De 5 beste fiets GPS navigaties van 2022

Geen smartphone nodig, met een fiets GPS heb je navigatie en info over je rit zonder afleiding.

We gaan op zoek naar de beste fiets GPS voor de echte fietsers die hun route uitplannen. Tegenwoordig wordt de smartphone vaak gebruikt als fiets gps maar dit is niet zonder gevaar. Schokken, een slechte houder en waterschade kunnen namelijk roet in het eten gooien.

Een fiets GPS of fietsnavigatie is een fietscomputer waarmee je zonder smartphone gegevens van je ritten kunt registreren. Je kan er bovendien sensoren aan koppelen zoals een hartslagsensor of cadanssensor. Ze zijn weersbestendig en kunnen tegen schokken. Daarbij worden ze goed bevestigd en is er weinig kans op schade. In dit artikel zoeken we naar de beste fiets GPS op basis van batterijduur, functies, GPS en de verbinding via Bluetooth of wifi.

Garmin Edge 1030

De beste fiets GPS van 2022

Volgens ons onderzoek is de Garmin Edge 1030 de beste fiets GPS die je momenteel kunt kopen. Hij is de duurste fietscomputer die je momenteel op de markt kunt kopen. Deze fiets GPS heeft een touchscreen van 3,5 inch dat gemakkelijker leesbaar is in vol zonlicht. De batterij gaat maximaal 20 uur mee. Afhankelijk van de helderheid van het scherm en of je de GPS aanzet kan het werkelijk verbruik een pak lager uitvallen. Mooi meegenomen voor de mensen onder ons die Strava gebruiken. Bij de aankoop van een Garmin Edge 1030 kun je 2 maanden lang Strava Summit uitproberen. Strava Summit is een software die je kan helpen om je persoonlijke doelen te bereiken en om meer inzicht te krijgen in je prestaties.

Los van de nieuwe features is de Garmin Edge 1030 zoals de meeste andere toestellen ook Wifi, Bluetooth, GPS, GLONASS en ANT+ om verbinding te maken met bijkomende accessoires zoals een hartslagmeter. Momenteel kun je deze fiets GPS in een bundel kopen samen met een cadanssensor en hartslagmeter. Hierdoor kom je meer te weten over de intensiteit van je training en je conditie. Maar er is ook een hoogtemeter om hoogteverschillen te kunnen meten en GroupTrack om te kunnen zien waar je fietsvrienden zitten. De kaarten zijn ingebouwd en worden gratis up to date gehouden door Garmin. De Garmin Edge 1030 is niet goedkoop maar het is wel de beste fiets GPS die je momenteel kunt kopen.

Belangrijkste specificaties:

 • 3,5 inch anti reflecterend touchscreen
 • Kleurenpaneel met een resolutie van 470 x 282 pixels
 • 16 GB interne opslagruimte
 • IPX7 certificering (waterdicht tot een diepte van een meter)
 • Wifi en ANT+/Bluetooth voor het aansluiten van sensors
 • Strava Live en intervaltraining

Garmin Edge Explorer

De beste fiets GPS prijs kwaliteit

De Garmin Edge Explore is niet de beste fiets GPS maar hij heeft wel 90% van de functies van de Garmin Edge 1030 aan de helft van de prijs. Met een kleurenscherm van 3 inch is hij iets kleiner maar je kan hem gemakkelijker wegsteken dankzij zijn compact formaat. Door zijn kleinere afmetingen heeft hij ook een kleinere batterij. Maar omdat het scherm kleiner is en er geen GLONASS sensor is gaat de batterij ongeveer even lang mee als die van de Garmin Edge 1030.

Omdat er geen GLONASS is kan het soms wat langer duren alvorens hij verbinding kan maken met een satelliet. Verder kun je geen gebruik maken van Strava Live Segments maar je kan je Strava routes wel manueel uploaden naar Strava. Met andere woorden heeft de Garmin Edge Explorer alles wat je nodig hebt aan de helft van de prijs van de Garmin Edge 1030.

