerhande zaken proper blazen.
Deze compressor is minder compact en redelijk zwaar. Heel erg mobiel is hij dus niet, maar met de brede draagbeugel kan je hem wel verplaatsen. De ketelmaat is wel aan de kleinere kant, waardoor je geen groot volume hebt. De compressor zal dus regelmatiger afslaan om zichzelf aan te vullen dan een compressor met een grotere tank. De luchtaanzuiging verloopt echter heel snel.
Maximale luchtdruk: 8 bar | Netto luchtopbrengst: 60 l/m | Olievrij: Ja | Accu: Nee
Beste draagbare: Vonroc VPower
Voordelen:
- Zeer mobiel
- Hoge- en lagedruk functies
- Compatibel met meerdere aansluitingen
- Goedkoop
Nadelen:
- Luid
De Vonroc VPower is de beste compressor voor onderweg. Hij werkt op accu, dus je kan hem thuis opladen en vervolgens draadloos gebruiken waar je maar wilt. Naast op een gewoon stopcontact, kan hij ook aangesloten worden op de 12V outlet in je auto.
Handig dus voor onderweg of bijvoorbeeld op een camping. Veel mensen laden hem bijvoorbeeld op in een volgwagen om er wanneer nodig fietsbanden mee op te pompen. Je kan deze compressor verder gebruiken om bijvoorbeeld een luchtbed of een zwembad op te blazen. Onder hoge druk (11 bar) is hij bruikbaar voor bijvoorbeeld voet- of basketballen.
De compressor wordt geleverd met drie adapters, geschikt voor zoveel mogelijk verschillende luchtopeningen. De accu gaat verrassend lang mee en het handvat maakt hier een aangenaam draagbare compressor van. Een nadeel is dat hij tijdens de werking tot 82 decibel kan produceren. Dit is redelijk luid dus het is aangeraden gehoorbescherming te dragen.
Maximale luchtdruk: 11 bar | Netto luchtopbrengst: / | Olievrij: Ja | Accu: Ja
Beste 12v: Black+Decker ASI300
Voordelen:
- Licht
- Compact
- 12V aansluiting
- Meegeleverde opzetstukjes
- Ideaal voor op reis
Nadelen:
- Beperkt vermogen
- Luid
De beste compressor voor op reis of onderweg is licht, compact en aan te sluiten op een 12V autolader. De Black+Decker ASI300 heeft dit allemaal. Bovendien valt de prijs redelijk goed mee. Neem hem dus gerust mee naar de camping of op roadtrip. Gezien het toestel geen extra vat heeft, is er redelijk weinig volume en kan je het dus enkel gebruiken voor iets lichtere taken.
Een fietsband of luchtmatras opblazen, zelfs een voet- of strandbal, daar heeft deze compressor geen problemen mee. Ook bijvoorbeeld het schoonblazen van je fiets lukt zonder problemen. Hij produceert een geluidsniveau boven 76 decibel en is daarmee redelijk luid. Draag dus zeker gehoorbescherming.
Maximale luchtdruk: 11 bar | Netto luchtopbrengst: 112 l/m | Olievrij: Ja | Accu: Nee
Beste kleine: FlowIT
Voordelen:
- Klein
- Draagbaar
- Multifunctioneel
- Ledverlichting voor klussen in het donker
- Ook oplaadbaar via usb
Nadelen:
- Niet erg krachtig
- Luid
Deze mini compressor van FlowIT neem je overal mee. Hij past zelfs in je fietsrugzak of in het handschoenkastje van je auto. Ideaal dus om je band op te blazen in noodgevallen. De pomp is bijvoorbeeld ook perfect voor een daguitstap naar het strand. Je blaast er makkelijk je zwembandjes, strandbal en luchtbed mee op. Kortom, de vier verschillende aansluitingen zorgen voor optimale multifunctionaliteit. De ledverlichting zorgt ervoor dat je in het donker ook ziet wat je aan het doen bent en het juiste ventiel kan vinden.
