De 7 beste tennisrackets van 2024
Beginner tot gevorderd, voor dames of voor kinderen
Voor een goede tennismatch heb je het beste tennisracket nodig. Welk dat is hangt af van verschillende factoren, maar het is vooral een persoonlijke keuze. Tennisrackets kunnen doorgaans onderverdeeld worden in vier types, telkens met een bepaald doel. Zo zijn er rackets voor kracht of controle, tweeners en modern player’s rackets.
Daarnaast heb je nog keuze uit verschillende merken zoals Wilson, Head, Babolat en vele andere. Lees hier verder om het beste tennisracket voor jouw speelstijl te vinden.
Onze selectie tennisrackets
- Beste prijs-kwaliteit: Yonex New Ezone 98 bij Bol.com
- Beste goedkope: Wilson Federer bij Amazon
- Beste voor beginners: Head TI S6 bij Amazon
- Beste voor gevorderden: Wilson Blade 98 bij Bol.com
- Beste voor experts: Head Graphene 360+ Speed Pro 2020 bij Bol.com
- Beste voor dames: Babolat Pure Drive bij Bol.com
- Beste voor kinderen: Wilson US Open Junior bij Amazon
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Yonex New Ezone 98
Voordelen:
- Veelzijdig
- Mix van power en controle
- Grotere sweet spot
Nadelen:
- Mist soms wat stabiliteit
Wil je een zo veelzijdig mogelijk racket voor een betaalbare prijs, dan is dit racket een goede investering. Yonex is een snelgroeiend merk in de tenniswereld. In de lijst van populairste racketmerken van de ATP staat het vierde, net na Babolat. De Yonex New Ezone is een allround racket. Het combineert controle met kracht. Daarnaast maken enkele technologieën het een gebruiksvriendelijk racket.
De verschillende specificaties maken het racket geschikt voor gemiddelde tot gevorderde spelers. Doordat de bladgrootte aan de kleinere kant is, vergt het racket wel enige techniek. Dankzij de nieuwe technologie is de sweet spot wel voldoende groot om ballen met gemak te raken. Het meeste gewicht van dit racket ligt in het handvat. Dit geeft een gevoel van stevigheid, goed voor harde en snelle ballen. Ook voor ballen dichtbij het net, zoals een volley, stelt dit racket je niet teleur.
Ballen die iets buiten het centrum belanden krijgen toch voldoende kracht. De Oval Pressed Shaft buigt wanneer de bal op het racket belandt. Hierdoor krijg je meer controle over je slag. Het allround racket valt zowel in de smaak bij heren als bij dames dankzij zijn lichte gewicht. Ook het comfort draagt bij tot zijn populariteit.
Bladgrootte: 632 cm2 | Gewicht: 305 gram | Framelengte: 68,6 cm | Gripmaat: L3
Beste goedkope: Wilson Federer
Voordelen:
- Grote bladgrootte
- Duurzaam
- Krachtig
- Goedkoop
Nadelen:
- Zwaar
- Niet voor professionals
Toptennisser Roger Federer is al jaren trouw aan het merk Wilson. Het is het officiële merk van de US Open. Wilson is de go-to voor dure en kwaliteitsvolle rackets voor professionals. Dat neemt niet weg dat Wilson ook een grote reeks aan goedkope tennisrackets heeft. Dit tennisracket is er één uit die reeks. Het is gemaakt met het oog op beginnende volwassenen.
Het goedkope tennisracket is de beste budget keuze om verschillende redenen. Wilson is een betrouwbaar en kwaliteitsvol merk. Daarnaast draagt het racket de naam van topspeler Roger Federer. Het racket kan dus niet tegenvallen. De duurzaamheid maakt het een vergevingsgezind racket, wat nodig is voor beginners. Wel is het niet duurzaam genoeg voor gevorderde spelers op weg naar een professioneel niveau.
