Beste Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger die autonoom in je huis kan rondrijden om stof en haren van huisdieren op te zuigen. De beste robotstofzuiger voor de meeste mensen is de Roomba 671. Hij kan zowel vloeren als tapijten grondig kuisen, is uitgerust met wifi en kan gemakkelijk zelf hersteld worden. Reserveonderdelen van iRobot zelf zijn online gemakkelijk te vinden en je kan ook goedkope onderdelen vinden die gemaakt zijn door derde partijen. Er bestaat ook een robotstofzuiger met dweilfunctie, de Ecovacs Deebot Ozmo 930 is namelijk voorzien van een waterreservoir en een microvezeldoek. Maar de beste robot stofzuiger op de markt is de Roomba i7+, voorzien van de laatste features en een automatisch leegstation. Door het prijskaartje van meer dan 1.000 euro kunnen we hem helaas aan niet veel mensen aanraden.

Beste Robotstofzuiger 2020

De beste robotstofzuiger voor de meeste mensen is de iRobot Roomba 671. Hij is voorzien van twee borstels onderaan waardoor hij zowel vuil van de vloer als van een tapijt kan zuigen. Door zijn zelflerende navigatiemethode zal hij in het begin een paar plaatsen overslaan terwijl hij op andere plaatsen twee keer zal passeren. Na een paar keer te gebruiken zal het zelflerend systeem ervoor zorgen dat hij geen plaatsen meer overslaat. Door gebruik te maken van dit navigatiesysteem is hij wel minder geschikt voor zeer grote ruimtes of om constant op verschillende verdiepingen te gebruiken. De Roomba i7 is daarentegen uitgerust met een laser waarmee hij alle ruimtes kan scannen. Door gebruik te maken van een laser slaat hij nooit een plekje over maar hij kost wel vier keer zoveel als de Roomba 671 en dat is het voor de meeste mensen gewoon niet waard.

“Beste robotstofzuiger 2020”

Het grote voordeel van de Roomba 671 is dat hij betaalbaar, duurzaam en gemakkelijk te herstellen is. Het vervangen van een onderdeel is kinderspel en vereist enkel een kleine sterschroevendraaier. Reserveonderdelen kun je online ook zeer eenvoudig vinden zowel van iRobot zelf als van derde partijen. Het nadeel van deze ontwerpkeuze is dat hij hoger, luider en zwaarder is dan de Eufy Robovac 11s. Maar wij geloven dat de duurzaamheid en herstelbaarheid belangrijker zijn voor de meeste mensen. Een robotstofzuiger is niet goedkoop en het feit dat een Roomba eenvoudig te herstellen is vinden we een enorme plus. Ook kan hij verbonden met je wifi netwerk waardoor je hem met je smartphone kunt bedienen. Binnen de prijsklasse van de Roomba 671 kunnen we daarom geen betere robot stofzuiger aanraden.

De Neato Botvac Connected D7 is volgens ons onderzoek de beste robotstofzuiger voor dierenharen op te zuigen. In plaats van een rond design heeft Neato namelijk voor een platte voorkant gekozen. Hierdoor is de borstel onderaan veel breder en kan hij meer stof en dierenharen opkuisen in vergelijking met modellen van iRobot of Eufy. Hij kan verbinding maken met je wifi en na een paar keer rond te rijden zal hij een plattegrond van je woning tekenen. Via een handige app op je smartphone kun je deze plattegrond raadplegen en No-go lines aanduiden. Een handige upgrade ten opzichte van de fysieke poortjes van de oudere modellen. Met No-go lines kan je namelijk aangeven waar hij niet mag stofzuigen. Zo kan je bijvoorbeeld lijnen trekken rond je keukenstoelen zodat hij zich niet kan vastrijden over een sledepoot. De app is goed ontworpen en laat je toe om in te stellen om automatisch te beginnen stofzuigen tijdens bepaalde uren. Is zijn batterij bijna plat zal hij vanzelf naar zijn laadstation rijden. Als hij nog niet alles heeft kunnen kuisen zal hij na zijn laadbeurt automatisch opnieuw beginnen.

“Beste robotstofzuiger voor dierenharen”

Je kan de Neato Botvac D7 Connected instellen in een eco-modus of in een turbo modus. Los van het feit dat hij zeer luidruchtig is in zijn turbo modus raden we het ook gewoon af omdat hij door zijn snelheid vrij hard tegen de kasten en de muren knalt. In eco-modus rijdt hij trager en zal hij langer over dezelfde oppervlakte doen maar zal hij wel minder hard tegen je meubels rijden. Het nadeel van deze robot stofzuiger is dat hij een kleine ingebouwde vuilbak heeft. Maar dit is een klacht dat we over de meeste robotstofzuigers hebben. Door zijn brede borstel, hoge zuigkracht en handige app is hij ideaal voor gezinnen met een hond of een kat. Je kan hem instellen om hem dagelijks te laten stofzuigen wanneer je op je werk bent zodat je kunt toekomen in een proper huis.