Via het bedieningspaneel is de luchtdruk eenvoudig in te stellen. Je kiest tussen vier verschillende standen, aangepast aan wat je moet opblazen. Verder kan je de kleine compressor via usb opladen. Dat betekent dat je hem niet alleen in een gewoon stopcontact kan stoppen, maar dat je hem ook kan opladen aan je computer, in de auto of met een powerbank.
Met een geluidsniveau van 70 decibel is de compressor wel redelijk luid. Een bijkomend nadeel is dat deze compacte compressor uiteraard niet even krachtig is als een grote luide compressor met sterke motor. Een autoband opblazen bijvoorbeeld, kan bijna twintig minuten innemen en het verbruikt een groot deel van je accu. Enkel te gebruiken voor licht werk dus.
Maximale luchtdruk: 10,3 bar | Netto luchtopbrengst: / | Olievrij: Ja | Accu: Ja
Beste met jump starter: JTEX 5 in 1
Voordelen:
- Multifunctioneel
- Geschikt voor autobanden
- Met zaklamp, noodlicht en powerbank
- Eenvoudig in gebruik
- Draagbaar
Nadelen:
- Duur
In plaats van een compressor met jump starter is dit eerder andersom: een jump starter met compressor. Deze krachtige jump starter laat je toe je auto tot zestig keer op te starten. Bijkomend heeft dit multifunctionele toestel een zaklamp, een noodlicht en een powerbank om je gsm op te laden.
Een autoband oppompen zou ook geen probleem mogen zijn. Met een maximumdruk van 10 bar blaast dit toestel op een volle accu vier banden met een normale bandenmaat op. Naast de multifunctionaliteit is ook de draagbaarheid van dit toestel een grote troef. Je bergt het geheel makkelijk op in de handige draagcase.
Voorts maakt het bedieningsscherm dit toestel eenvoudig in gebruik. De totaalprijs kan voor sommige mensen een domper zijn, maar houd er rekening mee dat dit toestel je een erg koude en oncomfortabele nacht langs de kant van de weg kan besparen.
Maximale luchtdruk: 10 bar | Netto luchtopbrengst: / | Olievrij: Ja | Accu: Ja
Kort samengevat
Bij de aankoop van een compressor moet je vooral aandachtig zijn voor de maximale luchtdruk. Niet alle compressoren hebben immers dezelfde capaciteit en ze kunnen dus niet allemaal dezelfde soort klus aan. Omwille van zijn multifunctionaliteit en krachtige motor raden wij de Powerplus POWX1721 aan. Het is een degelijk toestel aan een redelijke prijs.
Waar op letten bij het kopen van een draagbare compressor?
Stroomvoorziening
Wat stroomvoorziening betreft, bestaan er vier opties. Een compressor op netstroom kan je gebruiken voor regulier tot zwaarder werk. Het nadeel is dat je steeds vasthangt aan een verlengsnoer. Met een compressor op accu heb je daar geen last van. Je kan gaan en staan waar je maar wilt.
Die mobiliteit komt wel met een keerzijde, want deze toestellen gebruik je enkel voor lichter werk. Verder heb je ook compressoren op gas of met een 12V aansluiting. Die laatste zijn handig voor mensen op reis of op de camping.
Netto luchtopbrengst
De netto luchtopbrengst is het debiet (in liter per minuut) dat de compressor kan leveren bij een druk van 7 bar. Het zegt dus iets over hoeveel lucht de compressor kan leveren aan een pneumatisch stuk gereedschap. Bekijk dus goed welke luchttoevoer jouw pneumatisch toestel nodig heeft alvorens een compressor te kiezen.
Afmetingen en gewicht
Het gewicht van een compressor is van belang voor wie een compressor als mobiele tool wil gebruiken. Zeker als je van plan bent de compressor op verschillende plaatsen te gebruiken, is het handig om een lichter toestel te kiezen. De afmetingen ervan zijn ook belangrijk naar werking toe.
Een compressor met een grote tank kan, vanzelfsprekend, meer lucht opslaan. Het duurt op die manier langer om de tank volledig te vullen, maar je kan het toestel dan ook langer aan een stuk gebruiken.
