Scroll Top
beste infraroodlamp 2022

De 5 beste infraroodlampen tegen pijnlijke spieren van 2024

Stimuleer de bloedcirculatie in je lichaam om pijn en stijfheid te verlichten.

De beste infraroodlampen kunnen verlichting brengen bij spierpijn, stramme gewrichten en slechte bloedcirculatie. Maar ook voor reumatische klachten of rugpijn kan een goede infraroodlamp voor verlichting zorgen. Bovendien is het een erg aangename warmte die dieper doordringt en een ontspannen gevoel geeft.

Infraroodlampen zijn elektrische apparaten die lichtgolven uitzenden die door het lichaam geabsorbeerd worden. Ze zien eruit als een gewone lamp en kunnen in een gewoon stopcontact worden gestoken. De lichtgolven dringen door de huid en genereren een aangename warmte.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van Beurer, Liroma, Medisana en Philips. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met het vermogen, gebruiksgemak en de type straling. Lees hier verder om de beste infraroodlamp voor jouw budget te vinden.

Onze selectie infraroodlampen

Beste prijs-kwaliteit: Beurer IL50

Voordelen:

  • Groot oppervlak
  • Makkelijk op te bergen
  • Lang snoer
  • Oververhittingsbeveiliging
  • Automatische uitschakeling

Nadelen:

  • Zonder afstandsbediening
  • Niet in hoogte verstelbaar

Deze goede infraroodlamp straalt IR-A licht uit, het type van infraroodlicht dat het diepst doordringt. Dat maakt de Beurer IL50 ideaal voor spierklachten over het hele lichaam . Omdat dit type minder geschikt is voor het gezicht wordt er dan ook geen bril bij geleverd om je ogen te beschermen.

De lamp heeft een relatief groot oppervlak, waardoor hij grote delen van je lichaam kan verwarmen. Ben je eerder op zoek naar een oppervlakkige warmte, dan kan je uitkijken naar een verwarmd massagekussen. De lamp zelf is makkelijk te vervangen mocht dat nodig zijn. Het toestel heeft twee handvaten om het vlot te kunnen draaien in de juiste hoek.

Door het lange snoer van twee meter kan je deze infraroodlamp zowat overal gebruiken. Hij schakelt zich automatisch uit na vijftien minuten. Dit onder andere om een overstimulatie van de spieren te voorkomen. Je kan de timer ook zo instellen dat hij al vroeger stopt en als je de lamp toch langer dan vijftien minuten wil gebruiken, druk je nogmaals op de knop om het apparaat te resetten.

Je kan op het scherm aflezen hoelang je nog te gaan hebt. Je kan deze infraroodlamp niet vanop afstand bedienen, maar hij kan wel makkelijk ingesteld worden. Doordat de lamp wat kan inklappen, kan je hem makkelijk opbergen en hij is relatief licht. Let op, dit toestel is bedoeld voor kortstondig gebruik en niet om een kamer bij te verwarmen.

Beste dubbele: Liroma L502

Voordelen:

  • Veilig
  • Verschillende lichaamsdelen tegelijk behandelen
  • Afstandsbediening
  • Aanpasbare hoogte en temperatuur
  • Op wieltjes

Nadelen:

  • Moeilijk op te bergen
  • Duur

Bij deze dubbele infraroodlamp heeft de fabrikant aan verschillende mogelijkheden gedacht. Omdat het hier gaat om twee aparte lampen, werden de lampenkappen bijvoorbeeld afgedekt met een rooster uit roestvrij staal. Hierdoor voorkom je rechtstreeks contact met de lamp en vermijd je brandwonden. De lamp wordt rondom efficiënt geventileerd zodat de lampbehuizing niet te warm wordt en de lampen zelf langer meegaan. De intensiteit kan je zelf aanpassen. Dat doe je met de afstandsbediening.

Ook de hoogte van de lampen kan je aanpassen. Ze kunnen tot meter hoog worden en door de flexibele draaiarmen en de verstelbare stang kan je hem helemaal aanpassen aan jouw noden. Doordat deze infraroodlamp op staander lang en licht is, verlopen aanpassingen wel niet altijd vlot. Gebruikers geven aan dat de lamp kan kantelen als al het gewicht zich aan een kant bevindt. Het toestel heeft nochtans een zinklegering die ervoor zou moeten zorgen dat het stevig blijft staan. De wieltjes zorgen ervoor dat je de lamp makkelijk kan verplaatsen.

Met zijn IR-A infraroodlicht werkt de Liroma L502 het beste voor pijnverlichting van spieren en gewrichten, maar het handigste is wel dat je door de dubbele kop verschillende lichaamsdelen tegelijk kan behandelen. Volgens Liroma kan je deze infraroodlamp ook gebruiken op je gezicht, bijvoorbeeld om acné- of eczeemklachten tegen te gaan. Ook de temperatuur is bij dit toestel instelbaar. Dit alles komt wel aan een hogere prijs.