De Ecovacs Deebot Ozmo 930 is de beste robotstofzuiger met dweilfunctie. Een dweilfunctie houdt in dat deze robot stofzuiger voorzien is van een waterreservoir en een microvezeldoek. Het waterreservoir bevindt zich achteraan en heeft een inhoud van 300ml. Het vuilbakje om het stof en ander vuil op te vangen bevindt zich in het midden van het toestel onder een klep die je langs boven kunt openen. Met een inhoud van 0,45 liter is deze vuilbak wel een stuk kleiner in vergelijking met de andere modellen. Dit wilt zeggen dat je het om de twee beurten zal moeten ledigen. Juist zoals de Neato Botvac D7 Connected kan hij een plattegrond maken van je woning en deze weergeven via een app op je smartphone. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst een paar keer laten rondrijden zonder de microvezeldoek te installeren. Eens de plattegrond is uitgetekend kun je aangeven welke delen van je woning mogen gedweild worden en welke niet.

“Beste robotstofzuiger met dweilfunctie”

Zijn dweilprestatie is zeker niet slecht maar natuurlijk niet zo goed als wanneer je zelf dweilt. We raden wel aan om hem in te stellen om een maximum hoeveelheid water te gebruiken. Het is namelijk zo dat hij bij de minimum of medium stand soms niet alle vuiligheid kan wegkrijgen. De Deebot Ozmo 930 heeft moeite om vuil uit tapijten te zuigen omdat hij maar over een borstel onderaan beschikt. Daarom raden we hem vooral aan mensen die op zoek zijn naar een toestel om hun tegels proper te houden.

De Eufy Robovac 11s is een goedkope robotstofzuiger die bijna honderd euro minder kost in vergelijking met de Roomba 671. Wat we goed vinden aan de Robovac 11s is dat hij een van de stilste robotstofzuigers is die je kunt kopen. Met een geluidsproductie van 55 decibel is hij nauwelijks luider dan een airconditioning. Hierdoor is het helemaal niet storend om ermee langdurig in dezelfde ruimte te zitten. Met een hoogte van 7,5 centimeter is hij ook zeer laag en kan hij onder de meeste kasten het stof vandaan halen. Omdat hij gebruik maakt van een willekeurig patroon kan het wel zijn dat hij af en toe een plekje overslaat. Door zijn willekeurig navigatiesysteem is hij minder geschikt voor grote ruimtes. Bijkomend nadeel is dat hij niet zo duurzaam is als een Roomba en reserveonderdelen zijn ook moeilijker om te verkrijgen. Sommige onderdelen zoals de wielen of de aandrijving van je borstel kunnen zelfs helemaal niet vervangen worden. Vanaf dat er een wiel beschadigd is wilt dit zeggen dat je de robot stofzuiger samen met het wiel in de vuilbak kunt smijten.

“Goedkope robotstofzuiger”

Verder beschikt de Robovac 11s ook niet over wifi waardoor je het niet kunt aansturen met je smartphone. Maar omdat hij vrij stil is kun je hem laten draaien wanneer je thuis bent en is het ontbreken van wifi geen enorm gemis. Eufy doet geregeld aan promoties dus het kan de moeite waard zijn om je aankoop even uit te stellen. Door zijn lage hoogte en beperkte breedte kan hij zich in alle hoekjes en kanten van je huis wurmen om schoon te maken. En we vinden het een grote plus dat hij dat opmerkelijk stil kan doen. Wanneer je op zoek bent naar een robotstofzuiger onder de 200 euro dan is de Robovac 11s je beste optie.

De Roomba i7+ is de robotstofzuiger die ik voor mezelf zou kopen als ik niet naar de prijs zou moeten kijken. Hij bestaat dat al sinds 2018 en was toen de eerste robotstofzuiger met een automatisch leegstation. De Roomba i7 is een robot stofzuiger die je apart kunt kopen. De Roomba i7+ is de naam van het pakket wanneer je het automatisch leegstation er wilt bijkopen. Het automatisch leegstation heeft van iRobot de naam Clean Base gekregen. Nadeel van de Clean Base is dat het enkel comaptibel is met de Roomba i7+ en niet met andere modellen. Omdat hij meer dan 1.000 euro kost is het moeilijk om hem aan veel mensen aan te raden. Heb je een zeer groot huis en veel huisdieren kan het het waard zijn om te investeren in deze robotstofzuiger die je kan helpen om het huis vrij van stof en haren te houden.