Naarmate de compressor gebruikt wordt en lucht afgeeft, neemt de druk af. Hoe groter de tank, hoe langer je dus aan constante druk zal kunnen werken. Voor bepaalde taken zoals verfspuiten of zandstralen is een constante druk erg belangrijk. Houd in dat geval dus rekening met het volume van de tank.
Aansluitingen
Een compressor kan gebruikt worden voor allerhande taken en is dus beslist een multifunctioneel apparaat. Afhankelijk van de taak heb je een verschillend opzetstuk, maar ook een aangepaste druk en luchtopbrengst nodig.
Om banden op te vullen gebruik je een bandenvulpistool. Verder bestaat er ook een blaaspistool, verfspuit, zandstraler en slijpmachine. Ook boormachines kunnen pneumatisch werken. Met een airbrush pistool breng je kleur aan op een oppervlakte naar keuze. Met een tacker schiet je spijkers of nietjes vast.
Geluid
De taak van een compressor is lucht verplaatsen en opslaan onder hoge druk. Dit gaat niet zonder geluid. Het geluidsniveau, uitgedrukt in decibel, zal afhangen van de aandrijving en het toerental. Hoewel veel winkels aangeven ‘stille compressoren’ te verkopen, bestaat dit in feite niet. Met een stille of low noise compressor wordt meestal een compressor met een geluidsproductie onder de 70 decibel bedoeld.
Olievrij vs oliegesmeerd
Omdat er in een compressor een enorme hoge druk gegenereerd wordt, is er ook veel wrijving. Dit wekt een hele hoop warmte op. Om oververhitting te vermijden heeft een compressor dus een soort van smeermiddel nodig zoals bijvoorbeeld olie.
Wat dat betreft zijn er twee opties. Je kan kiezen voor een gewone of een olievrije compressor. De olievrije gebruikt een speciale coating die wrijving verlaagt. Omdat er dus geen olie aan te pas komt, valt het onderhoud veel beter mee dan een compressor met olie. Bij een gewone compressor worden de onderdelen gesmeerd zodat er minder wrijving is en de compressor langer meegaat.
Wat is een compressor?
Een compressor is, eenvoudig gezegd, een toestel dat vier dingen doet: lucht aanzuigen, samenpersen, opslaan en vervolgens weer loslaten. De gigantische luchtdruk die ontstaat kan, afhankelijk van het toestel, oplopen tot 15 of zelfs 20 bar. Ter vergelijking: de luchtdruk van de atmosfeer bedraagt één bar. Je kan een compressor gebruiken voor alle pneumatische toestellen. Dat wil zeggen: alle toestellen die een hoge luchtdruk nodig hebben om een bepaalde opdracht uit te voeren.
Je kan een compressor bijvoorbeeld gebruiken om ballen of fietsbanden op te blazen. Ook boren, schuren en spijkers schieten is mogelijk. Andere functies zijn bijvoorbeeld verf spuiten, zandstralen en schoonblazen. De beste compressoren gebruik je zelfs om autobanden op te blazen.
Hoe werkt een compressor?
Ten eerste wordt de lucht aangezogen. Vervolgens wordt de luchtdruk opgevoerd door het volume te verkleinen. Zo wordt de lucht onder hoge druk in een opslagtank bewaard. Wanneer het toestel gebruikt wordt om bijvoorbeeld een band op te pompen, verdwijnt er lucht. Hierdoor verlaagt de luchtdruk ook omdat er minder lucht aanwezig is in eenzelfde volume. Daarom zal de compressor de ruimte automatisch verkleinen tot de maximale luchtdruk. Zo blijft steeds een maximale luchtdruk behouden, wat dan ook nodig is voor een optimale werking.
Wat voor olie moet er in een compressor?
Ga je niet voor een olievrije compressor, dan zal je ook olie moeten aanschaffen. Je kiest best voor synthetische olie in plaats van minerale olie. Deze gaat langer mee en zorgt voor een iets efficiëntere smering. Dit vertaalt zich uiteindelijk in minder energieverbruik en het is dus ook beter voor je portemonnee.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, stroom, luchtopbrengst, gewicht, aansluiting en prijs.