De power strings zorgen ervoor dat je zelf niet al te veel kracht moet uitoefenen. Dit is vooral handig als je focust op het leren van de techniek. Ook het zwaardere gewicht zorgt voor extra veel power, al is het racket daardoor minder geschikt voor beginnende dames en kinderen. Spelers die vaak last hebben van hun gewrichten of spieren zoeken best naar een ander, lichter racket.
Ondanks zijn gewicht scoort dit budget tennisracket beter op controle en comfort in vergelijking met andere beginnersrackets. Hoewel het een beginnersracket wordt genoemd, beschikt het over verschillende specificaties. Zo verstevigt het geperforeerde handvat je grip. De grip is ook vochtafvoerend, waardoor je hand niet zal glijden. Het racket is een goede overstap naar de meer technische rackets.
Bladgrootte: 710 cm2 | Gewicht: 310 gram | Framelengte: 69,2 cm | Gripmaat: L1, L2 en L3
Beste voor beginners: Head TI S6
Voordelen:
- Goedkoop
- Kwaliteitsvol
- Krachtig
- Zeer licht
Nadelen:
- Alleen voor echte beginners
Voor een beginner is het beste racket een licht racket met een groot blad. Dit tennisracket van racketsportkenner Head is een van de populairste voor beginners. Bovendien betaal je een voordelige prijs voor een goede kwaliteit. Racketsportkenner Head haalde ook het lijstje van de beste padel rackets.
Het lichte gewicht dankt het racket aan het titanium materiaal. Het racket is zelfs lichter dan de meeste beginnersrackets op de markt. Dit maakt de Head TI S6 een erg aangenaam racket om tennis te leren spelen. Het gewicht van dit racket ligt meer naar het blad toe. Hierdoor swing je het racket zonder moeite.
Door de langere aftand van je hand tot de bal is dit racket zacht voor je elleboog. Zo daalt het risico op een tenniselleboog. Daardoor is dit racket ook geschikt voor spelers die snel last krijgen van hun polsen en ellebogen. Dit racket is ook een goede optie voor senioren en mensen die wat moeite hebben met de techniek.
Het vergevingsgezinde racket is een ideale partner voor alle beginners op het veld. Dankzij de grote sweet spot raak je ballen altijd goed, ook als je ze off-center raakt. Dit budget tennisracket is bovendien krachtig, wat goed is voor beginners. Maar naarmate je een meer gevorderde speler wordt wil je meer controle.
Bladgrootte: 742 cm2 | Gewicht: 252 gram | Framelengte: 68 cm | Gripmaat: L2, L3 en L5
Beste voor gevorderden: Wilson Blade 98
Voordelen:
- Armvriendelijk
- Veel controle
- Populairste racket in ATP
- Zeer comfortabel
Nadelen:
- Enkel voor gevorderde spelers
- Zwaar
Wilson is het populairste racketmerk onder ATP-spelers. Maar liefst twaalf topspelers uit de top 100 kiezen voor deze Wilson Blade 98. Het model verdient dus zeker een plaats tussen de beste tennisrackets. Het is geschikt voor gevorderde en expert spelers die een comfortabel allround racket zoeken. Bovendien werd het racket ontworpen op basis van het advies van Serena Williams en Stefanos Tsitsipas. Ook David Goffin is met dit racket op het plein te vinden.
Veel reviewers en spelers vinden dit racket qua controle het beste van de wereld. En eens je de techniek beet hebt en zelf met voldoende kracht de bal slaat, dan is controle alles wat je wilt. De FeelFlex technologie in het frame verbetert het balgevoel. Ook de flexibiliteit van het racket – die werd geüpgraded – zorgt voor een beter contact tussen de snaren en de bal. Hierdoor heb je maximale controle over hoe je de bal terugspeelt.
Niettegenstaande het zwaardere gewicht is de Blade een zeer armvriendelijk racket. Meer nog, het blijkt één van de meest comfortabele rackets ter wereld te zijn. Bovendien betaal je voor al deze functies een erg voordelige prijs.
