Scroll Top
beste voor houtskool

De 7 beste houtskolen van 2023

De Marabu houtskolen van The Bastard zijn ideaal om te grillen en te roken.

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste houtskolen voor een zomerse barbecue. Bij voorkeur zijn ze gemakkelijk aan te steken, branden ze lang en knettert het hout niet bij hoge temperaturen. Afhankelijk van de kookwijze kies je bij indirect grillen voor briketten, terwijl houtskool de beste keuze is voor direct grillen.

Houtskool is echter niet beperkt tot direct grillen alleen. Met de juiste houtsoort kun je ook gerechten roken in de smoker bbq en slowcooken in de kamado. Zo vind je bijvoorbeeld houtskool van beukenhout, essenhout of esdoornhout. Wil je weten welke houtskool voor een goede rooksmaak in je gerecht zorgt, laat je dan inspireren door ons onderzoek.

Onze selectie houtskolen

Beste prijs-kwaliteit: The Bastard Marabu Cuba

Voordelen:

  • Hoog rendement
  • Bereikt hoge temperaturen
  • Ecologisch
  • Knettert niet

Nadelen:

  • Moeilijker aan te steken

Bij The Bastard krijg je een zak van negen kilo mee naar huis. Daarin zit uiterst kwalitatieve houtskool, namelijk deze van de marabu boom in Cuba. De boom groeit snel en staat in Cuba bekend als onkruid. Om overwoekering te voorkomen en andere boomsoorten te beschermen gebruikt men dit hout om houtskool te produceren.

Het harde hout heeft een dichte structuur waardoor het hoge temperaturen bereikt en lang warmte afgeeft. De kolen branden maar liefst dubbel zo lang als de gemiddelde zak houtskool.

Een bijkomend voordeel van de dichte structuur is dat het vuur niet knettert wanneer je je vlees grilt. Houtskool van mindere kwaliteit herken je gemakkelijk aan knetterend vuur. Qua smaak is de houtsoort eerder neutraal. Aangezien het een harde houtsoort betreft, gebruik je deze houtskolen zowel voor direct als voor indirect grillen. Heerlijke gerechten zoals langzaam gegaard buikspek of spareribs zijn perfect voor deze kolen. Bij indirect grillen blijven ze voldoende lang warm en bij direct grillen kun je ze de volgende keer eventueel hergebruiken.

Houd er rekening mee dat deze kolen iets moeilijker aan te steken zijn. Hoe zachter de houtsoort, hoe sneller ze vuur vatten. Door hun hoge rendement valt de prijs goed mee, want je dient de barbecue minder snel aan te vullen met nieuwe kolen. Je gebruikt deze goede houtskool in een traditionele houtskoolbarbecue of in de veelzijdige kamado bbq.

Beste goedkope houtskolen: Kamado Joe Big Block

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Hoog rendement
  • Bereikt hoge temperaturen
  • Knettert niet
  • Extra grote stukken

Nadelen:

  • Moeilijker aan te steken
  • Sommige stukken zijn te groot voor een kleine barbecue

Deze kolen zijn afkomstig uit Argentinië en ze bevatten drie soorten hardhout. Hardhout blijft lang branden en het leent zich uitstekend voor traag gegaarde gerechten. Wanneer je deze kolen gebruikt voor direct grillen in een open barbecue kun je de grote stukken meestal nog een tweede keer gebruiken.

Door de dichte structuur en de goede kwaliteit knettert het hout bovendien niet tijdens het grillen. Om de barbecue aan te steken dien je wat meer geduld te hebben. Hardhout is namelijk moeilijker aan te steken. De houtskool van Kamado Joe wordt gemaakt in traditionele buitenovens waardoor het grote formaat behouden blijft. Voor deze goede prijs kun je urenlang barbecueën. Er zijn zeker goedkopere houtskolen op de markt, maar deze zal je sneller moeten aanvullen.

Wanneer je een kleinere barbecue hebt, is het mogelijk dat je sommige stukken zal moeten breken. Het reservoir kan te klein zijn voor de grootste stukken. Je hebt namelijk voldoende ruimte tussen de kolen nodig om de zuurstof zijn werk te laten doen. De kolen zijn uiteraard geschikt voor de kamado barbecue, maar je gebruikt ze ook in een gewone houtskoolbarbecue. Helaas is het niet mogelijk om de zak te hersluiten. Bewaar de houtskool dus op een droge plaats.