Beste goedkope: Sanitas SIL 06

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Compact en licht
  • Vijf verschillende standen
  • Makkelijk op te bergen

Nadelen:

  • Klein lampoppervlak
  • Geen timer

Deze compacte infraroodlamp verzacht en ontspant spieren en gewrichten voor een lage prijs. Hij heeft een vermogen van 100 Watt en vijf standen om hem in te stellen volgens je persoonlijke voorkeuren. Het merk zelf raadt aan om de lamp op zestig centimeter afstand te gebruiken en twaalf minuten aan te houden als maximumperiode per behandeling.

Net zoals de andere toestellen kan je deze goedkope infraroodlamp gebruiken voor ontspanning van de spieren, een betere bloedcirculatie en een sneller lichamelijk herstel. Daarnaast kan je hem volgens Sanitas ook gebruiken tegen een onzuivere huid. Doordat hij de poriën verwijdt, worden producten sneller en tot dieper in de huid opgenomen. Ook bij verkoudheidssymptomen kan deze infraroodlamp een verschil maken.

Met zijn compacte afmetingen kan je de Sanitas SIL 06 relatief makkelijk kwijt. Ook zijn lichte gewicht helpt daarbij. Een licht gewicht kan echter ook nadelig zijn, voor de stabiliteit bijvoorbeeld

Beste op statief: Philips InfraCare HP3643/01

Voordelen:

  • Verstelbaar statief tot 124 centimeter hoog
  • Groot lampoppervlak
  • Krachtig
  • Gelijkmatige warmteverspreiding
  • Automatische uitschakeling

Nadelen:

  • Duur
  • Zonder afstandsbediening

De InfraCare HP3643/01 is een van de populairste infraroodlampen dankzij het hoge vermogen van 650 watt. Zo heeft deze lamp op statief een groot lampoppervlak en een sterke lamp. De hoogte van het stabiele statief kan ingesteld worden tot 124 centimeter. De lamp kan roteren en de lampbehuizing kan je ook negentig graden horizontaal en verticaal verstellen. Door een lampoppervlak van zestig op veertig centimeter kan je grote gebieden verwarmen, zoals je schouders en je nek samen of je hele onderrug. Wil je de bloedsomloop in je voeten stimuleren dan overweeg je beter een geschikt massage-apparaat.

Na vijftien minuten stopt de infrarode halogeenlamp vanzelf. Door de aangepaste lenzen en de filter verspreidt de warmte zich gelijkmatig. Net zoals veel andere infraroodlampen biedt deze van Philips voordelen waar je anders een kinesist voor zou moeten inschakelen. Pijn door stijve gewrichten of spierspanning wordt verzacht, de bloedcirculatie verbetert, het stofwisselingsproces versnelt en de afvalstoffen worden sneller verwijderd. Aan dit alles hangt wel een relatief hoog prijskaartje en het grote lampoppervlak zorgt er natuurlijk dat het toestel niet zo makkelijk op te bergen is.

Beste koop: Medisana IR 885

Voordelen:

  • Formaat geschikt voor elk lichaamsdeel
  • Gebruiksvriendelijk
  • Ingebouwde ventilator
  • Automatische uitschakeling

Nadelen:

  • Niet verstelbaar in hoogte
  • Zonder afstandsbediening

Deze lamp met halogeen infraroodlicht heeft een sterkte van 300 Watt. Hij zit zowel op het vlak van prijs als op het vlak van formaat in de middenmoot. Je kan goedkopere infraroodlampen vinden, maar die bieden minder mogelijkheden dan dit model. Je kan er ook grotere vinden om bijvoorbeeld je hele rug ineens te verwarmen, maar die krijg je dan weer moeilijk opgeborgen. Met deze goede infraroodlamp kan je dus een relatief groot lichaamsoppervlak verwarmen, maar hij is compact genoeg om makkelijk opgeborgen te worden.

Zoals de meeste infraroodlampen heeft de Medisana IR 885 een timer zodat hij na een kwartier automatisch stopt. Om oververhitting tegen te gaan, heeft hij ook een ingebouwde ventilator. Die kan wel zorgen voor bijkomend lawaai. Met de kabeloproller, de draaggreep en een gewicht van anderhalve kilogram verplaats je hem efficiënt. Hij heeft een instelbare kantelhoek, maar in de hoogte kan je hem niet aanpassen. Volgens Medisana is deze lamp geschikt voor klachten zoals spierspanning, verkoudheidssymptomen, reumatische pijn en rugpijn en ter ondersteuning van huidverzorging.

Beurer IL50 infraroodlamp op een tafel
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een infraroodlamp?