Bladgrootte: 632 cm2 | Gewicht: 314 gram | Framelengte: 68 cm | Gripmaat: L4
Beste voor experts: Head Graphene 360+ Speed Pro 2020
Voordelen:
- Mix tussen power en controle
- Stabiliteit
- Goede balans
- Goed balgevoel
Nadelen:
- Blinkt niet uit in een bepaald vlak
- Zwaar
Dit racket van Head vind je terug in nagenoeg alle lijstjes van beste tennisrackets. Het is een van de beste allround rackets die je op de markt kan vinden. Deze Head is voor spelers op hoog niveau die graag diepe grondslagen slaan. Onder meer Djokovic is trouwe fan van dit racket. Hoewel een goede mix tussen controle en kracht moeilijk te vinden is, is dat bij dit racket toch gelukt. De Head Graphene 360+ Speed Pro is een update van de Speed Pro.
Het racket blinkt niet echt uit in één speciaal gebied. Het is eerder een enorm veelzijdig racket. Voor spelers die op zoek zijn naar een gebalanceerd racket is dit een echte aanrader. Het geeft een goede controle en een optimaal balgevoel. Dankzij de grotere bladgrootte geeft het racket voldoende kracht. Hoewel het racket het best presteert in grondslagen, sla je er ook goede volleys mee.
Op specifieke punten is dit racket versterkt, wat de stabiliteit ten goede komt. Ook het 18×20 stringpatroon verhoogt de stabiliteit van je slagen. In vergelijking met het 16×19 patroon staan de snaren hier dichter bij elkaar. Daardoor raakt de bal meer snaren tegelijk, wat je meer controle geeft. Dit stringpatroon geeft wel minder spin aan de bal dan andere. Het 18×20 patroon blijkt wel duurzamer te zijn.
Bladgrootte: 645 cm2 | Gewicht: 310 gram | Framelengte: 68,6 cm | Gripmaat: L2
Beste voor dames: Babolat Pure Drive
Voordelen:
- Krachtig
- Goede spin
- Kwaliteitsvol
- Stabiliteit
- Ook geschikt voor heren
Nadelen:
- Minder controle
Ook dit racket van Babolat mag zeker niet ontbreken in het lijstje van beste tennisrackets. Het is een van de populairste en beste tennisrackets voor gevorderde spelers en experts. Het veelzijdige racket kan verschillende speelstijlen aan en biedt maximale ondersteuning.
Het racket vergt wel enige techniek. Eens je die onder de knie hebt is het een van de beste tennisrackets voor dames. Dankzij de explosieve kracht van het racket zelf hoef je niet al te sterk te zijn. Daardoor is dit racket ook geschikt voor senioren en heren die snel last hebben van hun gewrichten en spieren. Ook de stijfheid komt de power van het racket zelf ten goede.
Met dit goede tennisracket spin je ballen vlotjes. Ook de opslag wordt met deze Babolat een fluitje van een cent. De combinatie van kracht, spin, snelheid en stabiliteit maken dit racket erg veelzijdig. Wel boet het in aan controle, waardoor je zelf gecontroleerd moet kunnen spelen.
Bladgrootte: 645 cm2 | Gewicht: 300 gram | Framelengte: 68,6 cm | Gripmaat: L4
Beste voor kinderen: Wilson US Open Junior
Voordelen:
- Goedkoop
- Beschikbaar in verschillende kleuren
- Vier maten
- Licht
Nadelen:
- Niet voor kinderen ouder dan tien
Het beste tennisracket voor kinderen is duurzaam, licht en voorgespannen. Aangezien kinderen snel groeien zoek je ook best naar een budget tennisracket. Een aantrekkelijk design is mooi meegenomen. Dit tennisracket van Wilson combineert al deze eigenschappen. Topspeler Roger Federer zweert al jaren bij zijn racket van Wilson. De Wilson US Open is één van de populairste rackets voor kinderen. De voordelige prijs draagt daartoe bij. Je hebt de keuze uit vier verschillende maten. Dit maakt het racket geschikt voor kinderen van jonger dan vier tot en met tien jaar. Naarmate je kind ouder wordt kan je dus overstappen op een grotere maat. Bovendien is er een gevarieerd aanbod aan kleuren zodat jouw kind zijn racket makkelijk herkent.