Belangrijkste specificaties:

 • 3 inch anti reflecterend touchscreen
 • Kleurenpaneel met een resolutie van 400 x 240 pixels
 • 16 GB interne opslagruimte
 • IPX7 certificering (waterdicht tot een diepte van een meter)
 • ANT+/Bluetooth voor het aansluiten van sensors

Wahoo Elemnt Bolt

Een fiets GPS met knoppen in plaats van een touchscreen

De Wahoo Elemnt Bolt beschikt in contrast tot de Garmin fietscomputers over een klein zwart-wit 2,2 inch scherm. Het heeft geen touchscreen, om hem in te stellen maak je gebruik van de knoppen die zich langs de zijkant bevinden. Dit is even wennen in het begin maar het heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van een fiets GPS met touchscreen. Het grootste voordeel is dat je hem kunt blijven bedienen in de regen. Een touchscreen kan namelijk niet meer nauwkeurig registreren wanneer het scherm nat is. Daarenboven verbruikt een touchscreen meer batterij waardoor je sneller opnieuw moet opladen.

Juist zoals de nieuwste Garmin fiets GPS apparaten beschikt de Wahoo ELEMNT Bolt over Bluetooth, Wifi en ANT+ zodat je zowel verbinding kan maken met je smartphone voor het gebruik van Strava. Maar via ANT+ kun je ook andere accessoires verbinden zoals een vermogenssensor. Het beschikt wel niet over GLONASS, enkel over GPS. Dit wil zeggen dat deze fietscomputer minder snel verbinding zal maken maar wel minder batterij zal verbruiken. Voordeel van de Wahoo Elemnt Bolt is dat het standaard uitgerust is met kaarten over heel de wereld. Alhoewel dat je met een Garmin fiets GPS ook altijd kaarten kunt toevoegen (aan een meerprijs).

Belangrijkste specificaties:

 • 2,2 inch glanzend scherm
 • Zwart-wit paneel met een resolutie van 320 x 240 pixels
 • 2 GB interne opslagruimte
 • IPX4 certificering (spatwaterdicht)
 • Wifi en ANT+/Bluetooth voor het aansluiten van sensors

Mio Cyclo 210

Een goedkope fiets GPS

De Mio Cyclo 210 is een goedkope fiets GPS met een groot scherm. Het scherm is namelijk 3,5 inch, even groot als dat van de Garmin Edge 1030. Het beschikt over GPS maar niet over GLONASS (Russische versie van GPS). Door beide satellietsystemen te combineren kan je fietscomputer sneller verbinding maken. Dat is niet het geval voor de Mio Cyclo 210, daarenboven beschikt het ook niet over een kompas, Wifi, Bluetooth of ANT+. Je kan met andere woorden geen verbinding maken met je smartphone of met andere accessoires zoals een hartslagmeter.

Wat we wel goed vinden aan de Mio Cyclo 210 is het groot en duidelijk scherm. Ook is het iets meer dan 100 euro goedkoper in vergelijking met de Garmin Edge Explorer Niet iedereen heeft nood om hun ritten tot in de laatste details uit te pluizen. Voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope fiets GPS die enkel als navigatie moet dienen raden we de Mio Cyclo 210 aan.

Belangrijkste specificaties:

 • 3,5 inch anti reflecterend touchscreen
 • Kleurenpaneel met een resolutie van 480 x 320 pixels
 • 8 GB interne opslagruimte
 • IPX5 certificering (spatwaterdicht)
 • Geen wifi, ANT+ of Bluetooth

Mio Cyclo 400

Een goede fiets GPS met een extra groot scherm

De Mio Cyclo 400 is een fietsnavigatie met een scherm van 4 inch. Dit is het grootste scherm dat je momenteel kunt krijgen in een fietscomputer. Het grote touchscreen is gemakkelijk te bedienen dankzij de grote afmetingen. Alle tekst en details zijn ook zeer goed leesbaar dankzij het anti-reflecterend scherm en de resolutie van 600 x 360 pixels. Er is geen wifi of Bluetooth maar wel ANT+. Het is dus mogelijk om externe sensors zoals een hartslagmeter of snelheidsmeter aan te sluiten op de Mio Cyclo 400.