“Robotstofzuiger met automatisch leegstation”

Elke keer wanneer hij zich aansluit op de Clean Base wordt alle vuiligheid uit het vuilbakje van de robot stofzuiger gezogen. Al het vuil komt in een wegwerpbare zak terecht die zich in de Clean Base bevindt. De zakken gaan bij normaal gebruik ongeveer twee maanden mee voor je ze moet vervangen. Maar dit hangt natuurlijk sterk af van hoe groot je huis is en hoeveel huisdieren je hebt. Zakken zijn te koop voor ongeveer 5 euro per stuk maar er zijn goedkopere alternatieven te vinden op het internet.

Het onderzoek

Wat is een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger of robot stofzuiger is een autonome robot die uitgerust is met een stofzuigsysteem en navigatie sensoren.Vaak zijn ze voorzien van zowel borstels aan de zijkant als aan de onderkant om vuil te kunnen bereiken in alle hoeken. Sommige robotstofzuigers zijn zelfs voorzien van een dweilfunctie waarmee ze de vloer beter kunnen reinigen.Het grote voordeel van een robotstofzuiger ten opzichte van een gewone stofzuiger is dat ze zelfstandig kunnen stofzuigen en meestal stiller zijn. Het nadeel is dat ze trager werken en relatief duur zijn in vergelijking met een gewone stofzuiger. Ze zijn ontworpen om dagelijks te kuisen zodat stof en haar van huisdieren niet blijven liggen op de grond. Om optimaal te kunnen functioneren moeten bepaalde obstakels zoals stoelen met een sledepoot gestapeld worden. Het kan namelijk gebeuren dat een robotstofzuiger zich vast rijdt op bepaalde obstakels zoals een stoel of een losliggende kabel.

Robotstofzuiger kopen waar op letten

Schoonmaakresultaat

Het belangrijkste aspect va een robotstofzuiger is hoe goed hij kan kuisen. Het resultaat van een robotstofzuiger hangt voornamelijk af van hoe krachtig hij is maar ook van hoe goed hij kan navigeren. In de meeste kamers zijn er heel wat obstakels waar een robotstofzuiger rond of zelfs over moet geraken. Doorgaans kun je ervan uitgaan dat hoe beter een robotstofzuiger kan navigeren hoe beter het resultaat zal zijn. Daarom hebben raden we enkel robotstofzuigers aan van iRobot, Eufy, Neato en Ecovacs. Andere merken zoals de Dirt Devil hebben modellen die even krachtig zijn maar niet even goed kunnen navigeren. Hierdoor zijn er gedeeltes in een kamer die meermaals gekuist worden terwijl andere gedeeltes helemaal niet gekuist worden.

Geluid

De meeste robostofzuigers produceren een lawaai tussen de 60 en 75 decibel. Terwijl 60 decibel nog te vergelijken is met het geluid van een airconditioning die o de achtergrond draait is 75 decibel even luid als een traditionele stofzuiger. Uit ervaring kunnen we zeggen dat de meeste robotstofzuigers te luid zijn om langdurig mee in dezelfde ruimte te zitten. De nieuwste robotstofzuigers zijn voorzien van een app of een startuitstel systeem waarmee je ze gemakkelijk kunt laten draaien wanneer je niet thuis bent. Door deze nieuwe ontwikkeling is het geluid dat ze produceren nu van minder belang. Laat je daarentegen liever de robotstofzuiger draaien wanneer je thuis bent raden we aan om voor een model te kiezen dat ongeveer 60 decibel produceert.

Herstelbaarheid

Een robotstofzuiger legt op termijn heel wat kilometers af waardoor de wielen of de borstels het kunnen begeven. Gelukkig zijn de meeste toestellen gemakkelijk zelf te herstellen. In het kiezen van de beste robotstofzuigers hebben we niet enkel gekeken naar het gemak om het te herstellen maar ook naar de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Een tip die ik je alvast kan meegeven is om op voorhand reserveonderdelen van bijvoorbeeld Aliexpress te bestellen. Ze kosten vaak een derde van de prijs maar je moet er wel een maand of twee op wachten. Maar wanneer je je robotstofzuiger een paar keer per week gebruikt kan ik je garanderen dat je na een jaar eens de borstels zult moeten vervangen. Na iets meer dan 2 jaar hebben wij het linkerwiel van onze Roomba moeten vervangen.