Beste voor beginners: LotusGrill Beuken

Voordelen:

  • Vlotte verbranding
  • Past bij veel gerechten
  • Handig startersformaat

Nadelen:

  • Minder geschikt voor slowcooken
  • Duur

De beste houtskolen voor beginners zijn deze van LotusGrill. Ze zijn namelijk gemaakt van beukenhout en ze branden bijzonder gemakkelijk. Wanneer je voor het eerst grilt met houtskool kan het uitdagend zijn om de kolen vlot brandend te krijgen. In dit geval kun je beter starten met comfortabele houtsoorten. Zachthout, zoals den, vat snel vuur. Omwille van die reden lees je wel vaker dat het helpt om dennenappels bij het vuur te gooien. Daarvoor dienen ze wel kurkdroog te zijn.

Van zodra je het vuur vlot aan krijgt, kun je eventueel overstappen op hardhout of een combinatie van de twee. Beukenhout is in principe voor veel gerechten geschikt. Het smaakt goed bij rund, varken, gevogelte, groenten of vegetarische alternatieven. Het is vooral wanneer je de barbecue wenst te gebruiken als slowcooker dat je beter voor een hardere houtsoort kiest.

Een bijkomende meerwaarde is dat het om een kleine verpakking gaat. Tweeënhalve kilo is een goede hoeveelheid om te wennen aan grillen met houtskool. Op de zak staat dat je vijftien keer grilt met de kolen, maar dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte van je barbecue. Gemiddeld kun je met drie kilo kolen ongeveer anderhalf uur barbecueën.

Beste voor de Big Green Egg: Big Green Egg Premium Natural

Voordelen:

  • FSC-keurmerk
  • Rookvrije verbranding
  • Hoog rendement
  • Gemakkelijk aan te steken

Nadelen:

  • Bevat meer gruis
  • Zeer zachte rooksmaak
  • Duur

Bij Big Green Egg vinden we goede houtskool terug op basis van beuk en haagbeuk. Je krijgt voor deze prijs een zak van negen kilo. Het zijn honderd procent natuurlijke houtskolen met een FSC-keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk dat screenings doet op het vlak van duurzaam bosbeheer. Je bent zeker dat het hout op een duurzame manier in je barbecue terechtkomt.

De goede houtskool geeft een lichte houtsmaak aan je stuk vlees en door het geconcentreerde koolstofniveau verloopt de verbranding zogoed als rookvrij. Het is dus een zeer pure houtskool die lang warmte produceert. De kolen zijn uitstekend voor kamado barbecues aangezien ze een stabiele temperatuur creëren. De stukken hebben een goed formaat zodat je ze ook gemakkelijk bij kleinere kamado barbecues gebruikt.

Ook voor beginners zijn deze kolen een goede keuze, want door het beukenhout steek je ze gemakkelijk aan. De rooksmaak is echter zeer subtiel. Indien je graag een extra rokerige toets wilt in je gerecht kun je eventueel wat rookhout toevoegen aan de barbecue. Bepaalde zakken van Big Green Egg bevatten helaas wat meer gruis en dit is natuurlijk niet bruikbaar.

Beste briketten: Weber 17591 Briketten

Voordelen:

  • FSC-keurmerk
  • Waterdichte, hersluitbare zak
  • Groeven om luchtcirculatie te bevorderen

Nadelen:

  • Lager temperatuurbereik

Het merk Weber kennen we van hun kwalitatieve houtskoolbarbecues. Ze brengen echter ook heel wat accessoires uit, zoals deze zak briketten. Briketten bestaan uit samengeperste houtskool. Ze blijven over het algemeen langer warm dan houtskool en worden onder hoge druk in een kussentjesvorm geperst. Hoewel ze langer branden dan houtskool, zal hun temperatuurbereik over het algemeen iets lager liggen.

Door hun lange brandtijd zijn ze een uitstekende aanwinst wanneer je traag gegaarde gerechten wenst te bereiden in de kamado bbq. Deze gebruik je namelijk ook als slowcooker. In het gecarboniseerde hout zitten geen chemicaliën en ze produceren ook minder stof. Ze zijn honderd procent natuurlijk en dragen ook het FSC-keurmerk. Men gebruikt namelijk afvalhout om de kolen te maken. Er worden dus geen bomen gekapt om de houtskolen te produceren.

Briketten aansteken vergt over het algemeen wat meer geduld. Ze branden moeilijker. Doordat ze een groter formaat hebben dan gemiddelde briketten branden ze echter relatief vlot. In amper twintig minuten heb je hete briketten waar je ongeveer drie uur mee kunt barbecueën. Ze hebben verder ook groeven om de luchtcirculatie te stimuleren. Ook de verpakking is van goede kwaliteit. Deze is waterdicht en makkelijk hersluitbaar om de kolen droog te bewaren.