Belangrijkste specificaties:

 • 4 inch anti reflecterend touchscreen
 • Kleurenpaneel met een resolutie van 600 x 360 pixels
 • 8 GB interne opslagruimte
 • IPX7 certificering (waterdicht tot een diepte van een meter)
 • ANT+ voor het aansluiten van sensors

Fiets GPS vergelijken

Wat is het verschil tussen fietsnavigatie en een fietscomputer?

Ben je een fanatieke wielrenner of houd je ervan om recreatief flinke afstanden te fietsen, dan zal je waarschijnlijk op zoek zijn naar een fietscomputer of fietsnavigatie. Aangezien in België fietsen erg populair is, is het ook niet verwonderlijk dat er veel sportieve wielrenners door ons land rijden of dat mensen op een mooie dag een lekker eindje gaan fietsen. Wanneer je in het weekend flinke afstanden op de fiets aflegt dan wil je oog in de gaten houden waar je je ongeveer bevindt. Een fietsnavigatie kan je gebruiken om je terug naar huis te leiden. Zo loop je geen risico meer om te verdwalen wanneer je nieuwe plekken gaat verkennen. Maar met een fiets GPS kun je niet enkel navigeren, je kan er via ANT+ bijkomende accessoires zoals een hartslagmeter mee verbinden. Eens thuis kun je op je gemak al de statistieken van je rit herbekijken. Een fietscomputer daarentegen beschikt niet over GPS en moet vaak verbonden met een smartphone of sporthorloge om goed te functioneren.

Verschillende soorten fietsnavigatie

Ben je ervan overtuigd dat het iets voor jou is, dan ga je op zoek naar de voor jou beste fiets GPS. Er zijn zeer veel verschillende modellen in omloop met allemaal hun eigen functies. Hier moet je dus rekening mee houden mocht je een fietscomputer gaan kopen. Bedenk je goed waar je de GPS voor wil gebruiken. Is het puur en alleen voor het fietsen, dan kan je af met een simpel exemplaar. Maar wil je de fietscomputer ook voor andere dingen gebruiken, dan kan zal je een wat uitgebreidere versie moeten nemen. Naast het gebruik op de fiets, is een fietscomputer ook handig wanneer je een flink eind gaat wandelen. Je kan onderweg bijhouden hoe je gefietst of gelopen hebt: hoe was bijvoorbeeld je snelheid, hoe lang heb je erover gedaan en hoe lang was de afstand die je hebt afgelegd? Een meer uitgebreide GPS kan daarnaast ook bijhouden hoe het is met je hartslag? Gaat het prima of ben je net iets te fanatiek, met als gevolg een wel erg hoge hartslag? Dan zie je dat meteen en kan je een tandje terug schakelen.

Goedkope fiets gps

Een uitgebreide fietscomputer met allerlei functies is voor een fanatiek wielrenner een must, maar daar hangt dan vaak ook een wat groter prijskaartje aan. Een sporter zal graag zien dat er bijvoorbeeld een hartslagmeter functie is. Voor een recreatief fietser heeft al deze extra functies niet nodig en kan dus prima af met een eenvoudiger en daardoor goedkope fiets GPS. Ben je eerder een recreatieve fietser dan raden we een goedkoop model van Mio aan.

