Scroll Top
mag opnieuw invriezen van ontdooid eten

Voedsel opnieuw invriezen

Wanneer wel en wanneer niet, en kan het echt kwaad…

Ah, de vriezer. Die trouwe bewaker van onze diepvriespizza’s, voedselrestjes en die zak met bevroren erwten die we gebruiken als een koud kompres na een kleine keukenmishap. Maar hoe zit het met het opnieuw invriezen van voedsel?

We hebben allemaal wel eens dat stuk vlees of die bak met soep ontdooid en ons toen gerealiseerd dat we het toch niet gingen gebruiken. Kan je het gewoon terug in de vriezer gooien? Soms wel, soms niet. We gaan er dieper op in.

Opnieuw invriezen na het ontdooien

Het invriezen is niet zomaar een manier om voedsel te bewaren; het is een wetenschap. Wanneer we voedsel invriezen, vertragen we de groei van bacteriën, maar we doden ze niet allemaal. Onderzoek toont aan dat wanneer voedsel wordt ontdooid, deze bacteriën weer tot leven komen en zich kunnen vermenigvuldigen.

Opbouw van bacteriën

Dus als je dat stukje vlees opnieuw invriest en later weer ontdooit, zal het een broedplaats voor bacteriën worden. Niet echt het smakelijke diner waar je op hoopte. Als mens kan je tegen een bepaald aantal bacteriën, zijn ze met teveel dan kan je ziek worden.

Manier van ontdooien

Het is niet alleen belangrijk hoe vaak je voedsel invriest, maar ook hoe het ontdooit. De Universiteit van Minnesota adviseert om voedsel dat nog koud aanvoelt en waar nog ijskristallen op zitten, veilig opnieuw in te vriezen. Maar als het voedsel op kamertemperatuur is gekomen, is het ten zwaarste afgeraden.

Kijken we naar de verschillende manier van het ontdooien; dan zien we dat koud ontdooien het veiligste is. Doe je dit in koud water of in de koelkast dan is er nog kans op ijskristallen. Twijfel je dan vries je het best niet opnieuw in.

Verlies van kwaliteit

Het opnieuw invriezen van voedsel, vooral vlees, kan leiden tot een verlies van kwaliteit vanwege vochtverlies tijdens het ontdooien. Vlees is een beetje een dramaqueen als het gaat om invriezen. Het kan zijn textuur en smaak verliezen. De Universiteit van Nebraska-Lincoln raadt aan om vlees dat in de koelkast is ontdooid binnen 1-2 dagen te koken voordat je het opnieuw invriest.

De vriezer is een geweldig hulpmiddel in de keuken, maar net als met alle gereedschappen, moet je weten hoe je het moet gebruiken. Er zijn ook veel technologische veranderingen. De beste vriezers kunnen tegenwoordig heel wat. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je voedselverspilling verminderen en nog steeds genieten van heerlijke, veilige maaltijden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.