Beste houtskolen met smaak: Best Charcoal Birch/Oak

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Uitgesproken rooksmaak
  • Grote en kleine stukken
  • Geeft geen nare geuren af

Nadelen:

  • Zware zak zonder sluiting
  • Gruis op de bodem

De pure houtskool van Best Charcoal bestaat uit een combinatie van berk en eik. Eén zak bevat tien kilo houtskool. Wanneer je op zoek bent naar een neutrale rooksmaak, dan zullen deze kolen minder geschikt zijn. Ze geven namelijk een aanwezige rooksmaak aan je gerecht. Gezien de grote stukken is de kwaliteit restaurantwaardig. Je gebruikt de houtskolen ook bij grotere barbecues zoals de smoker barbecue.

Natuurlijk gaat het om een grote zak en is het wat zoeken naar mooie stukken houtskool. Er zitten grotere en kleinere stukken in, want dat is nodig voor een goede luchtcirculatie in de barbecue. Kleinere stukken komen dan wel weer goed van pas bij kleinere barbecues. Door het grote formaat hef je de zak minder comfortabel op en zal het gemakkelijker zijn om de stukken met de hand te selecteren. Dit is natuurlijk een vuile klus aangezien houtskool veel roet afgeeft.

Bij deze extra grote verpakking hadden we graag een sluiting op de zak gezien. Helaas is het niet mogelijk de zak opnieuw te sluiten. Gebruikers geven aan dat de houtskolen een hoog koolstofniveau hebben en dus geen nare geuren afgeven. Bovendien koop je deze houtskolen aan een zeer aantrekkelijke prijs.

Beste groot formaat: Dammers Cubaanse Marabu

Voordelen:

  • Geschikt voor smoker en kamado bbq
  • Lage rookproductie
  • Knettert niet
  • Hoog rendement

Nadelen:

  • Geen FSC-keurmerk

Heb je thuis een grote smoker barbecue, dan heb je al snel een grote hoeveelheid houtskool nodig. Met de grote verpakking van Dammers heb je maar liefst vijftien kilo houtskool om te grillen. De houtskool is gemaakt van hout uit Cuba, meer specifiek van de marabu boom. Doordat het hardhout betreft blijven de kolen lang warm, maar zijn ze iets moeilijker aan te steken.

De marabu boom staat in Cuba bekend als onkruid. Om andere boomsoorten te beschermen is het belangrijk om de bomen tijdig te rooien. Ze worden dus niet speciaal gekapt om houtskool te produceren. Vanuit ecologisch standpunt kun je deze houtskolen bijgevolg met een gerust hart kopen. Over het algemeen produceert dit type hout weinig rook en spettert het ook niet bij hoge temperaturen.

Helaas is de verpakking van deze kolen minder gebruiksvriendelijk. Het is een zeer grote zak en je kunt hem niet opnieuw sluiten. Je dient de kolen dus op een droge plaats op te bergen. Daarnaast draagt de houtskool ook geen FSC-keurmerk doordat Cuba over het algemeen nog niet met dergelijke keurmerken werkt.

beste houtskolen
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van houtskool?

Smaak

De beste houtskolen branden lang en ze geven je vlees een typische grillsmaak. Zachthout brandt sneller, terwijl hardhout dan weer een hoog rendement heeft. Het blijft langer warm waardoor je minder kolen nodig hebt. Elke houtsoort heeft zijn eigen smaak, maar er bestaan ook neutrale houtsoorten zoals essenhout. Veelal zul je een combinatie aantreffen van beukenhout en eikenhout.

Hout van de beuk geeft een subtiele rooksmaak, brandt comfortabel en geeft voldoende lang warmte af. Hickory zorgt voor een sterkere rooksmaak en is ideaal voor rood vlees zoals ribbetjes. Maple, bij ons bekend als esdoornhout, geeft eerder een zoete smaak. Voor slowcooken heb je een extra harde houtsoort nodig zoals marabu houtskool. Deze Zuid-Amerikaanse houtskolen zijn gemaakt van ronde takken en ze hebben bijgevolg ook een rondere vorm. Ze geven een neutrale smaak af.

Houd er rekening mee dat hoe harder het hout is, hoe moeilijker de kolen aan te steken zijn. Er zijn echter ook combinaties op de markt van zachthout en hardhout. Zo combineer je de voordelen van elke houtsoort. Als je wilt experimenteren met specifieke smaken kun je beter rookhout toevoegen aan je houtskool barbecue zoals kersenhout, appelhout of olijfhout.

Afmetingen

Let bij de aankoop van een zak houtskool op de grootte van de kolen. Houtskool van mindere kwaliteit zal veel gruis bevatten en helaas ben je met deze kleine stukjes houtskool helemaal niets. Slechte houtskool herken je ook aan een knetterend vuur. Kwalitatieve houtskool daarentegen bevat grote stukken houtskool en zal niet spatten.

Natuurlijk heb je zowel grote als kleinere stukken nodig om voldoende luchtcirculatie te creëren. Dit zorgt voor een goede verbranding in je barbecue. Het ideale formaat van houtskool ligt tussen een golfbal en een tennisbal. Tot slot geven de beste houtskolen ook geen geur af wanneer ze nog koud zijn. Het is pas wanneer je ze aansteekt dat de kolen hun aroma loslaten.