Type straling

De IR-A, de kortste golf, heeft de meest therapeutische straling. Deze verzorgt jouw huid niet alleen, maar dringt ook dieper in de huid door. Hierdoor is het de ideale infraroodlamp tegen spierpijn en kunnen reumatische klachten verlicht worden.

De IR-B golf, de middengolf, dringt enkel door tot in de bovenste huidlagen. Deze werkt dus minder diep door dan de IR-A golf, waardoor de dieptewarmtewerking hier niet zo zeer geldt. Wel kan deze golf veel spierkwalen verminderen, waardoor je vaak de activiteiten van je dagelijkse leven sneller kan oppikken.

De IR-C, de lange golf, staat voornamelijk in voor het verwarmen van lucht, waardoor alleen de bovenste huidlaag wordt aangepakt. Deze zul je dan ook vrijwel nooit tegenkomen bij een infraroodlamp tegen spierpijn.

Vermogen

De meeste infraroodlampen hebben een vermogen rond de 300 Watt. Je kan er ook vinden met een lager vermogen. In deze selectie heeft de lamp met het laagste vermogen ook de laagste prijs. Er zijn eveneens infraroodlampen op de markt met een hoger vermogen, tot boven de 600 Watt. Opnieuw hangt de hoogte van het vermogen hier vast aan de hoogte van de prijs.

Hoewel dat altijd op toeval kan berusten, concluderen we uit onze selectie dat hoe meer je neertelt voor je lamp, hoe krachtiger hij schijnt en dus ook verwarmt. Bij lampen met een hoger vermogen zal je allicht beter moeten uitkijken met de afstand tussen de lamp en je huid. Ook de timer mag je hier zeker niet negeren en rechtstreeks in de lamp kijken raadt men in het algemeen ook af. Pas hier dus zeker mee op bij infraroodlampen met een hoger vermogen.

Extra’s

Er zijn heel wat lichamelijke kwalen die door een infraroodlamp opgelost kunnen worden. Zo kan je zelfs met een duur exemplaar geld uitsparen aangezien het je kan helpen met je klachten en je dus niet aan fysiotherapie moet beginnen. Binnen het aanbod van infraroodlampen zijn er tal van extra’s om het nog gebruiksvriendelijker te maken. Zo hebben goede infraroodlampen een timer zodat je de lamp nooit te lang kan gebruiken. Op die manier voorkom je overstimulatie en andere mogelijke nadelen.

Bij de meeste lampen kan je ook de stralingshoek verstellen, maar een aanpasbaar statief in de hoogte vind je al een pak moeilijker. Ook een aanpasbare intensiteit behoort eerder tot de meer luxueuze extra’s. Afstandsbedieningen kan je ook al eens terugvinden bij sommige modellen, zodat je je bijvoorbeeld niet hoeft om te draaien om de timer aan te passen eens je je hebt geïnstalleerd met je rug naar de lamp. Ook kan het een pluspunt zijn als de temperatuur instelbaar is. Een lang snoer zorgt er ten slotte voor dat je de lamp zowat overal kan gebruiken.

Waar is een infraroodlamp goed voor?

Een goede infraroodlamp heeft verschillende voordelen. Allereerst verwarmen ze je spieren. Hierdoor worden ze losser, verzachten ze en vermindert ook je spierpijn. Verkrampte spieren of stramme gewrichten ondervinden hier ook voordeel van. Daarnaast zorgt ook voor een verbeterde bloedcirculatie.

Dat komt doordat de warmte de bloedvaten verwijdt. Hierdoor kunnen bouwstoffen sneller worden aangevoerd en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. De warmtestraling leidt tot een versneld genezingsproces, wat eveneens kan helpen bij spier- en gewrichtspijnen of zelfs blessures. Ze dragen ook bij tot een zuivering van de huid, waardoor sommigen ze ook gebruiken bij bepaalde huidaandoeningen.

Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken?

In het algemeen kan je een infraroodlamp dagelijks gebruiken, al hangt een precieze behandeling af van klacht tot klacht en persoon tot persoon. Zo kan het in sommige gevallen zelfs aanbevolen zijn om de lamp meermaals per dag te gebruiken. De meeste fabrikanten geven echter aan dat een behandeling met hun infraroodlamp maximaal een kwartier mag duren.

Die vijftien minuten overschrijden wordt dus niet aangeraden, vermoedelijk om overstimulatie en andere ongemakken tegen te gaan. Merk je na een aantal behandelingen nog geen verbetering van je klachten (fabrikant Philips raadt aan na zo’n acht keer), raadpleeg dan je arts. Vaak raden fabrikanten ook aan om een bepaalde afstand te houden tot de lamp, doorgaans tussen de dertig en de zestig centimeter. Zo wordt je huid niet te warm, maar dringt de warmte wel voldoende door.

Een infraroodlamp gericht op iemand zijn onderrug.
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, soort straling, vermogen en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Verzorging’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.