Poortjes

Sommige modellen komen met fysieke poortjes die je moet opstellen in een ruimte. De robotstofzuiger kan de infrarood signalen detecteren en zal niet voorbij het poortje rijden. Handig wanneer je Roomba een specifieke gedeelte van een bepaalde kamer of ruimte wilt laten kuisen. Nadeel is dat je een speciale batterij voor deze poortjes moet kopen en dat je ze manueel moet uitzetten en opbergen. Ondertussen zijn de nieuwste modellen voorzien van een functie waarmee ze een soort van kaart van je ruimtes maken. Deze kaart kun je raadplegen op een app op je smartphone. Via de app kun je dan instellen waar de robotstofzuiger wel en niet mag komen. Dit is gemakkelijker in vergelijking met het opzetten van fysieke poortjes maar is enkel beschikbaar bij de duurdere modellen.

Automatisch hervatten

Wanneer de batterij van een robotstofzuiger leeg is zal hij zelf terug naar zijn laadstation rijden om terug op te laden. Maar sommige robotstofzuigers kunnen inschatten dat de ruimte nog niet volledig proper was. Nadat ze zijn opgeladen zullen ze automatisch hun werk hervatten tot de ruimte volledig proper is. Deze optie vinden voornamelijk handig wanneer je van plan bent om de robotstofzuiger te laten draaien wanneer je gaat werken of weg bent op boodschappen.

Instelbaar tijdschema

De nieuwste robotstofzuigers kunnen ingesteld worden aan de hand van een app op je smartphone. Via deze app kun je je jouw voorkeuren instellen en rijdt de robotstofzuiger automatisch uit tijdens de uren die je hebt ingesteld. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de robotstofzuiger automatisch begint te kuisen vanaf 9:00 ‘s ochtends wanneer je al op je werk bent. Dit is handig omdat je je dan ‘s ochtends op je gemak kunt klaarmaken zonder nog te moeten denken dat je manueel de robotstofzuiger nog moet starten vlak voor je vertrekt naar je werk. Andere modellen kunnen niet aangestuurd worden via een app maar zijn wel voorzien van een startuitstel functie. Juist zoals bij je vaatwas kun je een aantal uren instellen, waarna hij begint af te tellen. Wanneer de timer op nul springt zal de robotstofzuiger automatisch uitrijden en beginnen kuisen.

Hoogte

De meeste robotstofzuigers hebben een hoogte tussen de 8 en de 10 centimeter.De hoogte van een robotstofzuiger is belangrijk als je graag hebt dat ze ook onder je kast geraken. Wanneer je kasten niet op poten staan is dit geen probleem. Maar staan je kasten wel op pootjes dan is het handig dat de robotstofzuiger die je gaat kopen onder de kast geraakt. Is dit niet het geval dan moet je manueel het stof met een Swiffer vanonder de kast halen. Het is dus zeker de moeite om eens onderaan je kast te meten om te zien hoe ver hij van de grond staat.

Smart Home

De duurdere robotstofzuigers zijn compatibel met Smart Home platformen zoals Google Assistant en Amazon Alexa. Als je bijvoorbeeld over een Google Nest Mini of Nest Hub beschikt dan kun je met je stem commando’s geven aan je robotstofzuiger.

Merk

De bekendste fabrikant van robotstofzuigers is iRobot omdat zij een van de eerste producenten op de markt waren. De Roomba van iRobot is nog altijd een van de beste robotstofzuigers dat je kunt kopen. Waar Roomba zich onderscheid van andere merken is het feit dat ze ontworpen zijn om eenvoudig te herstellen en reserveonderdelen gemakkelijk te vinden zijn. Zowel op Belgische webwinkels als op Chinese webwinkels kun je officiële en onofficiële onderdelen vinden om je Roomba te herstellen. Wij hebben onze Roomba ondertussen al 5 jaar en hebben in die tijd de batterij, een wiel en een paar borstels vervangen. Uit ervaring kunnen we meegeven dat we deze onderdelen gemakkelijk en goedkoop hebben gevonden. Daarenboven is het vervangen van een wiel op een paar minuten gedaan, je hebt enkel een kleine sterschroevendraaier nodig.

Ecovacs, Eufy en Neato zijn andere producenten die ook goede robotstofzuigers maken. Neato heeft in plaats van een rond design gekozen om hun toestellen met een rechte hoek te maken. Op vlak van design zien ze er iets minder strak uit maar door de rechte hoek is de robotstofzuiger van Neato onderaan voorzien van een veel bredere borstel. Hierdoor kan het meer veel opzuigen en is hij geschikt voor huishoudens met huisdieren die veel haar verliezen. De robotstofzuigers van Eufy zijn goedkoper in aankoopprijs in vergelijking met de Roomba’s van iRobot. Qua prestaties zijn beide toestellen bijna gelijkwaardig maar het probleem met Eufy is dat je minder gemakkelijk reserveonderdelen kunt vinden. Ook is de installatie van de reserveonderdelen niet zo gemakkelijk als bij een Roomba.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.