Dit junior tennisracket is een goede partner voor kinderen die pas leren tennissen. Dankzij de AirLite Alloy frameconstructie is het lichtgewicht makkelijk te hanteren. Het goede racket wordt ook gebruikt op tal van jeugdevenementen.
Bladgrootte: 683 cm2 | Gewicht: 220 gram | Framelengte: 53 cm | Gripmaat: alle junior maten
Tot zover onze selectie tennis rackets. Sinds kort zijn ze terug helemaal in de slagsporten. Naast tennis is ook padel, en sinds kort pickleball, helemaal in. Pickleball is nog wat ongekend, het is makkelijker dan padel.
Waar op letten bij het kopen van een tennisracket?
Kracht
Het krachtigste tennisracket is niet altijd het beste. Hoe krachtig een racket moet zijn hangt namelijk af van je niveau. Als je een beginner bent dan kies je best voor een krachtig racket. In het begin focus je namelijk op je techniek en minder op de snelheid van de ballen. Een racket met meer kracht zorgt ervoor dat je zelf minder druk hoeft uit te oefenen. Kinderen kiezen zo bijvoorbeeld best voor een krachtig racket dat het werk voor hun doet.
Maar een krachtig racket boet vaak in aan controle. Eens je een gevorderde speler bent verkies je controle boven de kracht die uit het racket voorkomt. Je kan dan zelf focussen op de snelheid van de ballen door zelf kracht uit te oefenen. Met een krachtig racket kan je ook enkele slechte gewoontes aanleren. Het is doorgaans vergevingsgezinder. Foute ballen komen mooier neer. Wil je een goede techniek aanleren, dan stap je best over naar een racket dat minder krachtig is, maar meer controle biedt.
Om de kracht van een tennisracket te bepalen kijk je naar de breedte van het frame, meer bepaald de throat. Over het algemeen geldt hoe groter het frame, hoe meer kracht het racket biedt. Ook de bladgrootte speelt een rol bij de kracht: hoe groter, hoe krachtiger.
Controle
Als je zelf kracht kan genereren, dan heb je minder nood aan een krachtig racket. Ook gevorderde spelers die de techniek reeds onder de knie hebben, gaan best op zoek naar een tennisracket dat controle biedt. Met zo’n racket kan je je techniek tot in de details bijschaven. Hoe je de bal raakt heeft bij een controleracket grotere gevolgen.
Verschillende factoren bepalen de mate van controle van een tennisracket. Zo geldt: hoe zwaarder het racket, hoe meer controle. Ook een kleinere bladgrootte hangt samen met meer controle. Daarnaast speelt ook de stijfheid van het frame een rol. Hoe soepeler het frame, hoe meer het zich aanpast aan de bal. Hierdoor krijg je meer controle, maar minder kracht.
Comfort
Het beste tennisracket ligt comfortabel in je hand. Een tennisracket waar je niet comfortabel mee kan spelen is een miskoop. Of je nu een beginner bent of een expert, een racket moet in de eerste plaats aangenaam voelen.
Hoeveel comfort je wenst is een persoonlijke keuze. Maar naargelang je niveau en fitheid houd je best met enkele dingen rekening. Heb je bijvoorbeeld snel last van je gewrichten, dan is comfort des te belangrijker. Je kiest dan voor een racket dat zacht is voor je arm. Bij een stijf racket botst de bal harder en vangen je pols en arm alle trillingen op.
Beweeglijkheid
De beweegelijkheid van een racket is hoe hard het buigt wanneer het in contact komt met de bal. Het wordt weergegeven in RA en ligt gemiddeld tussen 50 en 70 RA. Over het algemeen kan je drie categorieën onderscheiden. Onder de 62 RA spreken we van een flexibel racket. Een racket met meer dan 65 RA is een stevig racket. Ga je hoger dan 69 RA dan is het een stijf racket.