Temperatuur

Houtskool heeft het voordeel snel op temperatuur te komen. Je hoeft de barbecue ook niet vol te leggen met kolen om een goede temperatuur te behalen. Wanneer je kiest voor zachthout zal de barbecue snel warm zijn en verloopt het aansteken gemakkelijk. Hoe zachter het hout, hoe minder lang de kolen echter warmte afgeven.

Zo komen we direct bij het voordeel van briketten. Ze zijn iets moeilijker aan te steken, maar geven langer warmte af. Bij slowcooken kies je dus best voor briketten of houtskool van hardhout zoals houtskool van de marabu boom.

Doordat houtskool snel een hoge temperatuur bereikt, is het een uitstekende oplossing voor een open barbecue. Er ontsnapt namelijk heel wat warmte aan de bovenkant en met houtskool zul je aan een gelijkaardig tempo hitte produceren. Houtskool zal bij direct grillen de beste keuze zijn, terwijl briketten en houtskool van hardhout vooral bij indirect grillen van pas komen.

Goedkoop houtskool
Afbeelding: Canva.com

Hoe wordt houtskool gemaakt?

Door hout te verhitten verliest het een groot deel van zijn bestanddelen en ontstaat er aan het einde van het proces houtskool. De kwaliteit van houtskool hangt voor een groot stuk af van de hitte tijdens dit proces, maar ook de duur van de verhitting speelt een rol. Hoe meer bestanddelen het hout verliest, hoe geconcentreerder de kolen.

Hoe puur de houtskool is kun je gemakkelijk afleiden uit het percentage koolstof. Hout dat gedurende een lange tijd aan een hoge temperatuur werd verhit, zal een hoog koolstofpercentage bevatten. Een hoog percentage betekent ook dat er weinig tot geen nare geuren zullen ontstaan wanneer je de kolen gebruikt en ze spatten ook niet.

Indien het hout een te korte behandeling kreeg, blijven er nog bestanddelen achter die voor een vieze geur kunnen zorgen. Dat is vaak het geval bij goedkoop houtskool. De geur doet denken aan petroleum en dat is het laatste wat je in je gerechten wil proeven. Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor houtskool van afvalhout. Dat betekent niet dat het ongezonde afvalstoffen bevat, maar dat het afkomstig is van hout dat reeds gekapt werd. Naar duurzaamheid toe scoren deze kolen uiteraard veel hoger.

Hoe steek je een houtskool barbecue aan?

  1. Kies voor bruine aanmaakblokjes of aanmaakwokkels in plaats van witte aanmaakblokjes, want deze zijn niet goed voor je gezondheid.
  2. Gebruik geen oude kranten om de barbecue aan te steken maar gebruik een aanmaakmiddel.
  3. Afhankelijk van welk type gerecht je wenst te bereiden, kies je voor houtskool of briketten.
  4. Briketten branden minder snel en ze geven bijgevolg langer warmte af, ze zijn daarom het best geschikt voor indirect grillen.
  5. Houtskool brandt sneller en het is daarom beter bij direct grillen.
  6. Onderin de barbecue leg je een aantal houtkrullen of aanmaakblokjes tussen het houtskool.
  7. Steek de barbecue ongeveer drie kwartier voor je begint met grillen aan, zo kan hij voldoende lang op temperatuur komen.
  8. Wanneer de kolen een witte laag vertonen, zijn ze voldoende warm om te beginnen grillen.

Wat kan je doen met houtskool na een bbq?

Nadat je klaar bent met barbecueën blijft er voornamelijk hete as over in de kolenbak. Het is belangrijk om de resterende houtskolen niet direct in de vuilbak te werpen. Ze zijn namelijk gloeiend heet. Sluit alvast de luchtschuiven zodat er geen zuurstof meer bij de kolen kan. Laat de barbecue eerst voldoende afkoelen vooraleer je begint schoon te maken.

Zeker bij de houtskoolbarbecue is het belangrijk om het rooster goed te reinigen na een avondje barbecueën. Achtergebleven etensresten zorgen namelijk voor overmatige rookontwikkeling bij een volgende sessie. Terwijl je barbecue afkoelt, kun je alvast het rooster reinigen. Gebruik hiervoor een harde borstel en smeer het rooster nadien in met wat plantaardige olie. Laat de kolen zeker vierentwintig uur afkoelen. Haal er eventueel de kolen uit die nog bruikbaar zijn voor de volgende keer. Het resterende afval wikkel je in aluminiumfolie en gooi je daarna in de vuilnisbak.

Goed houtskool
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 15 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, geur, vorm & grootte, temperatuur en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘BBQ’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.