Garmin fiets GPS

Garmin is de grootste producent van fietscomputers en andere outdoor GPS-apparaten. Het is beschikbaar voor zowel Windows als Apple besturingssystemen. De beste Garmin fiets GPS apparaten beschikken over een groot touchscreen, wifi voor het eenvoudig importeren van routes en nog veel andere opties. Ze zijn doorgaans het meest compleet maar kosten ook het meest. Een Garmin fiets GPS is aanbevolen wanneer je serieus wilt trainen, eventueel in combinatie met externe sensoren zoals een hartslag- of cadanssensor. Ideaal wanneer je je fietsprestaties nadien in detail wilt kunnen analyseren en bekijken.

Fiets GPS met app

Tegenwoordig wordt de smartphone voor steeds meer doeleinden gebruikt. Zo is het ook mogelijk om je telefoon te gebruiken tijdens je fietstochten. Door fiets GPS met app op je telefoon te installeren, wordt het je mogelijk gemaakt te navigeren met je telefoon. Je kan dan heel simpel je fietsroutes bepalen en volgen. Zowel voor een Android telefoon als een iPhone zijn er verschillende goede fiets apps beschikbaar. Door middel van deze apps kan je direct inzien welke route je hebt afgelegd, hoe hard je gereden hebt, hoeveel kilometer je hebt afgelegd en ook nog eens hoeveel calorieën je verbruikt hebt tijdens je fietsrit. Je ziet dan ook dat voor steeds meer mensen de smartphone het beste fiets GPS apparaat begint te worden.

Fiets GPS vergelijken

Wat mede bepalend is voor de prijs van het voor jou beste fiets GPS apparaat, zijn de specificaties en functies van het apparaat. Welke aspecten jij belangrijk vindt is maakt uiteraard deel uit van de keuze voor wat voor jou het beste fiets GPS apparaat is. Zo kan bijvoorbeeld de accu de doorslag geven. Wil je een zuinige oplaadbare accu voor wanneer je aan het sporten bent of heb je op vakantie wellicht meer aan een apparaat dat werkt op batterijen? Ook het scherm is bepalend voor het verbruik. Hoe groter het scherm, hoe beter de route leesbaar is maar ook hoe minder zuinig het apparaat is. Een voorbeeld van een andere specificatie die voor jou van belang is, is of het apparaat te bedienen is door middel van knoppen of touchscreen. Touchscreen is bijvoorbeeld makkelijker in het gebruik maar juist moeilijker te bedienen in omstandigheden waarbij je handschoenen draagt. Hieronder overlopen we de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van fietsnavigatie.

Fiets GPS kopen waar op letten

Invoer van de routes

Er bestaan verschillende manieren om een route uit te stippelen met een fietsnavigatie. De meest gebruikte manier om een route op je fietsnavigatie te zetten is via het inladen van een GPX bestand. Je kan op websites zoals fietsroute.org enorm veel kant-en-klare fietsroutes terugvinden. Deze routes kan je via je computer downloaden en via een kabel of wifi op je fietsnavigatie zetten. Maar je kan ook je eigen fietsroutes samenstellen via websites zoals fietsnet.be of naviki.org en exporteren via een GPX bestand. Maar op sommige fietsnavigatiesystemen kun je zelf een route uitstippelen zonder gebruik te moeten maken van een computer. Je kiest gewoon een aantal knooppunten uit en het toestel berekent zelf de route. Deze functie vinden we vooral terug in fietscomputers van Mio en Wahoo, helaas niet bij Garmin. De meeste toestellen van Garmin maken gewoon gebruik van directe invoer op het toestel. Je kiest gewoon een eindbestemming uit en het toestel berekent een aantal routes waaruit je kunt kiezen.

fietsnet
Via fietsnet.be kun je zelf je eigen route uitstippelen door een aantal knooppunten uit te kiezen.