De beweegelijkheid van een racket bepaalt de kracht, de controle en het comfort van het racket. Meer bepaald geldt hoe flexibeler het frame, hoe minder kracht het doorgeeft aan de bal. Hoewel controle een persoonlijk aspect is, gaat het gelijk op met de beweeglijkheid van het racket.
Omdat een flexibel blad zich makkelijker aanpast aan de bal, komt het ook het comfort ten goede. Een flexibel en buigzaam frame spaart je armen bij ballen die je verkeerd raakt. Heb je dus snel last van een tenniselleboog, dan is een flexibel racket beter voor jou. Ook senioren hebben baat bij een beweeglijker racket.
Welke gripmaat heb ik nodig?
De gripmaat van een tennisracket is de omtrek van het handvat. Die gripmaat hangt af van de grootte van je hand. De grip van een tennisracket is heel belangrijk. Deze bepaalt namelijk hoe comfortabel je kan spelen. Het beste tennisracket past precies in je hand. Bij een te kleine of te grote gripmaat moet je harder op de grip knijpen om het racket te hanteren. Hierdoor staat er continu spanning op je spieren, waardoor je gevoeliger bent aan blessures.
Om de juiste gripmaat te kiezen pak je het racket losjes vast. In de ruimte tussen je handpalm en top van je middelvinger zou net een wijsvinger moeten passen. Een andere methode om de juiste gripmaat te berekenen is door te meten. Op een gestrekte hand meet je de afstand tussen het topje van je middelvinger en de tweede handlijn. Die afstand is de ideale omtrek van het handvat. De gripmaat wordt doorgaans weergegeven met L0 tot L5. De maat vind je op de onderkant van het handvat.
Waarom een demper op een tennisracket plaatsen?
Wil je extra controle tijdens het tennissen, dan kan een demper nuttig zijn. Dit kleine rubberen rondje plaats je op de besnaring van je tennisracket. Het grootste effect van een demper is de verandering van het geluid als de bal je racket raakt. Het bekende geluid wordt op die manier gedempt. Het is dus puur een persoonlijke keuze om een demper te gebruiken.
Daarnaast zouden dempers de trillingen van het blad beperken als je de bal raakt. Hoewel het nut niet wetenschappelijk bewezen is, voelt dit voor veel spelers comfortabeler aan. Dat je door het gebruik van een demper minder blessures krijgt is niet bewezen. Bovendien bouwen de meeste fabrikanten van tennisrackets al een demper in het frame in.
Let wel, dempers beperken alleen de trillingen van de snaren. Als een bal jouw racket raakt, geven de snaren ook trillingen door aan het frame. Die trillingen kunnen niet gedempt worden door een demper alleen. Hiervoor bestaan er dempers met een Vibration System. Deze technologie vermindert ook de trillingen die doorheen het frame gaan.
Wat kost een tennisracket ongeveer?
De kostprijs van een tennisracket kan enorm variëren. Zowel tussen de merken onderling als binnen eenzelfde merk (over verschillende uitvoeringen heen) kan je een groot verschil in prijs terugvinden. Een tennisracket kan prijzen aannemen tussen ruwweg 15 en 300 euro. Wil je een goed tennisracket, dan ligt de gemiddelde prijs rond 150 à 250 euro.
Hoeveel je aan een racket wilt spenderen kies je zelf. Ben je een beginner of een recreatieve speler, dan gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar een budget tennisracket. Waan je jezelf op hetzelfde niveau als Nadal of Federer, dan kan er een flink kostenplaatje aan je racket hangen. Hoe meer je van een racket verwacht, hoe duurder het zal zijn. Wil je en een mooi design en uitstekende kwaliteit en een lange levensduur, dan tel je doorgaans meer geld neer.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 19 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, kracht, controle, comfort, beweeglijkheid en prijs.