Route opties

Naast de invoer van routes bestaan er nog een aantal andere opties. Een handige optie op een fiets gps vinden we de trackback-functie. Dankzij deze functie kun je op elk moment van je fietstocht aangeven dat hij een route terug naar het beginpunt moet uitstippelen. Op die manier kun je nooit meer verdwaalt geraken wanneer je er op uittrekt. Een andere optie is dat je kunt navigeren naar de dichtstbijzijnde nuttige plaatsen zoals restaurants of cafés. De meeste modellen kunnen ondertussen ook alternatieve routes voorstellen en zijn zowel on-road als off-road te gebruiken. Op vlak van kaartdekking komen de meeste toestellen met een aantal Europese landen. Enkel Wahoo voorziet standaard kaarten van landen over de hele wereld. Wil je met een Garmin bijkomende kaarten downloaden dan kan dat. Helaas kost je dat wel bijna 30 euro per regio.

Scherm

Het belangrijkste aan het beeld is dat er gebruik gemaakt wordt van een anti-reflecterend scherm. Zo kun blijft je scherm zichtbaar, zelfs wanneer je in volle zon aan het fietsen bent. Daarnaast kun je ook kiezen tussen een touchscreen en bediening via knoppen. Een fiets gps met een touchscreen is intuïtiever om te gebruiken. Het nadeel is dat een touchscreen moeilijk te bedienen is wanneer het regent. Een fiets gps met bediening via knoppen kun je daarentegen gemakkelijker bedienen in de regen. Deze modellen zijn meestal ook iets goedkoper en compacter in vergelijking met fietscomputers met een groot touchscreen. Hoe groter het scherm en hoe hoger de resolutie hoe gemakkelijker het is om zaken af te lezen.

Sensoren

De belangrijkste sensoren in een fietscomputer zijn de GPS en eventueel GLONASS sensors. De GPS sensor zorgt ervoor dat je locatie constant wordt bijgehouden zodat het onder andere je snelheid en afgelegde route kan registreren. GLONASS is de Russiche tegenhanger van het Amerikaanse GPS systeem. Door je fiets gps gebruik te laten maken van zowel GPS als GLONASS kan je sneller verbinding maken met beschikbare satellieten en heb je ook een betere dekking. Het nadeel van de twee sensors tegelijkertijd te gebruiken is dat dit meer batterij verbruikt. Niet alle fietscomputers zijn trouwens voorzien van een GLONASS sensor.

Naast de GPS en eventueel GLONASS sensor bestaat er ook nog ANT+ om externe sensoren aan te sluiten. ANT+ (Adaptive Network Technology) is een draadloze technologie die je kunt vergelijken met Bluetooth. Met ANT+ of Bluetooth kun je externe sensoren zoals een hartslagmeter, cadansmeter of snelheidsmeter toevoegen. Een hartslagmeter wordt vooral gebruikt om te kunnen trainen in bepaalde hartslagzones. Topatleten doen de grootste hoeveelheid van hun training in zone 1, meer info daarover kun je terugvinden op volgend artikel van bicycling.com. Een cadansmeter geeft aan hoeveel omwentelingen je per minuut maakt. Een lage cadans kan een indicatie zijn dat het verzet te zwaar is wat slecht kan zijn voor je knieën. Een snelheidssensor kan je accurate metingen van je snelheid geven. Dit kan belangrijk zijn wanneer je heel gericht wilt trainen. Een GPS sensor kan namelijk enkel een indicatie geven van je snelheid en is niet heel nauwkeurig op korte afstanden.

Wahoo ELEMNT BOLT
Sommige fietscomputers worden zoals de Wahoo ELEMNT BOLT worden in een bundel verkocht.

Strava

Strava is een populaire app waarmee je je prestaties kunt bijhouden en analyseren. Daarenboven kun je prestaties delen met vrienden, familie en collega’s. Er bestaat een gratis versie maar verregaande opties zijn enkel beschikbaar in Strava Premium of Strava Summit. Met Strava Summit krijg je onder andere toegang tot gespersonaliseerde training plans en Beacon. Hierdoor kun je je locatie live delen met vrienden of familie.

fiets gps met strava

Lees meer artikels in de categorie ‘Vervoer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.